بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
شناسایی مجلات معتبر
اسلاید 2 :
قبل از شروع بحث به معرفی چند اصطلاح در ارتباط با پایگاه های اطلاعاتی می پردازیم :
Web of science
ISI
ISC
JCR
IF
Citescore
SNIP
SJR
اسلاید 3 :
Web of Science : یک فهرست ارجاعات آکادمیک آنلاین است که توسط تامسون رویترز تهیه شده است که در آن امکان جستجو و استخراج اطلاعات در طول دوره هاي زمانی مختلف بر اساس شاخصهاي گوناگون علم سنجی وجود دارد .
ISI مرکزی برای فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترین مجلات علمی منتشره در دنیا به منظور تبادل اطلاعات میان پژوهشگران مختلف میباشد. . یک مجله ممکن است در یک زمان از مجلات ISI محسوب شود، اما به دلیل کاهش بار علمی، بعداً از لیست مجلات ISI کنار گذاشته شود. بهترین راه برای تعیین ISI بودن مجله، مراجعه به سایتهایی نظیر تامسون است.
هر نشریه ای با هر امتیاز علمی در کشور چاپ شود اگر ضریب تأثیرش صفر باشد، در این پایگاه قرار نمیگیرد
اسلاید 4 :
ISC : نظام استنادي علوم کشورهاي اسلامی و نخستین نظام رتبه بندي استنادي در جمهوري اسلامی ایران که توسط مرکز منطقه اي اطلاع رسانی علوم و فناوري شیراز تهیه شده است.
بعد از ISI و اسکوپوس، ISC سومین پایگاه استنادی برای سنجش عملکرد پژوهشی کشورهاست.
JCR : سالی یک مرتبه توسط سازمان بزرگ thomson reuters منتشر میگردد، به عنوان شاخصی براي توسعه، بررسی خصوصیات، و ارزیابی مجلات در زمینه ی تحقیقات علمی و اجتماعی در سراسر جهان که در پایگاه اطلاعاتی ISI نمایه شده باشند تعریف شده است.
اسلاید 5 :
IF : بیانگر میانگین تعداد استنادها (مرجع خوردن یا citations ) مقالات آن ژورنال درسایر ژورنال ها و مراجع علمی است . ولذا این ضریب در واقع بیانگر اعتبار آن ژورنال در زمینه پژوهشی خود در میان سایر ژورنال ها می باشد. (ژورنالی با IF بالاتر اهمیت بیشتری نسبت به ژورنالی با IF پایین تر دارد).
Citescore : شاخصی برای سنجش تاثیر استناد ژورنال ها می باشد که همه نوع مقاله در حیطه های مختلف را قیاس می کند. در این سنجش هر مطلب ایندکس شده در اسکوپوس بررسی می شود که شامل انتشارات علمی، تجاری، ژورنال ها و آثار ایندکس شده همایش ها باشد.
این شاخص مقالات In press را در محاسبات لحاظ نمی کند و تنها مقالاتی که در شماره ژورنال وارد شده باشد در لیست سنجش قرار می گیرد. تعداد استناد به هر مقاله در 5 سال اخیر بر تعداد مقالات 5 سال اخیر تقسیم شده و شاخص CiteScore به دست می آید. البته همه مقالات در 33 سال گذشته مورد سنجش قرار خواهند گرفت.
اسلاید 6 :
SNIP مخفف کلمه Source Normalized impact per paper می باشد که در معنا به معنی ضریب تاثیر متناسب شده بر اساس منابع می باشد.
این شاخص توسط پایگاه علمی اسکوپوس ارائه می گردد و در سایت SCIMAGOJR قابل دسترسی می باشد. و برای مجلاتی که در این پایگاه نمایه سازی شده اند هر ساله محاسبه و ارائه می گردد. این شاخص جهت بهبود مشکلات شاخص های قبلی از جمله ایمپکت فکتور مجلات ISI می باشد .
SJR : این شاخص توسط پایگاه اسکوپوس محاسبه می گردد و توسط سایتSCIMAGOJR ارائه
می شود. این شاخص بیان می نماید که ضریب تاثیر متاثر از موضوع مورد بحث، کیفیت و شهرت آن می باشد و می بایست این کاستی ها برای بررسی و ارائه شاخص مناسب از بین برود. این شاخص هم شمار استتنادهای یک مجله و هم کیفیت و علت این استناد ها را بررسی و معرفی می نماید. این شاخص به جهت بررسی مجلات قوی و با استنادات پراکنده بسیار مناسب می باشد.
اسلاید 8 :
مجلات نامعتبر:
مجلات جعلی Fake Journal
هیچ وجود خارجی ندارند و با سوءاستفاده از نام سایت ها و مجلات معتبر فعالیت می کنند. این نوع مجلات فاقد اطلاعات واقعی هستند و هیچ نشانی از آنها در نمایهنامهها و فهرستهای مصوب وجود ندارند.
مجلات چپاولگر Predatory Journal
جعلی نیستند و وجود دارند اما به دلیل رعایت نکردن برخی مسائل از لیست مجلات معتبر خارج شده اند. این مجلات بیشتر به دلیل اینکه دارای اهداف مالی می باشند و با اخذ هزینه بالا از نویسندگان اقدام به چاپ مقاله می کنند. این مجلات از نمایهنامههای نامعتبر برای قانونی جلوه دادن خود استفاده میکنند. همچنین این مجلات از طریق ارسال ایمیل به افراد مختلف، با عنوان چاپ مقاله، مجله خود را تبلیغ می کنند. در مجلات چپاولگر، مدت زمان داوری و بازه انتشار بسیار کوتاه است و در مقابل در هر شماره تعداد زیادی مقاله به چاپ می رسانند.
اسلاید 9 :
مجلات ربوده شده Hijacked Journal
از روی وب سایت اصلی یک مجله معتبر یک وب سایت مشابه دومی ساخته می شود که اطلاعات آن کاملا مشابه وبسایت اصلی می باشد. شاید یکسری تفاوت های جزئی مثل URL در بین این دو وبسایت وجود داشته باشد.
نداشتن وب سایت مستقل برای مجلات، باعث سوء استفاده کلاهبرداران میشود.
این موضوع عامل بوجود آمدن مجلات جعلی یا سایتهای جعلی است.
اسلاید 10 :
راههای دستیابی به وب سایت اصلی مجله:
اولریخ
http://ulrichsweb.serialssolutions.com/
منبع یاب
http://rsf.research.ac.ir/
NLM Catalog
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/
اسلاید 12 :
http://impactfactor.ir/
اسلاید 13 :
استفاده از گوگل برای تشخیص ISI بودن مجله:
موتور جستجوی گوگل این امکان را به شما میدهد که با استفاده از یک روش خاص در درون هر سایت جستجو کنید. به همین گونه شما میتوانید میتوانید نام مجله مورد نظر خود را در گوگل سرچ کنید تا از قرار گرفتن آن در لیست مجلات ISI مطمئن شوید. برای این منظور شما باید از روش زیر استفاده کنید:
شما باید ابتدا نام مجله مورد نظر خود را به صورت عبارت وارد کنید و سپس نام سایت تامسون رویترز را وارد نمایید. اولین نتیجهای که در گوگل ظاهر خواهد شد شما را به صفحه مورد نظر هدایت میکند و اگر در آن صفحه نام مجله و مشخصات آن وجود داشت به معنی قرار داشتن آن مجله در لیست مجلات ISI یا همان مجلات تامسون رویترز است.
اسلاید 14 :
از این روش میتوان به گونه دیگری نیز استفاده کرد. کد ISSN که به معنی شماره سریال استاندارد بین المللی است، برای هر مجله به صورت اختصاصی وجود دارد و با جستجوی آن به روش فوق میتوانید از ISI بودن یک مجله کسب اطمینان کنید. برای این کار مانند مورد قبل عمل کنید با این تفاوت که به جای نام مجله شماره ۸ رقمی ISSN مجله را وارد کنید.
اسلاید 15 :
مجلات داخلی :
در حالت کلی در ایران دو نوع مجله داریم که اعتبار و درجه علمی آنها از سوی یکی از دو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین می شود و به ترتیب اعتبار عبارتند از:
مجلات علمی- پژوهشی: مخاطبان این نشریات، استادان دانشگاه، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران مؤسسات تحقیقاتی هستند.
مجلات علمی- ترویجی: برای ارتقای سطح اطلاعات خواننده موضوعی علمی را ترویج میکند. اصولاً مقالات این مجلات میتوانند ترجمه یا تألیف (مقالات توصیفی) باشند.
اسلاید 16 :
مجلات معتبر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
http://journals.research.ac.ir/
اسلاید 17 :
http://blacklist.research.ac.ir/
اسلاید 18 :
مجلات معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
https://journals.msrt.ir/
اسلاید 19 :
https://rppc.msrt.ir/fa/download/category/209/%D9%81%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA-%D9%86%D8%B4%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D9%86%D8%A7%D9%85%D8%B9%D8%AA%D8%A8%D8%B1
اسلاید 20 :
بررسی اعتبار یک مجله:
بررسی اطلاعات مندرج در سایت مجله نظیر تماس با م آدرس کامل پستی، آرشیو مجله، درباره نشریه وهیات تحریریه .
عدم انطباق تاریخ آرشیو با تاریخ راهاندازی مجله میتواند نشانی از عدم اعتبار مجله باشد.
جستجوی نام مجله در گوگل و مطالعه گروههای بحث
مجلات معتبر هیچگاه به راحتی و بدون ارسال کامنت و ویرایش، مقالهای را چاپ نمیکنند، پس اگر بدون قید و شرط ایمیل تبریک پذیرش مقاله و درخواست ارسال هزینه از شما شد، جای شک و تأمل وجود دارد.