بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

{ بسم اللّه الرحمن الرحیم }

درس : زیست

موضوع :

گوش و حلق

اسلاید 2 :

حلق چیست ؟
حلق (به انگلیسی: pharynx)، فضای بینابینی میان حفره دهانی و دستگاههای تنفس و گوارش میباشد.حلق مجرایی عضلانی-غشایی است که یک منطقه ارتباطی بین ناحیه ی بینی، حنجره و مری تشکیل میدهد. حلق شامل سه بخش می باشد که عبارتند از: حلق بینی ، حلق دهانی؛ حلق حنجره.
حلق در منطقهای که امتداد مری قرار دارد از اپیتلیوم سنگفرشی غیر شاخ مطبق، و در مناطق نزدیک حفره ی بینی از اپیتلیوم استوانهای مطبق کاذب مژکدارِ محتوی سلولهای جامی پوشیدهاست. حلق حاوی لوزهها میباشد. مخاط حلق همچنین غدد بزاقی موکوسی کوچک زیادی در لامینا پروپریای خویش (متشکل از بافت همیند متراکم) دارد. عضلات منقبض کننده و طولی حلق، در خارج این لایه قرار گرفتهاند.

اسلاید 3 :

حلق
حلق علاوه بر اینکه راهی است برای هوا و غذا که وارد بدن بشوند، برای حمایت در برابر میکروارگانیسمها و اجسام خارجی هم کمک خوبی است. آدنوئیدها (لوزهی سوم) در بالای حلق و لوزهها (تانسیل) در پایین حلق دارای بافت لنفاتیک هستند و قسمتی از سیستم ایمنی به شمار میروند. حلق همچنین در مکانیسم حرف زدن تأثیر مهم دارد.

اسلاید 4 :

گوش چیست ؟
گوش اندام حسی است که صدا را دریافت میکند. گوش انسان از سه قسمت خارجی، میانی و داخلی تشکیل شدهاست. اختلاف زمان جزئی که در رسیدن صدا به دو گوش وجود دارد، به تشخیص جهت صدا کمک میکند. امواج حرکتی صوت در گوش به امواج الکتریکی تبدیل و به مغز فرستاده میشوند. گوش انسان قادر است بین ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ هرتز را درک کند. به این محدوده ، محدوده شنوایی انسان میگویند.

اسلاید 5 :

گوش چیست ؟
گوش های ما مسئول دو حس حیاتی اما کاملا متفاوت هستند: شنوایی و تعادل. صداهای تشخیص داده شده از طریق گوشها ، اطلاعات اساسی را درباره محیط خارجی به ما میدهند و به ما اجازه میدهند با روشهای پیچیدهای چون گفتار و موسیقی ارتباط برقرار کنیم. علاوه بر این گوشها در حس تعادل ما نیز سهم دارند. درک ناخود آگاه وضعیت بدن در فضا به ما اجازه میدهد تا بایستیم و حرکت کنیم بدون آنکه زمین بخوریم.گوش دارای اندامهای مجزای شنوایی و تعادل است که صداهای دنیای اطرافمان و اطلاعات درونی درباره وضعیت و حرکتمان را تشخیص میدهد. ساختمانهای حسی داخل گوش ، اشکال متفاوت اطلاعات را به صورت ایمپالسهای عصبی برگردانده تا از طریق اعصاب به قسمتهای مختلف مغز ، جایی که اطلاعات تجزیه و تحلیل میشوند، فرستاده شوند. توانایی ما در تفسیر اصوات و استفاده از اطلاعات ، درباره تعادل در زمان نوزادی و کودکی شکل میگیرد.

اسلاید 6 :

دسته بندی گوش
این اندام حسی از سه بخش مختلف تشکیل شده است :

1- بخش خارجی(outer ear)
2- بخش میانی(middle ear)
3-بخش داخلی(inner ear)

اسلاید 7 :

گوش خارجی : گرفتن امواج
گوش بیرونی یا خارجی را که دیگران آن را میبینند لاله گوش میگویند. مهمترین کار گوش بیرونی گرفتن صداها است. وقتیکه صدا ایجاد میشود، امواج صوتی تولید و در هوا منتشر میشوند؛ بعد از اینکه امواج وارد گوش بیرونی شدند از طریق سوراخ گوش وارد گوش میشوند و راهی گوش میانی میگردند. یکی از وظایف گوش بیرونی حفظ گوش از طریق جرم گوش میباشد؛ این جرم مخصوص، گوش را از پوست اطراف سوراخ گوش در مقابل عفونتها محافظت میکند. گوشها مادهای شبیه موم ترشح میکنند تا از داخل گوش محافظت نمایند. اگر ترشح موم خیلی زیاد باشد، سفت میشود و ممکن است گوش را به درد بیاورد واگر خودتان بخواهید موم سفت شده را از گوش خارج کنید به گوشتان آسیب خواهد رساند. مجرای گوش خارجی، لوله ایست به طول ۲ یا ۳ سانتیمتر که در حدود یک سانتیمتر مکعب حجم داردو به پردهی صماخ ختم میشود. ارتعاشات صوتی تا قسمت انتهایی این لوله به وسیله ی هوا منتقل میشود و پس از آن به وسیله ی محیطهای جامد یا مایع به گوش میانی انتقال مییابد.

اسلاید 8 :

گوش میانی : ارتعاشات مفید
مهمترین کار گوش میانی گرفتن امواج صوتی است که گوش خارجی میگیرد و آنها را به لرزش تبدیل میکند و به گوش درونی میفرستد و این عمل را با استفاده از پرده گوش که گوش بیرونی را از گوش میانی جدا میکند انجام میدهد. سه استخوان ریز و ظریف موجود در گوش را استخوانچه مینامند. پرده گوش قسمتی از پوست نازکی است که مثل طبل محکم گسترده شده است و به اولین استخوانچه چسبیده است این استخوان کوچک استخوان چکشی (مالئوس) نامیده میشود. استخوان چکشی به استخوان کوچک دیگری چسبیده است که به آن استخوان سندانی گفته میشود؛ استخوان سندانی به کوچکترین استخوان در بدن متصل است که به آن رکابی میگویند.استخوان چکشی به پرده صماخ و استخوان رکابی به دریچه ی بیضی ختم میشود که سطح آن ۱۴ مرتبه از پرده ی صماخ کوچکتر است و در نتیجه فشار برآن ۱۴ مرتبه بیشتر میباشد.

اسلاید 9 :

گوش داخلی: شروع تحریکات عصبی
بعد از اینکه امواج صوتی در گوش میانی به ارتعاش تبدیل شده ارتعاشات وارد گوش داخلی میشوند. ارتعاشات داخل حلزون شنوایی میروند، حلزون شنوایی یک لوله کوچک و حلقهای در گوش داخلی و جزء لابیرنت غشایی است؛ حلزون شنوایی پر از مایع است و روی آن را هزاران تار از موهای باریکی پوشانده است. وقتی ارتعاشات صوتی به مایع داخل حلزون شنوایی برخورد میکنند، مایع داخل حلزون شروع به لرزیدن میکند. انواع مختلف صداها نمونههای مختلفی از ارتعاشات میسازد؛ ارتعاش باعث حرکت موهای ریز سلولهای شنوایی میشود و هر چه ارتعاش بیشتر باشد موهای سلول حلزون بیشتر حرکت خواهد کرد.

اسلاید 10 :

بخش حلزونی
حلزون گوش بخشی از سامانه شنوایی در گوش درونی است. این بخش عبارت است از حفرهای حلزونی–شکل در هزارتوی استخوانی که در انسانها ۲٫۵ دور به دور محور خود میچرخد. بخش مهمی از حلزون گوش را اندام کورتی تشکیل میدهد که حسگر شنوایی به شمار میرود. این اندام به موازات بخشی که چنبرههای مایع درون حلزون گوش را از هم جدا میکند، پیش میرود.

اسلاید 11 :

پرده صماخ
پرده صَماخ یا پرده گوش یا پرده تَبیره اولین بخش از گوش میانی است این پرده نازک گوش میانی را از گوش خارجی جدا میکند. پشت پرده صماخ استخوان چکشی از استخوانچههای گوش میانی قرار دارد.وقتی امواج صوتی وارد گوش میشوند و به پرده صماخ میرسند پرده گوش را به لرزش در میآورند، ارتعاشات صوتی سپس وارد سه استخوانچه گوش میانی میشوند و به این طریق از گوش میانی عبور میکنند و وارد گوش داخلی میشوند.در انسان، پرده گوش کمی مخروطی شکل است و مساحت آن در حدود ۸۵ میلیمترمربع است. پرده گوش از دو بخش تشکیل شده است. بخش نرم پرده یا پارس فلاسید و بخش سفت پرده یا پارس تنسا که بخش سفت پرده از فیبرهای کلاژن شعاعی و دایرهای تشکیل شدهاست. این فیبرها با لایههای بافت همبند به هم متصل شده و از خارج با یک لایه روپوستی از بافت پوششی صدفی که در امتداد پوست مجرای گوش خارجی قرار دارد پوشانیده شدهاند. سطح داخلی پرده گوش را نیز لایهای مخاطی از سلولهای صدفی مژکدار پوشانیده است. وضعیت پرده گوش عامل مهمی در تغییر شدت یا غربالگری طیف محرک صوتی محسوب میشود و بنابراین اطمینان از سلامت آن حایز اهمیت است.

اسلاید 12 :

شیپور استاش
گوش میانی بوسیله لوله باریکی که شیپور یا لوله استاش نامیده میشود به پشت بینی متصل شده است. لوله استاش همراه با گوش میانی فشار هوا را بر هر دو طرف پرده گوش متعادل میکنند.
آناتومی :
این لوله تقریباً ۳۵ میلیمتر طول دارد. نام استاش از آناتومیست قرن شانزدهم گرفته شده است. این مجرا از سطح قدامی گوش میانی به سطح خارجی نازوفارنکس در ناحیه کونکای تحتانی بینی میرسد.
این لوله شامل دو قسمت استخوانی در یک سوم ابتدایی و غضروفی در دوم سوم انتهایی (حلقی) است. دریچه گوشی لوله تنگتر از سمت حلقی آن است. زاویه شیپور استاش با سطح افقی در بالغین ۴۵ درجه و در اطفال ۱۵ درجه بوده، این مسئله یعنی افقی تر بودن شیپور استاش در اطفال یکی از علل شیوع عفونت گوش میانی در اطفال است

اسلاید 13 :

اندام و تونل کورتی
اندام کورتی :
روی غشا بازیلر مجموعهای مرسوم به اندام کورتی(Corti) یا عضو کورتی قرار گرفته است. تعداد اندام کورتی از قاعده حلزون به طرف راس آن بتدریج افزایش مییابد.

تونل کورتی :
عضو کورتی از یک سلسله سلولهایی به شکل میله که راس آنها دو به دو و مجاور هم قرار دارد، تشکیل میشود. بدین طریق مجرایی با مقطع مثلثی شکل را محدود میسازد که به تونل کورتی معروف است.

اسلاید 14 :

عملکرد شیپور استاش
لوله استاش فشار هوا را در هر دو طرف پرده گوش متعادل میکنند. لازم است بدانید که بهترین حالت پرده گوش وقتی است که فشار دو طرف پرده گوش با یکدیگر (یعنی با فشار محیط اطراف) برابر باشند.
لوله استاش حالت ارتجاعی دارد در حالت معمول جدارههایش روی یکدیگر خوابیده است. هنگامی که فشار داخل حلق زیاد شود مثل هنگام بلع یا زور زدن (به علت فشار هوا) یا وقتی خمیازه میکشید یا غذا میجوید (به علت عضله کشنده نرم کام) باز میشود. اگر با هواپیما یا در مناطق کوهستانی سفر کرده باشید احساس کردهاید که لولههای استاش در هر دو گوش شما باز شده است و ناگهان صدای ترق در گوش تان احساس میکنید. در حقیقت این صدایی است که شما را مطمئن میکند لوله استاش باز شده و فشار هوا در هر دو پرده گوش یکسان است.

اسلاید 15 :

کیفیت صوت
در واقع صوت ارتعاش مولکولها در هوای اطراف ماست. درجه بلندی یک صدا (میزان بم یا زیر بودن) ویژگیای از امواج صوت میباشد که فرکانس (تواتر) نامیده میشود. فرکانس تعداد ارتعاش در هر ثانیه است و در واحدهایی به نام Hertz سنجیده میشود. هر چقدر فرکانس بالاتر باشد صدا زیرتر است. شدت و قدرت یک صدا به نیروی امواج صوتی بستگی دارد که در واحدهایی به نام دسی بل اندازهگیری میشود . با هر ١٠ دسی بل افزایش در قدرت صدایی به بلندی دو برابر شنیده میشود، بنابراین صدایی با ٩٠ دسی بل دو برابر قویتر از صدایی با ٨٠ دسی بل است.
مکالمه بطور معمول در حدود ٦٠ دسی بل است صدایی تقریبی ترافیک معمولا در حدود ٨٠ دسی بل میباشد. قرار گرفتن در معرض صدای بالاتر از ١٢٠ دسی بل حتی برای مدتی کوتاه میتواند به شنوایی ما آسیب برساند.میزان توانایی ما در تجزیه صداهای مرکب مثل موسیقی و اینکه یک صدا چقدر بلند باشد تا قادر به شنیدن آن باشیم با یکدیگر متفاوت است. گوش انسان بطور معمول قادر است صداهایی با فرکانسهای بین ٢٠ - 2٠000 هرتز را تشخیص دهد، اما توانایی شنیدن صداهای فرکانس بالا با افزایش سن ، کاهش مییابد. حیواناتی مثل خفاش و سگ میتوانند صداهایی با فرکانس های بالاتر از حد طبیعی شنوایی انسان را بشنوند.

اسلاید 16 :

تعادل و حرکت
در تعادل و حرکت گوشها دارای این عملکرد هستند: آگاهی از موقعیت سر و تشخیص چرخش و حرکت سردر تمامی جهات. مغز اطلاعات گوشها را با اطلاعات حاصل از گیرندههای موقعیت در عضلات ، تاندونها و مفاصل و اطلاعات بینایی بدست آمده از چشمها ترکیب میکند. ترکیب این اطلاعات باهم ما را قادر میسازد تا بدون از دست دادن تعادل در جهات مختلف حرکت کنیم. گوش از سه قسمت خارجی ، میانی و داخلی ساخته شده است. گوش خارجی دارای لاله گوش و مجرا میباشد. این لوله پر از هوا به پرده گوش منتهی میشود که در پاسخ به صدا مرتعش میشود.
پشت پرده گوش ، گوش میانی قرار دارد که از هوا پر شده و دارای سه استخوان ظریف میباشد که استخوانهای شنوایی نامیده میشوند. چکشی، سندانی و رکابی . این استخوانها ارتعاش پرده را به غشا دریچه بیضی که جدا کننده گوش میانی از گوش داخلی است ، منتقل می کنند. در گوش داخلی که پر از مایع میباشد حلزون قرار دارد که دارای گیرنده حسی برای شنوایی و ساختمانهای دیگری برای حرکت و تعادل است.

اسلاید 17 :

مکانیسم شنوایی
توانایی شنوایی به یک سری وقایع پیچیده در گوش بستگی دارد. امواج صوتی در هوا از طریق ساختمانهایی به گیرنده شنوایی منتقل میشوند. این گیرنده اندام کورتی نام داشته و در گوش داخلی قرار گرفته است. داخل اندام کورتی ، ارتعاشات فیزیکی بوسیله سلولهای مویی حسی تشخیص داده میشود و این سلولها با تولید سیگنالهای الکتریکی پاسخ میدهند. اعصاب این سیگنالها را به مغز منتقل میکنند و در آنجا این سیگنالها تفسیر میشوند . فرکانسهای مختلف صوتی سلولهای مویی را در قسمتهای مختلف اندام کورتی تحریک کرده و باعث درک اصواتی مثل موسیقی و مکالمه میشوند. صدا در نواحی شنوایی دو طرفه مغز پردازش میشود. اما صحبت بیشتر در طرف چپ مغز تفسیر میشود.

اسلاید 18 :

حس تعادل
توانایی ایستادن صاف و راه رفتن بدون آنکه بیفتیم به حس تعادل ما بستگی دارد. ساختمانهایی در گوش داخلی مثل دستگاه وسیتبولار (دهلیزی) شناخته شدهاند که با تعیین وضعیت و حرکت سر در ایجاد تعادل نقش دارند. دستگاه وستیبولار از سه مجرای نیم دایره و دو دهلیز ساخته شده است. حرکت سر بوسیله سلولهای مویی در ساختمانهایی در مجاری نیم دایره که کریستا نامیده میشوند و دو ساختمان در دهلیز که ماکولا نامیده میشوند تشخیص داده میشود. حرکات چرخشی سر بوسیله کریستا که در مجاری نیم دایره قرار دارند تشخیص داده میشوند. بنابراین حرکت سر در هر جهتی بوسیله حداقل یک مجرا تشخیص داده میشود. این اطلاعات باعث حفظ تعادل و ثبات بینایی هنگام حرکت سر میشود.

اسلاید 19 :

مایع گوش
یکی دیگر از عوامل مختل کننده شیپور استاش، مایع گوش است. اگر شیپور استاش ملتهب شده و مسدود شود، مایع گوش در گوش میانی جمع میشود و زمینه مناسبی برای رشد باکتری و قارچها فراهم میشود. در این حالت علاوه بر عفونت، فرد دچار گرفتگی گوش و مشکلات شنوایی میشود. پزشک معالج، با دمیدن هوا در پرده گوش ارتعاش ایجاد میکند. اگر ارتعاش ایجاد شده در حد معمول نباشد، به معنی انباشته شدن مایع گوش خواهد بود.

اسلاید 20 :

پاره شدن پرده گوش
اگر هوا و یا مایعات، بیش از حد به پرده گوش فشار آورد ممکن است باعث پاره شدن پرده گوش شود. در این حالت مایع زرد، قهوهای و یا سفید رنگی از گوش بیرون میآید. این حالت بنظر ترسناک میآید، اما در بهترین حالت، هوا و مایعات از سوراخ ایجاد شده، از گوش خارج شده و پس از چند هفته پرده گوش خودبهخود بهبود مییابد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید