بخشی از مقاله

خلاصه

جهانی سازی، سهولت انتشار اطلاعات به وسیله رسانه های مختلف، افزایش سطوح آگاهی اجتماعی مصرف کننده ها ممکن است به عنوان محرک اصلی برای گزارشات و فعالیت های مسئولیت های اجتماعی شرکت ها برای اطلاع رسانی به ذینفعان آنها باشد. فعالیت مسئولیت های اجتماعی شرکت ها نظیر پیشنهادات داوطلبانه آنها موجب رضایت مندی مشتریان شده و ثبات ارزشمندی آنها را در محیط اجتماعی افزایش می دهد. دستیابی به انتظارات ذینفعان و پایداری و ثبات شرکت دو جنبه مهم حاصل از فعالیت ها و گزارشات مسئولیت اجتماعی در دسته بندی شاخص های غیرمالی می باشند.

در این مطالعه صنایع توریسم و تجارت کشورهای G8 که به عنوان رهبرانی برای آشکارسازی مشکلات و توسعه دهندگان امنیت می باشند با استفاده از سطحی از گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت مورد ارزیابی قرار گرفته است. استانداردهای اخیر حاصله از نوشته های داخلی نظیر ابتکار گزارشگری جهانی - GRI - به عنوان معیار ارزیابی جهت آشکارسازی پیشنهادات نهایی ارائه شده توسط اتحادیه ها شامل صنایع توریسم و تجارت به کار گرفته شده اند.

.1 مقدمه

در سال های اخیر، همواره برای فعالیت های تجاری و عمومی گزارشگری با رویکرد اجتماعی و زیست محیطی مورد تاکید بیشتری قرار گرفته است که از این رو جهان تجارت و شرکت ها با مقوله ی مسئولیت اجتماعی شرکت ها مواجه می شوند که شرکت ها را برای مسئولیت پذیری از بُعد اجتماعی ترغیب و تشویق می کند .[1] مسئولیت اجتماعی شرکت ها به محض افزایش یکپارچگی جهانی با توجه به سیستم های اقتصادی و تجاری که به سمت توجهات متنوع و مختلف به شرکت های چند ملیتی و عملکرد نسبت به این شرکت ها هدایت می شوند و به عنوان مشکل بزرگی مطرح می باشد.

ممکن است که شرکت ها بر روی فعالیت های مسئولیت اجتماعی تمرکز و سعی در پاسخگویی به انتظارات ذینفعان و دستیابی به پایداری و تناسب خود بعنوان یک هداف نهایی داشته باشند . به گونه ای که توسعه پاینده به عنوان یک بخش ذاتی در ادبیات تجاری تلقی می شود و روش های متفاوتی برای در نظر گرفتن به ابعاد پایندگی در واحدهای تجاری وجود که مسئولیت اجتماعی شرکت ها یکی از این مفاهیم اصلی می باشد.[2] نیاز به انتشار اطلاعات به سمت نیاز به گزارش دهی فعالیت های مسئولیت اجتماعی شرکت ها و همچنین گزارشات مالی اجباری بیان شده توسط این شرکت ها سوق پیدا می کند.

شورای جهانی کسب و کار برای توسعه پایدار، مسئولیت اجتماعی شرکت ها را با ارائه مصادیقی از رفتار مسئولانه، این گونه تعریف می کند: " تعهدات شرکت برای تطابق با کدهای اخلاقی، مشارکت در توسعه اقتصادی در عین بهبود کیفیت سطح زندگی کارگران و خانواده هایشان و مشارکت در توسعه محلی و منطقه ای جامعه ای که شرکت در آن فعالیت می کند

به عنوان یک نتیجه، مشکلات گزارشات غیر مالی شامل گزارشات مسئولیت اجتماعی شرکت ها، گزارشات عملکردی و محتویات این گزارشات به صورت مقایسه ای برای صنایع توریسم و تجارت کشورهای G8 شامل آمریکا، ژاپن، آلمان، انگلستان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و روسیه مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این مطالعه استانداردهای جهانی و قالب کاری آماده شده توسط ابتکار گزارشگری جهانی به عنوان موثرترین و جامع ترین سازمان مرتبط با گزارشات مسئولیت اجتماعی شرکت ها به عنوان معیار مقایسه انتخاب شده است

.2 مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت ها و پیشینه تاریخی:

یکی از تعاریف آشکار مسئولیت اجتماعی شرکت ها این می باشد که مسئولیت اجتماعی شرکت ها درباره نحوه مدیریت فرایندهای تجاری شرکت ها در راستای تولید تاثیر مثبت کلی بر جامعه می باشد به عبارت دیگر تئوری های مسئولیت اجتماعی شرکت ها زمانی که اقدامی، تقاضاهای اجتماعی را با استراتژی های آن یکپارچه می کند به کار گرفته می شود[5]پِلیت. و همکاران بیان می دارند که زمانی که تعاریف مرتبط با مسئولیت اجتماعی شرکت ها نقطه نظرات متداولی را ارزیابی می کند روش ها و عملیات به سمت آشکارسازی تاثیرات منفی شرکت ها از تحقیقات بعد از سرویس های ارائه شده در جامعه هدف گذاری می شوند.

در برخی مواقع ممکن است این نقطه نظرات روش ها و عملکردهایی را به دنبال داشته باشند که عملکرد شرکت ها به نفع ملاحظات اجتماعی را محدود ساخته و حتی آنها ممکن است شرکت ها را به عملکرد در حالتی که باعث بهبود اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی یا فرهنگی جامعه شود مجبور کند.[6] صنعتی سازی انقلابی را برای برخی افراد حاصل آورد چرا که آنها با نیازهای دیگر افراد علاوه بر نوع زندگی سنتی تولید شده برای نیازهای خودشان مواجه شدند. این توسعه، در انتهای سال 1800 ظاهر شده و به سمت ثبات پایه های اگاهی و مسئولیت پذیری هدایت گردید.

افت اقتصادی در اقتصاد جهان انتشار یافته است و این در حالی است که تعداد افراد استخدام نشده به طور واقعی در حال افزایش و قدرت خرید افراد در حال کاهش است. شرکت ها با اندازه های مختلف اگر به اندازه کافی موفق و قوی در تسخیر موقعیت ها نباشند بایستی به عملکردشان پایان دهند. در این سال ها شرکت های امریکایی هم از نظر تعداد و هم از نظر اندازه رشد کرده اند اما طبق یکی از مطالعات آدام اسمیت تحت عنوان " ثروت ملل" آنها مسئولیتی در قبال تقاضاهای اجتماعی و مشکلات محیطی نداشته اند.

پس از تعدادی وقایع اجتماعی و اقتصادی شرکت ها با عملکردشان در جامعه در ابعاد مختلف روبرو شدند. مسئولیت اجتماعی شرکت ها از دیرباز در نظام حقوقی و اقتصادی کشور آلمان از جایگاه ویژه ای برخوردار بود و بُعد اصلی روابط میان صنعت و موسسات این کشور را تشکیل می دهد

مفهوم مسئولیت اجتماعی که از اروپا آغاز شد محیط رشد خود را در امریکای شمالی یافت. در آشکارسازی مفهوم مسئولیت اجتماعی هاوارد بوون نقش کلیدی را ایفا کرده است. مطالعه وی با عنوان " مسئولیت اجتماعی مرد تاجر " پایه های مفهوم مسئولیت اجتماعی را بیان کرده و ساختار نظری مسئولیت اجتماعی را توسعه می دهد.

بوون بیان میدارد که ابعاد اجتماعی با عملکرد شرکت ها مرتبط بوده و بایستی علاوه بر ابعاد اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.[9] کارول مسئولیت اجتماعی را در چهار عنوان اقتصاد، قانون، اخلاق و بشردوستی معرفی می کند. عناوین اقتصاد و قانون به عنوان مجموعه ای از فرایندهای رسمی و منظم که بایستی توسط شرکت ها انجام پذیرد معرفی شده است. عنوان اخلاق به عنوان مجموعه ای از فعالیت های محبوب تعریف شده و انتظارات اجتماعی جامعه را با توجه به عملکردها و نتایج موثر آنها بر جامعه برآورده می سازد مگر آنکه موقعیت مطرح زیر مجموعه ای از عناوین اقتصادی و قانونی باشد. مسئولیت بشر دوستی به مجموعه ای از فعالیت های انجام شده بصورت داوطلبانه توسط شرکت ها اشاره داشته و روی انواع فعالیت هایی که باعث بهبود کیفیت زندگی یا استانداردهای آن تمرکز دارد

.3 گزارشات مسئولیت اجتماعی شرکت ها و پیشینه تاریخی:

افزایش فعالیت های مسئولیت اجتماعی شرکت ها ممکن است باعث ایجاد برخی مشکلات شود. از این رو انتشار اطلاعات مرتبط با فعالیت های مسئولیت اجتماعی یا گزارش کردن این فعالیت ها در یک حالت استاندارد سازی شده در طول اطلاعات غیرمالی ضروری بنظر می رسد. یکی از مطالعات قبلی نشان می دهد که ذینفع ها به طور فزاینده ای خواستار فهم این موضوع هستند که کدام شرکت های تولید کننده برندها و محصولاتی که آنها خریداری می کنند هستند که به دنبال شفافیت و پاسخگویی بیشتر می باشند. این ها حاصل افزایش تعداد نشریه ها در رسانه ها، توسعه استانداردهای جهانی برای گزارشات غیرمالی و همچنین ابتکار عمل دولت ها و سازمان های بین المللی با هدف تسهیل سازی یا در برخی موارد افشاء تعهدات مسئولیت اجتماعی شرکت ها نظیر تنظیم بخشنامه نوسازی اروپا می باشند.

گزارشات شفاف سازی نه تنها برای اطمینان از آشنایی با تاثیر تجارت خود بلکه جهت کسب اجازه برای انتقاد و بازخورد عملکرد تجاری ویژگی کلیدی مدیریت تجارت می باشد. گزارشات مسئولیت اجتماعی شرکت ها - CSRR - گرایش به ظاهر سازی آهسته است که در شرکت های اروپا و امریکای شمالی توسعه یافته و به سرعت انتشار یافته است

برخی کشورها از گزارشات زیست محیطی و اجتماعی در سال 1970 حمایت کرده اند. فرانسه یکی از پیشگامان این عرصه می باشد. در پایان 1980 دو بخش قانون گذاری به روی کار آمد. یکی از آنها در 1987 و مرتبط با نیاز اطلاعاتی جامعه بود و دیگری در1990 و مرتبط با توصیه های زیست محیطی بود. علاوه بر این مقررات، فشار اجتماعی به سمت توسعه گزارشات ارائه شده توسط شرکت ها سوق پیدا می کند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید