بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
Retinopathy of Prematurity (ROP)
رتینو پاتی نارسی
اسلاید 2 :
تعریف
رتینوپاتی نوزادان نارس یک اختلال در تکامل عروق شبکیه در نوزادان نارس با وزن تولد پایین است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند به طيف وسيعي از اختلالات بینایی از نقائص جزئي قابل اصلاح در حدت بينائي، تا جدا شدن شبکيه و کوري منجر گردد.
اسلاید 3 :
این بیماری در اغلب موارد قابل پیشگیری و در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است و در صورت عدم تشخیص به موقع بیماری پیشرونده بوده و به سرعت منجر به نابینایی میگردد.
اسلاید 4 :
اقدامات درمانی در مراحل اولیه بیماری اثر بخش تر است. در مراحل انتهایی بیماری درمان بسیار مشکل و در بعضی موارد غیر ممکن می باشد و هزینه های درمانی که به خانواده تحمیل می گردد، 10- 8 برابر درمانی است که در مراحل ابتدایی و به موقع انجام گردد. و به هیچ عنوان بینایی قابل قبولی را به کودک برنمی گرداند. و زمانی که صرف بررسی و درمان می گردد، 20-15 برابر بیشتر از درمان در زمان مناسب است.
اسلاید 5 :
با افزایش چشمگیر میزان بقای نوزادان نارس که در چهل سال اخیر از حدود 5% به بیش از 65% برای نوزادان با وزن کمتر از 1000 گرم و بیش از 90% برای نوزادان با وزن 1500-1000 گرم افزایش یافته است، تعداد نوزادان مبتلا به رتينوپاتي نارسي افزایش خواهد یافت .
اسلاید 6 :
خصوصا در کشورهای در حال توسعه به دلیل اکسیژن درمانی با مانیتورینگ ضعیف و مراقبت های NICU ضعیف و ناکافی، باید در زمینه پیشگیری از بیماری اقدامات جدی صورت گیرد.
اسلاید 7 :
شیوع و شدت رتينوپاتي نارسي با کاهش سن حاملگي و وزن هنگام تولد نوزاد افزايش مي يابد. حدود 60-30% نوزادان با وزن تولد کمتر از 1500 گرم دچار درجاتي از رتينوپاتي نارسي مي شوند و حدود 10% به درجات شدید پیشرفت می کنند. نوزادان با وزن کمتر از 750 گرم تا 98% ممکن است درجاتی از بیماری را نشان دهند.
شیوع رتینوپاتی نارسی
اسلاید 8 :
روند رگ دار شدن شبکیه در هفته 16 حاملگی از سر عصب بینایی به سمت نواحی محیطی شروع میشود و با سرعت تقریباً 0/1 میلی متر در روز به طرف نواحی محیطی پیش میرود رگهای شبکیه به طور طبیعی تا 36 هفتگی حاملگی در سمت داخلی شبکیه به محیط شبکیه می رسند؛ اما تکمیل عروق در سمت خارجی شبکیه تا هفته 40 حاملگی طول می کشد.
اسلاید 9 :
nazal
temporal
اسلاید 10 :
در نوزادانی که به طورنارس متولد می شوند روند تکمیل عروق شبکیه درمحیطی خارج از رحم صورت می گیرد که در این میان عوامل متعددی می تواند در این روند تکامل عروق اختلال ایجاد کرده و منجر به ROP می گردد.
عوامل خطر ساز
اسلاید 11 :
عوامل خطر ساز
نوزادانی که با سن حاملگی کمتر از 31 هفته متولد می شوند.
نوزادانی که وزن آنها هنگام تولد 1500گرم یا کمتر باشد.
همچنین نوزادانی که شرایط زیر را داشته باشند
آسیفکسی هنگام تولد، با داشتن 7.1PH< در خون بند ناف یا در یک ساعت اول تولد در نمونه خون نوزاد، و یا نمره آپگار 3 یا کمتر، در دقیقه 5 پس از تولد
شیرخواری که وضعیت بی ثبات شدید یا مستمر و تظاهراتی مانند هیپوکسی طولانی مدت، اسیدوز شدید، هیپوگلیسمی، کاهش ضربان قلب یا هیپوتانسیون جدی نیازمند به دریافت داروهای وازوپرسور داشته باشد.
نياز به حمایت قلبی- تنفسی
سندرم دیسترس تنفسی، نیاز به تهویه مکانیکی
نیاز به تجویز داروهایی مانند دوپامین جهت افزایش فشار خون
اسلاید 12 :
خونریزی داخل بطنی
نیاز به تجویز خون کامل یا گلبولهای قرمز متراکم یا تعویض خون
دریافت اکسیژن به مدت بیشتر از 48 ساعت
بیماری مزمن ریوی(BPD)
حملات مکرر آپنه
چند قلویی
و يا سایر مشکلاتی که از نظر متخصص کودکان يا فوق تخصص نوزادان، نوزاد را در معرض خطرROP قرار می دهد.
عوامل خطر ساز
اسلاید 13 :
غربالگری رتینوپاتی نارسی
کلیه نوزادان با سن حاملگی کمتر از 32 هفته (32 هفته و 6 روز یا کمتر) و وزن کمتر از 1501 گرم دارند و نوزادانی که در هنگام تولد سن حاملگی ≥ 32 هفته یا وزن 2000 - 1500 گرم دارند، در صورتی که وضعیت ناپایدار بالینی داشته باشند یا توسط پزشک معالج در معرض خطر تشخیص داده شوند باید از نظر ROP معاینه شوند.
اسلاید 14 :
سن اولین نوبت معاینه چشم
زمان بروز رتينوپاتي نارسي حاد با سن نوزاد ارتباط دارد. مشاهده شده است زمان بروز رتينوپاتي نارسي شدید با سن پس از قاعدگی مادر (مجموع سن حاملگی با سن پس از تولد) ارتباط بیشتری دارد تا با سن پس از تولد نوزاد، یعنی نوزادانی که با سن حاملگی کمتری متولد می شوند، زمان بیشتری طول می کشد تا ابتلا به رتينوپاتي نارسي شدید را نشان دهند.
اسلاید 15 :
ادامه . . .
بر همین اساس جدولی تهیه شده است .در این جدول سن داخل رحمی و پس از تولد، هر دو مبنا قرار گرفته است تا نوزاد قبل از رسیدن به مراحل پیشرفته با کمترین تعداد معاینه از نظر رتينوپاتي نارسي معاینه گردد.
اسلاید 17 :
زمان انجام معاینه بعدی
زمان انجام معاینه بعدی چشم بر اساس یافته های معاینه اولیه تعیین می گردد. این یافته ها بر مبنای طبقه بندی بین المللی رتينوپاتي نارسي استوار است.
اسلاید 19 :
وسایل مورد نیاز معاینه
افتالموسکوپ غیر مستقیم
اسپاکولوم نوزادی
لنز معاینه افتالموسکوپی غیرمستقیم (لنز 20+ و30+)
اسلاید 20 :
وسایل مورد نیاز معاینه
دپرسور
قطره میدریاتیک
وسایل احیای نوزاد
پالس اکسیمتر