بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
تربیت بدنی عمومی
اسلاید 3 :
اصول و فلسفه تربيت بدني و ورزش
هدف از انجام فعاليتهاي ورزشي در سطح دانشگاه رشد و توسعه جنبههاي جسماني، اخلاقي و رواني دانشجويان به موازات تحصيل علوم و فنون ديگر است. دانشجويان از طريق درس تربيت بدني در جريان فعاليتهاي ورزشي و بهداشتي قرار ميگيرند و با يادگيري مهارتهاي حركتي پايه انتظار ميرود پس از فراغت از تحصيل نيز به سلامت جسمي و رواني خود توجه بيشتري داشته باشند و ورزش را بخشي از برنامه روزانه خود قرار دهند.
در تمام جوامع انساني امروز ورزش به عنوان يك امر انساني - تربيتي مورد توجه است و در جامعه ما نيز با توجه به بافت جوان جمعيتي و تغيير نگرشهاي مثبت نسبت به ورزش، اين مهم رو به توسعه و گسترش است. جامعهشناسان عقيده دارند كه در شرايط زندگي ماشيني و افزايش ساعات فراغت، ورزش را ميتوان به عنوان وسيلهاي مطلوب براي تأمين تفريح سالم و تجديد قواي افراد جامعه در نظر گرفت، هم چنين متخصصين بهداشت و علوم تندرستي و پزشكان از ورزش به عنوان وسيلهاي مهم در تأمين سلامت جسماني انسان ياد ميكنند.
اسلاید 4 :
تربيت بدني چيست؟
تربيت بدني فرايندي است آموزشي - تربيتي كه هدف آن بهبود بخشيدن به اجرا و رشد انسان از طريق فعاليتهاي جسماني است. تعريف فوق برداشتي است كلي از تعليم و تربيت كه نشان دهندة فرآيند مستمر يادگيري و تكامل كلي در طول زندگي است. تربيت بدني شامل كسب و پردازش مهارتهاي حركتي، توسعه و نگهداري آمادگي جسماني براي تندرستي و سلامتي، كسب دانش علمي دربارة فعاليتهاي جسماني و تمرين و توسعه تصور و ذهنيت مثبت از فعاليتهاي جسماني به عنوان وسيلهاي براي بهبود اجرا و عملكرد انسان است.
اسلاید 5 :
اهداف تربيت بدني
اهداف با نيازها، تجارب و علايق ارتباط دارد و مشخص كننده مقاصد و جهت برنامهها است. اهداف يا از لحاظ ماهيت دور هستند (اهداف دور) كه در قالب مفاهيم و بيانات كلّي بيان ميشوند و يا نزديك (مقطعي و كوتاه مدت) هستند كه در قالب اصطلاحات ويژهاي مطرح ميشوند. اهداف نزديك پلههايي براي دستيابي به اهداف دور يا نهايياند و در ارزيابي حصول نتايج مطلوب حائز اهميت هستند.
1– هدفهاي بهداشتی و تندرستی
2 – هدفهاي پرورشی و اخلاق
3– هدفهاي روانی اجتماعی
4– هدفهاي حرکتی و مهارتی
اسلاید 6 :
1– هدفهاي بهداشتی و تندرستی
- تامین سلامت وبهداشت بدن و تجهیز آن در برابر عوارض و بیماریها
- تامین و تسهیل شرایط رشد وتقویت بدن در حد امکان و توان و رعایت جنبه اعتدال در آن
- ایجاد ورزیدگی و هماهنگی در بین اعضاء و اندامها به منظور بر خوردار شدن از قدرت ، سرعت ، چابکی و مهارت
- ایجاد مقاومت و افزایش میزان تحمل و عادت دادن آدمی به صبر و استقامت در برابر شداید وسختیها
- دستیابی به قدرت ضبط ارادي اعضاي بدن و به کار انداختن ارادي آنها
بازسازي و نوتوانی بدن به منظور رفع نقایص جسمی و نارسائیهاي فیزیکی و افزایش میزان کارایی آن
اسلاید 7 :
2 – هدفهاي پرورشی و اخلاق
- پرورش روان و ایجاد زمینه راي استقلال شخصیت ، سعه صدر ، همت بلند ، ایثار وفداکاري
- دستیابی به مراتب قوت قلب ، جرات ، شهامت ، استقامت و پایداري و تقویت روحیه
