بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

افکارسنجی، فرهنگ عمومی و سیاستگذاری

بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

افکارسنجی

اسلاید 3 :

مقدمه
قدرت افكار عمومي در مهار كردن فعاليت هاي بشري از قرن ها پيش شناخته شده بود و با اينكه اصطلاح افكار عمومي از قرن هجدهم متداول شد، معهذا از همان عهد باستان فرمانروايان متوجه نيروي افكار عمومي بودند و افكار عمومي همواره قدرت و اثر خود را نشان داده است.
با نگاهی گذرا به تاریخ گذشته ایران، سنگ نبشتههايي كه از شاهان بزرگ هخامنش باقيمانده نشان مي دهد كه فرمانروايان هخامنشی به قدرت و تاثير افكار عمومي وقوف داشته اند و منظور از اين سنگ نبشتهها نفوذ در افكار عمومي بوده است.
در ادوار يونان و روم باستان نيز افكار عمومي در شكل دادن به حوادث نقش مهمي ايفا كرده، گو اينكه جامعههاي باستاني، بسيار كوچك و راههاي ابراز عقيده و نظر محدود بوده و وسايل ارتباط بين مردم در آن زمان صورت ابتدايي داشته است.
عبارت و اصطلاحاتي كه از روم باقي مانده نشان ميدهد كه آنها نيز به تأثير افكار عمومي واقف بودند و عبارت «صداي مردم، صداي خداست» را به كار ميبردند.

اسلاید 4 :

تاریخچه
اصطلاح افکار عمومی (Public Opinion) به معانی امروزی نخستین بار توسط « ژاک نکه» وزیر دارایی لویی شانزدهم، در آغاز انقلاب فرانسه مطرح شد.

نخستین اندیشهها و تحلیلهای علمی به «گابریل تارد» فرانسوی تعلق داشته که در کتاب خود «افکار و توده» مطرح کرده است.

اسلاید 5 :

تاریخچه
در اواخر قرن نوزدهم با استفاده رسمي از روش نمونهگيري كه كاشف آن كيه، جامعه شناس فنلاندي بود، تحقيقات شكل علميتري يافت و گام اصلي براي سنجش و پژوهش در افكار عمومي برداشته شد.
سال 1936 را ميتوان تاريخ تولد رسمي سنجش افكار به شمار آورد. در اين زمان روزولت به عنوان كانديداي رياست جمهوري امريكا معرفي شده بود. گالوپ به كمك روشهاي نمونهگيري با پنج هزار امريكايي مصاحبه كرد و سپس اعلام داشت كه روزولت برنده خواهد شد. به اين ترتيب پس از برگزاري انتخابات كه به پيروزي روزولت انجاميد، براي اولين بار صحت اين روش به تاييد رسيد.

اسلاید 6 :

در زمینه بررسی افکار عمومی پیشرفت های بسیار چشمگیری حاصل شده است که خود نشانه ی اعتبار و روایی بالای روش های تحقیقی است. این رشته از شناخت از چنان قدرت روش شناختی ای برخوردار گشته که پیشگویی ها و پیش بینی های اعجاب آوری را ممکن کرده است.
در آستانه بسیاری از انتخابات، نتایج آینده از پیش معلوم و بسیاری از حرکات مردمی و واکنش های طبقاتی و قشری قابل پیشبینی اند.

اسلاید 7 :

سرآمد تکنیک هایی که در روش شناسی به کار گرفته می شود، «نظرسنجی» است که دیگر جای خود را در میان مجموعه تکنیک های تحقیقی در علوم اجتماعی باز کرده است و کارایی خود را نه فقط در مطالعه زمینه های افکار سیاسی بلکه عادات اقتصادی، عقاید مذهبی، رفتارهای فرهنگی و اجتماعی به اثبات رسانده است.

اسلاید 8 :

امروزه فعالیت های موسسات نظرسنجی در دنیا وسعت بيشتري به خود گرفته است به گونه اي كه علاوه بر نياز سياستمداران و حاكمان نظام هاي سياسي جهت شناخت افكار عمومي که به اين موسسات مراجعه مي كنند در سطح خرد نيز خيلي از موسسات و سازمانها براي پيشبرد تحقق اهداف فرهنگي، تجاري و . نظرسنجي از مردم را بهترين ابزار براي رصد كردن عملكرد خود و سنجش انتظارات و نيازهاي مخاطبان خود به موسسات نظرسنجي اعلام نياز مي كنند.

اسلاید 9 :

در حال حاضر در سراسر دنیا هزاران مؤسسه نظرسنجی فعال است که به فعالیت در زمینه ها گوناگون مشغول اند. مؤسساتی چون پیو، گالوپ، واپور و پیپا در آمریکا و مارشال، کومرس، فورسا و سی. اس. ای و . در اروپا، از فعال ترین و شاخص ترین مراکز نظرسنجی دنیا محسوب می شوند.

اسلاید 10 :

تنوع و تعدد مراکز افکارسنجی و شکوفایی حرفه ای مؤسسات پژوهشی-تخصصی نشانگر نتایج درخشانی است که دولتمردان، کارگزاران اقتصادی، سیاسی و دست اندرکاران امور فرهنگی و اجتماعی، در مراجعه به افکار عمومی گرفته اند.

