بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
Richard Rogersزندگی نامه و معرفی آثار معمار ریچارد راجرز –
اسلاید 2 :
)Richard Rogersریچارد راجرز مخفف نام ریچارد جُرج راجرز (به انگلیسی: است. وی در تاریخ 23 ژوئیه، 1933 چشم به جهان گشود. در میان معماران مدرن سده کنونی از وی بهعنوان یکی از جسورترین و جریانسازترین یاد میشود.
اسلاید 3 :
معمار 84 ساله و ساکن لندن، از سوی بنیاد هایت، در سال 2007 بهعنوان برنده بیستونهمین دوره جایزه معماری پریتزکر، معرفی شد. در بیانیهای که هیئتداوران بیستونهمین دوره جایزه پریتزکر ارائه نمودند، با اشاره به این نکته که راجرز در طول بیش از چهل سال دوران زندگی حرفهای برجسته خود، بهصورت همیشگی و استوار، در پی تحقق عالیترین اهداف در معماری بوده است، بیانشده که: «پروژههای برجستهی وی نماینده نقاط تعیینکنندهای در تاریخ معماری معاصر هستند…» بر اساس همین اعتقاد آنان، گرایش بهوضوح و شفافیت معمارانه، ترکیب فضاهای عمومی و خصوصی، ارائه ترجمانی بینظیر از شیفتگی جنبش مدرن به ساختمان بهمانند ماشین و پایبندی به پلانهای قابلانعطاف که به خواستهها و نیازهای همیشه در حال تغییر کاربران پاسخ میدهند.
اسلاید 4 :
ریچارد راجرز، خیلی پیش از آنکه لُرد یا عضوی از مجلس اعیان بریتانیا شود، در سال ۱۹۳۳ در ایتالیا به دنیا آمد و تنها کمی قبل از شروع دومین جنگ جهانی، با خانوادهاش از فلورانس به انگلستان مهاجرت کرد. برای مدتها – حتی در سالهای اولیهی تحصیل معماری – شاگرد آخر مدرسه بود تا اینکه بالاخره در همان مدرسهی AA، استادش، پیتر اسمیتسون، استعداد او را کشف کرد و راجرز توانست با دریافت بورس برای ادامهی تحصیل به دانشگاه یِیل آمریکا برود.
اسلاید 5 :
نورمن فاستر
در آنجا با نورمن فاستر جوان همکلاس بود و همین باعث شد تا بعد از فارغالتحصیلی، به همراه او و همسران وقتشان، دفتر معماری «تیم فور» را تأسیس کنند و طی عمر کوتاه این دفتر چند پروژهی کوچک در انگلستان انجام دهند. در سالهای پایانی دههی ۶۰ و سالهای اولیهی دههی ۷۰ میلادی، راجرز تحت تأثیر جنبشهای آوانگارد هنری و اجتماعی قرار گرفت و وقتی چند سال بعد با رنزو پیانو در مسابقهی طراحی مرکز ژرژ پمپیدو شرکت کردند، توانست همان رویاها و آرمانها را در طرحشان مجسم کند.
اسلاید 6 :
بااینوجود، در سال ۱۹۷۷، مرکز پمپیدو در حالی افتتاح شد که انقلابی در فرانسه رخ نداده بود، جنگ ویتنام به پایان رسیده بود و بسیاری گروههای آوانگارد هنر و معماری هم منحل شده بودند. در این میان، ظاهر غریب ساختمان در دل بافت تاریخی پاریس، اول خیلیها را ناراحت کرد اما چیزی نگذشت که لندن هم در سال ۱۹۸۶ افتتاح ساختمان غریبی را که به راجرز سفارش داده بود جشن گرفت؛ساختمان لویدز. معماری ”های – تک“ حالا یک سبک تثبیت شده بود .
اسلاید 7 :
از آن زمان تاکنون راجرز – که همواره به همکاری در معماری اعتقاد راسخ داشته– به همراه شرکا و همکارانش ساختمانهای بسیاری در لندن و دیگر نقاط جهان برپا کرده است؛ که برخی به خاطر خودشان و باقی به خاطر آوازهی راجرز اهمیت ویژهای یافتهاند. در همین سالها راجرز در عرصهی کنشگری مدنی و سیاستگذاریهای شهری – بهویژه در لندن – حضور بسیار مؤثر و فعالی داشته است. در ژوئن سال ۱۹۹۹، مؤسسهی بریتانیایی «کارگروه ویژهی شهری» کتابی بانام «بهسوی نوزایی شهری» منتشر کرد که ریچارد راجرز از سوی قائممقام نخستوزیر وقتِ بریتانیا در رأس آن قرارگرفته بود. این کتاب آغازگر سلسله مکتوباتی است که راجرز در تبیین نظریات شهریاش به چاپ رسانده است.
اسلاید 8 :
زمینه های فکری:
ـــ عینیتی قابل لمس برای همگان
ــ زیبایی های نهفته در صنعت و ماشین ،جایگاه خود را همان گونه که از نامش پیداست به عنوان یک معماری همراه با تکنولوژی برتر باز نمود.
ـــ تفکرات اقلیمی ، که گویای محوریت فکری و ذهنیت خلاق آنهاست .
در تفکرات گروه راجرز نوع اقلیم منطقه، آفتاب، باد و گیاهان عوامل مهمی هستند که نقش اساسی دارند.
ـــ توجه خاص به اصول منطق (ریاضی-فنی) ساخت ، به معنای دسترسی به کالبدی که منطق شکل گیری آن از دانشی پیروی می کند که امکانات علم امروز به آن رسیده است.
ـــ از بین بردن انبوه مصالح و جرم صلب در بنا و جایگزین کردن آن با سبکی، شفافیت و انعطاف پذیری فضا های متنوع مورد نیاز بهره برداری می باشد.
اسلاید 9 :
ریچارد راجرز بر این عقیده است :
ایده هایی که معماری می کنیم،از خیلی لحاظ ریشه در باورهای ما دارد و به این ربط پیدا می کند که ما ساختمان را مثل یک کتاب بخوانیم ، برای این که ساختمانی خوانا باشد،باید جریان ساختن آن قابل رویت باشد.شیوه ای که در گذشته انجام میشده است کلیساهای عظیم گوتیک مثالی بسیار روشن است. زمانی که آب از درون ناودان شرشرکنان تخلیه می شود خیلی هیجان انگیز است. این بسیار روشن وخیلی خوانا است.این نوع معماری مورد علاقه من است علم همه ما را به هیجان می آورد. ما معماران عقیده داریم که قرن حاضر قرن علم است. علم و تحقیق علمی ما را با آهنگ معماری بهتر آشنا می کند و می توان به شکلی مفاهیم علمی را با تعبیر شاعرانه ای طرح و تبیین کرد.
راجرز می گو ید: (همانند کلیساهای گوتیک، ما ساخت ها را نمایان می کنیم )و در جای دیگر می نویسد: ( تکنولوژی به ما کنترل بیشتری عرضه می کند و نه کمترساختمان های آینده بیشتر شبیه روباط خواهند بود تا معبد. مانند آفتاب پرست آنها خود را با محیط پیرامون تطبیق میدهند).
اسلاید 10 :
پروژه توپ قرمز ریچارد راجرز
شاید بتوان زیر بنای فکری این سبک را در این جمله راجرز خلاصه کرد که میگوید :
(درعصر مدرن باید در ساختمان های مدرن زندگی کرد)ـــ لذا داکت ها،لوله ها و اجزای تأسیساتی ساختمان و به علاوه راه پله ها از بدنه اصلی ساختمان جدا می شوند.حسن این کار سهولت تعمیر و نگهداری ساختمان است.ـــ در اکثر ساختمان ها،بام ساختمان به عنوان سطح پنهان و فراموش شده ساختمان فرض می شود،ولی در ساختمان های های – تک بام سطح پنجم بنا است و کاملا طراحی می شود .
اسلاید 11 :
آثار ریچارد راجرز
در ادامه به معرفی مهم ترین آثار این معمار خواهیم پرداخت.
اسلاید 12 :
مرکز ژرژ پمپیدو
طراحی و اجرای این ساختمان با الهام از پروژه سال ۱۹۹۰ گروه آرشیگرام صورت گرفت.
این ساختمان باید انعطاف پذیر می بود و طراحی آن برای برای کاربری مجموعه ای از فعالیت های فرهنگی، موزه، نمایشگاه ها، مرکز تحقیقات، سینما، تئاتر و تالار موسیقی انجام می شد.
برای پیانو تکنولوژی به اندازه معماری مهم است ، اما این تکنولوژی، یک نوع وسیله برای رسیدن به هدفی والاتر است که ایجاد فضای معماری می باشد.
ژرژ پومپیدو، چالشی آشکار به دیدگاه نوین شهری می باشد. در مکان بازارهای شهری، محلات سنگی خاکستری سنتی پاریس، این مرکز باید به نشانه ای از این شهر و فرانسه ی مترقی زمانه خود بدل می شد.
اسلاید 13 :
نمای شیشه ای شفاف و فولاد با بادبندهای ضربدری آشکار، آسانسورها، پله برقی و عناصر خدماتی در خارج از بنا جلوه گری می کنند تا فضاهای بزرگ طبقات به نمایشگاه ها و فعالیت های فرهنگی و هنری اختصاص داده شوند.
این ساختمان، نمایشی از تکنولوژی برتر در معماری، حس کنجکاوی، توجه به مخاطب و حذف بینش کهنه موزه ها است.
داکت های تهویه و لوله های تأسیساتی به شکل برجسته ای در خارج از ساختمان قرار دارند که کاری افراطی محسوب می شود، چرا که تا آن زمان، داکت های تاسیساتی و تهویه جزو بخش هایی بودند که باید درون بنا پنهان و مخفی می شدند .
ستون های این بنا نازک و ظریف به نظر می آیند. این ساختمان از طول سیزده دهانه دارد که با ضربدرهایی که در همه نمای طولی ادامه می یابد به هم وصل می شوند.
در سمت عرضی ساختمان، خرپاهایی ظریف دیده می شود. استفاده از خرپا باعث ایجاد فضاهایی بزرگ و گشاده بدون مزاحمت ستون شده که امکان هر گونه طرح ریزی آینده در فضای داخلی ساختمان را فراهم می سازد.
اسلاید 14 :
دادگاه حقوقی بوردو
پروژه دادگاه حقوقی بوردو که در پایان قرن بیستم کامل گشت، از همان اهمیتی درکار راجرز برخوردار بود که دهه ۱۹۷۰ در ژرژ پمپیدو و لویدز لندن داشت.
این ساختمان رسما به عنوان دادگاه بزرگ شناخته شد که شامل هفت سالن دادگاه با دفترهای مربوطه و ساختمان های عمومی بود.
این پروژه با باور به ماهیت فضای عمومی کار کرد و ساختمانش کاملا باز و روشن در نظر گرفته شد.
این مفهوم با ساختمان های دائمی و خدمات پویای معماری ریچارد راجرز در ارتباط بود، اما به طور همزمان می توانست به عنوان ابزار تشریفاتی و خرد گرایی هم در سنت نیوکلاسیک فرانسوی بررسی شود.
فضای اداری، دفتر قضات، وکلا و تعدادی دفتر برای رؤسای دادگاه ها و کارکنان محافظ دارد.
آتریوم مرتفع مرکزی، این دفترها را از سالن های دادگاه تفکیک می سازد و در طبقه ی سوم، پله ها دسترسی به جایگاه متهمان و شاکیان را امکان پذیر می کنند.
اسلاید 15 :
محل ورودی قضات، جداگانه است و به وسیله پلی به جایگاه خالی وصل می باشد. این در حالی است که مردم از راه دیگری از سمت حیاط به ساختمان وارد می شوند .
سالن عمومی در طبقه ی اصلی دادگاه پالایس قرار گرفته تا ساختمان جدید بر پایه ی سنگی واقع شود و به پی ساختمان کمک کند.
همه ساختمان در قالب فولادی بزرگ با ارتفاع ۷.۶ متر محکم شده و دادگاه را برای بازدید از حیاط به نمایش می گذارد.
همه ساختمان با سقف موجی شکلی پوشانده شده است.
پلان ساختمان، بسیار ساده است و فضاهای عمومی و خصوصی دارد.
در طبقه اصلی مختص مردم، مسیر مستقیمی به سمت تورد آنگلایس تاریخی وجود دارد که اکنون به رستوران بدل گشته است.
آلودگی و سر و صدای زیاد جاده و اقلیم متفاوت، به ایجاد یک ساختمان چند طبقه با فضای بینابینی جهت ملایم نمودن جریان هوا و سرو صدا منجر شده است .
ریزش آب به درون حوضچه ها، جریان هوا را تعدیل و در نقش کاهش دهنده ی گرما عمل می نماید و جریان سرما و گرما را برای دفترها تأمین می کند .
اسلاید 16 :
فرودگاه هیـتــــرو
در پایان قرن بیستم، فرودگاه هیترو در نقش بازتاب روشنی از ساخت و ساز در بریتانیا ایجاد شد. این فرودگاه که شلوغ ترین فرودگاه اروپا می باشد، دروازه ورود به قاره ی اروپاست که طی نیم قرن و بدون برنامه قبلی روی مخروبه های یک فرودگاه نظامی ایجاد شد.
این فرودگاه، اساسی ترین عنصر اقتصادی و یک منبعی اشتغال زایی بود.
پایانه جدید برای کنترل ۳۰ میلیون مسافردر طی سال در نظر گرفته شده بود.
هدف از ساخت این فرودگاه، تجلیل از افسون سفر بود؛ سفری که یک خاطره به یاد ماندنی را در فضای عمومی غنی و متنوعی ایجاد کند. علاوه بر این، فرودگاه ها نباید صرفا محل عبور باشند، بلکه باید خرید بین راه را نیز در نظر گرفت.
اسلاید 17 :
قدرت منطقی و فنی طرح با خصوصیات آن به عنوان یک مکان دیدنی در ارتباط است.
مهندسان قصد داشتند فضای انعطاف پذیری ایجاد کنند که بدون وارد شدن لطمه به عملکرد اصلی فرودگاه، میزان خرید در آن افزایش پیدا کند. ورود و خروج مسافران در یک طبقه و امور مربوط به سرویس دهی در یک طبقه مجزا صورت می گیرد.
این طرح، نخستین سقف منحنی را در نوع خود شکل می دهد. راجرز این سقف را با یک فرش جادویی مقایسه می نماید.
ساختار داخلی این طرح، خیلی ساده است .این چتر بزرگ، به شکل شناور روی صحنه ی فعالیت قرار گرفته و حس آرامش و شگفتی ایجاد می کند. ساختمان پایانه، یک سالن اصلی برای مسافران تازه از راه رسیده و عازم دارد. از این سالن، یک راهروی عمود زیبا به بخش حمل و نقل عمومی در زیرزمین ختم می شود.
اسلاید 18 :
امروز، ریچارد راجرز که لباسهای نارنجی و سرخ و سبز و آبی میپوشد و چشمانش برق میزند، همانطور که از یک معمار بزرگ انتظار میرود، به آینده بسیار خوشبین است و معماری و شهرسازی روز را قدر میداند. راجرز همواره تأثیراتش ملموس و حقیقی بوده است و دستکم در هر دورهای توانسته روح زمانه را درک کند و از آن در جهت پیشرفت دادن معماری و محیط زندگی مردم بهره بگیرد. ویلیام کورتیس، منتقد بریتانیایی، مینویسد: «قدرت یک پارادایم تازه، دقیقاً، در توانایی آن در شکل دادن به نگرانیهای پنهان در یک دوره است». مطمئناً راجرز سهمش را دراینباره بهخوبی ادا کرده است و منصفانه نیست اگر فکر کنیم ریچارد راجرز در شکل دادن به دنیایی که امروز در آن زندگی میکنیم نقشی نداشته است.