بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
اندازه شناسی در پزشکی Metrology in Medicine
اسلاید 3 :
امروزه اندازهگیری جزء لاینفک زندگی بشر است.
اندازه گیری یک فرآیند مستمر است. در یک اندازهگیری دقیق، تنها آگاهی از نحوه اندازهگیری و داشتن ابزار و تجهیزات پیشرفته کافی نیست، بلکه برای استمرار و حفظ دقت در اندازهگیریها، لازم است رواداری ابزار و تجهیزات تحت کنترل باشد.
اسلاید 4 :
عصر نوین پزشکی
طب سنتی
اسلاید 5 :
اندازه شناسی در پزشکی
Metrology in Medicine
اسلاید 6 :
Computer Assisted Navigation and Surgery
Surgical Robots
اسلاید 7 :
Simulation Devices
Stimulation Devices
اسلاید 8 :
Physiologic Monitoring Devices
اسلاید 9 :
مطالعه موردی: اندازه گیری غیرتهاجمی فشارخون
فشار خون از معمول ترین اندازهگیری های فیزیولوژی است که در مراحل ابتدایی ویزیت بیمار توسط پزشکان انجام می شود.
فشار خون بالا عامل خطر شناخته شده ای در بیماریهای قلبی عروقی است. نتایج یک تحقیق بینالمللی با همکاری گروهی از محققان و دانشمندان ایرانی در مورد مرگ ناشی از بیماریهای قلبی و متابولیکی (بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سکتههای مغزی) در 20 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا نشان میدهد که فشار خون مهمترین عامل مرگ در اثر این بیماریها در تمام این کشورها می باشد.
در ایران فشار خون بالا مهمترین عامل خطرساز و باعث مرگ دو هزار و 35 نفر در ازای هر یک میلیون نفر جمعیت است. (فشارخون مهمترین عامل مرگ ناشی از بیماری های قلبی- متابولیک در 20کشور جهان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تیرماه 1394)
فشار خون شامل دو مقیاس سیستولی و دیاستولی است که وابسته به انقباض (سیستول) یا شل شدن (دیاستول) ماهیچه قلب بین ضربانها میباشد. در حالت استراحت، فشار خون طبیعی سیستولی (حداکثر فشار خون) بین 100 تا 140 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولی (حداقل فشار خون) بین 60 تا 90 میلیمتر جیوه است. در صورتی که فشار خون برابر یا بیش از 140 بر روی 90 میلیمتر جیوه باشد، فرد از فشار خون بالا رنج میبرد.
اسلاید 10 :
شکل1: کاهش تعداد بیماران مبتلا به فشار خون بازای برآوردهای کمتر از مقدار واقعی این متغیر.
شکل 2: افزایش تعداد بیماران مبتلا به فشار خون بازای برآوردهای بالاتر از مقدار واقعی این متغیر.
Turner, M. J., Kam, P. C. and Baker, A. B., Metrology in Medicine, Department of Anesthetics, University of Sydney, 2004.
اسلاید 11 :
درصد تغییر تعداد بیماران مبتلا به فشارخون بازای تغییرات خطاهای سیستماتیک
براساس جدول فوق دیده می شود که به عنوان مثال با خطای 3+ میلیمتر جیوه دستگاه سنجش فشار خون، تعداد افراد با فشار خون دیاستولی بالای 95 میلیمتر جیوه (منحنی c) تقریبا % 80 افزایش مییابد، یعنی به ازای هر پنج نفر که بیماریشان درست تشخیص داده میشود، 4 نفر به اشتباه مبتلا به این بیماری محسوب میشوند.
براساس جدول فوق دیده می شود که به عنوان مثال با خطای 3- میلیمتر جیوه دستگاه سنجش فشارخون، تقریبا نصف افراد مبتلا به فشارخون دیاستولی بالای 95 میلیمتر جیوه بدون مشکل تشخیص داده میشوند و لذا درمانی برای آنها صورت نمیگیرد و یا حتی شاید هشداری هم به آنها داده نمیشود.
اسلاید 12 :
در مطالعه ای که توسط Rouse و Marshall در سال 2004 برروی تعداد 1462 دستگاه سنجش فشارخون از نوع جیوه ای و عقربه ای (949 جیوه ای و 513 عقربه ای) در انگلستان انجام پذیرفت مشخص گردید تنها دو درصد از پزشکان عمومی نسبت به کالیبراسیون دوره ای دستگاه های فشارسنج خون مطب خود اقدام می نمایند.
در این بررسی دیده شد که %28 از فشارسنج های جیوه ای و %42 از فشارسنج های عقربه ای دارای خطای بیش از 4 میلی مترجیوه هستند.
وضعیت دستگاه های فشارسنج خون
از دیدگاه اندازه شناسی و کالیبراسیون
Rouse A., Marshall T., The extent and implications of sphygmomanometer calibration error in primary care.
اسلاید 13 :
امروزه اندازهگیریهای زیادی در حوزه علم پزشکی صورت میگیرد که این اندازه گیری ها در تمام مراحل پیشگیری، تشخیص و درمان اساس و پایه تصمیمگیریهای بالینی واقع میشوند. در این راستا درستی و دقت این اندازهگیریها مستقیما بر سلامت افراد تأثیر گذاشته و فقدان آنها میتواند هزینههای مالی فراوان و حتی جانی را برای افراد و جامعه به همراه داشته باشد.
تحقیق اشاره شده اهمیت اندازهگیری درست و دقیق را در این حوزه بیش از پیش آشکار نموده و نشان میدهد حساسیت توجه به این موضوع در حوزه سلامت و بهداشت، باتوجه به ارتباط مستقیم آن با انسان حتی شاید بیشتر از هر حوزه و شاخه دیگری از علم و تکنولوژی ضرورت داشته باشد.
لذا کالیبراسیون قابل ردیابی تجهیزات پزشکی و ابزار اندازه گیری پزشکی باید جدی گرفته شده و همچنین صحت عملکرد این دستگاهها باید بر اساس دستورالعمل های مصوب ارزیابی و انطباق، توسط سازمانهای قانونی کنترل و پایش گردند.
پیاده سازی و اجرای این سیستم های کنترلی منجر به افزایش سطح کیفیت سلامت و بهداشت در جامعه شده و باعث کاهش هزینه های درمان در بلندمدت می گردد.
نتیجه گیری و پیشنهادات
اسلاید 14 :
پمپ تزریق دستگاهی است که با تعیین نرخ های خیلی کند با ضریب اطمینان بالایی جهت کنترل و هدایت مایعات به درون بدن طراحی و ساخته شده است. در این دستگاه مایعات مختلف (معمولا به صورت تدریجی) بسیار دقیق و با قابلیت کنترل برروی حجم، به بدن تزریق می شوند.
پمپ تزریق (سرنگ پمپ - Syringe Pump)