اسلاید 11 :

نگاهی به مراکز افکارسنجی

اسلاید 12 :

در ایران شکل گیری موسسه مطالعات و تحقیقات دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات صدا و سیما از اولین تلاش ها برای نهادینه کردن فرهنگ نظرسنجی در ایران بود هر چند که نباید از نقش مرکز آمار ایران و سرشماری ها در این راستا هر چند غیر مستقیم غافل شد.
با توجه به اهمیت افکار عمومی در دهه های گذشته در ایران شاهد رشد چشمگیر مراکز و موسسات نظرسنجی دولتی و خصوصی در کشور هستیم که در جای خود قابل تامل و آسیب شناسی است.

اسلاید 13 :

فرهنگ عمومی
فرهنگ آماری و پیمایش

اسلاید 14 :

فرهنگ عمومی
«فرهنگ عمومی»، عبارت است از مجموعه منسجم و نظاميافتهای از اهداف، ارزشها، عقايد، باورها، رسوم و هنجارهای مردم متعلق به يک جامعه بزرگ، قوم يا ملت.
بنابراين فرهنگ عمومی، شامل تمامی فعالیتهای مبتنی بر انديشه و عادت است که در جهت برآوردن نیازهای بشری بسته به انواع جوامع از نظر تاريخی، سیاسی، اقتصادی، مذهبی، رفتارهای عمومی مردم را شکل میدهد.
در جامعه ايران وقتی از دين صحبت میشود، كلیه سطوح يعنی باورها، ارزشها، هنجارها، رفتار، عرف و شئون اجتماعی كه عناصر فرهنگ عمومی هستند، بر اساس تعالیم اسلامی شكل گرفتهاند.

اسلاید 15 :

فرهنگ آماری
فرهنگ آماری را مجموعه نگرش و باور عمومی از آمار، چگونگی تولید، نشر، دستیابی و به کارگیری آمار در جامعه تعریف میکنند.
تولید آمار با سرعت و کیفیت مناسب، به فرهنگ آماری مناسب نیاز دارد و شناخت چگونگی وضع موجود فرهنگ آماری جامعه از ضرورتهای ایجاد شرایط مناسب فرهنگ آماری است.

اسلاید 16 :

فرهنگ آماری
با توجه به اینکه همه عناصر فرهنگی جامعه مساعد ارتقا و توسعه فرهنگ آماری نبوده و بسیاری از عوامل در جامعه مانع و بسیاری نیز میتواند تسهیل کننده و تقویت کننده آن باشد، لذا شناخت نگرشها، ارزشها، انگیزهها و رفتارهای همسو، مساعد، شتاب دهنده و تسهیلگر، و همچنین عوامل کُند کننده و بازدارندهی توسعه فرهنگ آماری، مسئلهای ضروری و بدیهی است.
شناخت وضعیت و سنجش فرهنگ آماري جامعه منوط به شاخص هاي مرتبط و مناسب براي ارزیابی برنامه ها و عملکرد فعالیت ها در این خصوص است. کم آگاهی، بی اعتقادي، بی اعتمادي، بی انگیزگی نسبت به فعالیت هاي آماري، استفاده ناصحیح از نتایج آماري و نبود شاخص هاي ارزیابی فرهنگ آماري، از ضعف هاي وضعیت موجود فرهنگ آماري است.

اسلاید 17 :

پیمایش
پیمایش (Survey) یکی از روشهای (تکنیک) تحقیق اجتماعی است که در آن اعضای جامعه آماری به پرسشهایی در مورد موضوع مورد مطالعه محقق، پاسخ میدهند. آنها این کار را یا از طریق پرکردن پرسشنامهای که در اختیار آنها قرار میگیرد و یا شفاهاً از طریق مصاحبه انجام میدهند.
به عقیده برخی از جامعهشناسان، پیمایش بهترین شیوه روش تحقیق جامعهشناسانه است.

اسلاید 18 :

پیمایش
پیمایش اجتماعی نیازمند جامعه دموکراتیک و باز است که در آن افراد احساس امنیت کنند. پنهانکاری و نفاق اجتماعی، عقلانیت ابزاری افراطی و بیاعتمادی از جمله صفات تعمیمیافته جامعهای هستند که در آن نظم ابزاری برقرار باشد. این نوع رفتارها اعتبار درونی تحقیق را تهدید میکنند. تحقیق پیمایشی دشوارترین تحقیق است؛ چون بیرون کشیدن واقعیت از افراد دشوار است.
انجام فعالیتهای پژوهشی در قالب پیمایش به ویژه در بخش شناخت افکار عمومی امروزه برای هر سازمانی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است چرا که با انجام پژوهش در فرایندی دو طرفه و متقابل هم میتوان نیازها و علایق شهروندان و ذینفعان را شناخت و هم میزان موفقیت و اثربخشی فعالیتهای هر سازمانی را در بخشهای داخلی و بیرونی اندازهگیری کرد.

اسلاید 19 :

چرخه توسعه و فرهنگ عمومی وآماری

اسلاید 20 :

سیاستگذاری

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید