بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

قال علی(ع): مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ، فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ؛از دیرینهترین زمانی که تاریخ از احوال بشر به یاد دارد، همواره نیایش و نماز سرلوحه آیینهای ریشهدار و عمیق در زندگی انسانها بوده است و با این که نیایش جنبة عمومی داشته ولی صورت و کیفیت و اهداف آن در همه جا یکسان نبوده است.

اسلاید 3 :

آنچه در تمام عباتها مشترک است، اعتقاد به مخاطبی والاتر از بشریت است که نیایشگر با او سخن میگوید و برای نیازش دست به دامان او میزند.

بررسی و مطالعة تاریخ آفرینش انسان، نمایشگر این حقیقت است که همزمان با آفرینش و پیدایش انسان، نیایش و نماز نیز تولّد یافته است. به بیان دیگر انسان در برخورد با حادث ناگوار نماز را شناخت و این واقعیت غیر قابل انکار را پذیرفت که بدون پیوند و ارتباط با جهان نور و رحمت، هرگز نمیتواند به زندگی خویش ادامه دهد.

اسلاید 4 :

از این رو همیشه ضمیر ناخودآگاه و فطرت خداجویش به یک کانون معنوی و روحانی معتقد و متّصل شده و در برابر آن منبع نور و قدرت به نیایش دست زده است. ماکس مولر (خاورشناس آلمانی و استاد دانشگاه آکسفورد) میگوید: (اسلاف و گذشتگان ما از آن زمان به درگاه خداوند سر فرود میآورده بودند که حتّی برای خدا نامی هم نتوانسته بودند، بگذارند.)

اسلاید 5 :

بنابراین نماز از همان خلقت نخستین آدمیان وارد زندگی بشر شده و نه تنها در ادیان الهی واجب بوده است؛ بلکه انسانهای غیر الهی هم به نوعی با پروردگار خود ارتباط داشته و نیایش میکردهاند. پس نتیجه میگیریم که نماز و نیایش بین ملّتهای مختلف جهان، چیز بیگانه و نامأنوسی نبوده و نیست و هر کس به طریقی با محبوب و معبود خویش ارتباط برقرار میکند و مناجات مینماید. هر کس به زبانی سخن از وصف تو گویدبلبل به غزلخوانی و قمری به ترانه

اسلاید 6 :

امروز، در جهان کنونی نه تنها میلیونها انسان، نماز و دعا را سرلوحه زندگی خود قرار دادهاند؛ بلکه بزرگترین فلاسفه و نوابغ بشری و برجستهترین دانشمندان و متفکّران جهان سخن از نیایش، ارتباط معنوی با خدا و نماز و . به میان آورده و در پیشگاه مقدّس و با عظمت کبریایی سر تعظیم فرود آورده و پیرامون آن سخنان زیبا و ارزندهای بیان کردهاند.

اسلاید 7 :

شگفتیها و اسرار بیپایان نماز و عبادت که بسیاری از دانشمندان و فیلسوفان نامی جهان را متوجّه خود ساخته و اذهان آنان را به خود مشغول نموده، بسیار است که در این مجال خواهیم دید که چگونه اسراری که بشر با سختیها و مشکلات بسیار و استفاده از پیشرفتهترین تجهیزات به دست آورده، دین مبین اسلام در قرنها قبل در نهایت اعجاز و در غالب الفاظی بسیار زیبا بیان داشته است؛ آن هم در عصری که هنوز حتّی از ابتداییترین وسایل تحقیق و کوچکترین تجهیزات علمی بشری خبری نبود!

اسلاید 8 :

پس مولای متّقیان علی(ع) چه زیبا فرمودند که:العلم والدّین توأمان، إذا افترقا إخترقا؛علم و دین پیوسته با یکدیگرند و هرگاه جدا شدند، آتش افروز خواهند شد.

اسلاید 9 :

ذکر این مطلب ضروری است اگر چه ما در این فرصت قلیل به برخی از موارد اعجاب و اعجاز علمی وضو و نماز از دیدگاه علم پزشکی و انطباق آنها با قوانین مسلّم علمی و یافتههای قطعی علم نوین اشاره مینماییم؛ امّا باید توجّه داشت این مطالب تنها در برگیرنده بُعد بسیار کوچکی از ابعاد متعدّد وضو و نماز است و نباید از اقیانوس نور و معنویت همراه این عبادات غافل شویم و بیان این اعجاب تنها تأییدی است علمی بر این کلام گوهربار حضرت امام محمّد باقر(ع) که: «شرقاً و غرباً فلا تجدان علماً صحیحاً إلّا شیئاً خرج مِن عندنا أهل البیت؛» به مشرق و مغرب بروید پس علم صحیحی را نمییابید مگر آنچه که از نزد ما اهلبیت خارج شده باشد.

اسلاید 10 :

آثار شگفت انگیز نماز و دعا در پیشگیری و درمان بیماریها

اسلاید 11 :

تأثیر نماز صبح در پیشگیری از بیماری افسردگی
أَقِمِ الصَّلاَةَ لِدُلُوک الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّیلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُودًا
نماز را از زوال آفتاب تا نهایت تاریکی شب برپا دار و (نیز) نماز صبح را؛ زیرا نماز صبح همواره (مقرون با) حضور (فرشتگان) است.
- الإسراء: 78.

اسلاید 12 :

افسردگی حالتی احساسی است که مشخّصهاش اندوه، بیاحساسی ، بدبینی و احساس تنهایی است. این بیماری که امروزه از شیوع بالایی در میان مراجعهکنندگان به کلینیکهای روانپزشکی برخوردار است، دارای تظاهرات متنوّع و زیادی بوده که از مهمترین آنها میتوان به اختلالات خواب اشاره نمود.

اسلاید 13 :

تحقیقات نشان میدهد 75 درصد از بیماران افسرده مشکلی در خواب (چه به صورت بیخوابی و چه پرخوابی) دارند و همچنین علایم این بیماران در هنگام صبح شدید میشود. نکته جالب و قابل توجّه و مورد بحث ما این است که در این بیماران چگالی حرکت سریع چشم در نیمة اوّل خواب و نیز کل زمان REM افزایش یافته و فاصله میان به خواب رفتن تا شروع اوّلین دوره REM یعنی (REM-Latency) کم شده و مرحلة خواب REM به سر میبرند؛ یعنی به میزان بیشتری نسبت به سایرین خواب میبینند.

اسلاید 14 :

حال ببینیم، این موضوع چه ارتباطی با نماز صبح دارد؛ یعنی نماز صبح چه اثر درمانی میتواند در این بیماری داشته باشد؟

اسلاید 15 :

زمان نماز صبح که مورد تأکید قرآن و همچنین بسیاری از روایات بوده، سبب کاهش قابل توجّه میزان خواب REM در اشخاص میشود؛ زیرا شخص نمازگزار که خود را ملزم به اقامة نماز صبح میداند و باید صبحگاه بیدار شود، پس در حقیقت جلوی ورود به مرحلة قابل توجّهی از خواب REM را میگیرد. از این جهت بیداری صبحگاهی برای نماز، خود به تنهایی میتواند یک عامل مهم بدون عارضه در پیشگیری از افسردگی مطرح باشد که بر تمام روشهای درمانی دارویی و غیردارویی ارجح است؛ چرا که پیشگیری بر درمان مقدّم است.

اسلاید 16 :

لازم به ذکر است آثار روحی و روانی ایمان به خدا و اقامة نماز بسیار زیاد است و نکات علمی بسیار شگرفی در سراسر سحر که مورد تأکید فراوان اسلام نیز بوده، دکتر ادوین فردریک پاورز (استاد امراض عصبی در ایالات متّحده آمریکا) میگوید: (. ما میبینیم هزاران حالت برای مریض پیش آمده که مشهورترین و باهوشترین طبیبان، کمترین امیدی برای بهبودی آن نداشتهاند؛ امّا چیزی که در بهبودی مریض اثر گذاشته و صحّت و سلامت و عقل را به وی بازگردانده، معجزهای از معجزات نماز و ارتباط با خدا بوده است

اسلاید 17 :

تأثیر نماز صبح در درمان اختلالات خواب
اختلالات خواب از جمله شایعترین اختلالات روانی است و تا 30 درصد از کل جمعیت به بیخوابی دچارند و در این میان شایعترین اختلال، بیخوابی است و حالات دیگر عبارتند از خوابآلودگی مفرط روزانه، اشکال در به خواب رفتن در زمان مطلوب و وقایع نامطلوب در طول شب مثل کابوس دیدن و خوابگردی.

اسلاید 18 :

همان گونه که میدانیم، تغییرات خواب انسان در بیماریهای جسمی و روانی بسیار چشمگیر است و اگر تأثیر اختلالات روانی بر جسم انسان را در نظر بگیریم و بدانیم که بیش از 60 درصد مراجعهکنندگان به بیمارستانهای عمومی در واقع از یک مشکل روانی رنج میبرند، اهمیت این مسئله برایمان مشخص خواهد شد.

اسلاید 19 :

به این ترتیب ایجاد بهداشت خواب در واقع یک رکن مهم بهداشت روانی و جسمی به حساب میآید و هر عاملی که در تنظیم بهداشت خواب مؤثر باشد، پیشگیری کننده و حتّی درمانگر بسیاری از بیماریهای جسمی و روانی است.

اسلاید 20 :

امروزه نخستین اصلی که در ایجاد بهداشت خواب توسط روانپزشکان و جدیدترین منابع علمی دنیا توصیه میشود این است که فرد هر روز صبح سر یک ساعت معیّنی از خواب برخیزد. حال اگر یک نگاه کلی به جداول اوقات شرعی بیندازیم، درمییابیم که وقت نماز صبح در تمام طول سال با در نظر گرفتن تغییرات ناشی از حرکات وضعی و انتقالی زمین، زمان ثابتی است و اقامه کننده نماز صبح با برخاستن از خواب به انگیزة به جا آوردن فریضة الهی «نماز» در واقع اساسیترین گام را در جهت رعایت بهداشت خواب و در نتیجه آن سلامت بدنی و تعادل روحی و روانی برداشته است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید