بخشی از مقاله

چکیده مقاله

کاهش توقفات یکی از اهداف مهم در راستای کاهش هزینه ، افزایش تولید و بهره وری در کارخانه برش وپرس شرکت ایران خودرو میباشد .از آنجائیکه SIX SIGMA روشی سیستماتیک برای بهبود فرایندها میباشد مدیریت برش وپرس با توجه به اهمیت موضوع پروژه کاهش توقفات را بر مبنای این متدولوژی تعریف و اجرا نمودکه تحقق اهداف این پروژه ، آن را به یکی از پروژه های برتر اجرا شده بر مبنای متدولوژی شش سیگما در شرکت ایران خودرو تبدیل نمود .مقاله حاضر گزارشی کاربردی از موردکاوی چگونگی بکارگیری متدولوژی شش سیگما ، فرایند و فعالیت های اجرا شده در طی این پروژه ارائه می نماید .

مقدمه

سازمانهای بزرگی مانند جنرال الکتریک ، هیولت پاکارد ، موتورولا و آمریکن اکسپرس فقط تعدادی از کمپانی های بانفوذ بین المللی هستند که در سال های اخیربا بکار گیری شش سیگما ، بطوری باور نکردنی از بهبود در افزایش درآمدها ، کاهش هزینه ها و افزایش سهم بازار سود برده اند. به عنوان مثال مدیر اجرایی سابق شرکت جنرال الکتریک - جک ولش - اعلام داشته است که انجام شش سیگما در طول 5 سال 12 بیلیون دلار صرفه جویی را برای این شرکت محقق ساخته است.

جرج اکز در کتاب "انقلاب 6 سیگما "ضمن استناد به روشها و دستاوردهای چند پیشگام این رویکرد، خصوصاً انقلابی که با استفاده از 6 سیگما درسازمان های خود بهوجود آورده اند اشاره مینماید کهبا توجه به این نتایج، نهادها و سازمانهای بسیار معتبر و جهانی کیفیتدر آمریکا و اروپا 6 سیگما را محور فعالیتهای خودقرار دادهاند. صنایع کشورما دوران گذار خاصی را پشت سر میگذارند. آنها میبایست هرچه سریعتر آماده ورود به صحنه بازار رقابت جهانی شوند. ودر این راستا چالشهای اساسی آنها افزایش کیفیت و کاهش هزینههاست.

این صنایع اگرچه برنامهها و تمهیدات گوناگونی را برای رسیدن به شاخصهای جهانی در کیفیت و قیمت در دستور کار خود دارند اما برای حصول حداقل شرایط، لازم است که به شتاب تغییرات و بهبود شاخصهای ارزشافزا در رقابت جهانی بسیار بیشتر از سطح موجود حساس باشند. شش سیگما را میتوان »گزاره نوین مدیریت کیفیت« در پاسخ به این خواستهها و نیازهای سازمانها دانست.

این ضرورت امروز محور اصلی تمرکز اندیشهها، نظریهها، خدمات تحقیقاتی و مشاورهای در حوزه بهبود و تحول سازمانی در کشورهای صنعتی شده است و تاجایی پیش رفته که در حجم و سطح ملی به آن اندیشیده میشود.در مقاله حاضر با هدف آشنایی متخصصین و صنعتگران با این رویکرد نوین ، نمونه اجرایی و کاربردی از بکارگیری این متدولوژی در شرکت ایران خودرو بهمراه توضیحاتی در ارتباط با ابزار های مورد استفاده در هر فاز پروژه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

متدولوژی شش سیگما:

6 سیگما یک »روششناسی« جامع بهبود اثربخشی سازمانی است که در درون خود از ساختار، برنامه و ابزارهای توانمند مدیریت کیفیت برخوردار است.رویکرد 6 سیگما کاهش کلیه خطاها و عیوب فرایند ها در راستای دستیابی به سازمان ناب می باشد. اهداف 6 سیگما در سازمانها که بسیار صریح و مورد تاکید هستند عبارتنداز:

-1 کاهش استراتژیک هزینهها

-2 رشد سود نهایی

-3 افزایش سهم بازار

فرایند تعریف تا حل مشکلات در پروژه های 6 سیگما در چرخه DMAIC شکل میگیرد. این چرخه را میتوان »چرخه بهبود اثربخش« در 6 سیگما دانست از لحاظ مفهومی میتوان این چرخه را با چرخههای بهبود - PLAN - DO-CHECK - PDCA ACT - همجهت دانست اما درDMAIC یک چرخه کاهش خطای بسیار عملیاتی و مبتنی بر پایش دقیق اجرا میگردد. چرخهDMAIC به ترتیب از حرف اول واژههای DEFINE - تعریف - و MEASURE - اندازهگیری - ،ANALYZE - تحلیل - ، - IMPROVEبهبود - و - CONTROLکنترل - تشکیل شده است.پروژه حاضر نیز بر اساس این متدولوژی درطی پنج فاز اجرا گردید که در بخش بعد به تفصیل تشریح خواهند گردید.

روش اجرایی پروژه:

کارخانه برش و پرس 2 به مساحت 2614 متر مربع ، یکی از چندین کارخانه موجود در شرکت ایران خودرو است که با در خدمت گرفتن حدود 300 نفر پرسنل، تامین کننده قطعات پرسی بزرگ شامل انواع گلگیرهای جلو و عقب ، رویه و تقویت درب موتور و صندوق و . . . خودروهای وانت و انواع پژو در شرکت ایران خودرو می باشد .با توجه به اهداف کلان مدیریت برش و پرس وتجزیه وتحلیل اطلاعات به کمک واحد برنامه ریزی تولید، این مدیریت به این نتیجه رسید که برای کاهش هزینه و افزایش تولید قطعات پرسی کاهش توقفات امری ضروری است .پروژه با مشارکت 12 نفر کارشناس از قسمتهای مختلف از مرداد ماه الی آذر ماه 83 با اهداف زیر اجراء گردید:

کاهش هزینه های تولید محصول از طریق کاهش توقفات . بهبود فرهنگ کار تیمی در راستای بهبود عملکرد مدیریت افزایش کسب درآمد از طریق افزایش تولید تعیین مجموعه راه حل هائی که باعث کاهش توقفات ناشی از قالب در خطوط پرسی می شوند . در مرحله اجراء، کلیه اعضای گروه های کاری با توجه به آموزشهای تئوری و برنامه زمانبندی مدون که کلیه 5 فاز پروژه در آن گنجانده شده است ، اقدام به انجام فعالیتها نمودند. در ابتدای هر پروژه می بایست برنامه زمانی تشکیل جلسات و هماهنگی گروه کاری انجام شده و دبیر مناسبی جهت این جلسات مشخص گردد .در شکل 1 نمونه ای از برنامه زمانبندی پروژه ارائه شده است .

-1 فاز تعریف پروژه :

مطابق متدولوژی شش سیگما ،درفاز اول - - Define قدمهای زیر بترتیب بایستی برداشته شود:

-1 بیان اهمیت پروژه با توجه به جنبه های مالی آن. - - Business Case

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید