بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سلامت نوجوانان ومدارس
اسلاید 2 :
رفتارهای پرخطر برای سلامت در نوجوانان
با نتيجهگيري از مطالعات مختلف در سطح دنيا و بويژه يافتههاي مرکز پيشگيري و کنترل بيماريها در آمريکا (CDC)، سازمان بهداشت جهاني عواملي که باعث مرگ و مير و عوارض در کودکان و نوجوانان ميشوند را در حيطه رفتارهاي پرخطر براي سلامت تقسيمبندي کرده است که عبارتند از:
1- رفتارهاي مرتبط با صدمات غيرعمدي و خشونت
2- مصرف دخانيات
3- مصرف الکل
4- سوءمصرف مواد
5- رفتار جنسي پرخطر
6- رفتارهاي تغذيهاي ناسالم
7- فعاليت جسمي ناکافي
اسلاید 3 :
رفتارهای پرخطر برای سلامت در نوجوانان
در جمهوري اسلامي ايران، نظام مراقبت از بيماريهاي مزمن از سال 1383 به صورت Repeated Survey توسط مرکز مديريت بيماريهاي غيرواگير وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي در حال اجرا است. نظام مراقبت مدون براي رفتارهاي تهديد کننده سلامت در کودکان و نوجوانان نيز از همان سال توسط اداره سلامت جوانان، نوجوانان و مدارس طراحي و در چند مرحله اجرا شده است.
اين مدل بررسي رفتاري توسط سازمان جهاني بهداشت با همکاري سازمان ملل متحد، يونيسف، يونسکو، UNAIDS و مرکز کنترل و پيشگيري بيماريهاي ايالات متحده بنيان گذاشته شده است و به عنوان ابزاري براي بررسي جهاني وضعيت و روند تغيير رفتارهاي سلامت و عوامل حفاظت کننده در سنين نوجواني در سطح بين المللي توصيه و ترويج ميشود
اسلاید 4 :
يافتههاي طرح کشوريCASPIAN-1 که اولين مطالعه در مورد نظام مراقبت و عوامل خطرزاي بيماريهاي غيرواگير در دانشآموزان کشور بود و توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي با همکاري وزارت آموزش و پرورش و حمايت سازمان جهاني بهداشت انجام شد نشان داد که بسياري از رفتارها و عوامل خطرزا در اين گروه سني وجود دارد. مطالعه کشوري ديگري که تحت عنوان نظام مراقبت رفتارهاي سلامت نوجوانان دانش آموز Health Behavior in School-Aged Adolescents Surveillance System (HBSASS)
توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکي و با همکاري وزارت آموزش و پرورش به مورد اجرا در آمد، يافتههاي مطالعه فوق را تاييد نموده و اطلاعات بسيار مهمي در مورد رفتارهاي مرتبط با خشونت، ايدز و سوء مصرف مواد را فراهم نمود. اين قبيل مطالعات مقطعي تاييدي بر ضرورت تکرار مطالعات و تعيين روند يافتههاي فوق و برنامهريزي مداخلات مرتبط در قالب برقراري يک نظام مراقبت در دانشآموزان ميباشد.
اسلاید 5 :
اميد است دادههاي حاصل از اين مطالعه زمينه مناسبي جهت تصميمگيري براي طراحي و اجراي مداخلات لازم به منظور بهبود و ارتقاء سطح سلامت جامعه نوجوان و جوان کشور در اختيار سياستگذاران، تصميمسازان و مديران عرصه سلامت فراهم آورد. استمرار اين نظام علاوه بر اين که قادر خواهد بود روند عوامل خطر بيماريهاي غيرواگير را در جامعه مورد مطالعه ترسيم نمايد مديران نظام سلامت را در ارزيابي ميزان تاثير مداخلات انجام شده نيز ياري خواهد نمود.
شرح وظايف ناظرين دانشگاهي
ناظر هر دانشگاه، كارشناس مسئول سلامت مدارس حوزه معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي است كه در جلسه هماهنگي و توجيهي شركت ميکند. وظايف ناظرين در مراحل اجراي پروژه به شرح زير ميباشد:
اسلاید 6 :
الف- پيش از جلسه هماهنگي و توجيهي:
تهیه آخرين اطلاعات دانشآموزان دختر و پسر مناطق شهري و روستايي تحت پوشش دانشگاه مربوطه را به تفکيک دولتي و غيرانتفاعي و نيز به تفکيک مقاطع تحصيلي و ارسال به اداره سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس
ب- روز جلسه هماهنگي و توجيهي:
ناظر دانشگاهي لازم است در جلسه حاضر شده و اطلاعات مذكور در بند الف را نيز ارائه نمايد. در اين جلسه توضيحات لازم در خصوص پروژه، اهداف، گروههاي هدف، نحوه انتخاب نمونه، نحوه جمعآوري دادهها و انجام پرسشگري، نحوه بازبيني و ارسال پرسشنامهها و . ارائه ميشود و وظايف هريك از افراد مشخص ميگردد (آموزش پرسشگري و نحوه دقيق انتخاب هر واحد آماري توسط تيمهاي پرسشگري، در محدوده زماني كه در همين جلسه معين ميشود توسط ناظرين دانشگاهي در محل دانشگاه مربوطه صورت خواهد پذيرفت). همچنين برنامه زماني جهت اجرا و نمونهگيري با حضور ناظرين دانشگاهي بازبيني خواهد شد.
اسلاید 7 :
پ- قبل از آغاز عمليات اجرايي:
برگزاري جلسه هماهنگي در دانشگاه مربوطه با حضور معاونت بهداشتي، معاونين فني و اجرايي، مسئولين امور عمومي ونقليه و.
ساماندهي تيمهاي پرسشگري براساس برنامه زمانبندي (شامل انتخاب پرسشگران، صدور احكام و .)
هماهنگي جهت برگزاري جلسه آموزشي تيمهاي پرسشگري (هماهنگي با مسئولين ذيربط، تدارك فضا و امكانات آموزشي مناسب شامل وسايل سمعي- بصري، كامپيوتر و .)
برگزاري جلسه آموزشي و آموزش تيمهاي پرسشگري
دريافت فايل و يا نسخه نمونه فرمها و پرسشنامهها ازکميته کشوري اجراي پروژه و تدارک و تکثير آنها به تعداد لازم
تدارکات و پشتيباني شامل هماهنگي براي تامين خودرو جهت جابجايي پرسشگران و تيمهاي نظارتي و .
اسلاید 8 :
ت- مرحله اجرا و پرسشگري:
پس از برگزاري جلسه آموزشي، تيمها بايستي كار خود را بلافاصله شروع نمايند و ناظر دانشگاه نيز نظارت مستقيم، مداوم و موثر بر كار تيمها خواهد داشت. نظارت دقيق بر روند اجرا و اطمينان از صحت اطلاعات دريافتي از مهمترين وظايف ناظر دانشگاه ميباشد.
ناظر دانشگاه جهت نظارت بر روند جمعآوري دادهها و صحت آنها بايد در طول اجراي پروژه به صورت تصادفي تعدادي از پرسشنامهها را در محل پرسشگري(در سطح مدارس) مورد بررسي مجدد قرار دهد. انتظار ميرود حداقل 20% خوشههاي هر دانشگاه در حين پرسشگري و يا بازبيني مورد نظارت قرار گرفته و گزارش آن به ستاد مرکزي ارسال شود. اين بازبيني توسط ناظرين ستادي نيز تکرار شده و بخش ديگري از خوشهها نيز به شکل تصادفي مجدداً توسط ناظرين ستادي مورد نظارت قرار خواهند گرفت.
ناظر دانشگاه در پايان كار هر خوشه نسبت به تحويل گرفتن پرسشنامهها از تيمها اقدام و ضمن بازبيني دقيق تك تك آنها و كنترل تمام گزينهها و درج کد تمامي سوالات در ستون مربوط به کد، در صورت مشاهده نقص در پرسشنامه، آن را به تيم پرسشگري بازگردانده تا پس از اصلاح مجدد، آن را امضا و در فايل مربوطه نگهداري كند.
اسلاید 9 :
ث-مرحله انتقال پرسشنامهها:
ناظر دانشگاه پس از بازبيني دقيق پرسشنامههاي هر خوشه و مدرسه و تكميل فرمهاي كنترل نهايي پرسشنامهها، آنها را درون پاكت قرار داده و مشخصات و كدهاي مربوطه را بر روي آنها درج و به کميته کشوري در تهران ارسال خواهد نمود. نحوه تکميل فرمهاي کنترل نهايي در بخش راهنماي تکميل فرمها شرح داده شده است.
ج- گزارشات ناظر دانشگاه:
ناظر دانشگاه گزارش پيشرفت هر يك از مراحل كار را به ترتيب زير به كميته كشوري ارسال مينمايد:
گزارش اطلاعات دانشآموزان تحت پوشش كه قبل از جلسه ارسال شده و در روز جلسه هماهنگي و توجيهي نيز يک نسخه از آن تحويل ميشود.
گزارش مربوط به جلسه آمادگي و هماهنگي تيمها، فهرست اسامي پرسشگران هر تيم، گزارش مربوط به شروع كار تيمها و آغاز عمليات نمونهگيري كه بلافاصله بعد از جلسه آموزشي تيمها ارسال ميگردد.
گزارش مربوط به اتمام كار نمونهگيري و پايان كار تيمهاي پرسشگري
ارسال پرسشنامهها به همراه فرم كنترل نهايي آنها كه حداكثر 3 روز پس از گزارش مربوط به اتمام كار نمونهگيري بايد ارسال شود.
اسلاید 13 :
ريزمغذ يها
به مقدار بسيارجزئي(ميلي گرم و اجزاي آن) مورد نياز مي باشند
نقش موثر در اعمال حياتي موجود زنده دارند.
عدم دريافت آنها زندگي فرد و جامعه را در معرض خطرجدي قرار مي دهد.
اسلاید 15 :
گروههاي در معرض خطر کمبود
شيرخواران و كودكان
مادران باردار
نوجوانان (دختر و پسر)
زنان در سنين باروري
سالمندان
اسلاید 16 :
روشهای پيشگيری و کنترل کمبود ريزمغذيها
مکمل ياری برای گروههای در معرض خطر
غنی سازی مواد غذای
آموزش تغذیه به منظور تغيير رژيمهای غذايی
ارتقاء بهداشت عمومی و پيشگيری از آلودگی انگلی و عفونی
اسلاید 17 :
مکمل ياري (آهن یاری)
نوزادان کم وزن – 2 ميلی گرم / کيلوگرم وزن بدن از هنگام دوبرابر شدن وزن
کودکان 6تا 24 ماهه - 2 ميلی گرم / کيلوگرم وزن بدن (از 6 تا 24 ماهگی)
کودکان 2تا 6 ساله - 30 ميلی گرم / يکبار در هفته / يک دوره 3 ماهه / در سال
کودکان7-14 ساله - 60 ميلی گرم / يکبار در هفته/ يک دوره 3 ماهه / در سال
نوجوان دختر 14تا 19 سال - 60 ميلی گرم / يکبار در هفته/يک دوره 4 ماهه / در سال
نوجوان پسر 15تا 19 سال - 60 ميلی گرم / يکبار در هفته/ يک دوره 4 ماهه / در سال
زنان سنين باروری 15 تا 49 سال - 60 ميلی گرم / يکبار در هفته/ يک دوره 4 ماهه / در سال
زنان باردار و شيرده - 60 ميلی گرم آهن +400 ميکروگرم اسيد فوليک / روزانه /از پايان ماه 4 بارداری تا 3 ماه پس از زايمان
اسلاید 18 :
روند شيوع كم خوني نوجوانان 20-14 ساله در يك دهه -1391-1380
اسلاید 19 :
توزیع کمبود ویتامینD درنوجوانان
اسلاید 20 :
توزیع کمبود ویتامینD درپسران نوجوان