بخشی از مقاله
چکیده:
آرکی تایپ در فارسی به کهن الگو وسرنمون ترجمه شده است و یکی از مهمترین اصطلاحات مکتب روانکاوی یونگ میباشد . یونگ محتویات ناخودآگاه جمعی انسانها را که شامل تصاویر کهن و افکار غریزی است، آرکه تایپ نامید .سرنمونها خود را با شیوه هایی نمادین در رؤیاها ، اسطوره ها ، ادبیات و آثار هنری نشان میدهند. میدانیم که آثار هنری به ویژه آثاری که در آنها رمز استفاده شده، با ناخودآگاه در ارتباطند.
ملکوت اثری است تمثیلی و رمز آلود و فرا واقعی که نویسنده آن بهرام صادقی با دیدی روان شناسانه آن را به رشته تحریر در آروده وشخصیت ها در داستانهای او نشاندهنده ی سرنمونهایی خاص میباشند .از مهمترین آرکه تایپ های موجود در رمان ملکوت میتوان به، خود، من، آنیما،آنیموس، سایه، سفر، مادر، رنج، بهشت،پیرخردمند ونقاب می توان اشاره نمود.نگارندگان به دلیل مجال اندک در مقاله که مثل "کتاب" حوصله ی اطناب در آن نیست ؛ تنها به سه "سرنمون سایه، سفر و من اکتفا نموده باقی را به آینده سر می سپاریم.
"مقدمه"
محمد حقوقی نویسنده ی معاصر در شرح زندگی بهرام صادقی نوشته اند؛ اینکه در سال 1315 در نجف آباد چشم به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی را در زادگاه و متوسطه را در اصفهان گذراند. در سال 1333 به تهران رفت و در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران به تحصیل ادامه داد. صادقی از همین زمان به نوشتن داستان پرداخت و در مدت یک دهه از نیمه سالهای سی تا نیمهی سالهای چهل، باچاپ داستانهای خود در مجلهی سخن آوازهای بهسزا یافت اما با کمال تأسف پس از این ده سال در متن گرفتاریهای خاص خود به تدریج تحلیل رفت و رفته رفته از نوشتن بازماند و سرانجام در زمستان 1363 در زاویه سالهای انزوا چشم از جهان بر بست .از بهرام صادقی تنها دو کتاب بازمانده است .
ملکوت و سنگر و قمقمههای خالی ، ملکوت رمانی است کوتاه به تأثیر بوف کور هدایت، و اما سنگر و قمقمههای خالی، مجموعه داستانهای کوتاه اوست که کار اصلی صادقی است.بعضی از آثار کوتاه او همچون سراسر حادثه، غیر منتظر، با کمال تأسف، تأثیرات متقابل وقریبالوقوع از جمله مهمترین کارها در دنیای نویسندگی امروز ماست. داستان-هایی منحصر و با شیوه وشگرد و فضایی ویژه، با نثری درست ومتناسب وبا آدمهایی که نظایر آنان را در آثار نویسندگان دیگر نمیتوان یافت. - حقوقی، 1378، - 194 -193 صادقی بی تردید یکی از بزرگترین داستان نویسان ادبیات معاصر فارسی است.
متأسفانه هیچگاه حق واقعی این نویسنده ادا نشد. درباره ی زندگی او اطلاعات دقیقی در دست نبوده و آن طوری که شایسته و بایسته است به داستانهای تأثیرگذارش پرداخته نشد. همین ها دلیلی شد، محمد رضااصلانی - همدان - در اولین کتاب خود به طور موجز و فشرده به این داستان نویس بپردازد.اولین بخش با نام ستارهای دیگر به خاموشی گرایید، شرح مختصری از زندگی این داستان نویس بزرگ دهه چهل است.
اصلانی در این بخش می-نویسد: "شامگاه دوازدهم آذر 1363 برای علاقمندان و دست اندر کاران ادبیات داستانی ایران تاریکتر و سردتر از شبهای دیگر بود. دکتر بهرام صادقی، داستاننویس بزرگ دههای سی و چهل، به دلیل ایست قلبی به خاموشی ابدی فرو میرود. در آن خزانی که رد کوچه باغهای تهران بادهای سرد و پاییزی آخرین برگهای رنگارنگ و خشکیده را با خود میربود، دیگر به راستی میبایست با خالق آن داستانهای شگفتانگیز وداع گفت. بهرام صادقی با غروب شگفتانگیزش داغ صادق هدایت را در دلها زنده کرد و سرنوشت - و همچنین داستانهای دیگر بهرام صادقی - تلخ او را در ذهنها تداعی کرد.
- اصلانی،50، - 1381 و دردومین بخش این کتاب تحت عنوان طنز ، ظرفی انباشته از میوههای متنوع به نقد مجموعه سنگر و قمقمههای خالی میپردازد و طنز را به عنوان مهمترین مشخصه این داستانها محور قرار میدهد. در ابتدای این قسمت از بایرون جملهای نقل شده است که: »من اگر به هر تنابندهای میخندم از آنروست که از گریستن باز ماندهام. سپس نقد داستانها اینگونه آغاز میشود: بیتردید مشخصه اصلی داستانهای سنگر و قمقمههای خالی طنز است.« - همان ،ص - 52
دیگر آثار بهرام صادقی که در رسانه ها و مطبوعات ذکر شده نیز شامل :نگارش داستان کلاف سر در گم در چهاردهم اسفند ماه.- نگارش و چاپ همزمان داستان برای کودکان در مجله سخن.- بهمن ماه، چاپ داستان نمایش در دو پرده در مجله سخن.- نگارش و چاپ داستان سنگر و قمقمههای خالی در مجله سخن.خرداد ماه، چاپ داستان اقدام میهنپرستانه در مجله صدف. چاپ داستان با کمال تاسف در مجله صدف. نگارش داستان غیر منتظر. نگارش داستان آقای نویسنده تازه کار است در بیستم اسفند ماه. نگارش داستان سراسر حادثه.نگارش داستان زنجیر. نگارش داستان قریب الوقوع .نگارش داستان تدریس در بهار دل انگیز . چاپ داستان هفت گیسوی خونین در مجله سخن. نگارش داستان تاثیرات متقابل در .
بیان مسأله:
کتاب ملکوت اثر بهرام صادقی میباشد. این کتاب درسال 1340 نوشته شده است و پس از آن با تغییرات متعددی به تجدید چاپ رسیده.هدف از این مقاله ؛پاسخ به سه پرسش فراهم گردیده است: آرکه تایپ چیست ؟آرکه تایپ های به کاررفته در رمان ملکوت کدام است ؟فرآیند فردیت در رمان ملکوت چیست؟