بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

به نام خداوند بخشنده مهربان

مدیریت مالی

اسلاید 2 :

مقدمه
ارزشیابی اوراق بهادار
اوراق قرضه وویژگیهای آن
مفهوم نرخ بازده تا سررسید
تغییرات نرخ بازده تا سررسید وتاثیرآن برارزش اوراق قرضه
رویکردهای سهام عادی
تبیین رابطه بین ارزشیابی دارائیهای مالی وارزش آفرینی

مطالب قابل ارائه :

اسلاید 3 :

برآورد قیمت اوراق بهادار در تصمیم گیری مالی اهمیت ویژه ای دارد. سرمایه گذاران علاقه مند هستند تا از ارزش انواع اوراق بهادار اطلاع یابند و ارزش شرکت را برآورد کنند.
در این فصل نشان می دهیم چگونه مدل های ارزشیابی به سرمایه گذار کمک می کند تا بداند چه میزان وجوه برای خرید دارایی مالی بپردازد.

ارزش شرکت (قیمت اوراق بهادار)
تعیین ارزش انواع دارایی های مالی در تصمیم گیری سرمایه گذار نقش قابل توجهی دارد زیرا سرمایه گذار قبل از خرید انواع اوراق بهادار ،علاقه مند است از ارزش آن آگاهی یابد .

با تبیین ارزش شرکت در فرآیند ارزشیابی اوراق بهادار ،شواهدی به دست می آید که بر پایه آن بتوان عملکرد شرکت را اندازه گیری نمود و در خصوص بازدهی آتی اوراق بهادار و تداوم فعالیت شرکت ، راه کارهای عملی و اجرائی ارائه کرد.

اسلاید 4 :

تعریف دارائیهای مالی :

دارایی های مالی از جمله دارایی های نامشهودند که دارای منفعت یا ارزش معمول نقدینه ای در آینده است .دارایی های مالی در حقیقت انواع اوراق بهاداری هستند که بر اساس آن ارزش شرکت محاسبه می گردد و عبارتند از اوراق قرضه ،سهام ممتاز ، سهام عادی .

برای ارزیابی انواع اوراق بهادار یا به عبارتی دارایی های مالی برای تعیین ارزش شرکت ، از مبانی ریاضیات مالی نیز استفاده می شود .

ارزش یک قلم دارایی اعم ازاینکه واقعی یا مالی باشد بستگی به این دارد که تا چه حد بتواند خواسته ها و نیاز های اشخاص را ارضا کند. ارزش یا مطلوبیت دارایی های یک شرکت در گرو توانایی آن در ایجاد جریانات نقدی در یک دوره معین زمانی است (نوو،1378).

فرض اصلی ارزشیابی دارایی های مالی این است که سرمایه گذار می خواد ارزش بازار اوراق بهادار را بداند .زیرا اوست که اوراق بهادار شرکت ها را خرید و فروش می کند .

اسلاید 5 :

مفاهیم متعددی برای تعیین ارزش دارائیهای مالی وجود دارد که عبارتند از:

ارزش اسمی ،ارزش دفتری ،ارزش بازار ،ارزش با فرض انحلال شرکت ،ارزش با فرض تداوم شرکت و ارزش ذاتی سهام یک شرکت .

از دیدگاه مدیران مالی ارزشیابی داراییهای مالی اهمیت قابل توجهی دارد زیرا آنان می خواهند که هدف به ((حداکثررساندن ثروت سهامداران)) تحقق یابد .مدیران در تصمیم گیری ها ، اهداف خود را به گونه ای تعیین می کنند که موجب افزایش تقاضای سرمایه گذاران برای خرید انواع اوراق بهادار شرکت گردد.

اسلاید 6 :

ارزش اسمی

به موجب ماده 26 اصلاحیه قانون تجارت ، ارزش اسمی عبارت است از ارزشی که روی ورقه سهم یا برگ سهم نوشته شده است که به آن مبلغ اسمی سهم نیز گفته می شود .

ارزش دفتری 

ارزش دفتری یکی از مفاهیم حسابداری است و با استفاده از این معیار ارزش هر یک از اقلام دارایی بر اساس داده های تاریخی تعیین می گردد. درحقیقت همان ارقام و مقادیری است که در ترازنامه شرکت درج می شود . 

ارزش دفتری یک دارایی ثابت تفاوت بهای تمام شده از استهلاک انباشته یا ذخیره مربوطه است.

ارزش دفتری سهام عادی مساوی است با مجموع حقوق صاحبان سهام که متعلق به سهام عادی است و برای محاسبه آن از تقسیم مجموع حقوق متعلق به سهامداران عادی بر تعداد سهام عادی نزد سهامداراتن استفاده می شود .

