بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
گروه آموزش واحد پرستاري
تقديم مي نمايد:
آموزش CPR
Cardio Pulmonary Resuscitation
اسلاید 3 :
CPR
Cardio Pulmonary Resuscitation
احياي قلبي ريوي يك مانور حيات بخش است كه به كمك آن تنفس و گردش خون فرد مصدوم حفظ مي شود تا از نرسيدن موادغذايي و اكسيژن به مغز او و مرگ مغزي در فرد جلوگيري شود.اين مانور حياتي مي تواند بدون احتياج به هيچ وسيله اضافي نيز انجام گيرد و انجام صحيح و به موقع آن جان انسانهاي زيادي را از مرگ حتمي نجات بخشد .
ايست قلبي- ريوي لزوما باهم ايجاد نميشود. درصورتيكه قلب ابتدادچار ايست شود دراثرنرسيدن خون به مراكز تنفسي و مختل شدن عمل اين مراكز،متعاقباتنفس نيز متوقف خواهد شدواگر ابتداتنفي دچارايست گرددبه دليل هيپوكسي شديدقلبي متعاقب آن،قلب نيز دچاراختلال و ايست خواهد شد.
اسلاید 4 :
علل ايست قلبي- ريوي
شايعترين علل مرگهاي ناگهاني عبارتند از:
حمله قلبي وايست قلبي
تصادفات:تروماهاي قفسه سينه- تروماهاي سر
خفگي در آب
خفگي با گاز دراثرآتش سوزي-مصدومين شيميايي
برق گرفتگي
سوختگي ها
مسموميت باداروها
خودكشي وديگركشي
اسلاید 5 :
تعريف مرگ: مرگ دو مرحله است : 1- مرگ كلينيكي 2- مرگ مغزي
1- مرگ كلينيكي : لحظه اي كه ضربان قلب و تنفس متوقف مي شود دو مرحله دارد:
مرحله اول : 6-0دقيقه اول توقف ضربان قلب يا تنفس كه با انجام اقدامات لازم از هلاك مغز جلوگيري شده و مرگ به تأخير مي افتد. اين اقدامات همان انجام CPR است .
مرحله دوم : 10-6 دقيقه بعد از توقف ضربان قلب كه منجربه هلاك سلولهاي قلب مي شود و هلاك سلولهاي مغزي آغاز مي گردد.
2- مرگ مغزي : اگر اقدامات لازم براي مصدومي كه دچار توقف ضربان قلب و تنفس شده به موقع انجام نگيرد و مغز بيمار بيشتر از ده دقيقه از اكسيژن و خون محروم بماند، مرگ مغزي اتفاق مي افتد. مرگ مغزي غيرقابل برگشت است.
اسلاید 6 :
براي انجام مراحل CPR مراحل زير را بادقت پيش مي گيريم:
باز كردن راه هوايي way Air
دادن تنفس مصنوعی Breathing
ماساژ قلبی Circulation
اسلاید 7 :
مراحل BLSبه عبارتنداز:
الف)ارزيابي سطح هوشياري
ب) تماس گرفتن باگروه احياء:كد
ج) دادن پوزيشن مناسب به بيمار
د)بازكردن راه هوايي
ذ)برقراري تنفس
و)برقراري گردش خون
ز)ارزيابي مجدد وضعيت مصدوم
ر)ثبت گزارش CPR
اقدامات اوليه حفظ حيات
Basic Life Support
اسلاید 8 :
ارزيابي سطح هوشياري مصدوم
بمنظورارزيابي سطح هوشياري مصدوم اقدامات زير بايد انجام گيرد:
جهت اطمينان از اينكه فرد بيهوش است يا خير،بايد دو عمل زير را بصورت متوالي انجام داد:
الف)تكان دادن آرام شانه هاي مصدوم در صورت عدم آسيب ستون فقرات و گردن
ب) خطاب كردن و پرسيدن حال مصدوم با صداي بلند
اسلاید 9 :
درخواست كمك با صداي بلند و يا درصورت امكان دسترسي به تلفن،تماس با كد يا مركزاورژانس 115
كمك خواستن
اسلاید 10 :
دادن پوزيشن مناسب
مصدوم را به پشت روي يك سطح صاف و سفت قرار دهيد.
توجه:
هنگام تغييرپوزيشن بيمار، به ثابت بودن ستون فقرات و مهره هاي گردن توجه گردد.
اسلاید 11 :
اولين قدم باز كردن راه هوايي فرد است. در فرد بيهوش تمامي ماهيچه ها شل شده اند.عضلات زبان و گردن هم از اين قاعده مستثني نيستند و احتمال دارد كه زبان به طرف حلق بر گردد و راه هوايي را مسدود كند .
راه هوایی مصدوم را چک میکنیم تا ببینم که جسم خارجی وجود دارد یا خیر ؟ سر مصدوم را به سمت چپ و یا راست منحرف میکنیم. ترشحات موجود در دهان مصدوم را خارج کرده و سپس با استفاده از مانور های زیر راه هوایی را باز میکنیم:
باز كردن راه هوايي Air way
اسلاید 13 :
دادن سر به عقب و بالاکشيدن چانه
اسلاید 14 :
دادن سر به عقب و بالا کشيدن گردن
اسلاید 15 :
بالا کشيدن فک تحتانی
اسلاید 16 :
برای فهمیدن اینکه مصدوم هنوز نفس میکشد از روش
( نگاه میکنیم، بشنویم، حس میکنیم ) استفاده میکنیم .
اسلاید 17 :
دادن تنفس مصنوعي Breathing
پس از بازكردن راه هوايي بايد از وضعيت تنفس مصدوم آگاه باشيد.ابتدا قفسه سينه فرد را برهنه كنيد.اگر صورت مصدوم كبود و رنگ پريده باشد،نه جريان هوا از بيني و دهان فرد حس شود و نه صدايي كه نشانگر جريان هوا باشد به گوش برسدوقفسه سينه حركت نداشته باشد، تنفس وي قطع شده است و بايد تنفس مصنوعي را آغاز كنيد. حتي اگر نتوانستيد تشخيص دهيد كه فرد مذكورتنفس دارد يا نه ،نفس مصنوعي را آغاز كنيد چون اگر فرد تنفس داشته باشد شما در هنگام تنفس مصنوعي متوجه مي شويد.
اسلاید 18 :
انواع روش های تنفس دادن:
تنفس دهان به دهان:
در حالتی استفاده میشود که مصدوم هیچگونه جراحت یا بریدگی یا ضایعه بر روی دهان خود نداشته باشد.
اسلاید 19 :
اشیائی را که روی صورت و گردن هست مانند گردنبند و . هست را آزاده کرده و اجسام خارجی دهان و گلو را (همانطور که قبلا گفته شد) خارج کرده و راه هوایی را باز نمایید
کف دست بر روی پیشانی قرار میگیرد و با دو انگشت شصت و سبابه بینی مصدوم را گرفته لب های خود را اطراف دهان مصدوم قرار میدهیم به طوری که کل دهان او را بپوشاند.
در حالی که از گوشه ی چشم به سینه او نگاه میکنیم.
اینقدر میدمیم تا سینه مصدوم بالا بیاید.
روش انجام تنفس دهان به دهان:
اسلاید 20 :
وقتي قفسه سينه فرد بالا مي آيد تنفس را قطع كنيد ودهان خود را از دهان فرد جدا كرده و بيني اورا آزاد بگذاريد و خودتان براي تنفس بعدي نفس بگيريد.هنگام تنفس موثر سينه وشكم مصدوم بالاو پايين مي آيد , احياگر حس مي كند كه بادكنكي را پر ميكند و پس از دميدن حجم معيني , مقابل ورود هواي اضافه تر مقاومت احساس ميكند. به تدريج رنگ پوست فرد از زردي و كبودي به صورتي تغيير مي يابد.
توجه: اگر قفسه ی سینه در اثر تنفس مصنوعی بالا نیاید و به جای آن شکم بالا بیاید نشانه ی باز نشدن راه هوایی است.
بعد از انجام دو تنفس مصنوعی نبض گردنی را کنترل میکنیم.