بخشی از مقاله
چکیده :
گردشگری یا به عبارتی سفر ،یکی از مؤلفه هایی است که از یک جهت باعث افزایش تجربه،افزایش علم و آگاهی، پخته شدن عقل و شعور انسانها شده و از طرف دیگر سبب تعالی روح، تجدید روحیه کاری و بهروزی می شود.سفرباید همراه با ایجاد تحول در فرد باشد و عبرت بگیرد نه اینکه صرف تماشا باشد، زیرا عبرت گرفتن کمال است.درنتیجه سفر و مسافرت در مکتب اسلام جایگاه فوق العاده مهمی دارد و در قرآن کریم به بیش از 30 نوع سفر با انگیزههای مختلف اشاره شده است.
از انجاکه اسلام دینی جامع است که اختصاص به گروه و منطقه خاصی ندارد همه انسان های روی کره زمین و در همه زمان ها مخاطب اسلام هستند. جامعیت و جهان شمولی این آیین توحیدی ایجاب می کند .که به همه ملتها و آیینها و از هر نژاد و فرهنگ با هر گونه اعتقادات ملی و دینی در پیوند باشد تا بتواند پیام توحیدی را به آنان برساند و آنان را به اسلام دعوت کند و رحمت للعالمین باشد.قرآن بسیار و به کرّات انسان را به سفر کردن و حرکت کردن - سیروا، سیروا، سیروا - انفعوا ، سافروا - توصیه میکند.
مسئله گردش در روی زمین - سیر در ارض - شش مرتبه در قرآن آمده است . که شش مرتبه مذکور به منظور اطلاع یافتن از اسرار آفرینش و پنج مرتبه دیگر به منظور عبرت گرفتن از عواقب دردناک و شوم اقوام ظالم وجبار ، ستمگر و آلوده می باشد. هدف این تحقیق بیان ارزش گردشگری از دیدگاه آیین مقدس اسلام وبیان ارزش و مقبولیت آن در جهان اسلام می باشد. روش کار در این پژوهش همانند سایر پژوهشهای تاریخی مذهبی، کتابخانهای است که طی آن با شیوه فیشنگاری برای جمعآوری اطلاعات، به منابع معتبر روایی و تحلیلی بهویژه تفاسیر قرآن مراجعه و مطالب مورد نیاز از آنها استخراج شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
-1 مقدمه :
در سایه سیر و سفر، حق و حقیقت برای انسان آشکار شده و او را به کمالات روحی و صفات اخلاقی میرساند و در پرتو آن، خوی افراد، همچون آینهای روشن آشکار میشود؛ زیرا گفتهاند: »عند تقلبالاحوال تعرف جواهرالرجال؛ در دگرگونی حالتها، نهان مردان شناخته میشود.« و در سایه همین شناخت است که پختگی افراد نمایان و کمال آنها آشکار میشود .
آری در اسلام جهانگری وجود دارد و به آن اهمیت زیادی داده شده است اما نه بسان توریستهای هوسران و هوسباز امروز بلکه برای تحقیق و بررسی آثار و سرنوشت پیشینیان و مشاهده آثار عظمت خداوند در نقاط مختلف جهان. این همان چیزی است که قرآن نام آن را سیروا فی الارض گذارده و طی آیات متعددی به آن دستور داده است. - تفسیر المیزان، 30 و تفسیر نمونه، . - 101
قطعا، گردشگری در ایجاد تمدن ها و رشد آن ها نقش اساسی دارد . شماری از صاحب نظران بر این باورند که هجرت، لازمه ی یک تمدن است و نخستین تمدن های بزرگ که در بین النهرین به وجود آمده از مهاجرت آرامی ها به بین النهرین سرچشمه گرفته است . هجرت وقتی تمدن ساز است که با هدف و انگیزه ای عالی همراه باشد .
دریافت آثار پیشینیان و بهره وری از آنها با هجرت و گردشگری هدفمند ، ممکن می شود . سفر نقش آفرینان به مراکز علمی برای دستیابی به کتابه های پیشینیان و نسخه های خطی و بهره مندی از علم دانشمندان انجام می پذیرفته است . زیراکه یک جامعه بسته و بی خبر از دیگر ملتها، هیچ زمینه ای رشد شایسته و بایسته ندارد و از تجربیات و دست آوردهای علمی و فکری و اجتماعی دیگران محروم است - کلانتری ، . - 17 :1376
-2 اهمیت تحقیق :
در جهان امروز که جهان ارتباطات نام گرفته، صنعت توریسم جایگاه ویژه خود را داراست. بهره برداری صحیح و سالم از این صنعت باید با الهام از قرآن و ارزشهای اسلامی همراه باشد و نخستین شرط موفقیت آن این است که ،زمینه های جذب توریست را فراهم آوریم و در چارچوب قوانین مذهبی و آداب و رسوم ملی، این صنعت مهم و سودآور را فعّال و پویا سازیم.