- رشد و پرورش ، رغبتهاي مثبت و جهت دهی آنها بسوي خیر و کمال
- توجه به کرامت و والایی خود و خویشاونداري در برابر نا بسامانیها و مفسده ها
- شناخت مسولیتهاي انسانی و اسلامی و سعی در انجام دادن هر چه بهتر تکالیف و وظایف خود
افزایش توان و قدرت تصمیم گیریهاي سریع ، عادلانه ، اقتصادي و مشروع
- رشد وپرورش توجه و دقت ، مقایسه ، تشخیص و جهت دادن به آنها
- خود داري از پذیرش تحمیلی افکار و عقاید مذموم و ارشاد و هدایت دیگران
اسلاید 8 :
3– هدفهاي روانی اجتماعی :
- تقویت و بهبود توانمندي روانی جهت رویاروی با هوای نفسانی و غلبه بر حسادت ، خود پسندي و کینه توزي
- تعدیل عواطف و در ضبط آوردن حالاتی چون خشم ، ستیز ، ترس و محبت
- بر طرف سازی مشکلات روانی چون؛ افسردگی، اضطراب، استرس، انزواجویی، ناامیدی و ترس
- تعدیل رقابت و پذیرش اصول و ضوابط معقول در زندگی روزمره
- دستیابی به شادابی و نشاط که همواره براي تداوم و رشد حیات ضروري است .
- پرورش فرد ، هوش وقوه کنجکاوي و دیگر ذخایر وجودي انسان
- محقق ساختن امکانات بالقوه موجود در انسانها و بهره مند کردن از ذخایر وجود خود
- شناخت اصول و قانون مندیها و تبعیت از آنها به هنگام برخوردهایی فردي و اجتماعی
- تمرین تشکل و تن دادن به سازماندهی و تعاون براي پیش برد اهداف و عادت به انضباط و دقت در امور
اسلاید 9 :
4– هدفهاي حرکتی و مهارتی :
- شناخت استعدادهاي حرکتی و پرورش و شکوفایی آنها و دیگر قابلیتهاي فطري و استعدادهاي خدادادي
- تمجید فرهنگی و تقویت حس زیبایی شناسای در حرکات
- یادگیري مهارتهاي حرکتی و ورزشی و ایجاد هماهنگی عصبی و عضلانی
- بهره مند شدن از فعالیتهاي حرکتی و جسمی در گذراندن سالم اوقات فراغت
اسلاید 10 :
آمادگي جسماني و سلامت عمومي
اسلاید 11 :
آمادگي جسماني يكي از نيازهاي اساسي زندگي بشر است. منظور از آمادگي جسماني توانايي انجام امور روزانه بدون احساس خستگي ميباشد.
اين تعريف از آمادگي جسماني بر سلامت جسماني (نه قابليت اجراي ورزشي) تاكيد دارد. در اين حالت اجزاي آمادگي جسماني عبارت خواهند بود از قدرت، استقامت عضلاني، انعطافپذيري، توان هوازي و تركيب بدني.
متخصصان معاصر آمادگي جسماني را كيفيتي متشكل از اجزاي متعدد ميپندارند، كه هر جزء آن براي حفظ و توسعه، به ابزار و اقدامات خاصي نياز دارد. ايفرد و بسياري از ديگر افراد حرفهاي اجزاء و عناصر آمادگي جسماني را در دو طبقه تقسيمبندي ميكنند: عناصر مرتبط با تندرستي، و اجزاي وابسته به اجراي مهارت حركتي، در اين طبقهبندي از اصطلاحات آمادگي تندرستي و آمادگي حركتي استفاده ميشود.
اسلاید 12 :
درآمادگي حركتي بر توسعه كيفيتهاي بهبود دهنده اجراي فعاليتهاي جسماني (ورزش) تأكيد ميشود. در حالي كه در آمادگي تندرستي بر زندگي بهتر توجه ميشود، آمادگي حركتي با اجراي مؤثر و بهتر مهارتها در ارتباط است.
بعلاوه آمادگي حركتي، مختص ورزش و فعاليتهاي حركتي است. تركيب تشكيل و درجات متفاوتي از اجزاي آمادگي حركتي، بر ويژگي فعاليت حركتي مورد نياز مبتني است؛ مثلاً علي رغم اينكه يك بازيكن تنيس و يك فوتباليست براي اجراي بهينة فعاليت به درجهاي از توان، چابكي، سرعت نياز دارند، ولي ميزان نياز اين بازيكنان به هر يك از عوامل با هم متفاوت است.
