بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

پايش و ارزشيابی برنامه EPI
(Expanded- Program- Immunization)

اسلاید 3 :

مقدمه
از اهداف مهم EPI واكسيناسيون گروه های در معرض خطر به منظور كاهش ابتلاء (Morbidity) و کاهش مرگ و میر (Mortality) بيماری های قابل پيشگيری با واكسن و نهايتا كنترل، حذف و ريشه كنی اين بيماری ها می باشد
يكی از شاخص های مهم رسيدن به اين اهداف، پوشش ايمن سازی يعنی نسبت افرادجمعيت هدف كه واكسن دريافت كرده اند می باشد، جمعيت هدف برای واكسن های BCG، سه گانه، فلج اطفال، سرخک و هپاتیت B كودكان زير 5 سال و برای توكسوئيد كزاز (واكسن كزاز يا توام ) تمامی زنان درسنين باروری و مخصوصا زنان حامله می باشد
برای رسيدن به هدف پوشش ايمن سازی كه معمولا به درصد عنوان می شود و سالانه یا در برنامه های مختلف توسعه اقتصادی اجتماعی مشخص می گردد، پايش و ارزشيابی پوشش به طورمرتب و مداوم بايستی انجام گيرد.

اسلاید 4 :

در حال حاضر کلیه کودکان کشور علیه بیماری های دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، سرخک، سرخجه، اوریون، سل و هپاتیت B واکسینه می شوند.
بیماری های سرخک، سرخجه مادرزادی، کزاز نوزادی درمرحله حذف قراردارند، 14 سال است که کشور عاری از بيماری فلج اطفال است و بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و اوریون کنترل شده اند. میزان حاملین مزمن هپاتیتB از بيش از 3 درصد در سال 1370 به کمتر از 2 درصد کاهش یافته است.
کلیدی ترین استراتژی برای دستیابی به دستاوردهای مذکور، پوشش بالای ایمن سازی جاری كودكان و ساير گروه های هدف است كه در سطوح شهرستانی وكشوری بالای 95 درصد بوده است.

اسلاید 5 :

تعريف واکسن
واکسن عبارت است از آنتی ژنهای ميکروبی يا ويروسی که قدرت بيماریزايی آنها سلب يا اصلاح شده و موجب تحریک سیستم ایمنی و آنتی بادی سازی در بدن می شود .

واکسنهای موجود از عوامل بيماریزايی مشابه با علل بيماری ساخته میشوند، با اين تفاوت که عامل بيماریزا را به گونهای تغيير میدهند که به گيرندهی واکسن زيان نرسانند.

اسلاید 6 :

برخی از واکسنها از موجودات ريز "ميکروب" کشته شدهاند (باکتری سياه سرفه)، برخی ديگر از موجودات ريز «ميکروب يا ويروس» زندهی ضعيف شده تشکيل شدهاند (سرخک يا فلج اطفال و ب.ث.ژ)،

دسته ای ديگر از واکسنها را با تغيير شکل دادن عامل بيماریزا و شبه سمهای بيضرر میسازند(شبه سم کزاز و شبه سم ديفتری) و برخی ديگر از واکسنها را از طريق تصفيه و غير فعال نمودن آنتی ژن پلاسمای ناقلین انسانی می سازند (هپاتيت ب).

اسلاید 7 :

واکسیناسیون ایمنی اکتسابی فعال مصنوعی محسوب می شود.

اسلاید 8 :

تاریخچه واکسیناسیون در ایران

اسلاید 9 :

طبق تعهدات جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس آلماآتا مبنی بر دستیابی به پوشش مناسب واکسیناسیون کودکان زیر 5 سال ، برنامه گسترش ایمن سازی در ایران از سال 1363 با هدف ایجاد مصونیت فعال در کودکان در برابر 6 بیماری قابل پیشگیری با واکسن آغاز شد.
از طرف دیگر از سال 1372 واکسیناسیون هپاتیت B نیز به برنامه اضافه شد.

اسلاید 10 :

ادغام واكسن پنج گانه (پنتاوالان) در برنامه توسعه ايمن سازی برای ارتقای سلامت كودكان از طريق كاهش ميزان بروزپنومونی ومننژيت، باكتريمی، تورم اپی گلوت، آرتريت حاصله از هموفيلوس انفلوانزا نوع B از سال 1393 صورت گرفت.
واكسن پنج گانه سبب حفاظت كودك عليه 5 بيماری تهديد كننده زندگی يعنی ديفتری، سياه سرفه، كزاز، هپاتيت ب و هموفيلوس انفلوانزا نوع ب می شود.

اسلاید 11 :

برنامه قبلی ایمنسازی کودکان

اسلاید 12 :

جدول بازنگری شده برنامه ايمنسازی كودكان

اسلاید 14 :

پايش پوشش ايمن سازی
پايش به معنی كنترل منظم برنامه به منظور نشان دادن كيفيت مطلوب اجرای برنامه ايمن سازی وهمچنين نشان دادن اينكه آيا به اهداف از پيش تعيين شده خواهيم رسيد يا خير و در صورت منفی بودن پاسخ، بررسی علل و رفع آن ها می باشد

اسلاید 15 :

مهمترين علل
افت شدگان (Drop-outs): به معنی عدم مراجعه بعدی كودكان و زنانی كه تحت پوشش ايمنسازی قرار گرفته اند.
فرصت های از دست رفته (Missed opportunities ): به معنی اينكه كودكان و زنانی كه احتياج به ايمن سازی دارند و در مراكز بهداشت نيز حضور می يابند ولی به دلايل مختلف توسط پرسنل بهداشتی واكسينه نمی شوند.
هرگز ديده نمی شوند (Never reached ): به معنی اينست كه كودكان و زنان به دلايل غير از عدم دسترسی جغرافيايی از خدمات ايمن سازی استفاده نمی كنند.
عدم دسترسی جغرافيايی (lack of geographic access ): به معنی اينست كه جمعيت هدف بدليل اينكه در حوزه مراكز بهداشتی درمانی زندگی نمی كنند از خدمات ايمن سازی اين مراكز بی بهره می مانند

اسلاید 16 :

قدم ها برای پایش پوشش ايمن سازی
برنامه ريزی
جمع آوری داده های ايمن سازی
تحليل داده های ايمن سازی
اقدام مفيد و موثر

اسلاید 17 :

1. برنامه ريزی
مشخص کردن و بررسی هدف سالانه پوشش ايمن سازی براساس دستاوردهای سال قبل
در بررسی سالانه بايستی مسائل و علل پديد آمدن آن ها را مشخص و در صورت كاهش پوشش، راه حل هايی را انتخاب نمودو برنامه ای برای افزايش پوشش ايمن سازی طراحی كرد ولی بايد توجه داشت چنانچه برای سنجش ميزان موفقيت ها تا پايان سال صبر كنيم، ممكن است مسائلی را كه در طول سال اتفاق می افتد حل نشده باقی بماند و پوششی كه در انتظار آن هستيم حاصل نشود
اولین قدم دربرنامه ريزی ،اطمينان از چگونگی جمع آوری و ثبت اطلاعات در باره ايمن سازی می باشد

اسلاید 18 :

راه های ثبت اطلاعات روزانه
برگ چوب خطی روزانه
صدور کارت برای هر فرد
نگهداری یک نسخه کارت ایمنسازی یا ثبت در پرونده ایمنسازی

سپس مسئولین رده بالاتر از گزارش های روزانه یک خلاصه به یکی از صورت های زیر بایستی تهیه کند:
گزارشهای ماهانه ایمن سازی
نمودارهای پایش ایمن سازی

اسلاید 19 :

2 . جمع آوری داده های ايمن سازی
در برگه های روزانه چوب خطی دو قسمت با مشخصات ذيل وجود دارد:
ايمن سازی كودكان
هر وقت كودكی به يكی از واحدهای ارائه خدمات ايمن سازی مراجعه می نمايد بايد به وضعيت ايمن سازی او توجه و هر واكسنی را كه لازم است به او بخورانند يا تزريق نمايند، بعد از ايمن سازی كودك، كارمند بايد اطلاعات مربوطه را در كارت ايمن سازی كودك و در برگه روزانه چوب خطی و همچنين در پرونده خانوار كودك ثبت و عوارض احتمالی واكسن و وقت مراجعه برای دريافت نوبت بعدی همان واكسن يا واكسن های ديگر را يادآوری نمايد.

اسلاید 20 :

ايمن سازی توكسوئيد كزاز (واكسن كزاز يا توام بزرگسال)
به همان طريق ايمن سازی كودكان بايستی اقدام گردد.
در پايان ماه برگ های روزانه چوب خطی جمع و مجموع ايمن سازی های آن ماه مشخص می گردد و سپس جمع ايمن سازی ها بر حسب انواع واكسن ها مشخص و روی نمودار پايش ايمن سازی كه برای واكسن های مختلف و به صورت تجمعی تهيه شده است ثبت می گردد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید