بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

فصل 11 بازاندیشی دولت و دمکراسی در آغاز قرن بیست و یکم

اسلاید 3 :

مقدمه
در دو فصل قبلی ، نظریه دولت حداقل را به منزله جریان مسلط نظریه های دولت، و نظریه دمکراسی مشارکتی و خود مختاری را به مثابه آخرین الگوی دمکراسی در آغاز قرن بیست و یکم بررسی گردید.
در این فصل با نگاهی عمیق تر به این تحول ، به بررسی تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته پرداخته می شود و سرانجام فرضیه اصلی پژوهش را تجزیه و تحلیل و اثبات خواهیم کرد.

اسلاید 4 :

یادآوری
کتاب حاضر ما را به سوی این نظریه رهنمون می کند که در طول تاریخ غرب به طور پیوسته شاهد نوعی حرکت خطی بین دولت و دمکراسی بوده ایم یعنی دولت ها چه از نظر مفهوم، و چه از نظر عملکرد، حرکت خطی از دولت هایِ گسترده و بزرگ به سمت دولت های حداقل و کوچک را مشاهده کرده ایم.
همواره به سوی کم ترین سطح مداخله متحول شده اند.
حال اگر رابطه دولت و دمکراسی را در رابطه دولت وجامعه بنگریم شاهد نوعی رابطه معکوس بین این دو خواهیم بود،یعنی هر اندازه که حوزه دولت محدودتر شده، حوزه جامعه وسعت یافته است.
رابطه ای معکوس و معنی دار بین محدویت حوزه دولت با گسترش دمکراسی

اسلاید 5 :

یادآوری
دولت و دمکراسی لازم و ملزوم یکدیگرند.
« تنها در صورت برقراری نوعی توازن پایدار قدرت میان این دو ، چشم انداز استمرار توسعه روشن خواهد شد و دمکراسی مبتنی بر نمایندگی را می توان نتیجه برقراری توازن قدرت میان دولت و جامعه دانست که طی آن جامعه نوعی فرهنگ سیاسی بازتر را وسیله ای برای تحمیل خواست های خود به یک دولت نسبتا ضعیف تر ولی مطلقا قدرتمند می داند»
نمایش تحول مفهوم دولت و تاثیر آن بر روند دمکراسی بر روی منحنی
(نمودار1- ص 6)

اسلاید 6 :

یادآوری
متغیر مستقل : دولت
متغیروابسته : دمکراسی
سوال اصلی : آیا تحول مفهوم دولت در جهت گسترش دمکراسی در آغاز قرن بیست و یکم و عصر جهانی شدن صورت گرفته است؟
فرضیه اصلی : تحول مفهوم دولت در قالب ظهور نظریه های دولت حداقل از حدود سال 1975 میلادی به بعد در اکثر نظریه ها موج تازه ای از روند دموکراسی را در جهان مطرح کرده است.

اسلاید 7 :

مباحث فصل

اسلاید 8 :

1- باز اندیشی دولت
ظهور دولت مدرن نشانه زمینه شکل گیری گفتمانی جدید بود که دعاوی حاکمیت ،استقلال ، نمایندگی و مشروعیت را مجسم می کرد و به شکلی بنیادی ،درک درستی از قانون، اجتماع وسیاست را قالب بندی می نمود.
دولت های مدرن در قالب دولت – ملت توسعه یافتند:
یعنی دستگاه های متمایز از حاکم و تحت حکومت همراه با صلاحیت فائقه در حوزه ارضی مشخص با دعوی انحصار قدرت و برخوردار از مشروعیت ، در نتیجه حداقلی از حمایت یا وفاداری شهروندان.

اسلاید 9 :

1- باز اندیشی دولت
تبلور شهروندی در حقوق سیاسی و مدنی غرب نتیجه تقارب سه عامل بود:
1) دوجانبه بودن قدرت یا نیاز متقابل دولت وملت
2) بحران مشروعیت دولت یا افول مشروعیت سنتی
3) تقارب نظام لیبرال دمکراتیک با جامعه مدنی و دمکراسی نمایندگی

اسلاید 10 :

1- باز اندیشی دولت
درگیری فزاینده دولت ها در شبکه های منطقه ای و جهانی ، به ویژه درنیمه دوم سده بیستم میلادی حدود و گستره آن ها را تغییر داده است.
رشد دولت – ملت ، سازمان ها ،تجمعات بین المللی و فراملی سازمان ملل، نفوذ کنشگران بین المللی و فراملی بر جامعه مدنی ، افزایش پیوند های متقابل جهانی ، و عدم امکان ادای وظایف دولت بدون توسل به همکاری های بین المللی ، باعث رشد منظم امور جهانی و شکل گرفتن نظم جهانی گردید.

اسلاید 11 :

1- باز اندیشی دولت
چالش علیه عصر دولت های هژمونیک :
دولت – ملت ها با گسست های داخلی و خارجی در اقتدار حاکمه خود مواجه گردیدند.
در داخل ، با قدرت احزاب، بوروکراسی ، شرکت ها و ..
در سطح بین المللی ، نهادها و حقوق بین الملل و ائتلاف های نظامی

اسلاید 12 :

1- باز اندیشی دولت
عوامل اساسی گسست و تحدید حاکمیت دولت ها در سطح بین الملل :
1- حقوق بین الملل : دو قاعده اصلی حقوقی یعنی مصونیت از صلاحیت قضایی و مصونیت کارگزاران دولتی امروزه به شکلی فزاینده زیر سوال رفته است نمونه ای از این چالش، در تعقیب جنایتکاران جنگی دیده می شود.
2- بین المللی شدن تصمیم گیری :وجود سازمان های و رژیم های بین المللی ،دامنه تصمیم گیری دولت ها را محدود می کند.مثل صندوق بین المللی پول
3- قدرت های هژمونیک و ساختارهای امنیتی بین المللی : دولت کنشگر، نظامی کاملا خود مختار نیست
مثال ، عضویت در ناتو حاکمیت یا استقلال را لغو نمی کند اما مشروط می نماید.

اسلاید 13 :

1- باز اندیشی دولت
3- هویت ملی و جهانی شدن فرهنگ : برخی ، آثار جهانی کردن وسایل مدرن ارتباطی را بخشی از فرآیند جهانی شدن فرهنگ می نامند . با توسعه این نظام های ارتباطی ، جهانی خلق می شود که درآن ویژگی های مکان و فردیت مستمرا با نقش میانجی گری شبکه های ارتباطی منطقه ای و جهانی رو به رو می گردد.این نظام ها به مردم تجربه جدید دیدن و مشارکت در تحولات جهانی را عرضه می کنند. تحولات شبکه های رسانه ای در پیوند با جهانی شدن ، سبک زندگی محلی ، ملی و منطقه ای را در اکثر بخش های جهان به چالش کشیده اند.
5- اقتصاد جهانی :امروزه عملاً نوعی بازار مالی جهانی واحد به وجود آمده است که این را پایان جغرافیا نامیده اند.در شرایط تقسیم کار جهانی ،فقدان کنترل بر سرمایه و عملیات بازارهای مالی جهان ، دولت ها به سهولت نمی توانند در اقتصاد خود دخالت و مدیریت نمایند.

اسلاید 14 :

1- باز اندیشی دولت
با توجه به عوامل فوق ،جایگاه دولت و دمکراسی در نظام بین الملل شکل خاصی به خود خواهد گرفت.
نظامی با نیروهای متعدد ، وفاداری ها و مراکز مختلف اقتدار که خود به نوعی تصویرگر« دولت حداقل» است.

اسلاید 15 :

2- باز اندیشی دمکراسی
در میان الگوهای دمکراسی ،اصل خودمختاری (Autonmy) درکنار اصل مشارکت (Participalion) کانون پروژه دمکراسی و لازمه درک منطق وجودی دمکراسی در عصر حاضر است.
مفهوم خود مختاری و مشارکت ظرفیت انسان ها برای استدلال خود آگاهانه ، خود باز اندیشی و تعیین سرنوشت خود است.

اسلاید 16 :

2- باز اندیشی دمکراسی
در این جا رابطه بین دولت و دمکراسی پیش می آید. یعنی رابطه میان ایده دولت به منزله مجموعه ای مستقل یا ساختار بنیادی قوانین و نهادها و دمکراسی به مثابه تعیین خود مختارانه شرایط اجتماع مردم.
اصل خود مختاری و مشارکت تجلی دو ایده اصلی است:
1- « ایده که اشخاص باید سرنوشت خود را تعیین کنند.»
2- ایده که «حکومت باید حکومتی محدود باشد»
یعنی ساختار قدرت آن از نظر حقوقی محدود باشد.
حکومت هنگامی کاملا شایسته عنوان دموکراسی است که شهروندان قدرت بالفعل برای شهروند فعال بودن را داشته باشند، یعنی حقوقی که به آن ها اجازه دهد مشارکت دموکراتیک داشته باشند و آن را حق خود بدانند.

اسلاید 17 :

دموکراسی شامل برخی خصایص اساسی به شکل حقوق سیاسی و مدنی است که منظور همه آن ها تامین آزادی بیان، آزادی مطبوعات ،حق رای در انتخابات آزاد و عادلانه و تشکیل احزاب اپوزیسیون است که جملگی برای حکومت شهروندان بر خود ضرورت دارد.
البته حقوق سیاسی و مدنی به تنهایی نمی توانند چارچوب خود مختاری مساوی برای مشارکت همه افراد در حیات عمومی را به وجود آورد.
هفت مجموعه ضروری از حقوق برای قادر ساختن اشخاص به مشارکت آزاد و برابر:

اسلاید 18 :

منافع مشترک و برابر انسان ها در اصل خود مختاری آن ها به شرطی حفظ می شود که افراد از ساختار های مشترک کنش سیاسی در عرض هریک از عرصه های قدرت برخوردار باشند.
این هفت مقوله از حقوق ، فضاهای مرتبط به هم را شکل می دهند که اصل خودمختاری در آن ها و از طریق آن ها اعمال می شود.
هرمجموعه از حقوق شرط قدرت بخشی برای مشارکت سیاسی ودرنتیجه ، حکومت مشروع است و بدون آن ها مشارکت کامل ممکن نیست.

اسلاید 19 :

این حقوق(حقوق عمومی دمکراتیک) علاوه بر این که بنیان حقوق و تکالیف ناشی از تعهد به اصل خود مختاری را تعیین می کنند، شکل و محدوده قدرت عمومی یا چارچوبی را که در آن ، مناظره عمومی وسیاست گذاری صورت می گیرد ، مشخص می نمایند.
گفتمانی عمومی فارغ از زور و حذفِ همه اشکال ناتونومیک ،به معنای موقعیت برابر برای همه مشارکت کنندگان در فرآیند تصمیم گیری جمعی است.
پنج معیار این گفتمان عبارتند از:
مشارکت موثر ، درک روشنگرانه ، کنترل بر دستور کار ، رای برابر در صحنه های مهم ، شمول بر همه اشخاص بالغ.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید