بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بررسی موارد خاص در حسابداری
تقلب
اسلاید 2 :
تقلب
ورشکستگی
اسلاید 3 :
فساد
در یک تعریف عام فساد به عنوان پدیدهای برخاسته از تلاقی منافع خشهای عمومی و خصوصی با یکدیگر، حاصل رفتار منفعت جویانه ی کسانی است که نمایندگی بخش دولتی یا عمومی را بر عهده داشته و از قدرت یا اختیارات دولتی برخوردارند و از این قدرت برای مقاصد شخصی، خانوادگی یا گروهی با انگیزههای کسب فرصتهای سیاسی یا اقتصادی سوءاستفاده میکنند.
بانک جهانی فساد را "سوءاستفاده از قدرت دولتی برای تامین منافع شخصی قلمداد میکند." این تعریف ناقص و مشمول سوءاستفادهکنندگان بخش خصوصی نمیشود در حالی که وبگاه شفاف سازی Transparency فساد را هرگونه سوءاستفادهی سیاسی- اقتصادی میداند.
اسلاید 4 :
انواع فساد
-1 فساد اداری ) دیوان سالاری-بورکراسی(
-2 رشوه Bribery که جوهرهی اصلی فساد مالی نامیده میشود و دراشکال مختلف حق و حساب، انعام،حق الزحمه – کارچاق کنی، پول شیرینی،چای، ادای دین، حق السکوت و هدیه بروز میکند.
-3 اختلاس Embezzlementبرداشت یا سوءاستفاده از منابع دولتی یا عمومی توسط اشخاصی که مدیریت این منابع به آنها سپرده شده است )خیانت در امانت(.
-4 رانت جویی یا رانت خواری)Rent-Seekingاستفاده از امتیازات دولتی توسط شخص یا اشخاص خاص گفته میشودتولید ناخالص داخلی کشور به قیمت قدرت خرید بین المللی رقمی معادل 850 میلیارد دلار و به قیمت داخلی معادل 360 میلیارد دلار میباشد. بخش عمدهای از این تفاوت توسط اشخاص یا گروههای خاص به غارت میرود که آنرا رانت مینامند.
-5 حق کمیسیون که ناشی از فساد در خریدها و قراردادهای معاملاتی است.
-6 فساد سیاسی یا فساد مقامات عالی رتبه دولتی Political corruption
-7 تقلب Fraud
اسلاید 5 :
زمینههای ظهور و بروز فساد مالی
بررسیهای جهانی که برپایه مشاهدات عینی و تحقیقات عملی استوار است نشان دهنده آن است که عواملی همچون: عرفها و سنتهای نادرست اداری، سطح حقوق و مزایای کارکنان دولت، ضعف نظام قضایی و نظارتی، ضعف ارکان نظارتی درون سازمانی، شفاف نبودن قوانین و مقررات، فقدان نظام مطلوب تامین اجتماعی و فقدان امنیت شغلی کارکنان در ظهور و بروز فساد مالی نقش بسیار زیادی دارند.
تدقیق در موارد پیش گفته نشان دهنده آن است که پدیده فساد یک پدیده جها ن شمول بوده که تقلب از موارد آن به شمار میرود. نگاهی به آمار میلیاردهای بزرگ جهان )که در سال 2010 تعداد آنها بالغ بر 11.000 نفر بوده( نشان میدهد که برجستهترین این افراد از کشورهایی همچون چین، هندوستان و روسیه برخاسته اند که در فرآیند خصوصی سازی قرار دارند و تعمق در این مورد قابل توجه است! که مثلاً دختر خانمی 25 ساله اهل چین که 5 سال از عمر مبارکش را نیز در دانشگاه های امریکا مشغول تدریس بوده یک شبه ره صد ساله رفته و به باشگاه میلیاردرها وارد شده!! اما عقل حکم میکند که جمع بندی کنیم پدر ایشان احتمالاً از اعضای برجسته دولت چین محسوب و ثروت انتقالی پدر به نام دخترخانم در خارج و داخل چین ثبت شده و الی آخر.
اسلاید 6 :
تقلب چیست؟
تقلب هرگونه تحریف بااهمیت عمدی در صورتهای مالی را تقلب گویند.
در حوزۀ حسابرسی تقلب عبارت است از:
«تقلب تحریف حقایق بااهمیت توسط شخصی که میداند مطلبش حقیقت ندارد یا ارائه حقایقی با بیتوجهی کامل نسبت به صحت یا سقم آن با قصد فریب دادن دیگران و با این نتیجه که طرف مقابل، زیان ببیند.
تقلب فریبکاری عمدی است که به دو شکل دروغگویی و گولزنی در میآید )نشریه 188 سازمان حسابرسی(.
اسلاید 7 :
تقلب چیست؟
استانداردهای حسابرسی در بخش 24تقلب را "هرگونه اقدام عمدی یا فریبکارانه یک یا چند نفر از مدیران، کارکنان یا اشخاص ثالث برای بهرهمندی از مزایای غیرقانونی میداند ."
تقلب از مصادیق مهم فسادست که عمدتاً کاربرد مالی دارد اگر چه در مفاهیم سیاسی نیز تقلب کاربرد فراوان دارد که نمونه بارز آن تقلب در انتخابات ایالت فلوریدای امریکا، انتخابات افغانستان و .. بوده است.
اسلاید 8 :
تقلب چیست؟
در جهان پیچیده کنونی که حجم مبادلات پولی روزانه آن بالغ بر 8/ 3 هزارمیلیارد دلار و حجم بازارهای سرمایه در اکتبر سال 2010 معادل 52.699 هزارمیلیارد دلار که سهم بازار سرمایه آمریکا از این رقم 30.829هزارمیلیارد بوده است. گستره تقلب به وسعت جهان سرمایه داری که حجم تقلب سال 2009 معادل 9/ 2 هزارمیلیارد دلارو متوسط تقلب در شرکتها برابر160000 دلار گزارش شده )گزارش سالانه انجمن بازرسان تفلب سال 2010 (که انگیزههای انجام آن با توجه به سقوط اخلاق و از خود بیگانگی اانسانها در فرآیند " فقر و ماشینیسم "قابل تبیین میباشد. در واقع نظام ناعادلانه سرمایه جهانی در فرآیند جهانی شدنglobalizationتمهیدات فراوانی را جهت انجام امر فساد بطور اعم و تقلب بطور خاص در مفاهیم گسترده فراهم میسازد. به طوری که همانهایی که کارآفرین، مبدع و ناجی بازار تلقی میشوند یکباره به عنوان متقلبان بزرگ دستگیر و افشا میشوند.
اسلاید 9 :
افرادي كه مرتكب تقلب در گزارشگري مالي ميشوند
مديران مالي
42 درصد
مدير عامل
72 درصد از موارد تقلب
اعضاي هيئت مديره
در سال 2004 تحقيقي كه توسط انجمن خبره بررسي كنندگان تقلب صورت گرفت، مشخص شد كه 83 درصد از موارد تقلب بررسي شده، توسط مديران اجرايي شركت انجام گرفته است. ارنست و يانگ ( 2003 ) دريافتند كه بيش از نصف افرادي كه مرتكب تقلب درگزارشگري مالي ميشوند از گروه مديريت شركت هستند.
اسلاید 10 :
روشهاي ارتكاب تقلب در صورتهاي مالي
تغيير روشهاي
حسابداري،
تغيير در برآوردهاي
مديريت
شناسايي نادرست درآمدها
و هزينه ها
بيزلي(2000) و همكاران
رايجترين شيوه هاي تقلب، شناسايي نادرست درآمدها و ارائه بيش از واقع داراييها است.
اسلاید 11 :
مثلث تقلب
تقلب کارکنان
منطق تراشی
فشار
فرصت
مثلث تقلب، مجموعه ای از عوامل مشترک بین متقلبان درون سازمانی در همه رده های سازمان است. نظریه پشتیبان مثلث تقلب در دهه 1940 میلادی از سوی جرم شناس پیشگام، دونالد کریسی، مطرح شد.
اضلاع سه گانه مثلث تقلب عبارتند از: فشار، فرصت و منطق تراشی.
اسلاید 12 :
اضلاع سه گانه مثلث تقلب
اسلاید 13 :
انگيزه هاي تقلب در گزارشگري مالي
* پاداشِ مبتني بر سود گزارش شده(واتز و زيمرمن، 1986)
*حفظ يا افزايش قيمت بازار سهام (دچو و همكاران، 1996)
*دستيابي به پيشبينيهاي داخلي و خارجي (فاما و جنسن، 1983)
* حداقل كردن بدهي مالياتي (دپچو و همكاران، 1996)
* جلوگيري از تخلف در قراردادهاي بدهي(اسپاتيس، 2002)
*تأمين مالي به ارزانترين شكلِ ممكن (كوتسيانتيس، 2006)
انگيزههاي زيادي براي تقلب در گزارشگري مالي وجود دارد. نمونه هايي آن به شرح ذيل است:
اسلاید 14 :
فاما و جنسن ( 1983 )
عنوان مي كنند كه وظيفه كنترل داخلي هيئت مديره با استفاده از مديران بيروني، كه از انگيزه كافي براي كسب شهرت برخوردارند، بهبود مي يابد.پژوهشگران همچنين بيان ميكنند كه مديران بيروني از انگيزه زيادي به منظور كنترل مديريت ارشد برخوردارند.
يانگ( ( 2000 كميته حسابرسي را به عنوان پيش قراول در جلوگيري و كشف تقلب در گزارشگري مالي معرفي ميكند.
بيزلي ( 1996 ) دريافت كه وجود كميته حسابرسي بر احتمال وقوع تقلب در گزارشگري مالي اثر معناداري ندارد. اين مسئله ممكن است تا اندازه زيادي به تعداد دفعات تشكيل جلسات كميته حسابرسي در طي سال وابسته باشد به گونه اي كه وي دريافت در 35 درصد شركتهاي متقلب و 11 درصد شركتهاي غيرمتقلبِ مورد بررسي،كميته حسابرسي در طي سال تشكيل جلسه نداده است. دچو و همكاران( ( 1996 نيزدريافتند كه شركتهاي متقلب با احتمال كمتري كميته حسابرسي دارند.
اسلاید 15 :
بيزلي و همكاران ( 2000 )
به بررسي تفاوتهاي حاكميت شركتي در نمونهاي از شركتهاي متقلب و غيرمتقلب پرداختند. آنها دريافتند كه شركتهاي متقلب با احتمال كمتري كميته حسابرسي دارند؛ شركتهاي غيرمتقلب در مقايسه با شركتهاي متقلب از
مديران بيروني بيشتري در كميته حسابرسي بهره ميبرند و واحد حسابرسي داخلي درشركتهاي متقلب با احتمال كمتري وجود دارد.
اسلاید 16 :
بيزلي و همكاران ( 1999)
بیزلی وهمکاران(1999) درتحقیق خوددريافتندكه تشکیل كميته حسابرسي براحتمال تقلب درصورتهای مالي تاثیرمعناداري ندارد. وی مشاهده کردکه در35 درصد، شركتهاي متقلب و11 درصد، شركتهاي غيرمتقلبِ مورد بررسي،كميته حسابرسي طی سال مالی هیچ جلسه ای تشکیل نداده اند. بيزلي و همكاران درتحقیق دیگری به بررسي موارد اختلاف حاكميت شركتي در شركتهاي متقلب و غيرمتقلب پرداختند. ایشان دريافتند كه شركتهاي متقلب با احتمال كمتري كميته حسابرسي دارند؛ شركتهاي غيرمتقلب در مقايسه با شركتهاي متقلب ازمديران غیرموظف بيشتري در كميته حسابرسي استفاده کرده اند و واحد حسابرسي داخلي درشركتهاي متقلب با احتمال كمتري وجود دارد.
اسلاید 17 :
آلبرِچ و همكاران ( 2004 )
به بررسي تقلب در گزارشگري مالي از منظر چهار نظريه غالب مديريت پرداختند. آنها هشت عامل اثرگذار را بر تقلب شناسايي كردند كه عبارتند از: اقتصاد تورمي، فساد اخلاقي، انگيزههاي اجرايي نابجا، انتظارات دست نيافتني بازار،فشار طلبكاران عمده، قوانين وضع شده، رفتار فرصتطلبانه مؤسسات حسابرسي وناكاميهاي گذشته. محققان همچنين دريافتند مديراني كه از ديدگاه نظريه ذينفعان مورد توجه قرار ميگيرند در مقايسه با مديراني كه از منظر تئوري نمايندگي مورد توجه قرار ميگيرند با احتمال كمتري مرتكب تقلب ميشوند. كوان ( 2008 ) نيز چهار عامل طرز تفكر، فرهنگ، انگيزه، و فرصت و توازن اقتصادي را از عوامل اثرگذار بر تقلب ميداند(.
اسلاید 18 :
سیر تاریخی تقلب
کشف تقلب
دوره اول : قبل از سال ۱۹۲۰
دوره دوم: بین سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۶۰
دوره سوم: بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰
دوره چهارم: بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰
دوره پنجم: بین سالهای ۲۰۰۰ تا امروز
کاهش مسئولیت حسابرسان.
انکار کامل مسئولیت حسابرسان
افزایش نسبی مسئولیت حسابرسان
افزایش مجدد مسئولیت حسابرسان
اسلاید 19 :
طبقه بندی انواع تقلب
فساد مالی : پذیرش پورسانت و درگیرشدن در تضاد منافع ، رشوه خواری ،باجگیری و زورگیری اقتصادی
سوءاستفاده از دارایی ها : ترفندهای نقد دزدی ،کالا دزدی ، دزدی سایر داراییها و استفاده غیرقانونی از داراییها به عنوان دارایی شخصی
تقلب گزارشگری مالی : بیش نمایی داراییها وکم نمایی هزینه ها ،بیش نمایی درامد ها وکم نمایی داراییهای دزدیده شده
گزارشگری مالی متقلبانه : شامل فریبکاری از قبیل سند سازی ودستکاری یاتغییر سوابق حسابداری یا مدارک پشتوانه تهیه صورتهای مالی
اسلاید 20 :
طبقه بندی تقلب