بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
فقر و کودک آزاری در ایران
اسلاید 2 :
مقدمه:
نیروی انسانی توانمند و کارآمد یکی از ابزار های اساسی توسعه.سلامت در بزرگسالی به شدت تحت تاثیر دروان کودکی است.امروزه رشد تکامل کودکان یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده اجتماعی سلامت شناخته شده است.
زندگی باکیفیت در دوران کودکی ضامن ظهور انسان خلاق وتوانمند در دروان پس از آن است.آزار کودکان تا مدت ها میتواند سلامت آنها را به خطر بیاندازد.
اسلاید 3 :
مطالعات بسیار نشان داده اند که وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده ها یکی از مهمترین عوامل مرتبط با کودک آزاری محسوب می شود به عبارت دیگر وضعیت اقتصادی اجتماعی خانواده ها از جمله فقر می تواند به عنوان متغیر مستقل در مطالعات مربوط به کودک آزاری مورد توجه قرار گیرد.اما از سوی دیگر کودکان آزار دیده به دلیل صدمات جسمی روانی و اجتماعی حاصل از آزاردیدگی ممکن است هرگز نتوانند در بزرگسالی نقش های خود را به خوبی ایفا کنندو در نتیجه در فضای کسب و کار انسان های موفقی نشوند.
کودک آزاری در کوتاه مدت :
بر رشد مغز تاثیر میگذارد.
اختلال دردستگاه عصبی و ایمنی می شود که این امر در نهایت منجر به اختلالات اجتماعی واحساسی و شناختی و رفتاری در کودک آزاردیده می شود.
اسلاید 4 :
در بلندمدت:
باعث تمایل فرد به انجام رفتارهای پرخطرمانند سومصرف مواد مخدر و فعالیت جنسی زودهنگام که مخرب سلامت جسمی و روانی فرد است.
در نتیجه موجب نگرانی و اختلال افسردگی اختلال در انجام کارهاو حافظه و ایجاد رفتارهای تهاجمی می شود.
اسلاید 5 :
چارچوب نظری:
علاوه بر اینکه کودک آزاری به عنوان یک پدید اجتماعی یک مشکل اجتماعی(social problem)است نوعی جرم نیز محسوب می شود.زیرا به عنوان ماده 2قانون حمایت از کودکان و نوجوانان: هر نوع آزارو اذیت کودکان و نوجوانان که موجب می شودبه آنان صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد ممنوع است.
بر این اساس تبیین علل و عوامل وقوع کودک آزاری در چارچوب نظریه های جامعه شناختی و جرم شناختی و با در نظر گرفتن پیونداین دو حوزه امکان پذیر می شود.
اسلاید 6 :
در بررسی رابطه بین فقر و مشکلات اجتماعی و جرم که در آثار موری((murry,1990 و سامپسون((sampson,1993 و ویلسون و فریزر(fraser,1995) و مونی(mooney,1998) بیشتربه آن پرداخته شده است به بی سازمانی اجتماعی در محلات فقیر نشین بسیار توجه شده است.آنها از پایداری نوعی (فرهنگ خشونت) در میان طبقات فرودست کشوری سخن گفته اند.در هر حال نظریه ساختار اجتماعی تا حدود زیادی موفق شده پیوند بین شرایط اجتماعی با مشکل اجتماعی و جرم را تبیین کند.سیگل(1385)پیوند بین سه شاخه نظریه ساختار اجتماعی یعنی بی سازمانی اجتماعی و نظریه فشار و نظریه انحراف فرهنگی را در نمودار شماره یک نشان داده است.
اسلاید 8 :
در پژوهش حاضر چهار مولفه زیردر چارچوب نظریه ساختار اجتماعی بررسی شده است:
فقر و درامد پایین
محل سکونت
وضعیت منزل مسکونی
وضعیت اشتغال کودکان و رابطه آنها با کودک آزاری
در بسیاری پژوهش ها از جمله مطالعه پاویلاین و همکاران بین آزارو وضعیت زندگی خانوادگی,شامل ترس و فقر رابطه معناداری گزارش شده است.
اسلاید 9 :
برگر(Berger,2005 ) :به بررسی درباره رابطه درآمد خانواده و آزار کودکان
مطالعه ویلیام جی وهمکارانش ( (William,2006:فقرو بیکاری والدین از عوامل موثر برکودک آزاری
مک کی و همکارانش(1969) :فقر به تنهایی نمی تواند عامل جرم محسوب شود زیرا شیوع جرم در گروه های مختلف فقیر متفاوت است.
فیلیپس(1991) :فشار فقر منجر به بی مسیولیتی و در نتیجه انحراف اجتماعی می شود.
مطالعات تجربی در آمریکا نشان می دهد که فقر با برخی جرایم ومشکلات اجتماعی رابطه مستقیم دارد(jacobs,1981)
آرونسون( 1988) :جوامعی که سطح نابرابری در آنها بالاست,نرخ جرم بیشتر است.که علاوه بر فقر نابراری نیز در بروز مشکلات اجتماعی وجرم نقش موثری دارد.
اسلاید 10 :
مطالعه هارت ناگل ولی (1995) در کانادا:
بین نابرابری اقتصادی و جرایم علیه اشخاص رابطه مثبت وجود دارد اما با جرایم علیه اموال رابطه معناداری ندارد.این مطالعه خاطرنشان می سازد که کودک آزاری از مصادیق جرایم علیه اشخاص محسوب می شود.
اسلاید 11 :
روش:
نوع مطالعه:در این پژوهش به تحلیل یافته های مطالعات پیشین درباره رابطه وضعیت مالی خانواده,وضعیت مسکن,منطقه محل سکونت و وضعیت اشتغال والدین با آزار کودکان تحلیل و با بررسی نظام مند مطالعات پیشین رابطه مذکور بررسی شده است.
تعاریف:
فقر
کودک آزاری
اسلاید 12 :
فقر:
فقر با اتکا به دو رهیافت شناخته می شود:
فقر مطلق:نداشتن در آمد کافی برای تامین حداقل نیازهای اساسی
فقر نسبی:فقربا توجه به استاندارد زندگی در جوامع مختلف
فقر قابلیتی:این نوع فقر مورد توجه اقتصاددانان و جامعه شناسان قرار گرفته است و به چیزی بیشتر از تامین درامد و حراقل های زندگی توجه می کند وبا نگاهی جامع امکان شناسایی تمام عواملی را که ممکن است مانعی برای یک زندگی با کیفیت و در خور باشد,فراهم می سازد.
اسلاید 13 :
در این مقاله فقدان قابلیت هایی که به انشان کمک می کند تا زندگی در خور داشته باشد به عنوان فقر قلمداد می شود.به عبارت دیگر فقر بر حسب محرومیت قابلیتی تعریف می شود.
آمارتیا سن مفهوم توسعه را در چارچوب رویکرد قابلیت به بحث می گذارد.توجه به انواع آزادی ها و نشان دادن وجود رابطه بین آنها مهمترین دستاورد رویکرد قابلیت است.وی می گوید:فقدان آزادی اقتصادی می تواند منجر به فقدان آزادی اجتماعی شود,درست همانطور که فقدان آزادی اجتماعی یا سیاسی نیز می تواند منتهی به فقدان آزادی اقتصادی شود.پس نقش دوگانه آزادی در فرایند توسعه آشکار می شود.
از دیدگاه او آزادی ها شامل آزادی در دسترسی به قدرت,آموزش ,ثروت و منابع است.
اسلاید 14 :
با بسط انواع آزادی از طریق رشد قابلیت ها,رفع محرومیت قابلیتی تسهیل می شود.
به این صورت که از یکسو گونه های آزادی هدف نهایی توسعه هستند و از سوی دیگر آزادی های ابزاری,که مکمل یکدیگرند.
در این رویکرددرآمد تنها وسیله خلق قابلیت ها نیست و عواملی مانند سن,جنسیت,سلامت,مکان نیز بر بارور شدن قابلیت ها دخیل اند.
به تعبیر سن چشم انداز قابلیتی,گسترش دهنده درک پژوهشگر از ماهیت و علل فقر و محرومیت است.
اسلاید 15 :
کودک آزاری:
هرگونه آسیب جسمی یا روانی,سواستفاده جنسی یا بهره کشی و عدم رسیدگی به نیازهای اساسی افراد زیر18 سال توسط دیگر افراد و به صورتی که غیر تصادفی نباشد,کودک آزاری تلقی می شود.(ludwings and kornberg,1992)
انجمن روانپزشکی آمریکا دردفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی در فصلی تحت عنوان(سایر شرایطی که ممکن است مورد توجه بالینی قرارگیرد)کودک آزاری را مشتمل برآزار جسمی و جنسی,بی توجهی به کودک و آزار عاطفی می داند.ِ DSM-IV) )
از آنجا که کودک آزاری دارای وجوه حقوقی,بالینی و اجتماعی است,لذا متناسب با هریک از رویکرد های فوق می توان تعاریف متعددی از آن را ارایه کرد.
اسلاید 16 :
همچنین فرهنگ نقش اساسی در تعریف کودک آزاری دارد.لذا در مواردی باید بین آزار کودکان و مراقبت های ناکافی از انان تمایز قایل شد.در مراقبت ناکافی,جنبه حذف و عدم مراقبت لازم از کودک مطرح می شود.(Rutter,1994 )
لودوینگز و کروکنبرگ تلاش کرده اند تا موارد شدید و خییف آزار کودکان را با استفاده از با واژه خشونت علیه کودکان و بدرفتاری با کودکان تفکیک کرده و توضیح دهند.
کودک آزاری طیف وسیعی از رفتار های آسیب زا از قبیل عدم تامین نیازهای اولیه کودک,غفلت از مراقبت های بهداشتی,فقدان رشد کافی,تنبیه و بدرفتاری فیزیکی,سواستفاده جنسی و سواستفاده هیجانی و آزار روانی و.
اسلاید 17 :
تعریف سازمان بهداشت برای کودک آزاری:
آسیب یا تهدید سلامت جسم و روان ویا سعادت و رفاه و بهزیستی کودک به دست والدین یا افرادی که نسبت به او مسئول هستند.(اقابیگلویی و دیگران,1380)
اسلاید 18 :
یافته ها:
وضع مالی یا میزان درآمد خانواده
نوع منزل مسکونی خانواده
منطقه محل سکونت خانواده
اشتغال کودکان خانواده
اسلاید 19 :
وضع مالی یا میزان درامد خانواده:
یکی از عوامل مهمی که هم جامعه و هم خانواده ها را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند زمینه ساز کودک آزاری باشد, وضعیت نامناسب اقتصادی-اجتماعی است.فقر و کودک آزاری همبستگی نسبتا زیادی با هم دارند. کودکانی که در خانواده های فقیر زندگی می کنند به دلیل شرایط و محدودیت های موجود در مقایسه با دیگر کودکان ایمنی کمتری دارند.
اسلاید 20 :
هرچه مشکلات اقتصادی بیشتر باشد احتمال کودک آزاری بیشتر است.در همین ارتباط میلور می نویسد:هرچند سورفتار نسبت به کودکان ممکن است در هر گونه خانواده و در همه سطوح جامعه با وضعیت های مختلف اجتماعی و اقتصادی رخ دهد ولی وقوع آن ,براساس گزارشات,در طبقات پایین اقتصادی و اجتماعی بیشتر است.
مطالعات انجام شده همبستگی بین درامد خانواده و کودک آزاری را تایید کرده اند.
درتحقیقی در شهر تهران در سطح دانش آموزی دختر دوره راهنمایی صورت گرفت نیز بین وضعیت مالی خانواده و آزار جسمانی_عاطفی گزارش شده ازسوی کودکان,ارتباط معناداری به دست آمد.داده ها نشان می دادند که حدود 8 درصد از کودکان آزاردیده جسمی و 3درصد از کودکان آزاردیده عاطفی در طبقه اقتصادی پایین(وضع مالی بد)قرار داشتند.