بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
تجهيزات آزمايشگاه
اسلاید 2 :
انتخاب محل تاسیس آزمایشگاه های مراکز تحقیقات:
آزمایشگاه حتی المقدور درمناطق مسکونی دایر نگردد، در صورت دایر شدن آزمایشگاه در ساختمان مسکونی باید از ساکنين ساختمان، رصایت کتبی گرفته شود. در واقع محل احداث مراکز تحقيقاتی درساختمان های مسکونی نباید باشد.
آزمایشگاه بهتراست درجوارمکانهای که دارای سر وصدا و تنش هستند دایر نگردد ) مانند جوشکاری، موتورخانه، آهنگری و .
اسلاید 3 :
مساحت و فضای آزمایشگاه ها:
مساحت کافی و مناسب برای آزمایشگاه و بخش های مختلف آن به نسبت تعداد دانشجویان، تنوع آزمایشها ، تعداد تجهيزات، تعداد کارکنان و ميزان استفاده از آن تخمين زده می شود. در حال حاضر مساحت 100متر مربع برای هر آزمایشگاه بعنوان حداقل فضا در نظر گرفته می شود. ولی با توجه به عوامل اشاره شده دربالا، مساحت آزمایشگاه باید در حدی باشد که برکيفيت کار در آزمایشگاه و ایمنی کارکنان تاثير سوء نداشته باشد و با گذشت زمان و افزایش حجم و دامنه کار، فعاليت دچار اختلال نگردد.
اسلاید 4 :
شرایط فیزیکي وتاسیسات ساختمان :
خرابی و فرسودگی در ساختمان وجود نداشته باشد
ارتفاع سقف آزمایشگاه حداقل 240 سانتيمترباشد
- دیوارهای آزمایشگاه حداقل تا ارتفاع 1.5 متر قابل شستشو باشد
(رنگ های قابل شستشو و مقاوم رنگ روغن توصیه می شود)
اسلاید 5 :
کف آزمایشگاه باید قابل شستشو بوده و ترجيحا دارای کف شوی در اتاق شستشو و ميکروب شناسی الزامی است
دربهای چوبی آزمایشگاه، باید با رنگ های قابل شستشو و مقاوم مانند رنگ روغن رنگ آميزی شده باشد و ترجيحا درب ها دارای پنجره باشند
پهنای درب های اصلی و درب های داخلی در حدی باشد که تجهيزات و مبلمان آزمایشگاهی براحتی قابل جابجایی باشد
آزمایشگاه می بایست لوله کشی برای آب گرم و سرد، با فشار مناسب داشته باشد
- آزمایشگاه می بایست سيستم مناسب گرمایش و سرمایش داشته باشد، دامنه تغييرات یده آل دم درآزمایشگاه 5+/- درجه سانتی گراد است
اسلاید 6 :
سيستم لوله کشی گاز آزمایشگاه باید استاندارد بوده و نکات ایمنی لازم در مورد آن رعایت شده باشد و تعداد کافی خروجی گاز در آزمایشگاه تعبيه گردد
در صورت استفاده از کپسول گاز ، کپسول ها در مکان مناسب و امن، دارای تهویه مطلوب، دور از منابع حرارتی و نزدیک به محل مصرف قرار داده شوند
سرویس های بهداشتی زنان و مردان باید جدا بوده و تعداد آن هامتناسب با استفاده کنندگان باشد. توالت ها می بایست دارای هوا کش و سيفون باشند
فاضلاب بخش های ميکروب شناسی و اتاق شستشو بهتر است به چاه منتهی گردد
اسلاید 7 :
-با توجه به تجهيزات موجود، سيستم روشنایی و تعداد لامپ های مصرفی آزمایشگاه، باید از فيوز ها و کابلهای مناسب اسفاده گردد.
در مدخل ورودی تابلو برق آزمایشگاه باید ترانس تنظيم کننده مناسب قرار گيرد. درغير این صورت می توان برای دستگاه های مختلف از ترانس های مناسب و مزا استفاده نمود. (جهت جلوگيری از مشکلات ناشی از قطع برق و یا نوسانات احتمالی برق شهری، در مواردی که پشتيبانی منبع الکتریسيته ضروری است، استفاده از USP با ویژگی های مناسب در ابتدای ورودی کابل برق به آزمایشگاه یا بطور مستقل برای تجهيزات خاص پيشنهاد می گردد).
اسلاید 8 :
در آزمایشگاه های بزرگ، در صورت نياز، به نسبت وسعت فضا می توان از سيستم های ارتباطی مناسبمثل تلفن، آیفون و .. استفاده نمود.
پنجره های آزمایشگاه که به فضای آزاد باز می شوند باید توری داشته باشند تا از ورود لانه گزینی جوندگان و حشرات به آزمایشگاه جلوگيری گردد.
رطوبت در آزمایشگاه باید در حد متعادل حفظ شود، سطح رطوبت کمتر از 20% باعث ایجد الکتریسيته ساکن و رطوبت بيش از 50% باعث به هم چسبيدن مداد می شود.
بيشتر تجهزات آزمایشگاهی الزامات رطوبتی خاصی ندارد و دامنه رطوبت بین70-30% قابل قبول می باشد. در مورد تجهيزات که نيازمند رعایت شرایط رطوبتی تعریف شده ای هستند باید مطابق توصيه عمل شود.
ارزیابی سطح رطوبت در آزمایشگاه توسط رطوب سنج های تجاری امکان پذیر است.
اسلاید 9 :
طراحی یک آزمایشگاه استاندارد و اپتیمال به ترکیب دقیق عناصر فراوان و متنوع طراحی نیازمند است که در صورت درست اجرا شدن از بروز مشکلات بالقوه بعدی در حوزه فضا و تأسیسات آزمایشگاه به طور جدی پیشگیری مینماید، در واقع به نوعی در آغاز راهاندازی یک آزمایشگاه ما درگیر مهمترین رکن سیستم مدیریت کیفیت که همانا مدیریت عدم انطباق است میشویم ، لذا در شروع تأسیس یک آزمایشگاه با طراحی استاندارد فضا و تأسیسات و اقدامات پیشگیرانه مناسب از بروز خطاها و عدم انطباقهای بزرگ در حوزه فضا و تأسیسات جلوگیری مینمائیم.
اسلاید 10 :
درک صحیح در طراحی آزمایشگاه شامل رعایت استانداردهای ذیل میباشد: طراحی اولیه استاندارد فضای آزمایشگاه/ جداسازی مناسب و دقیق فضاها متناسب با کاربری فضاها و تعداد کارکنان/ رعایت سطوح ایمنی استاندارد در فضا/ کابینتبندی استاندارد/ تهویه مناسب/ نور استاندارد/ سیستم آب و فاضلاب استاندارد/ سیستم برق و اتصالات استاندارد/ سیستم شبکه کامپیوتری استاندارد/ سیستم حمل نمونه استاندارد/ طراحی مناسب فضای انبارش (یخچالی و غیریخچالی)/ انعطافپذیری در طراحی فضای فیزیکی جهت تغییر کاربریها در صورت لزوم/ نگرش آیندهنگر در طراحی فضاهای اولیه متناسب با رشد عملکرد و توسعه تستها و بخشهای آزمایشگاه
اسلاید 11 :
طراحی استاندارد آزمایشگاه پزشکی شامل موارد اصلی ذیل میباشد:
1- فضای فیزیکی استاندارد در آزمایشگاه پزشکی
2- چیدمان استاندارد لوازم و تجهیزات فنی و اداری در آزمایشگاه پزشکی
3- سیستم انبارش استاندارد (یخچالی و غیریخچالی) آزمایشگاه پزشکی
4- سیستم تهویه استاندارد در آزمایشگاه پزشکی
5- سیستم نور استاندارد در آزمایشگاه پزشکی
6- سیستم آب و فاضلاب استاندارد در آزمایشگاه پزشکی
اسلاید 12 :
کیفیت
کیفیت فضای آزمایشگاه پزشکی:
فضای آزمایشگاه پزشکی:
مهمترین عامل تأمینکننده کیفیت در یک فضا وابسته به این موضوع است که آن فضا مناسب آن کاربری و وظایف تعریف شده در آن فضا میباشد یا خیر و این تناسب صرفاً شامل کمیت و بزرگی فضا نمیباشد و مجموعه عواملی نظیر نور و تهویه و برق و آب و فاضلاب و چیدمان تجهیزات و لوازم و رعایت سطوح ایمنی در شکلگیری کیفیت کلی یک فضا نقش دارند. در ضمن حضور ستونها و دیوارها و پارتیشنهای غیرضروری در افت کیفیت یک فضا مؤثر میباشد.