بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ايمني و بهداشت
در عملیات جوشکاري
اسلاید 3 :
فهرست
مقدمه
انواع جوشکاری و برش
مخاطرات بهداشتی Health Hazard
مخاطرات ایمنی Safety Hazard
کنترل ریسک خطرات جوشکاری
ملاحظات ایمنی و بهداشتی
پیوست
اسلاید 4 :
جوشكاران لازم است موارد زير را بدانند
اطلاعات عمومي در مورد جوشكاري
روش هاي صحيح انتخاب، استفاده و نگهداري وسايل حفاظت فردي
روش هاي ورود به فضاهاي محصور
روش هاي حفاظت از سقوط
چگونگي كار كردن ايمن و استفاده مناسب از مايعات قابل اشتعال و احتراق
چگونگي استفاده ايمن از گازهاي متراكم و تحت فشار
چگونگي استفاده از تجهيزات انتقال نيرو
استفاده ايمن و مناسب از نردبانها ، سكوها و داربست ها
روش هاي حمل دستي مواد
اسلاید 5 :
مقدمه
امروزه جوشکاری از تنوع بسیار زیادی برخوردار بوده و در صنایع کوچک و بزرگ در حد بسیار وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد. بیش از 80 نوع متفاوت جوشکاری وجود دارد که البته تعدادی ار آنها بسیار رایج هستند و مابقی در پروسه های خاص کاربرد دارند .
حرفه جوشکاری از لحاظ حفاظت فنی و بهداشت کار حائز اهمیت است. تماس با گازها و فیوم های حاصل از عملیات جوشکاری ، اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز ، خطر انفجار ، سوختگی ، برق گرفتگی ، آتش سوزی ، پرتاب مواد مذاب و پلیسه و . از جمله خطراتی هستند که شاغلین در این حرفه را در صورت عدم رعایت اصول ایمنی و بهداشتی تهدید می کند.
اسلاید 6 :
براي اتصال دو قطعه به همديگر از طريق جوشكاري ابتدا محل درز دو قطعه را با استفاده از وسايـــل منـــاسب مثل سوخت هاي طبيعي و يا قوس الكتريكي حرارت داده تا به نقطه ذوب برسد سپس يا از طريق فشار دو قطعه را در محل ذوب در هم آميختــه و يا با ذوب كردن فلزثالث در محل درز (الكترود و يا سيم جوش ) و ممزوج شدن با يكديگر عمل اتصال انجام مي گيــرد.
جوشكاران مي توانند در محل هايي كه سازه هاي فلزي، بويلر، ماشين آلات سنگين، هواپيما و كشتي ساخته مي شود كار كنند. همچنين اين افراد در بسياري از بخش هاي صنعتي نظير خودروسازي – صنايع نفت و گاز – توليدات صنعتي – جنگلباني – معادن – ساختمان و غيره مشغول بكار شوند.
اسلاید 8 :
معمول ترین انواع جوشکاری عبارتنداز :
جوشکاری با گاز
جوشکاری با برق
جوشکاری با برق و گاز
اقسام دیگر جوشکاری که استفاده های تخصصی تری دارند عبارتنداز :
جوشکاری با هیدروژن اتمی
جوشکاری سرد
جوشکاری ماوراء صوت
جوشکاری با اشعه الکترون
جوشکاری با لیزر
جوشکاری با ترمیت
انواع جوشکاری و برش
از انواع جوشکاری با برق میتوان به جوشکاری با قوس الکتریکی و نقطه جوش ( جوش مقاومتی ) اشاره کرد .
اسلاید 9 :
جوشکاري با گاز:
در اين جوشكاري معمولاً از گاز استيلن استفاده مي شود و اين گاز با گاز اكسيژن و سيلندرهاي مربـوطه و از طريق لوله هاي جداگانه وارد مشعل مي شود. با اختلاط در مشعل به نسبت مناسب و خروج از پستانك و نزديك كـردن شعله به سري مشعل احتراق انجام گرفته و بالاخره با سوختن گاز ، حرارت لازم ايجاد مي شود و از اين طريق مي توان بـــرش و يـا جوشكاري انجام داد.
اسلاید 10 :
جوشکاری با گاز
عمل ذوب کردن فلز بوسیله شعله ای که توسط گازها بوجود می آید صورت می گیرد.
