بخشی از مقاله

چکیده

گزارشگری لازمه ی پاسخگویی است انسان از دیرباز برای توضیح آنچه انجام می پذیرفته وبه بالادستان خودگزارش می داده است.گزارش ابتدا صورت شفاهی وبه وسیله علائم اشاره ای وسپس به صورت کتبی وبه وسیله نمادهای نوشتاری بود وبا پیدایش خط ،وارد مرحله جدیدی شد.گزارشگری مکتوب تا این اواخر تغییر چندانی نکرده بود اما با پیشرفت های اخیر در زمینه ی رایانه ، فناوری اطلاعات و در نهایت شبکه اینترنت گزاشگری مالی و غیر مالی وارد مرحله نوینی شد.فناوری اطلاعات تمام جنبه های زندگی امروز انسان را در برگرفته است از این رو سده ی 21 را سده ی اینترنت یا عصر اطلاعات نامیده اند.

اینترنت شکل جریان اطلاعات از تهیه کنندگان به استفاده کنندگان و بر عکس را تغییر داده و دسترسی به اطلاعات را آسان کرده است واستفاده کنندگان می توانند از طریق آن اطلاعات دلخواه خود را دریافت و برای تحصیل بیشتر آن ها دستکاری کنند.یکی از وظایف سازمان ها و واحدهای اقتصادی گزارشگری برای سهامداران و ذینفعان و...است.گزارشگری مالی نیز از مهمترین گزارش ها استکه بر حسب مورد براساس اصول پذیرفته شدهی حسابداری ، برای گزارشگری برونسازمانی - سهام داران ، اعتباردهندگان و... - ویا براساس نیازهای مدیریت برای گزارشگری درون سازمانی تهیه میشود.

مقدمه

امروزه ارائه گزارش های مالی از طریق اینترنت در بسیاری از شرکت ها در سراسر دنیا رایج شده است.استفاده از اینترنت به عنوان یکی از کانال های پخش اطلاعات شرکت ها ، پدیده ای است که در سال های اخیر در حال رشد و پیشرفت بوده است.اینترنت امکان ارانه اطلاعات را به صورت صوت وتصویر را از طریق چند رسانه ای ها فراهم ساخته است وبا استفاده از این ابزار می توان جلسات هیئت مدیره و مجمع عمومی را به طور زنده در دسترس سهامداران،سرمایه گذاران،وسایر ذینفعان قرارداد.گزارشگری مالی اینترنتی با استفاده از وب سایت شرکتها به منظور انتشار اطلاعات مربوط به عملکرد مالی دلالت دارد.

شبکه جهانی اطلاع رسانی - ZHE - امکانات ارائه اطلاعاتی را فراهم آورده که با اطلاعات گزارشهای سنتی تفاوت دارد.ارتباط برتری داده ها ، قابلیت دسترسی به داده ها را تقویت و دسترسی مرحله به مرحله اطلاعات را آسان کرده است افزون بر این شبکه جهانی اطلاع رسانی سظنجش عملکرد غیرمالی و استفاده از نمودارها را برای تفهیم بهتر امکان پذیر ساخته است.انتشار اطلاعات مالی از طریق اینترنت عملا تاکنون توسط تعداد زیادی از شرکتها انجام شده است.اینترنت به شرکتها راهکارهای جدیدی را برای تکمیل،جایگزینی و مدیریت راه های قدیمی روابط میان مالکان و مدیران پیشنهاد میدهد تا اطلاعات مالی را که مربوط به سرمایه گذاران است افشا کند و در هختیار آنها قرار دهد.

به عبارت دیگر حسابداری مبتنی بر شبکه ی گسترده جهانی فناوری نوینی است که در حوزه ی گزارشگری مالی وسیستمهای اطلاعاتی ممدیریت و حسابداری پا به عرصه وجود گذاشته است.شرکتها با استقرار نظام اطلاعات حسابداری اینترنتی امکانات و تسهیلات فراوانی را برای استفاده کنندگان گزارش های مالی به ویژه استفاده کنندگان داخلی فراهم می آورند.نظیر این سیستم ها هم اکنون در بسیاری از کشور های توسعه یافته مانند آمریکا،آلمان،انگلستان و...استقرار یافته و مورد استفاده قرار میگیرد.

در سالهای پایان قرن بیستم و زمانی که بهره برداری و سوء استفاده های غیر قانونی فراوانی که در بازارهای مالی دنیا رخ داد ، منجر شد تا یک عزم بی سابقه و بین المللی بر عملیات حسابداری و شفافیت بیشتر در گزارشات مالی پدید آید . یکی از عواملی که به بحران در گزارشات مالی انجامید ، نا مناسب بودن اطلاعات در فرمتهای کاغذی و یا الکترونیکی مشابه کاغذ بود که فاقد ویژگیهای لازم برای انتقال کارآمد اطلاعات مالی پیچیده به سرمایه گذاران ، قانونگذاران و سایر ذینفعان می باشد .

بازارهای تجاری - اقتصادی و همچنین استفاده کنندگان اطلاعات از این بازارها به مقدمات و شرایطی نیاز دارند تا شفافیت مراحل گزارشگری را افزایش دهند ، زیرا امروزه گزارشگری تجاری - اقتصادی با انبوهی از مشکلات - مانند نا کارایی ، تجزیه و تحلیل نا مناسب اطلاعات - در بین ذینفعانی مانند بخش های مختلف سازمان ، سهامداران و بانکها روبرو است .

بنابراین دستیابی به یک سامانه گزارشگری تجاری مناسب برای حل مشکلات و نا کارایی ها بسیار مهم است . در حالی که موج تغییرات فناوری اطلاعات و ارتباطات ِ همه عرصه ها را در بر می گیرد ، می توان ادعا کرد حرفه حسابداری بیش از سایر مشاغل از اثرات و منافع این تغییرات در بهبود و اثربخشی گزارشگری مالی بهره مند شده است . توسعه بسترهای مالی همواره دغدغه اساسی جوامع اقتصادی بوده و راهکارهای گوناگون در این مسیر به چالش کشیده شده اند که در این مسیر ، تکنولوژی اطلاعات این توسعه را دچار تحول شگفت انگیزی نموده است .

علاوه بر هزینه بالا ، سرعت و دقت پایین ، روش سنتی - دستی - موجب بروز خطاهای انسانی در گزارش های مالی نیز می شود ، به طوری که امروزه روش دستی چه در ورود اطلاعات و چه در بررسی آنها منسوخ شده است . استاندارد سازی نرم افزاری بسترهای مالی و به ویژه بازار سرمایه ، موجب بالا بردن کیفیت بازار با امکان نظارت دقیق ، سریع و فراگیر بر بازار اولیه و ثانویه ، تسهیل پیاده سازی بورس الکترونیک و اطلاع رسانی سریع و عادلانه به سهامداران در راستای حمایت از حقوق سهامداران گردیده است - شفاعی و کاظمی، 1388،ص.2 - 2

تاریخچه گزارشگری اینترنتی:

با توجه به اینکه استاندارد جامع و کاملی در ارتباط با گزارشگری اینترنتی هنوز تدوین و تهیه نگردیده است و گزارشگری بیشتر داوطلبانه است،لذا ممکن است چنین به نظر برسد که این موضوع بیشتر مبحثی نظری است تا عملی و کاربردی.اما با توجه به بررسی های متعددی که در کشور های مختلف در این زمینه صورت گرفته است ،پیشرفت و توسعه شرکت ها در زمینه ی گزارشگری مالی اینترنتی در خور ملاحظه است.

اولین پیشنهاد برای تدوین چارچوبی برای گزارشگری اینترنتی به وسیله ی کمسیون اروپا ارائه شد اما تاکنون چارچوب خاصی در این مورد تعیین نشده است.قانون افشای واحدهای دولتی آلمان پیشنهاد کرد که شرکت ها می توانند جلسات مجمع عمومی سالانه،اطلاعات در مورد مزایا وپاداش مدیریت،هیئت نظارت و فعالیت های فرعی اعضای هیئت مدیره و غیره را در پایگاه اطلاع رسانی خود ارائه دهند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید