بخشی از مقاله
چکیده
روستاها به عنوان بخشی از فضای حیاتی زندگی انسان که در جوامع در حال توسعه همواره با مشکلات، محدودیتها ، کمبود منابع و سرمایه روبهرو بودهاند، به منظور جوابگویی و تامین نیازها و بالا بردن بهبود کیفیت زندگی ساکنان روستا از نظر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیازمند رشد و توسعه هستند. این پژوهش به بررسی نقش گردشگری در بهبود وضعیت اقتصادی روستای قوره چینه از روستاهای استان همدان می پردازد .
در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شده و روش گردآوری اطلاعات به صورت ترکیبی از دو روش میدانی و کتابخانهای بوده است. فرضیات پژوهش پتانسیلهای گوناگون طبیعی و معماری و سازه ای موجود در این روستا بوده که میتواند سبب جذب گردشگران زیادی شود.
نتیجه یافته ها در پژوهش حاضر آن است که با ارایه راهکارهایی می توان مشکلات اقتصادی روستا را بر طرف کرده و از مهاجرات آنها به شهرهای بزرگ جلوگیری کرد. و با بهره گیری از طرحهای توسعه و عمران روستایی در کشور و تقسیم عادلانه خدمات رفاهی و زیر بنایی و فرآیند حفاظت و باززنده سازی بناها و بافتهای تاریخی با ارزش روستایی گردشگری به عنوان یک صنعت سبب رفع مشکلات و کمبودهای کنونی شده منابع مالی جدیدی را فرآهم آورد.
.1 مقدمه
در این پژوهش به صنعت اکوتوریست و جذب گردشگر در روستای قورهجینه یکی از روستاهای چهارگانه دهستان کوهین از بخش مرکزی شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان بررسی شده است. در این روستا فعالیت و کار ساکنان این منطقه بیشتر کشاورزی است که اکثرا به باغبانی میپردازند و بیشتر جوانان این منطقه به شهرهای اطراف مهاجرت کرده و مشغول به کار شدهاند بر همین اساس در راستای اکوتوریست سعی بر این است که با آمدن گردشکر به این منطقه اشتقالزایی کرد و به ارائه راهکارهای گوناگون برای اجرای شدن طرحهای گردشگری و توسعه این فعالیتها در این روستا برای زمینهسازی به منظور توسعه همه جانبه قورهجینه اقدام شده است.
از این رو در این پژوهش، بهبررسی تحلیلهای پژوهش پرداخته شده از جمله این که اول گردشگری روستایی چگونه و در چه مسیری میتواند زمینه توسعه روستاها را فراهم کند و دوم اینکه روستای قورهجینه دارای چه قابلیتها و جاذبههایی در زمینه توسعه فعالیتهای گردشگری روستایی است . در این پژوهش ابتدا به معرفی روستا پرداخته شده است و ویژگیهای خانههای این منطقه و در ادامه پتانسیلهای دیگر این روستا بررسی شده است.
.2 روش شناسی
راهبردهای متنوعی در مورد توسعه روستایی مطرح شده است به طور کلی رویکردهای به کار رفته در این زمینه را می توان به چهار دسته اقتصادی، اجتماعی، کالبدی- فیزیکی، فضایی و ناحیهای طبقهبندی کرد؛ متناسب با هر یک از این رویکردها، راهبردهای مختلفی ارائه شده است. با بررسی برنامههای توسعه و عمران روستای کشور در چند دهه گذشته متوجه میشویم راهبرد مشخصی بر برنامههای توسعه روستای حاکم نبوده است. راهبردهای نیز که کم و بیش در برنامههای توسعه و عمران روستای ارائه شده در عمل چندان شکل اجرایی به خود نگرفته و به همین دلیل نمیتوان آثار و پیامدهای حاصل ازآنها را به دقت مورد بررسی قرار داد.
این پژوهش بر اساس روش توصیفی تحلیلی تدوین شده و جمعآوری اطلاعات به صورت ترکیبی میباشد یعنی هم به صورت کتابخانهای و هم به صورت میدانی بوده است. تلاش میشود تا ضمن بیان کلیات نظری مرتبط با گردشگری روستایی و تحلیل آثار آن در زمینه سازی برای توسعه اقتصاد روستاها از راه مطالعات کتابخانهای و ادراکی، به معرفی جاذبهها و ظرفیت-های - طبیعی، انسانی و تاریخی - گردشگری در روستای قورهجینه پرداخته شد است. در نگارش و گردآوری اطلاعات این مقاله از دو روش کتابخانهای - مقالات، کتابها و طرحهای پژوهشی - و نیز روش میدانی به صورت بازدید از این روستا، مشاهده محل و عکسبرداری از جاذبههای گردشگری روستا به خصوص خانهها و با رلووه کردن آنها بهرهگرفته شده است.
.3 گردشگری و توسعه روستایی
امروزه رشد جمعیت در مناطق روستایی، بدون در نظر داشتن یک هدف و یا برنامه هدفمند برای تقویت زیر ساختهای اقتصادی ومتنوع سازی آنها، به گسترش بیش ازحد فعالیتهای تولیدی و متکی بر منابع طبیعی انجامیده و گسترش ناپایدار نیز به گونهای محسوب به تخریب فرآینده منابع طبیعی موجود منجر شده است. تاریخ، فرهنگ، شیوه زندگی و زبان هر قوم در یک منبع فراگیر به هم بافته شده است که درک و شناخت این نسخ فقط از راه مشاهده مستقیم آن بهتر حاصل میشود و بی-شناخت این نسخ فراگیر در جوامع گوناگون فرهنگ جامعه اگر نپوسد و از بین نرود، بی شک از رشد باز میماند
بنابراین، گردشگری در فضایی که سرنوشت فرهنگها به هم وابستهاند، یک گفتگوی گسترده فرهنگی است که سیاحتگران و گردشگران پیام آوران به رشد سازگار شدن این فرهنگها با یکدیگر و ابزاری برای ایجاد تفاهم میان آنهاست
3 - 1 صنعت گردشگری
در اکثر کشورها جذب توریست و گردشگر به عنوان یک صنعت مطرح شده است و سازمان جهانی گردشگری؛ اکوتوریست را اینگونه بیان میکند: نوعی از گردشگری که در آن مسافرت به مناطق طبیعی - که به نسبت بدون آسیب مانده - با اهداف مطالعاتی و بهرهبصری از مناظر طبیعی و حیات وحش و با توجه به جنبههای فرهنگی هم در گذشته و هم در حال صورت می-پذیرد
3 - 2 وجه تسمیه
بنا به نظر اعضای شوراء سالمندان روستا در زمانهای قدیم انگور این روستا همیشه به صورت نارس - غوره - میمانده است و کم و بیش به انگور تبدیل میشده است. بنابراین این روستا را قوره جینه نامگذاری کردهاند.
3 - 3 روستای قورهجینه
روستای قورهجینه یکی از روستاهای چهارگانه دهستان کوهین از بخش مرکزی شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان میباشد. این روستا در 40 کیلومتری شهر کبودرآهنگ و در مسیر کبودرآهنگ به علیصدر قرار گرفته است و 8 کیلومتر از این راه به صورت شوسه و بقیه به صورت آسفالت میباشد. از نظر موقعیت نسبی روستا از سمت شمال با روستای کوهین و قزلجه، از سمت جنوب با طاهرلو و از شرق با ولی محمد و از غرب با سوباشی همسایه است در تصاویر - 1 - ، - 2 - ، - 3 - نقشههایی از روستا را مشاهده میکنید.
3 - 4 شرایط اقلیمی منطقه
اگر چه نمیتوان این منطقهبندیها را ایدهآل دانست ولی با توجه به بارش و دما در منطقه به روش آمبرژه اقلیم منطقه مشخص میشود. در پهنهبندی اقلیم استان همدان از دیدگاه سیستم آمبرژه، شهرستان کبودرآهنگ از اقلیم نیمه خشک و سرد و اقلیم ارتفاعات فوقانی، از دیدگاه سیستم دومارتین، از اقلیم مدیترانهای فراسرد و نیمه خشک برخوردار میباشد. در طبقهبندی اقلیمی استان از نظر سیستم سیلیانیف، شهرستان کبودرآهنگ از اقلیم نیمه خشک شدید برخوردار است.
نزولات منطقه کبودرآهنگ به صورت باران و برف میباشد. معدل میزان بارندگی 344/1 میلیمتر و حداکثر بارندگی از طرف یک روز 43 میلیمتر و نیز معدل تعداد روزهای یخبندان 129 روز بوده است. بر اساس منحنی بیشترین میزان بارندگی در منطقه کبودرآهنگ در فروردین ماه و کمترین میزان بارندگی در تیرماه و مرداد ماه گزارش شده است.
در یک شمای کلی، باد غالب منطقه از سمت غرب و شمال غربی میباشد که بسته به فصول مختلف سال از جهات شمال غربی و جنوب غربی میوزد. بادهای شمالی و شمالغربی غالباً مرطوب و باران زا میباشند و بیشتر فصول بهار و زمستان میوزند. همچنین فراوانی وزش باد آرام در منطقه بیش از فراوانی وزش باد غالب است که با توجه به اینکه بادهای شدید در منطقه، میزان تبخیر سطحی را به نحو چشمگیری افزایش داده و موجب کاهش محصول این فرآیند مثبت ارزیابی میگردد.
در پایین صفحه تصاویری از نقشه روستای قورهجینه وجود دارد که در تصویر شماره - 2 - موقعیت روستا در استان همدان را نشان میدهد و در تصویر شماره - 3 - موقعیت روستا در منطقه کوهین تپه را نشان میدهد و در تصویر شماره شماره - 4 - نقشه توپوگرافی روستای قورهجینه رانشان میدهد. اما در مقدمه تصویر شماره - 1 - نشان میدهد که روستا در ایران و در استان همدان واقع شده است.
اقلیم روستا از نوع استپی سرد میباشد. حداقل دما در روستای فوق الذکر به -45 و حداکثر آن به 40 درجه میرسد. تعداد روزهای یخبندان به طور متوسط 120 تا 150 روز و متوسط بارندگی 344 میلیمتر میباشد. رطوبت نسبی هوا در این روستا حداقل 36 و حداکثر 78 درصد بوده است.