معمول ترین جوشکاری های با گاز عبارتنداز :
- اکسیژن ،هیدروژن
- گاز طبیعی ، اکسیژن
- گاز مایع ،اکسیژن
- گاز استیلن ، اکسیژن
***جوشکاری اکسی استیلن در صنعت کاربرد زیادی دارد ، کپسول اکسیژن ، کپسول استیلن ، فشار سنج ها ، لوله های اکسیژن و استیلن ، و مشعل از جمله وسایل مورد استفاده در این نوع جوشکاری می باشد .
علاوه بر جریان برق از یک گاز محافظ مانند هلیم ،آرگون و . به عنوان محافظ به منظور حذف گازهای مزاحم و حذف اکسیداسیون استفاده می شود که در نتیجه جوش محکم تر و تمیزتر خواهد بود.
سه نوع مهم این نوع جوشکاری :
جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود تنگستن TIG
جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود فلزی MIG
جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود ذغالی CIG
اسلاید 12 :
جوشکاری با قوس الکتریکی
جریان الکتریسیته جهت تامین قوس الکتریکی به دو صورت تامین می شود. (برق مستقیم DC و برق متناوب AC) بر همین اساس جوشکاری قوس الکتریکی را به دو دسته قوس الکتریکی با برق مستقیم و جوشکاری قوس الکتریکی با برق متناوب تقسیم می کنند .
اسلاید 13 :
جوشکاری قوس الکتریکی با برق مستقیم
در این نوع جوشکاری ، برق مستقیم یا توسط ژنراتور و یا از دستگاه های یکسو کننده جریان از برق متناوب ( برق شهر ) تامین می شود.
اسلاید 15 :
جوشکاری قوس الکتریکی با برق متناوب :
وسایل مورد استفاده در جوشکاری با برق متناوب تقریباً مشابه با برق مستقیم است و تنها تفاوت آن استفاده از مبدل های AC می باشد. نفوذ بالای قوس الکتریکی حاصل از برق متناوب امکان جوشکاری بر روی قطعات ضخیم فولادی را میسر می سازد. همچنین با این روش جوشکاری قطعات آلومینیومی میسر می گردد.
نقطه جوش :
در این نوع جوشکاری با برق متناوب بین دو فلز که بهم چسبیده اند گرمای زیادی تولیدمی شود و به اشکال و نمونه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. از این جمله : نقطه جوش ساده ، هفت تیری ، لحظه ای ، درز جوش ، برجسته ، خازنی و . را نام برد.
اسلاید 16 :
فن آوری های جدید جوشکاری
جوشکاری با لیزر:
در این روش به کمک متمرکز کردن پرتوهای لیزر عملیات جوشکاری انجام می گردد. عمده صدمات سوء سلامتی آن بر روی چشم ها می باشد که می بایست مراقبت های ویژه ای در نظر گرفته شود.
جوشکاری الکترون :
این نوع جوشکاری دارای دقت و نفوذ بالایی می باشد (تمرکز و تاباندن الکترون ها به یک نقطه ) . یکی از مهم ترین تشعشعاتی که در این نوع جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد اشعه X می باشد . در این نوع جوشکاری نیز می بایست مراقبت ها و بازدیدهای مستمر و ویژه ای در خصوص عایق بودن قسمت ها و منابع تولید کننده اشعه صورت پذیرد و اپراتورها می بایست همواره به فیلم بچ مجهز باشند .
اسلاید 17 :
مخاطرات جوشکاری
مخاطرات شیمیایی
مخاطرات ارگونومیکی
مخاطرات فیزیکی
مخاطرات روانی
اسلاید 18 :
مخاطرات شیمیایی
دود جوشکاری مخلوطی از گازها و ذرات بسیار ریز ( فیوم ) می باشد بعضی از این گازها و فیوم ها مانند: کروم ، نیکل ، آرسنیک ، آزبست ، منگنز ، بریلیوم ، کادمیوم ، اکسیدهای نیتروژن ، فسژن ، آکرولین ، ترکیبات فلوئوردار ، مونوکسید کربن ، کبالت ، مس ، سرب ، ازن ، سلنیم ، و روی بسیار سمی می باشند.
گاز و فیوم های جوشکاری بسته به نوع و جنس قطعه کار ، نوع الکترود ، پوشش الکترود و حتی آلودگی سطح قطعه کار می تواند متفاوت باشد .
اسلاید 20 :
فیوم
ذرات موجود در فیوم جوشکاری بی نهایت کوچک هستند (معمولاً قطری کوچکتر از 0/5میکرومتر) در نتیجه می توانند وارد ششها شده و به صورت تاولچه های ریوی ایجاد عارضه کنند. بعضی از مواد که در ششها انباشته می شوند می توانند باعث ایجاد یک سری تغییرات در بدن شوند.