بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

تاثیر محیط پرفشار برفعالیت بدنی

اسلاید 3 :

فشار اتمسفر: هوا دارای وزن است و در سطح دریا فشاری معادل 760 میلیمتر جیوه (یک اتمسفر) بر بدن اعمال می نماید.وقتی از سطح آب دریا پایین تر رویم علاوه بر فشار اتمسفر، وزن آب بالای سر ما نیز به آن افزوده می گردد.

قانون بویل: با افزایش فشار، روی حجم معینی از گاز، حجم آن گاز کاهش پیدا می کند.

قانون چارلز: با افزایش درجه حرارت یک گاز حجم آن گاز افزایش پیدا می کند.
رابطه بین عمق آب و حجم هوا در ششها

اسلاید 4 :

غوطه وري در آب فشار وارد بر دستگاه قلبي عروقي را كاهش مي دهد.
غوطه وري بدن تا ناحيه گردن، فشار را بر قسمتهاي پائين بدن اعمال كرده، برگشت خون را به قلب تسهيل مي كند. در نتيجه ضربان قلب در حالت استراحت به ميزان 5 تا 8 ضربه در دقيقه فقط از طريق غوطه ور شدن قسمتي از بدن در آب كاهش مي يابد.

پاسخ قلبي ـ عروقي به غوطه وري در آب

اسلاید 5 :

روش های غواصی در آب
1- غواصی با استفاده از لوله تنفس
2- غواصی به روش حبس نفس
3- غواصی با روش تنفس در زیر آب
غواصی با استفاده از لوله تنفس: این روش عمدتاٌ در آب های کم عمق کاربرد دارد. اگر لوله تنفس بلند تر از 30 سانتیمتر باشد تنفس به دو دلیل غیر ممکن می شود:

1- عضلات تنفسی ظرفیت محدودی دارد و نمی تواند بر تفاوت فشار داخل و خارج ریوی غلبه کند.
2- لوله تنفس بلند تر حجم بیشتری دارد و در نتیجه مقاومت بیشتری در برابر جریان هوا ایجاد می کند.

اسلاید 6 :

غواصی به روش حبس نفس
نتایج مطالعات لین و هنگ(1996) محدودیت های اجرای فعالیت به روش حبس نفس را برای افراد غیر ورزیده نشان می دهد که عبارتند از:
مدت زمان پایین رفتن در هر غواصی 7 تا 10 ثانیه
مدت زمان ماندن در عمق 13 تا 18 ثانیه
کل زمان هر غواصی 27 تا 37 ثانیه
عمق متوسط هر غواصی 7/3 تا 7/6 متر
تعداد دفعات غواصی 109 تا 115 بار در هر دوره کاری
رکورد جهانی حبس نفس در زیر آب برای مردان 7 دقیقه و 35 ثانیه(اندی لی سنس، فرانسه،1995) و برای زنان 5 دقیقه و 41 ثانیه(کورین دلامند،فرانسه،1998) می باشد.

اسلاید 7 :

مزایا و معایب افزایش تهویه قبل از حبس نفس
این روش موثر ترین وسیله جهت افزایش زمان حبس نفس در زیر آب است، اما به دلایل زیر خطر غرق شدن را افزایش می دهد:
1- میزان co2 خون به شدت کاهش می یابد و تمایل غواص به نفس کشیدن را کاهش می دهد.
2- با پایین رفتن غواص در آب فشار هیدرو استاتیک قفسه سینه را فشار می دهد و غلظت o2 را در حد بالایی تامین می کند. بنابراین کاهش اکسیژن غواص را جهت تنفس تحریک نمی کند.
3- غواص آنقدر در اعماق آب می ماند و o2 مصرف می کند که co2 خون به حد بحرانی افزایش می یابد و چون اکسیژن کافی در بدن وجود ندارد تا فعالیت ادامه یابد غواص قبل از رسیدن به سطح آب ناگهان بیهوش می شود.

اسلاید 8 :

آسیب های ناشی از پر فشاری
همزمان با پائين رفتن غواص ديواره قفسه سينه فشرده مي شود و حجم هوا در ششها كاهش مي يابد. حجم ششها مي تواند تا ميزان حجم باقيمانده، كاهش يابد. اگر غواص سعي كند كه از چنين عمقي(حدوداٌ 30 متر) پايين تر رود رگهاي خوني ششها و مجاري تنفسي پاره می شوند. در نتیجه هوا در فضای جنبی انباشته می شود(پنوموتوراکس).
به همين دليل محدوديت عمق براي غواصي با حبس نفس به وسيله نسبت بين حجم كل شش (TLV) و حجم باقيمانده(RV) تعيين مي شود.
رکورد جهانی حبس نفس، برای مردان عمق 135 متری(گیانلوکا گنونی،ایتالیا،1998) و برای زنان عمق113 متری(تانیا استریتر،مکزیک،1998) می باشد.

اسلاید 9 :

آسیب های ناشی از پر فشاری
آسیب دیدگی گوش میانی بر اثر فشار:
هنگام پایین رفتن در عمق یک استخر، درحالی که نفس خود را حبس کرده اید بر اثر فشار دردی را در گوش میانی خود احساس می کنید. علت این است که فشار موجود در گوش میانی نمی تواند خود را با فشار آب بیرون متعادل کند. که علت آن مسدود بودن شیپور استاش است. این ناراحتی در عمق6/0 تا 9/0متری اتفاق می افتد. با استفاده از تکنیک فرنزل می توان از بروز این ناراحتی جلو گیری نمود.

اسلاید 10 :

غواصی با روش تنفس زیر آب
هواي داخل وسايل تنفسي بايد فشرده و متراكم باشد تا برابر فشاري شود كه بوسيله آب اعمال مي شود . اين امر به نوبه خود فشار سهمي تمام گازها را افزايش مي دهد. افزايش فشار سهمي گازها شيب فشار را افزايش مي دهد و باعث مي شود كه اكسيژن و نيتروژن به بافتهاي بدن وارد شوند. از گازهای ترکیبی در اسکوبا به دلیل کنترل میزان اکسیژن استفاده می شود است.

اسلاید 11 :

مسموميت با اكسيژن
بالا بودن فشار سهمي اكسيژن در هواي دم مي تواند اكسيژن كافي را در محلول پلاسما وارد سازد. نتيجه اين عمل از دست دادن كمتر اكسيژن توسط هموگلوبين است.
به دليل اشباع بودن هموگلوبين از اكسيژن ، دي اكسيد كربن نمي تواند به خوبي به هموگلوبين متصل شود. در این حالت رگهاي خوني مغز مي توانند منقبض شوند و گردش خون به دستگاه عصبي مركزي را به شدت محدود سازند اين امر مي تواند منجر به اختلال در بينايي، گیجی، تهوع و تشنج شود.

اسلاید 12 :

فشار سهمي زياد نيتروژن به هنگام غواصي در اعماق دریا ، نيتروژن بيشتري را به داخل خون و بافتها مي راند. اگر غواص با سرعت زياد به طرف بالا حركت كند، نيتروژن اضافي نمي تواند به ششها رفته و ازآنجا خارج شود؛ بنابراين به صورت حباب در دستگاه گردش خون و بافتها باقي مي ماند. معمولا اين عارضه با درد در نواحی آرنج ، شانه، زانو و جاهايي كه نيتروژن جمع می شود همراه مي باشد. اگر حبابها به صورت آمبولي در خون بوجود آيند، در گردش خون طبيعي اختلال ايجاد كرده و مي تواند كشنده باشد.
بيماري كاهش سريع فشار(بندز)

اسلاید 13 :

درمان بيماري كاهش سريع فشار(بندز)
براي درمان اين بيماري بايد غواص را در يك دستگاه افزايش فشار قرار دارد. در اين دستگاه فشار هوا افزايش پيدا مي كند تا شبيه فشار آب در هنگام غواصي شود و سپس به تدريج به اندازه فشار محيط مي شود . افزايش فشار، نيتروژن را به داخل محلول بر مي گرداند و سپس كاهش تدريجي فشار به نيتروژن فرصت مي دهد تا از طريق دستگاه تنفسي به خارج رانده شود.

اسلاید 14 :

راه جلوگیری از بيماري كاهش سريع فشار(بندز)
براي جلوگيري از بيماري كاهش سريع فشار جداولي تهيه شده است كه اطلاعات ضروري را در مورد زمان بالا آمدن از اعماق مختلف در اختيار غواصان قرار مي دهد . براي مثال اگر غواصي حدود يك ساعت در عمق 15 متر بماند. نياز به كاهش تدريجي فشار نيست. ولي اگر غواصي حدود يك ساعت در عمق 30 متر بماند لازم است كه فشار بتدريج كاهش يابد .

اسلاید 15 :

علي رغم اين كه نيتروژن در فرآيند بيولوژيكي بدن دخالتي ندارد ، اما در فشار هاي بالا مانند يك گاز بيهوشي عمل می كند. پژوهشهاي علمي اشاره مي كنند كه به ازاي هر 15 متر افزايش عمق، اثراتي برابر با نوشيدن يك شيشه مشروب الكلي با معده خالي بوجود مي آيد.
غواصاني كه تا عمق 30 متري يا بيشتر پايين مي روند دچار اختلال در قوه تشخيص می شوند. بنابراين بيشتر غواصاني كه بیش از 30 متر در اعماق آب پايين مي روند ، براي تنفس خود از محلولي ويژه از گازها كه بيشتر آن هليوم است استفاده مي كنند.

تخدير نيتروژن

اسلاید 16 :

سازگاری با پرفشاری
سازگاری با پر فشاری در روش حبس نفس: طی تحقیقی که نیروی دریایی امریکا بر روی غواصان سال اول انجام داد، معلوم شد که ظرفیت کل ریوی 4% افزایش یافته و عکس العمل بدن آن ها نسبت به افزایش co2 در خون کاهش یافته است. مطالعات دیگری نشان داد که سازگاری های تنفسی به 3 تا 5 روز وقت نیاز دارد، اما بیشترین واکنش در 24 ساعت اول حاصل می شود.

اسلاید 17 :

سازگاری با پرفشاری
سازگاری با پر فشاری در روش تنفس با اسکوبا: بر اساس یک تئوری معروف غواصان تازه کار که به تازگی در معرض گاز حاوی نیتروژن قرار می گیرند در عمق بیش از 37 متر به تخدیر ازت حساسیت نشان می دهند. اما به تدریج تحمل غواص در برابر آثار تخدیری نیتروژن افزایش می یابد. با این همه هیچ مدرک عینی راجع به این پدیده وجود ندارد و عنوان شده که این وقایع فقط نتیجه سازگاری های روانی است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید