بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
تاسیسات جریان ضعیف
اسلاید 2 :
تلفن،تلکس،نمابر و نظایر آن؛
اعلام حریق و اعلام نشت گاز؛
زنگ اخبار،احضار،ارتباط با در ورودی(دربازکن)؛
پخش صوت، پیام رسانی؛
آنتن مرکزی تلویزیون،رادیو؛
سیستمهایی نظیر تلویزیون مدار بسته،دزدگیر،ساعت مرکزی؛
شبکه رایانه،سیستمهای چند رسانه ای؛
شبکه سیستم مدیریت ساختمان BMS،شبکه سیستم مدیریت انرژی EMS
اسلاید 3 :
کلیات
مدارهای هر یک از سیستمهای جریان ضعیف باید بطور مستقل کشیده شود بخصوص بامدارهای قدرت (روشنایی،پریز،موتور و غیره) نباید یکجا کشیده شود.یعنی نباید از رشته های مختلف یک کابل یا هادیهای کشیده شده در یک لوله،برای مدارهای قدرت استفاده شود.
چنانچه کابلهای سیستمهای جریان ضعیف در یک کانال در زیرزمین یا در یک مجرای بنایی و نظایر آن همراه با کابلهای قدرت کشیده شوند،باید نوعی حصار بنایی (آجر،دیوار آجری،دال یا کاشی) آنها را از هم جدا کند.
اسلاید 4 :
در موارد زیر می توان از کشیدن مدارهای سیستمهای ذکرشده بصورت یکجا استفاده کرد،مشروط به آنکه ولتاژ هیچ یک از هادیها از ولتاژ اسمی عایق بندی هادیهای جریان ضعیف مورد استفاده تجاوز نکند:
تلفن،تلکس،نمابر و نظایرآن
زنگ اخبار،احضار،دربازکن
خطوط ارتباطی سیستم اعلام حریق با مرکز آتش نشانی یا مراکز اصلی
توجه
اسلاید 5 :
سیستم تلفن
تعریف
سیم فرکانس پایین : از یک یا چند رشته هادی عایقداری که تعداد آن از پنج عدد متجاوز نباشد تشکیل می شود و ممکن است دارای حفاظ الکترواستاتیکی نیز باشد .
کابل فرکانس پایین:
کابل غلاف دار : مجموعه ای از هادیهای عایقداری که بوسیله یک پوشش حفاظتی یکپارچه ( غلاف ) احاطه شده و دارای قابلیت انعطاف معین باشد .
کابل بدون غلاف : مجموعه بهم پیوسته ای که دارای بیش از پنج هادی عایقدار باشد .
اسلاید 6 :
کلیات سیستم
کابلهای مورد استفاده در سیستمهای تلفن باید نوعی پرده فلزی ( فویل ، زره یا نظایر آن ) داشته ، شامل یک رشته هادی مخصوص اتصال زمین باشد .
اتصالات بین جعبه تقسیمهای ترمینال و محل استفاده تلفن ( پریزتلفن ) باید مشتمل بر سه رشته هادی( شامل زمین ) باشد.
هادیهای اتصال زمین سیمها کابلهای تلفن باید از طریق یک هادی حفاظتی ، ترمینال زمین جعبه اصلی تلفن یا مرکز تلفن را به الکترود زمین ساختمان متصل کنند .
اسلاید 7 :
کلیات سیستم
قطر سیمها در سیستم تلفن باید براساس محاسبه تعیین شود لیکن حداقل آن در هیچ موردی نباید از 0/6میلیمتر کمتر باشد .
حداقل فاصله بین کابلهای هم ولتاژ باید به اندازه قطر کابل ضخیم تر مجاور پیش بینی شود . در صورتی که ولتاژ کابلهای موازی متفاوت باشد حداقل فاصله بین دو کابل مجاور باید 30 سانتی متر باشد .
کلیه کابلهای داخل و خارج ساختمان باید یک تکه بوده و از کاربرد دو راهی وسط خط در آن خودداری شود .
اسلاید 8 :
کلیات سیستم
در جعبه تقسیم های تلفن در صورت استفاده از مواد پلاستیکی ، از ترکیباتی استفاده شود که در اثر حرارت ، دود یا بخارات مسموم صادر نکند.
کلیه قسمتهای هادی الکتریسیته ترمینالها باید از فلزاتی نظیر مس ، برنج و یا آلیاژ مشابه باشد .
اسلاید 9 :
ولتاژ نوعی که یک دستگاه تلفن باید بتواند با آن عمل کند 48 ولت DC است .
جریان حداقل یک دستگاه تلفن باید بتواند با آن عمل کند20 میلی آمپر می باشد.
امپدانس نوعی گوشی یک تلفن استاندارد در فرکانس 300 تا 3000 هرتز باید در حدود 600 اهم باشد . مقاومت DC نوعی یک گوشی تلفن در حدود 250 اهم است .
خطوط خروجی (داخلی) : گوشی هایی است که به تعداد مورد نیاز در اتاقها توزیع می شود . هر کدام از این خطوط باید با یک زوج سیم تلفن به دستگاه منتقل شود و هیچ سیم اضافه ای نباید برای داخلی ها کشیده شود .
اسلاید 10 :
در ساختمانهایی که تعداد زیادی گیرنده تلویزیونی وجود داشته باشد ، از تجهیزاتی برای افزایش مقدار سیگنال و توزیع آن بین گیرنده ها استفاده می شود .این عمل با استفاده از تجهیزات سیستم های آنتن مرکزی MATV (Master Antenna TV ) انجام می پذیرد که به این سیستم ها عنوان CATV ( Community Antenna TV) اطلاق می گردد
سیستم آنتن مرکزی
اسلاید 11 :
تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال : شامل آنتن ، تقویت کننده فیلترها ، مبدل های فرکانس ، تله موج ها ، مچینگ ها هستند .
تجهیزات توزیع سیگنال : شامل تقسیم کننده انشعابی ، تقسیم کننده عبوری یا میانی ، مقاومت های انتهایی و غیره می باشند .
تجهیزات سیستم MATV
اسلاید 12 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
آنتن : این وسیله دارای شاخه هایی از جنس آلومینیم و بصورت لوله های تو خالی می باشد که در اندازه های مختلف ( بسته به فرکانس مورد دریافت ) روی یک محور مرکزی و بصورت عمود بر آن چیده شده اند و امواج تلویزیونی موجود در فضا سیگنالی در آن القاء می کند .
نکته : آنتن برای دریافت تصویر مطلوب ، باید حداقل سطح سیگنال 1000 میکرو ولت را مهیا کند . میکروولت و میلی ولت بعنوان واحدهای الکتریکی استفاده می شوند .
توجه : آنتن ها به دو صورت پهن باند برای دریافت چندین کانال توسط یک آنتن و یا بصورت تک کانال برای دریافت یک کانال وجود دارند.
اسلاید 13 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
بالون ( Balun ):آنتن دارای امپدانس 300 اهم هستند ولی تجهیزات MATV دارای امپدانس 75 اهم میباشد ، لذا برای انتقال سیگنال با مقدار حداکثر باید از وسیله ای که بالون نامیده می شود استفاده گردد تا امپدانس 300 اهم آنتن را با امپدانس 75 اهم سایر تجهیزات منتقل نماید .
اسلاید 14 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
پیش تقویت کننده ( PreAmplifier ) در محل هایی که سیگنال دریافتی توسط آنتن ضعیف است برای تهیه سطح سیگنال لازم ورودی تقویت کننده ، از پیش تقویت کننده استفاده می گردد .
