بخشی از مقاله
چکیده
شناخت کامل اجزای پیرامون هرپروژه امکان دسترسی به اهداف پیش بینی شده در راستای شاخص های تعریف شده آنرا میسر می سازد.استقرار نظام کنترل کیفیت از یکسو و تأمین ساز و کار لازم جهت ممیزی و صحه گذاری بر فرآیند مذکور در قالب تضمین کیفیت را می توان به عنوان روشی استاندارد در جهت بهبود شرایط کیفی ساخت سازه های فولادی و به عنوان الزامی ساختاری در فرآیند مدیریت ساخت سازه های فولادی بکار گرفت.
مدیریت کیفیت پروژه به عنوان یکی از فصول اصلی در راهنمای گسترده دانش مدیریت پروژه - - PMBOKتأکید شده است وبرنامه ریزی مدیریت کیفیت و اجرای تضمین کیفیت - QA - و کنترل کیفیت - - QCوحتی هزینه کیفیت - COQ - در برگیرنده بخشی مهم از این فرآیند است.
-1 مقدمه
در ساخت سازه های فولادی ضمن شناخت کامل از خطوط تولید لازم است کلیه نقاط بازرسی شناسایی و متناسب با فرآیند تولید و نصب سازه،نسبت به تدوین پلان کنترل کیفیت و پلان بازرسی اقدام نمود.بدیهی است هرچه نقاط بازرسی در فرآیند ساخت با دقت لازم تعریف و اجرا شود ،ضمن کاهش هزینه های ساخت از هزینه های سربار ایجاد شده در مرحله نصب و خسارات احتمالی در حوادث طبیعی و حتی در زمان بهره برداری جلوگیری خواهد شد.
بهر تقدیر استقرار نظام کنترل کیفیت در ساخت سازه های فولادی در تمامی مراحل اجرائی و تطبیق فرآیند ها با الزامات طرح و مشخصات فنی و دستور العملهای استاندارد می تواند میزان خطر پذیری طرح ها را بسیار کاهش دهد موضوعی که در ساختمان پلاسکو شاهد آن بودیم عدم تطبیق ساخت با مشخصات و دستور العملهای استاندارد بود و این نکته که کنترل کیفیت یک فرآیند محدود به دوره ساخت نیست و بایستی نظام کنترل کیفیت و تضمین کیفیت در دوران بهرهبرداری نیز تسریع یافته تا در عمر مفید ساختمان ریسک های آسیب پذیری به شدت کاهش یابد.
در این مقاله سعی بر آنست حداقل در فرآیند ساخت سازه های فولادی با مفاهیم کنترل و تضمین کیفیت آشنا شویم.
-1 مفاهیم عمومی
- 2-1کنترل کیفیت - Quality Control -
کنترل کیفیت شامل کلیه فعالیتهایی است که توسط سازنده به منظور تطبیق مصالح و روشهای ساخت با مشخصات و در خواستهای مندرج در مدارک فنی پیمان انجام می پذیرد.
- 2-2تضمین کیفیت - - Quality Assurance
تضمین کیفیت، کنترل اجرای سازنده در فرآیند تکمیل پلان کنترل کیفیت - Q.C.P - پیمان است .
- 2-3کنترل کیفیت و تضمین کیفیت مطابق :AISC 360 Chapter N
AISC 360 CHAPTER N در 8 عنوان به مفاهیم و الزامات کیفیت در سازه های فولادی پرداخته که به اجمال می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- محدوده - : - N1 این محدوده مشتمل بر کنترل کیفیت و تضمین کیفیت می باشد.
- برنامه کنترل کیفیت سازنده و نصب کننده - : - N2 این بخش ضمن تدوین دستور العملها و بازرسی های کنترل کیفیت به محدوده برنامه کنترل کیفیت سازنده مشتمل بر:کنترل مصالح-جوشکاری-اتصال پیچ و مهره-جزئیات ساخت-برش-پیش گرم-رواداریها و همچنین محدوده نصب کننده مشتمل بر: جوشکاری-اتصال پیچ و مهره-برش-پیش گرم-عرشه فولادی-اتصالات برشی -رواداریها می پردازد.
- مستندات فنی سازنده و نصب کننده - : - N3 این بخش ضمن آنکه بایستی قابل ارائه برای ساخت سازه فولادی
باشد ، مستندات قابل استفاده برای ساخت سازه -مصالح-جوشکاری-برنامه کنترل کیفیت-صلاحیت های بازرس را نیز ارائه دهد.
- پرسنل بازرسی و آزمونهای غیر مخرب - : - N4 صلاحیتهای بازرس کنترل کیفیت ، صلاحیتهای بازرس تضمین کیفیت و صلاحیتهای پرسنل NDT از الزامات این محدوده تعریف شده است.
- حداقل درخواست ها برای بازرسی سازه های فولادی - : - N5 حداقل درخواست ها در این محدوده شامل :
بازرسی جوش ، مشاهده ،فواصل زمانی مناسب ، اجرا،وظایف بازرسی قبل از جوشکاری،در طی جوشکاری و بعد از آن،آزمایشات غیر مخرب،بازرسی پیچ و مهره فوظایف بازرسی قبل از بستن پیچ و مهره، در زمان نصب و بعد از آن و همچنین سایر وظایف بازرسی - جزئیات ،مهار بندها و.. - خواهد بود.
- حداقل درخواستها برای بازرسی سازه های کامپوزیت - - N6
- تأیید سازندگان و نصب کنندگان سازه - - N7