بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مفهوم مشاركت
اسلاید 3 :
Primary health care
مراقبتهاي اوليه بهداشتي
عدالت اجتماعي
مشاركت مردمي
همكاری بين بخشي
تكنولوژي مناسب
اصول PHC
اسلاید 4 :
مروري بر مفهوم مشارکت
در فرهنگ عميد مشارکت (participation ) در معناي باهم شريک شدن و شرکت کردن با هم عنوان شده است در دائره المعارف علوم اجتماعي نيز مشارکت را به معناي شرکت فعالانه انسانها در حيات سياسي ، اقتصادي و فرهنگي و بطور کلي تمامي ابعاد حيات خود در نظر گرفته اند
اسلاید 5 :
بطور کلي اهميت مشارکت را مي توان در موارد زير خلاصه نمود
1- مشارکت سبب افزايش سرعت پيشرفت طرحهاي توسعه مي گردد
2- مشارکت باعث جذب سرمايه هاي موجود در دست مردم به نفع مردم مي شود
3-مشارکت سبب به کارگيري دانش بومي و وارد شدن افراد محلي در فرآيند تهيه ، تدوين و اجراي برنامه هاي توسعه شده ، توجه به نسلهاي آينده و نيازهاي ايشان را تقويت مي نمايد
4-مشارکت در تصميم گيري فرد را از ميزان تعهد و توافق گروه آگاه مي سازد . اگر فرد از حمايت و پشتيباني ساير افراد در مورد تصميم متخذه آگاه باشد احتمال رضايتمندي وي نيز بيشتر مي شود
اسلاید 6 :
پيش نيازهاي مشارکت:
مشارکت در يک بستر مناسب اتفاق مي افتد و زماني ظهور مي يابد که زمينه هاي بروز آن فراهم شود .
مشارکت يکي از عناصر اصلي در تحقق توسعه است و اساساً توسعه بدون مشارکت مردم اتفاق نمي افتد.
اسلاید 7 :
پيش نياز مشاركت مردمي
1- زمان براي مشاركت كافي باشد. فعاليتي كه به سرعت و اضطرار صورت گيرد, به سختي مي تواند مشاركت ديگران را جلب نمايد. به همين علت در تصميم گيريهاي آني نمي توان به نحو احسن از توانمنديهاي ديگران بهره گرفت.
2-فوايد مشاركت مردم در برنامه ها وطرحها بايد براي مردم تشريح شود تا بتوانند با جمع بندي هزينه- فايده نتايج مثبت مشاركت را درك نمايند.
3- موضوع مشاركت مورد علاقه و نياز مشاركت كنندگان باشد. بدون علاقه مشاركت حقيقي و همه جانبه تحقق نمي يابد. در چنين شرايطي اگر مشاركت صورت پذيرد تداوم نخواهد داشت و به زودي با عدم استقبال از سوي مردم روبرو مي گردد.
4- در پروژه هاي مشاركتي مردم بايد توانايي انجام آنچه را به آنها واگذار مي شود داشته باشند.در تدوين نظام مشاركت نمي توان چيزي را از مشاركت كننده خواست كه قادر به انجام آن نباشد
اسلاید 8 :
اصول اولیه دستيابي به مشاركت مردمی:
مراحل زير مي تواند دست اندر كاران فعاليتها را در پيمودن گامهاي رسيدن به مشاركت و در نهايت رسيدن به تغيير و توسعه ياري رساند:
ارتباط با مردم همراه با احترام و فروتني: مردم داراي مهارت و تجربه كافي در انجام فعاليتها و امور مربوط به جامعه خود هستند, در تماس با مردم بايد به تجارب آنها احترام گذاشت. در چنين شرايطي برخورد با مردم بايد توأم با احترام و متانت باشد.
شناخت دانش بومي: قبل از اجراي طرحها بايد دانش و تجربيات مردم در زمينه هاي مختلف شناسايي شوند. دانش بومي مملو از مطالبي است كه مي توان از آنها استفاده نمود. هرچه اجراي يك فرآيند با دانسته هاي مردم همخواني داشته باشد پذيرش آن در زمان كوتاهتري انجام مي پذيرد.
اسلاید 9 :
توجه به اصل آزادی افراد در فعالیتهای مشارکتی: در اکثر موارد از اصل دموکراسی و اهمیت آن در مشارکت غفلت می شود. این در حالی است که مشارکت بدون توجه به اصل برابری و دموکراسی عملی نیست. هریک از مشارکت کنندگان باید با امنیت کامل دیدگاهها و نظرات خود را بیان نمایند.
برگزاری دوره های متنوع برای یادگیری مسایل مختلف: مشارکت کنندگان باید درباره مسایل مختلفی که به نوعی درگیر آن هستند اطلاعات کسب نمایند.مشارکت زمانی صورت می پذیرد که مردم درباره مسایل اطراف خود هرآنچه را که لازم است فراگیرند.
داشتن دیدگاه پایدار در فعالیتهای مشارکتی: مشارکت باید در جهتی باشد که پایداری تغییرات را تضمین نماید.
اسلاید 10 :
طرح واقعیات از قبل: قبل از اجرای مسایل باید واقعیتها برای مردم مشخص گردد.
در نظرگرفتن احتمال عدم موفقیت: لازم است به مردم گفته شود همیشه احتمال موفقیت وجود ندارد. در این صورت آنها بصورت ذهنی آمادگی پذیرش شکست احتمالی را دارند و لذا می توانند در برنامه های بعدی مشارکت نمایند.
به هر حال برقراری ارتباط مستمر با مردم و افزایش توانایی آنها در زمینه های مختلف از اصول اولیه دستیابی به مشارکت مردمی است.
اسلاید 11 :
تسهیل گری کارشناسان و بهره برداران:روشی که در فعالیتهای مشارکتی بکار می رود، تلاش در جهت انجام تغییرات و حرکت بسوی پیشرفت دلخواه می باشد.نقش کارشناسان در این فرایند تسهیل گری و کمک فکری به مردم است، بطوریکه خود مردم بتوانند بر حل مسائل خویش فائق آیند.
- دستیابی به تغییرات پایدار: فرآیند یادگیری گروهی در روشهای مشارکتی به گونه ای است که درباره مسایل و مشکلات موجود بحث می شود و چون این فعالیتها با توافق گروه همراه است و نیز با شرایط و نیازهای مخاطبین انطباق دارد تغییرات حاصله در عمل از پایداری برخوردار است
اسلاید 12 :
- انعطاف در یادگیری: در روشهای مشارکتی فرآیند یادگیری تابع یک برنامه از پیش تعیین شده نمی باشد بلکه مستلزم بهره گیری از نظرات، روشها، دانش بومی و مسایل اجتماعی و فرهنگی بهره برداران است.با توجه به موارد مطرح شده در نظرگرفتن نظرات، پیشنهادات، تجربیات و دانش بهره برداران برنامه در تعیین نیازهای آموزشی و بررسی تاثیر فعالیتهای آموزشی و ترویجی بر وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این افراد ضروری می باشد.
نتیجه اینکه: روشهای مشارکتی با اصل قرار دادن مذاکرات گروهی و بررسی نظرات مخاطبان و مشارکت کامل آنها در طراحی و اجرای برنامه ها برای اینگونه موارد ارزش خاصی قایل شده و افراد را در تعیین سرنوشت اجتماعی خویش سهیم می دانند؛ بدین ترتیب بهره گیری از این روشها می تواند در حرکت به سمت تغییر و رسیدن به توسعه همه جانبه نقش بسزایی را ایفا نماید.
اسلاید 13 :
سه انديشه اصلي نهفته در برنامه جلب مشاركت مردم وهمكاري بين بخشي عبارتست از
همكاري
مسئوليت پذيري
تغيير رفتار
مهمترين ضرورت در جلب مشاركت جامعه توجه به
اصل “ برابري مردم” است
اسلاید 14 :
امروزه سازمان هاي بين المللي عمده چون سازمان جهاني بهداشت ، صندوق حمايت از كودكان سازمان ملل متحد و بسياري از دولتهاي متكي بر حمايت آحاد افراد جامعه بشريت روي درگير كردن جامعه در امر مراقبت هاي بهداشتي تاكيد دارند.
اسلاید 15 :
مسئول سلامتي و بهداشت جامعه فقط بخش ارائه دهنده خدمات نيست ، به طور اساسي سلامتي و بهداشت جامعه به شدت تاثير پذير از عملكرد ساير بخشهاي ديگر چون آموزش و پرورش ، مسكن ، كشاورزي و.. است . از اين رو همكاري بين بخشي و مشاركت اجتماعي نياز جدي و عمده در امر تامين ، حفظ و ارتقاء سطح سلامتي است .
اسلاید 16 :
مشاركت مردمي
همكاري بين بخشي
1– همکاری بين بخشی
2 – مشارکت مردمی
اسلاید 17 :
مفهوم مشاركت جامعه چيست ؟
مفاهيم و تفاسير مختلفي بصورت تئوريك از مشاركت اجتماعي وجود دارد همچون :
معناي مشاركت اجتماعي عبارتست از حساس نمودن جامعه در وسيعترين شكل خود در قبال نيازهاي خويش و در نتيجه افزايش توانايي و درخواست جامعه براي بدست آوردن ، ايجاد و اجراي برنامه هايي در زمينه توسعه اجتماعي به گونه اي كه كليه ابتكارات محلي مورد حمايت قرار گيرد .
اسلاید 18 :
به منظور دستيابي به توسعه اجتماعي آن بخشي از جامعه كه در مسير مشاركت اجتماعي قرار مي گيرد بايد در روندهايي چون تصميم گيري ، برنامه ريزي ، اجراي برنامه ، پايش و ارزشيابي از برنامه و در نهايت بهره گيري از سود و منافع ناشي از توسعه يافتگي سهيم گردد.
مشاركت اجتماعي شامل كوششهايي سازمان داده شده به منظور افزايش كنترل روي منابع و تنظيم سازماني مناسبي از جامعه براي هر موقعيت اجتماعي خاص روي گروههاي معيني از جامعه با هدف تحرك بخشيدن به آنان در جهت تسريع و تقويت امر توسعه اجتماعي است.
اسلاید 19 :
مشاركت غير فعال ( ذينفعان عموما محتاط و بد گمان در ارتباط با مديريت پروژه )
افزايش درگيري ( اعتماد و تماس بيشتربا كاركنان و فعاليتهاي و شروع پذيرش مسئوليت )
مشاركت فعال (ايفاي نقش فعال در اجرا و توسعه پروژه و علاقمند به افزايش مسئوليت هاي خود )
مالكيت و احساس تعلق / احساس قدرت و اختيار كردن
( تقويت – حمايت از پروژه و شروع ابتكارات )
سطوح مشاركت:
اسلاید 20 :
ضرورت اجرای برنامه داوطلبان سلامت
مشکلات بهداشتی همان مشکلات توسعه است و این مشکلات بدون همیاری و همکاری سازمان ها و ارگان ها ومردم وجامعه حل نخواهد شد.
اگر چه حل مسائل بهداشتی وظیفه نظام بهداشتی کشور است ولی انجام این وظیفه بدون همیاری مردم امکان پذیر نیست .
مشارکت زنان در فعالیت های اجتماعی باعث شکوفایی استعدادهای آنان ، در نتیجه بهبود کیفی و حضور فعال تر زنان در خانواده می شود .
بدیهی است که مشارکت مردم در برنامه های بهداشتی باید تابع قواعد و پیرو نظم معینی باشد ، لذا جهت سوق دادن منابع و استعدادهای جامعه به سمت اهداف سلامت و بهره مندی از علایق و اشتیاق افراد و کانونهای اجتماعی در ترویج مفاهیم سلامت نیازمند مدیریت وطراحي رويكردي جامع می باشیم.