بخشی از مقاله
خلاصه
کنترل توان راکتیو موجب بهبود پروفیل ولتاژ و همچنین کاهش تلفات توان اکتیو در یک سیستم قدرت میشود. در یک سیستم قدرت، پخش توان راکتیو میتواند بوسیله ولتاژ ژنراتورها، تپ ترانسفورماتورها و خازنهای جبران ساز موازی کنترل شود. این تحقیق، با کنترل توان راکتیو با کمک پارامترهای ذکر شده سعی بر کمینه کردن تلفات توان اکتیو سیستم قدرت پرداخته است. به منظور بهینه کردن این پارامترها، از الگوریتم PSO استفاده شده و همچنین به منظور تصدیق روش، سیستمهای IEEE 6 -BUS و IEEE 9 -BUS درنظر گرفته شده است.
.1 مقدمه
کنترل توان راکتیو در سیستم قدرت با پارامترهایی مانند اندازه ولتاژ ژنراتورها، تپ ترانسفورماتورها و توان راکتیو تزریقی توسط بانکهای خازنی صورت میگیرد. با کنترل توان راکتیو، پروفیل ولتاژ بهبود یافته و تلفات توان حقیقی سیستم قدرت کاهش مییابد. اما این پارامترها نیازمند بهینهسازی میباشند. بنابراین مسئله کنترل توان راکتیو سیستم قدرت با توجه به تعداد پارامترهای کنترل با فضایی چند بعدی روبروست.[1]
یافتن مقادیر بهینه پارامترهای کنترل نیازمند جستجو در محدوده مجاز هر کدام از آنها میباشد. بنابراین مسئله کنترل توان راکتیو یک مسئله بهینه سازی پیچیده میباشد که با بزرگ تر شدن سیستم قدرت، این پیچیدگی نیز بیشتر میشود. برای حل چنین مسئله ای روشهای گوناگونی از قبیل استفاده از الگوریتمهای بهینه سازی مانند الگوریتم ژنتیک و استفاده از معادلات دیفرانسیل و روشهای دیگر وجود دارد. در این تحقیق برای حل مسئله فوق از الگوریتم PSO استفاده شده است3]و[2 که در ادامه به توضیح این الگوریتم پرداخته شده است. همچنین روش ارائه شده در این تحقیق بر روی سیستمهای IEEE 6 -BUS و IEEE 9 -BUS امتحان شده و نتایج خوبی از آن حاصل شده است.
.2 معادلات پخش توان
برای محاسبات پخش توان در خطوط سیستم قدرت، از معادلات پخش توان استفاده میشود. این معادلات به دو صورت روابط مساوی و روابط نامساوی تقسیم میشوند.[1] روابط مساوی مربوط به محاسبات پخش بار و روابط نامساوی همان قیود میباشند.