آمادگي جسماني چه در زمينة تندرستي و چه در زمينة مهارت حركتي، بايد با ويژگيهاي شخصي مانند سن، نيازها، اهداف و كار و وظيفه او متناسب باشد. تمام افراد داراي حد معيني از اجزاي آمادگي تندرستي و آمادگي اجراي حركتي هستند و محدودة رشد و تكامل اين اجزا با خصوصيات شخصي متناسب است.
اسلاید 13 :
اجزاي آمادگي جسماني و مرتبط با سلامتي
اسلاید 14 :
به طور كلي امروزه اين موضوع مورد قبول همگان قرار گرفته است كه يك برنامة خوب آمادگي جسماني بر چهار جزء آمادگي در ارتباط با سلامتي جهت افزايش سلامتي و ظرفيت عملي بدن شامل استقامت قلبي – عروقي، قدرت و استقامت عضلاني، انعطافپذيري و تركيب بدن تأكيد ميكند.
آمادگي جسماني
تركيب بدن
استقامت عضلاني
قدرت
انعطافپذيري
استقامت قلبي عروقي
اسلاید 15 :
انعطاف پذیری
اسلاید 16 :
انعطاف پذیری
انعطافپذيري يكي از اجزاي مهم آمادگي جسماني مرتبط با تندرستي است.
اين قابليت جسماني عبارت است از توانايي حركت آزادانه مفصل در هر جهت و يا به طور اختصاصيتر در تمام طول دامنه حركتي مفصل، بدون اينكه صدمه يا فشاري بر مفصل وارد آيد.
انعطافپذيري مفاصل و عضلات با افزايش سن كاهش مييابد. يكي از علايم كاهش انعطافپذيري كاهش دامنه حركتي و بروز درد در مفصل، بافتهاي همبند و عضلات اطراف مفصل ميباشد.
اسلاید 17 :
انعطافپذيري به دو دسته تقسيم می شود.
انعطافپذيري ساكن (ايستا) : عبارتست از توانايي كشش يا كشش قسمتي از بدن در حال سكون يا در جهات مختلف، كه مستلزم امتداد آهسته، تدريجي و كنترل شده از طريق دامنه كامل حركتي است.به عبارت ديگر، دامنة حركتي يا تغييرات حركتي حول مفصل را انعطافپذيري ايستا ميگويند.
2) انعطافپذيري پويا: عبارتست از توانايي كشيدن يا كشش عضلات بدن در دفعات مختلف و با تكرارهاي متعدد. در اين كشش، حركات سريع و كنترل نشده است كه به دليل احتمال بروز آسيبهاي ديگري كه براي افراد ايجاد ميكند، توصيه نميشود.
اسلاید 18 :
عوامل اثرگذار بر روي انعطافپذيري
به منظور بررسي تأثير تمرين روي دامنة حركتي ابتدا بايد عوامل اثرگذار روي انعطافپذيري مورد توجه قرار گيرد. بعضي از اين عوامل را نميتوان از طريق تمرين تغيير داد مانند ساختار و مكانيزم مفصل و يا سن و جنسیت از آن جملهاند. در نتيجه از طريق توجه به ديگر عوامل مؤثر بر روي انعطافپذيري كه با تمرين بهبود مييابند ميتوان ميزان انعطافپذيري را تغيير داد.
اين عوامل عبارتند از:
ساختار مفصل
تودة عضلاني
سن و جنس
بافت پيوندي
تمرين با وزنه همراه با محدود شدن دامنة حركتي
پيشينة تمرين
اسلاید 19 :
روش های توسعه انعطافپذيري
انعطافپذيري در تمرينات آمادگي جسماني رشتههاي مختلف ورزشي با چندين روش قابل توسعه است كه در زير به روشهاي متداول اشاره گرديده است.
1- کشش فعال
2- کشش غیر فعال
3- کشش ایستا
اسلاید 20 :
کشش فعال
كشش فعال با به كارگيري عضلات بدن و بدون استفاده از هر گونه نيروي خارجي انجام ميشود. براي مثال هنگامي كه شما در حالت نشسته سعي در رساندن انگشتان دست به انگشتان پا داريد، نيروي به جهت جلو وارد ميكنيد و سبب كشيده شدن عضلات همسترينگ (پشت ران) ميشويد.