بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
موضوع تحقیق : ایده
بنام خدا
اسلاید 2 :
در دنیای پر رقابت کنونی ، ماندگاری و کامیابی در فعالیت های اقتصادی هرگز کار ساده ای نیست . گاهی فرصت هایی وجود دارند که باید از آنها بهره برداری نمود و مسائلی وجود دارد که باید آنها را حل و فصل کرد. برای مقابله با این گونه مسائل همواره باید در کار، خلاقیت و نوآوری داشت.
مقدمه
اسلاید 3 :
ایده ،در حقیقت ،ارائه یک راه حل جدید برای انجام دادن کارهاست. ایده ها می توانند به صورت یک الگو، طرح و یا یک برنامه باشند و یا به صورت دستگاهی جدید با روشی نو برای نظارت بر امور و یا حتی یک شیوه نوین مدیریتی باشند.
ایده چیست؟
اسلاید 4 :
جستجو برای یافتن نیاز/ بازار
جستجو برای یافتن محصول / خدمت
استفاده از روشهای تفکر خلاق
نگاه تیزبین به محصولات و فناوری های نو
نگاه ویژه به روند تغییرات در زندگی روزانه ( مسکن، خوراک، حمل ونقل و. )
روشهاي جستجو و ايجاد ايده و فرصت
تکنولوژی ، خودش احتیاجات جدیدی را ایجاد میکند
اسلاید 5 :
مطالعه صنايع موجود
بررسي محصولات صنايع موجود
تحليل روندهاي جمعيتي و دادههاي مربوط به مهاجرت
مطالعه برنامه توسعه كشور
بررسي روندهاي اقتصادي
بررسي تغييرات اجتماعي- فرهنگي
توجه به قوانين و مصوبات جديد
راههاي جستجو براي يافتن نیاز/ بازار در عمل
اسلاید 6 :
سفر
بررسي مواد اوليه محلي و ديگر منابع
بررسي جايگزينهاي محصولات وارداتي
بررسي مهارتهاي محلي
بررسي تأثيرات تكنولوژي جديد
حضور در نمايشگاههاي صنعتي
بررسي فهرستهاي ايده های منتشر شده
استفاده از روشهاي تفكر خلاق (Creative Thinking)
راههاي جستجو براي يافتن محصول/خدمت در عمل
اسلاید 7 :
روش طوفان مغزی Brain storming
روشهای چک لیستی ( اسکمپر )
The check listing tech
روش تحلیل ساختاری ( فهرست خصوصیات )
The morphological analyses tech
فنون خلاقيت و آفرینشگری
اسلاید 8 :
موارد مهم در ارتباط با استفاده از این روش:
1- نقش رهبری
2- موارد کار برد (توفان فکری را میتوان در مورد انواع متنوع مسایل به کار بست، که از آن جمله نه تنها مسایل مربوط به بازاریابی و محصول بلکه راهبر د، برنامه ریزی، خط مشی، سازمان، رهبری، تأمین نیروی انسانی، ایجاد انگیزه، کنترل، و ارتباطات را میتوان نام برد.
روش توفان مغزي (يورش فكري ( Brain storming
اسلاید 9 :
3-رعایت چهار قانون طوفان فکری:
الف-هیچ قضاوتی در باره هیچ پیشنهادی انجام نمیشود.
ب-کلیه نظرات حتی نظرات پوچ و غیر عملی، مورد استقبال قرار میگیرند.
ج-کمیّت ایده ها هدف اصلی است زیرا به کیفیت می انجامد.
د-ایده ها را میتوان ترکیب، اصلاحّ و انتخاب نمود.
روش توفان مغزي (يورش فكري ( Brain storming
اسلاید 10 :
کلمه اسکمپر از حروف اول هفت کلمه تشکیل شده است. هر یک از آنها نشانه یک جهت و سمت و سوی فکری است که شامل یک سری سؤالات نمونه می باشد.
- Substitute, Combine, Adopt , Modify ,
-Magnify, put to other uses , Eliminate,
-Rearrange.
فن اسکمپر یاسؤالات ایده بر انگیزSCAMPER
اسلاید 11 :
از این روش می توان قبل از جلسات طوفان فکری استفاده کرد. هدف این روش تحریک قدرت تصور است و این تحریک به وسیله یک سری سؤالات نمونه و ایده برانگیز صورت می گیرد؛ بدین ترتیب که شخص در رابطه با مسئله مورد نظرش از خود سؤال می کند و نهایتاً با افزایش ایده ها ، کیفیت ایده ها تضمین و ارتقاء می یابد.
فن اسکمپر یاسؤالات ایده بر انگیز SCAMPER
اسلاید 12 :
برای یافتن ایده های بیشتر می توان از خود سؤال هایی از این نوع کرد « چه چیزی را می توانیم جانشین این کنیم ؟» و یا « به جای این چه چیز دیگر ..؟ جستجو برای جایگزین ها یک روش آزمون و خطاست که همه ما می توانیم در زندگی روزمره آن را بکار ببریم.
تغییر «این » به جای « آن» به اشیاء محدود نمی شود بلکه با این نمونه سؤالات می توان مکان ها , اشخاص, عواطف و حتی ایده ها را انتقال و جایگزین نمود. جانشینی تا آنجا پیش می رود که می توان یک چیز را به هیچ و سپس هیچ را جانشین چیز دیگری کرد.
جایگزینی Substitute
اسلاید 13 :
غالب ایده ها از طریق ترکیب به دست می آید تا آن جا که عده ای معتقدند ترکیب به عنوان اساس خلاقیت تلقی می گردد. برای هدایت تصور به این مسیر می توانیم از خود سؤالاتی از این نوع بکنیم .
ترکیب Combine
اسلاید 14 :
به جاست که در هر گونه تلاش به منظور ایده جویی ، تمام شباهت های ممکن جستجو گردد. البته برای این منظور باید از تداعی معانی استفاده کرد. پرسشهای زیر به شما کمک می کند تا از موارد مشابه اقتباس نمایید و یا موضوع را با موارد دیگر منطبق کنید.
اقتباس یا انطباق Adopt
اسلاید 15 :
یک تغییر جزئی می تواند به مقیاس زیادی در چیزی یا ایده و فکری تأثیر بگذارد. با طرح سؤالات نمونه، قدرت تصور خود را به سمت ایده های جدید هدایت می نماییم. کمدین ها از طریق یک تغییر جزئی که حالت جدیدی ایجاد می کند، استفاده فراوانی می برند؛ در حالی که واقعاً آنان چیز جدیدی را ایجاد نمی کنند. به هر حال با طرح سؤال هایی در زمینه ایجاد تغییر ذهن متوجه مسائل جدیدی می شود که ممکن است به ایده جدیدی نیز ختم گردد. سؤال های بزرگ سازی شامل امکانات نا محدودی است که از طریق جمع و ضرب حاصل می شود.
تغییر- بزرگ سازی Modify-Magnify
اسلاید 16 :
یکی از شیوه های اساسی و مهم در خلاقیت و ایده سازی جستجوی کاربردهای دیگر و جدید برای محصولات و خدمات موجود است.
تفکر در باره موضوع مورد نظر و تلاش برای یافتن کاربردهای تازه ؛ تصور فرد را برای انعطاف و شکستن قالب های ذهنی و دیدن موضوع از زوایای مختلف تحریک می نماید.
کاربردهای دیگر Put to other uses
اسلاید 17 :
گاهی می توانیم بر توانایی خلاقیت خود، با تدبیر کردن راه های کوچک سازی بیافزاییم. برای این منظور باید جستجوی خود را در «مقادیر کمتری از این» معطوف کنیم. در مسیر کوچک سازی می توان سؤال های تقسیمی ، تفریقی و حذفی برای هدایت ذهن به سمت ایده سازی کمک گرفت.
«ساده کردن» قسمتی از نبوغ در صنایع است و تقریباً در تمام موارد به معنی تدبیر کردن چیزهایی است که باید حذف شود. ساده کردن در طراحی امر خوبی است اما در تولید از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.
کوچک سازی و حذف Eliminate
اسلاید 18 :
از خود سؤال کردن ممکن است به ما کمک کند تا تصورات ما بیشتر از سابق به زمینه های مرتبط سیر کند. با طرح سؤالاتی از این نمونه( تغییر ترتیب یا تسلسل ) ایده های بی شماری می توان به دست آورد. خوشبختانه انگیزه برای تغییر ترتیب ، یک خصوصیت ذاتی است. کودکان در بدو تولد بلوک ها را در الگوهای مختلف و به ترتیب های متفاوتی روی هم قرار می دهند. حتی این نمونه سؤالات می تواند در مورد ترتیب علت و معلول نیز مطرح گردد. چون ما همیشه نمی دانیم که علت کدام و معلول کدام است. لذا گاهی مناسب است جای علت و معلول عوض شود . مثلاً در مورد یک معلول سؤال شود که « ممکن است احتمالاً علت باشد؟» و یا برعکس در مورد آنچه ظاهراً علت به نظر می رسد پرسیده شود« ممکن است معلول باشد؟»
تغییر حالت Rearrange
اسلاید 19 :
فن فهرست خصوصیات
این روش توسط رابرت کرافورد ابداع شده است.ویژگی های این روش به شرح ذیل است:
موضوع را به اجزاء کوچکتر تقسیم کرده و هر جزء بصورت مستقل مورد بررسی قرار می گیرد. که در نتیجه همه جوانب مورد توجه و سنجش قرار می گیرد.
فهرستی از صفات وخصوصیات مختلف یک موضوع مانندشکل ، اندازه، رنگ ، جنس ،کاربرد و. تهیه و روی آنها متمرکز می شود، سپس راههایی که بتوان آن صفات و خصوصیات را اصلاح کرده یا تغییر داد و یا بهبود بخشید ،جستجو می شود.
اسلاید 20 :
اجرای یک تکنیک گردهمایی که از طریق آن، گروهی میکوشند راه حلی برای یک
مسألهی بخصوص با انباشتن تمام ایدههایی که در جا به وسیلهی اعضا ارائه میگردد، بیابند.
در این تکنیک، تمام شرکتکنندگان به ایدهیابی در محیطی که مؤکداً خالی از عوامل بازدارنده است،
هدایت میشوندهمین روحیهی آزاد، منجر به آنچه که میتوان آن را ایدههای خارقالعاده نامید، میگردد.
بدین ترتیب زنجیرهای عادت، شکسته شده و ایدهها بدون آن که بهوسیلهی تجارب گذشته
محکوم شده باشند، آزادانه به جریان میافتند.
طوفان یا یورش فکری :