اسلاید 7 :

ارزش بازار عبارت است از قیمت فروش یک قلم دارایی . مبنای تعیین قیمت بازار اوراق بهادار ،روند خرید و فروش آن در بورس اوراق بهادار است .به این ارزش ،ارزش مبادله نیز گفته می شود .

ارزش با فرض تداوم فعالیت
ارزش با فرض تداوم فعالیت یعنی ارزش شرکت به عنوان یک واحد اقتصادی که قرار است فعالیت آن ادامه یابد . در این روش توانایی شرکت از نظر حجم فروش و ایجاد سود مبنای سنجش ارزش شرکت می باشد به عبارتی بر مبنای قدرت سودآوری که لازمه تداوم فعالیت است ، ارزیابی می شود .

ارزش با فرض انحلال شرکت
ارزش شرکت بر اساس این مفهوم عبارت است از وجوه نقدی که در زمان انحلال شرکت بابت فروش دارایی ها پس از کسر بدهی ها دریافت می کند .به ارزش محاسبه شده در این روش ، ارزش نهایی یا ارزش تصفیه هر سهم نیز گفته می شود .

ارزش تصفیه هر سهم =ارزش بازار (روز )

اسلاید 8 :

مثال :اطلاعات زیر از دفاتر شرکتی استخراج شده است :
تعداد سهام عادی 1000 سهم ده هزار ریالی ، اندوخته ها 5 میلیون ریال ،صرف سهام 1 میلیون ریال ،سود انباشته 3میلیون ریال ، سود حاصل از تصفیه 10میلیون ریال ،آخرین قیمت سهام معامله شده در بازار بورس اوراق بهادار 12000 ریال .
مطلوبست : محاسبه ارزش اسمی ،ارزش دفتری ،ارزش روز ، ارزش نهایی
حل : ارزش اسمی 10000 ریال
ارزش مبادله (بازار)12000 ریال
10000000 =سرمایه ، 10000*1000=سرمایه
=ارزش دفتری

19000 = =

29000= = =ارزش نهایی (تصفیه )

اسلاید 9 :

ارزشیابی انواع اوراق بهادار:
درارزشیابی اوراق بهادار سه گام اساسی وجود دارد که باید مد نظر قرارگیرد.

گام اول :شناخت محیط کلان اقتصادی

گام دوم :تجزیه وتحلیل صنایع وشناسائی صنایع پیشرو یا آسیب پذیر

گام سوم :تجزیه وتحلیل شرکت

ارزش ذاتی (ارزش جاری )

زمانی از این مفهوم استفاده می شود که مسأله سرمایه گذاری در سهام و اوراق قرضه یک شرکت مطرح می گردد.سرمایه گذاران با این هدف که حداکثر بازده را بدست آورند ،ارزش شرکت را ارزیابی می کنند .معمولا ارزش ذاتی را ارزش سرمایه گذاری نیز می نامند .ارزش ذاتی یک قلم دارایی عبارت است از مجموع ارزش فعلی جریانات نقدی حاصل از یک قلم دارایی بر پایه نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذار .

اسلاید 10 :

گام اول : شناخت محیط کلان اقتصادی

در این مرحله ، شناخت سیاست های پولی و مالی که توسط نهادها و سازمان ها و دستگاه های دولتی وضع می شود و بر اقتصاد کلان کشور تاثیر بسزایی دارد ، دارای اهمیت فراوان است ، زیرا چنین شرایط اقتصادی بر کلیه صنایع و شرکت ها موثر است .ابزارهای سیاست مالی نظیر کاهش نرخ مالیات می تواند مشوقی برای افزایش مخارج باشد.در صورتی که وضع مالیات های اضافی بر درآ مد ، می تواند از مخارج بکاهد .

سیاست پولی انقباضی ،با هدف افزایش نرخ بهره در بازار موجب می شود که هزینه تامین مالی بنگاه های اقتصادی را بالا ببرد .

علاوه بر واکنش سیاست پولی و مالی ،وقایعی چون جنگ ، انقلاب های سیاسی در کشورهای خارجی یا کاهش ارزش پول ملی موجب تغییراتی در محیط تجاری می شود که بر مخاطرات فروش و درآمد مورد انتظار می افزاید و صرف ریسک سرمایه گذار را افزایش می دهد .

اسلاید 11 :

گام دوم : تجزیه وتحلیل صنایع وشناسایی صنایع پیشرو یا آسیب پذیر
در فرآیند ارزشیابی توجه به مفروضات گام دوم ، اهمیت زیادی دارد .شناخت مواردی که بر صنایع تاثیر دارند، شامل منابع موجود در کشور تولید کننده اصلی یک محصول ، منابع مالی برای واردات و صادرات ، مالیات ها .
شناخت صنایع جایگزین ، صنایع حرفه ای مثل فولاد یا خودرو ، صنایع غیر حرفه ای نظیر خرده فروشی مواد غذایی در فرآیند ارزشیابی اوراق بهادار اهمیت زیاد دارد . جمعیت شناسی عامل دیگری است که دارای اثرات گسترده ای در صنایع می باشد .

گام سوم :تجزیه وتحلیل شرکت
هدف از تجزیه و تحلیل شرکت ، شناسایی بهترین شرکت در یک صنعت می باشد و این امر متضمن بررسی عملکرد قبلی بنگاه اقتصادی است .اما مهم تر از آن ، تبیین دورنمای آتی شرکت است .پس از شناخت بنگاه اقتصادی و دورنمای آن می توانیم ارزش آن را مشخص کنیم .در گام آخر ارزش ذاتی برآوردی را با قیمت بازار بنگاه اقتصادی مقایسه کرده و در مورد وضعیت سرمایه گذاری در اوراق بهادار تصمیم گیری می کنیم .

اسلاید 12 :

کانون توجه نظریه ارزشیابی ،ارزش ذاتی اوراق بهادار می باشد به بیان دیگر در فرآیند ارزشیابی توجه به

1 - پیش بینی جریانات نقدی آینده (بازدهی مورد انتظار )

2- نرخ تنزیل یا همان نرخ بازدهی مورد انتظار در سرمایه گذاری ،برای محاسبه ارزش فعلی جریانات نقدی آینده بیشتر اهمیت پیدا می کند .

بستراصلی تصمیم گیری در سرمایه گذاری ،مقایسه ارزش برآوردی (ذاتی)با قیمتهای بازار است به طور خلاصه:

اگر قیمت بازار< ارزش برآوردی سرمایه گذاری انجام می شود.
اگر قیمت بازار> ارزش براوردی سرمایه گذاری انجام نمی شود.
اگر قیمت بازار= ارزش برآوردی درمرز رد یا قبول سرمایه گذاری

نظریه ارزشیابی :

اسلاید 13 :

دارندگان اوراق قرضه هیچگونه دخالتی دراداره امور شرکت ندارند.
دارندگان اوراق قرضه اصل وبهره طلب خود را صرفنظر ازسودآوری یازیان شرکت دریافت می کنند .
فروشنده اوراق قرضه،ارزش اسمی اوراق را درسررسید معین پرداخت می کند .
فروشنده اوراق قرضه ،پرداخت درصد مشخصی رابه عنوان بهره درفواصل زمانی معین تعهد وپرداخت می کند .
فروش اوراق قرضه به مبلغ بیشتر ازارزش اسمی صرف اوراق وکمتر از ارزش اسمی نشان دهنده کسر(تخفیف) اوراق است .

ازویژگیهای اوراق قرضه دو ویژگی آن در محاسبه ارزش فعلی کاربرد اساسی دارد:

1-پرداخت بهره به دفعات در طول سال
2-پرداخت سرمایه اصل در زمان سر رسید اوراق .

اوراق قرضه وویژگیهای آن :

اسلاید 14 :

فرض کنید :ارزش اسمی اوراق قرضه ای 1000 واحد پولی و عمر آن 20سال و نرخ بهره آن 10درصد (هر شش ماه یکبار) و نرخ بازده تا سررسید 12 درصد باشد.با توجه به فرآیند مذکور :
1- نرخ بهره و مبلغ پرداخت شش ماهه عبارت است از :
نرخ بهره شش ماهه
بهره شش ماهه 50= 1000*5%
2- مدت زمان تا سررسید 40=2*20
3- نرخ بازده تا سررسید بر اساس شش ماهه
ارزش فعلی بهره پرداختی اوراق به شرح زیر محاسبه می گردد :
752/3= Pva ( 15/046)PVa =50 ، = A (PVIF) Pva

اسلاید 15 :

ارزش فعلی اوراق قرضه به ارزش 1000واحد پولی بعد از 40 دوره زمانی و نرخ تنزیل 6 درصد به کمک روش ارزش فعلی به شرح زیر محاسبه می گردد:
PVP =97 ، 1000(0/097) = FV(PVIF) = PV
برای محاسبه ارزش ذاتی اوراق قرضه کافی است ارزش فعلی بهره پرداختنی و ارزش فعلی اصل اوراق قرضه را با یکدیگر جمع کنیم .
PVb = 752/3+97=849/3، PVb=PVa+PVP

اسلاید 16 :

مفهوم نرخ بازده تا سررسید همان نرخ بازده مورد انتظار دارندگان اوراق قرضه است .
سه عامل بر نرخ بازده مورد انتظار موثر است :
1- نرخ بازده واقعی مورد انتظار
2- صرف تورم
3-صرف ریسک
نرخ بازده بدون ریسک = صرف تورم +نرخ بازده واقعی
نرخ بازده مورد انتظار = صرف ریسک +نرخ بازده بدون ریسک
صرف ریسک + صرف تورم + نرخ بازده واقعی = نرخ بازده موردانتظار

مفهوم نرخ بازده تا سررسید :

اسلاید 17 :

فرض کنید در یک سرمایه گذاری ، نرخ صرف ریسک 3 درصد باشد ، اگر صرف ریسک به نرخ بازده بدون ریسک مشتمل بر نرخ بازده واقعی و صرف تورم اضافه شود کل نرخ بازده مورد انتظار 10 درصد برآورد می گردد.
نرخ بازده واقعی 3% +
صرف تورم 4%
نرخ بازده بدون ریسک 7% +
صرف ریسک 3%
نرخ بازده مورد انتظار 10%

افزایش در صرف تورم
فرض کنید که صرف تورم از 4 درصد به 6 درصد افزایش یابد و مابقی مولفه ها ثابت باشد در این صورت نرخ بازده مورد توقع برابر با 12 درصد خواهد شد.
نرخ بازده واقعی 3% +
صرف تورم 6%
نرخ بازده بدون ریسک 9% +
صرف ریسک 3%
نرخ بازده مورد انتظار 12%

اسلاید 18 :

بنابراین با تغییر صرف تورم (تاثیر تورم بر ارزش پول ) نرخ بازده مورد انتظار یا نرخ بازده تا سررسید از 10درصد به 12 درصد افزایش می یابد .در نتیجه قیمت اوراق قرضه تغییر خواهد یافت در نرخ 10 درصد ارزش اوراق همان ارزش اسمی یعنی 1000 واحد پولی بود حال در نرخ 12 درصد ارزش جاری اوراق قرضه به 850/90 کاهش می یابد .
کاهش در صرف تورم
اگر نرخ تاثیر تورم بر قدرت خرید و ارزش پول کاهنده باشد، نرخ بازده مورد انتظار کاهش می یابد .زیرا کاهش تورم موجب کاهش ریسک و یا سایر عوامل می گردد.
مثال :فرض کنید ، که صرف تورم کاهش یابد و موجب گردد که نرخ بازده مورد انتظار از 10 درصد به 8 درصد تنزل کند.ارزش جاری اوراق قرضه با سررسید 20سال عبارت است از :1196/8 .بنابراین با کاهش تورم ، نرخ بازده مورد انتظار کاهش یافته است و اوراق به قیمت جاری بیشتر فروخته می شود .

اسلاید 19 :

اگر نرخ بازده واقعی قیمت

اگر صرف تورم قیمت

اگر صرف ریسک قیمت

هر چه زمان تا سررسید قیمت

تغییرات نرخ بازده تاسررسید وتاثیرآن برارزش اوراق قرضه:

اسلاید 20 :

محاسبه نرخ بازده تا سررسید بر اساس قیمت جاری اوراق قرضه
محاسبه قیمت جاری اوراق قرضه ،نرخ بهره اوراق قرضه و مدت تا سررسید برای محاسبه نرخ بازده تا سررسید ضروری است و بر این اساس نرخ بازده تا سررسید برآورد می گردد
مثال: اوراق قرضه 15 ساله با بهره پرداختنی سالانه میزان 110 واحد پولی ( نرخ 11 درصد )و ارش اسمی 1000 واحد پولی به قیمت 932/21 واحد پولی معامله می شود .نرخ بازده تا سررسید را محاسبه نمایید .

برای محاسبه نرخ بازده از روش سعی و خطا استفاده می گردد ، تا نرخ بازده تقریبی به دست آید یعنی نرخی که ارزش فعلی جریانات آتی را با قیمت جاری اوراق قرضه برابر و یا نزدیک نماید .
الف ) نرخ تنزیل 13 درصد n=15
710/82= Pva، ( 6/462)110PVa = ، = A (PVIF) Pva
PVP =160 ، 1000(0/16) = FV(PVIF) = PV
PVb=PVa+PVP PVb =710/82+160 = 870/82 870/82<932/21

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید