بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
جانوران بی مهره
علوم نهم فصل 13
اسلاید 4 :
این جانوران دریازی در جای خود ثابت اند.
در پیکر اسفنج سورا خهای کوچکی وجود دارد که آب از آنها وارد می شود. آب وارد شده، از سوراخ بزرگ بالای اسفنج خارج می شود. در دیواره بدن آنها سلول های رشته داری وجود دارد کار دیگر این سلول ها گرفتن ذره های غذایی از آب و گوارش آنهاست.
جریان آب در اسفنج ها به تنفس و دفع مواد زائد نیز کمک می کند.
اسفنج ها هیچ دستگاهی در بدن خود ندارند.
اسفنج ها
اسلاید 5 :
کیسه تنان
حدود ۶۰۰ میلیون سال پیش ظهور پیدا کردند. این گروه شامل مرجان های صخره ساز، شقایق های دریایی و هیدر ها بوده که بیشتر آنها دریازی می باشند.
کیسه تنان دارای تقارن شعاعی بوده و بدنی کیسه مانند دارند که حفره دهانی در مرکز آن قرار گرفته و اطراف آن با بازوهای زهر داری پوشیده شده است.
اسلاید 6 :
صخره های مرجانی توسط کلنی های پولیپ های مرجانی که اسکلت سخت کربنات کلسیم ترشح می کنند ساخته می شوند. زمانی که پولیپ های کوچک تقسیم می شوند رشد کرده و به این ترتیب صخره مرجانی توسعه می یابد.
صخره های مرجانی
اسلاید 7 :
کرم های پهن
ساده ترین گروه کرم ها هستند و بدنی پهن و دستگاه های عصبی و گوارش ساده ای دارند.
کرم های پهن مانند کیسه تنان تنها یک راه برای ورود دارند ولی خروج مواد از سطح بدن انجام می شود
بیشتر کرم های پهن، انگل اند و مراحل رشد و نمو خود را در بدن چند موجود زنده از جمله انسان طی می کنند.
اسلاید 8 :
كرم كدو
طول كرم 4 تا 8 متر ، داراي 4 بادكش است كه بوسيله بادكش هاي موجود در سر به مخاط روده باريك مي چسبدتعداد بندهاي آن هزار تا دو هزار بند مي باشد.
اسلاید 9 :
کرم هیداتیک
كرم بالغ در رودة كوچك گوشتخواران مخصوصا سگ ها زندگي مي كند و تخم هاي خود را از طريق مدفوع به محيط بيرون مي رساند. تخم هاي دفع شده در مدفوع سگ بلافاصله براي دام و انسان آلوده كننده است.
گوسفند، گاو و بز نيز به هنگام چريدن و خوردن علف های آلوده تخم هاي را همراه علوفه آلوده وارد دستگاه گوارش خود مي كنند و تخم ها پس از ورود به دستگاه گوارش ميزبان باز شده و جنين قلابدار به درون بافت روده مهاجرت نموده و از طريق عروق روده يا مجاري لنفاوي، به كبد مي رسند.
تعدادي از آنها در كبد مي مانند و تعدادي به ريه مي رسند، تعداد كمتري نيز به ساير ارگانها مانند كليه، طحال، عضلات و مغز حمل مي شوند در اين مرحله انگل پس از استقرار در بافت شروع به رشد و نمو كرده و طي چند ماه كيست هاي در اندازه هاي مختلف ايجاد مي كنند حال درصورتی که سگ سانان از احشاء آلوده به اين كيست نشخوار کنندگان تغذیه نمایند دوباره چرخه بیماری تکرار می شود
اسلاید 10 :
چرخه زندگی کرم هیداتیک
اسلاید 11 :
کرم های لوله ای
در این کرم ها دستگاه گوارش دهان و مخرج دارد. بعضی انگل هستند مانند آسکاریس و کرمک، ولی بعضی زندگی آزاد دارند.
تعدادی از آنها در خاک زندگی می کنند که پس از خوردن باکتر ی ها و قار چ ها، ترکیباتی را به خاک اضافه می کنند که باعث رشد بهتر گیاهان می شود.
اسلاید 12 :
تخم کرم پس از خورده شدن توسط انسان در روده کوچک باز میشوند. لاروها پس از بیرون آمدن از تخم با عبور از دیواره روده، وارد جریان خون شده و بالاخره خود را به ریه میرسانند (مرحله ریوی). در شش ها موجب خونریزی و التهاب میشوند. آنها در شش، پوست اندازی کرده و تکامل مییابند. پس از خارج شدن از شش، وارد حلق شده و با عبور از مری دوباره وارد روده کوچک میشوند.
چرخه زندگی
کرم آسکاریس
اسلاید 13 :
کرم های حلقوی
کرم های حلقوی بدنی حلقه حلقه، نرم و ماهیچه ای دارند. پوست آنها باید همیشه مرطوب باشد ومویرگ های فراوانی دارد. این وضعیت امکان جذب اکسیژن مورد نیاز را از طریق پوست فراهم می کند. اگر چه بیشتر کرم های حلقوی زندگی آزاد دارند؛ ولی تعداد کمی نیز انگل اند.
این کرم ها برخلاف کرم های قبلی علاوه بر دستگا ه گوارش و دستگاه های عصبی، گردش خون و دفع مواد زائد،را هم دارند.
کرم خاکی و زالو نمونه ی معروف آنهاست
اسلاید 14 :
کرم خاکی مواد مغذی خاک را بطور قابل توجهی افزایش میدهد.
کرمهای خاکی در خاک عملکردهای منحصر به فردی دارند.
نقبهای کرمها اجازه میدهد که ریشههای گیاهان به راحتی از خلال خاک عبور کرده و به فضای جدیدی راه یابد.
کرم خاکی
اسلاید 15 :
نرم تنان
نرم تنان بدنی نرم و بدون حلقه دارند و در بیشتر آنها بخشی سفت به نام صدف، بدن را در بر گرفته و ازآن حفاظت می کند. بیشتر آنها در آب و بعضی در خشکی زندگی می کنند.
اسلاید 16 :
نرم تنان در زندگی ما کاربردهای زیادی دارند. از صدف آنها در تهیه ی ابزار های زینتی و صنایع دارویی، بهداشتی، تهیه ی نخ بخیه و تولید کلسیم قابل جذب استفاده می شود.
استخراج مروارید ازدرون صدف دوکفه ای ها نیز یکی از فواید نرم تن است که از لحاظ اقتصادی بسیار اهمیت دارد.
بعضی از نرم تنان مثل حلزون و لیسه، از آفات گیاهی به شمار می روند و برخی واسطه ی انتقال بعضی از کرمهای انگلی به انسان اند.
اسلاید 17 :
حشرات
حشرات یا شش پایان ساکن خشکی هستند و بعضی بطور ثانویه آبزی شدهاند. سر 6 قطعه وسینه 3 قطعه است که معمولا دارای 3 جفت پا و دو جفت بال است.
چشمها مرکب و سادهاند. بیش از 800 هزار گونه دارند. حشرات به دو رده بالداران و بدون بالان رده بندی میشوند
اسلاید 18 :
ساختمان بدن حشرات
بدن و اندام های حرکتی این جانوران از قطعات یا بند هایی تشکیل شده است؛ به همین دلیل به آنها بندپایان می گویند.
این جانوران اسکلت خارجی و سختی دارند که عضلات به آن متصل است و ازاندام های داخلی حفاظت می کند. سخت بودن اسکلت خارجی، جلوی رشد جانور را می گیرد. به همین دلیل، بسیاری از آنها پوست اندازی می کنند؛ اسکلت قبلی را از خود جدا می کنند و یک اسکلت بزر گتر و جدید برای خود می سازند
اسلاید 19 :
بدنه متشکل از سه قسمت شامل سر، قفسه سینه و شکم می شوند، یک جفت چشم مرکب نسبتاً بزرگ و معمولاً سه چشم ساده که روی سر قرار گرفته اند؛ یک جفت شاخک، که آنها هم روی سر حشرات قرار دارند دو جفت بال که از روی بدنه خارجی آنها رشد کرده اند ،و سه جفت پا برای راه رفتن.
حشرات دارای سیستم گوارش کامل و پیچیده ای هستند. زائده دهانی حشرات، به ویژه، انواع گوناگونی دارد که به شکل پیچیده ای به عادت غذایی آنها مربوط می شود.
حشرات از طریق یک سیستم نایی، لوله های بسیار ریز و ظریف شاخه ای، برای رساندن دقیق گازها به بافت های ویژه ی متابولیسم، " نفس می کشند
ساختمان بدن حشرات
اسلاید 20 :
نقش های منفی :حشرات برای انسان بسیار مهم هستند.معمولاً ما نسبت به حشرات احساس مثبت و خوبی نداریم. حشرات غذای ما را می خورند، از خون و پوست ما تغذیه می کنند، محل سکونت ما را آلوده کرده و بیماری های خطرناک را منتقل می کنند. اما بدون وجود حشرات، ما قادر به زندگی نیستیم.آنها نقش مهم و اساسی در اکوسیستم ما دارند.
نقش های مثبت حشرات عبارتند از:
گرده افشانی اغلب گیاهان آوندی؛ تجزیه مواد آلی، تسهیل در چرخه کربن، نیتروژن و سایر مواد غذایی ضروری؛ کنترل جمعیت گونه های مضر بی مهره گان (شامل سایر حشرات)؛ تولید مستقیم برخی از مواد غذایی (برای مثال عسل)؛ و ساختن محصولات مفیدی نظیر ابریشم