پیش تقویت کننده گاهی به عنوان مبدل امپدانس 300 به 75 اهم عمل کرده و نیاز به بالون را مرتفع می سازند . از جمله پیش تقویت کننده ها می توان بوستر را نام برد .
اسلاید 15 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
مبدل های VHF ( VHF Converters ) از آنجایی که بدلیل فرکانس بالاتر ، افت سیگنال UHF در سیستم نسبت به VHF بیشتر است لذا در سیستمهای MATV می توان کانالهای UHF را با استفاده از مبدل ها قبل از ورودی به آمپلی فایر به کانالهای استفاده نشده VHF تبدیل کرد . لذا برای هر کانال یک مبدل مجزا مورد نیاز است . در برخی از مبدلها امکان میکس یک سیگنال ورودی دیگر با سیگنال تبدیل شده وجود دارد .
اسلاید 16 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
تلفیق کننده ها ( Modulators ) :ازاین وسیله برای تلفیق سیگنال صوتی و تصویری با هم و تبدیل آن به کانال RF استفاده می گردد.
فیلترها و مسدود کننده ها ( Filters and Traps )
از این وسایل برای حذف کانالهای ناخواسته و دریافت سیگنال بدون تداخل و نویز استفاده می شود .
اسلاید 17 :
تضعیف کننده ( Attenuators ) :ممکن است سیگنال مربوط به بعضی از کانالها بسیار عمومی تر از کانالهای دیگر باشد و سیگنالهای قوی ، سیگنالهای ضعیف را تحت تاثیر قراردهند و در نتیجه سطح سیگنالها یکسان نباشند و این مسئله باعث ایجاد نویز گردد لذا باید به کمک تضعیف کننده ، سیگنال قوی را کاهش داد .
ترکیب کننده ( mixers ) ( combiners ) :در صورتی که در سیستم MATV بیش از یک آنتن مورد استفاده قرار گیرد باید قبل از اعمال سیگنال به تقویت کننده ، آنها را توسط میکسر با هم ترکیب گردند .
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
اسلاید 18 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
تقویت کننده ( Amplifier ) :برای افزایش سطح سیگنال دریافت شده توسط آنتن از تقویت کننده استفاده می گردد تا افت سیستم توزیع جبران شود . مقدار توانایی آمپلی فایر در تقویت کننده برحسب دسی بل بیان می شود و ضریب بهره تقویت سیگنال ( Gain ) نام دارد . باید توجه نمود که نباید مجموع سیگنال ورودی و ضریب تقویت آمپلی فایر از مقدار قابلیت خروجی آمپلی فایر بیشتر شود چون این امر باعث حالت اضافه بار در خروجی و خرابی سیگنال می شود .
اسلاید 19 :
مروری بر تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال Headend Equipment
انواع آمپلی فایر
آمپلی فایر توزیع : که برای توزیع سیگنال بین شاخه ها استفاده می شود .
آمپلی فایرخط : که در طول خطوط برای تقویت سیگنال در محل هایی که سطح سیگنال به قدری افت کند که کیفیت تصویر لازم را ایجاد نکند وافت بقیه سیستم را جبران ننماید استفاده می شود .
اسلاید 20 :
تجهیزات سیستم توزیع
تقسیم کننده انشعابی ( Splitter ) : کابلهایی که سیگنال را از تجهیزات اولیه ( Head end ) به دستگاههای گیرنده می رسانند . خطوط اصلی ( Trunk ) نامیده می شوند . اسپلیترها قطعات الکترونیکی هستند که روی خطوط اصلی قرار می گیرند و یک ورودی اصلی دارند که سیگنال را دریافت کرده و بین چندین خط خروجی به تساوی تقسیم می کنند در واقع برای گرفتن انشعاب از خطوط اصلی استفاده می شوند . تقسیم کننده انشعابی در انواع دو راه ، 4 راه ، 8 و 12 و 16 راه ساخته شده اند که این اعداد تعداد خروجی ها را مشخص می کند .