بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
به نام خدا
اسلاید 2 :
اندازه گیری هزینه های بهداشتی فاجعه بار و نابرابری آن: شواهد و مدارک از برنامه ی تحول سلامت ایران
اسلاید 3 :
چکیده:
یکی از اهداف مهم برنامه تحول سلامت ایران(HTP) بهبود حمایت مالی برای خانوارها در برابر هزینه های بهداشتی است.
این مطالعه با هدف بررسی وقوع، شدت و نابرابری در توزیع مخارج بهداشتی فاجعه بار(CHE)، با استفاده از روش های WHO و بانک جهانی(WB) با آستانه های مختلف در سال های قبل و بعداز HTP عمل می کند.
اسلاید 4 :
ما از داده های هفت سال در مورد درآمد و هزینه های خانوار از سال 2011 تا 2017 استفاده کردیم. شدت CHF با استفاده از مقادیر overshoot و میانگین مثبت overshoot (MPO) محاسبه شد.
شاخص های بیش از حد و MPO به طور متوسط بر اساس دو روش در مناطق شهری و روستایی طی هفت سال افزایش یافته است.
شاخص های غلظت(CIs) برای هر سال در هر دو روش، ارزش منفی دارند که نشان می دهد وقوع CHE در میان خانواده های فقیر بالاست.
در سال 2017، در آستانه ی 40% از WHO، مقادیر عددی CI به ترتیب 0/15 و 0/14 در جمعیت شهری و روستایی بود. که این مقادیر برای 20% wB به ترتیب 0/07 و 0/05 بودند.
اسلاید 5 :
معرفی:
یکی از اهداف توسعه پایدار ملل متحد دسترسی همه کشورها به پوشش بهداشت جهانی است(UHC).
WHO ، UHC را تعریف کرده است تا اطمینان حاصل شود که همه افراد برای دسترسی به خدمات ضروری بهداشتی بدون هیچ گونه موانعی مواجه هستند.
وجود موانع باعث بعضی مشکلات برای دسترسی به خدمات درمانی به ویژه برای افراد محروم و در معرض خطر است.
اسلاید 6 :
پیام کلیدی:
به طور عمومی میزان مواجهه با CHE و شدت آن، در طول سال ها مطالعه افزایش پیدا کرده است. برنامه HTP فقط کاهش پیدا کرده و میزان رشد مواجهه با هزینه های سلامتی فاجعه بار، بر پایه ی WHO به طور کلی در مقایسه با قبل از HTP هیچ کاهش مهمی نبوده است در هر کدام از WHO و WB .
علی رغم فعالیت های انجام شده در زمینه افزایش حمایت های مالی سلامت جهانی، کشورهای در حال توسعه هنوز از مرزهایی که منابع مالی سلامتی را فراهم می کند رنج می برند و در نهایت سطح بالای پرداخت های OOP باید پرداخت شود و این ممکن است به تحمل CHE منجر شود.
اسلاید 7 :
هم چنین UTP بیمارستان ها را برای فراهم کردن داروهای لازم موظف کرده و تعداد مراجعین غیر ضروری را به مراکز خصوصی کاهش داد. همچنین بر روی افزایش تساوی مراقبت به خصوص در بیمارستان های عمومی تاکید کرد.
در مورد قیمت گذاری سرویس های پزشکی باید تجدیدنظر شود و به روز شود. که تعرفه های پزشکی بر پایه واحدهای ارزشمند روش درمانی که بر اساس ارزش های متعادل می باشد باید انجام شود.
اسلاید 8 :
هدف دیگر MTP توزیع مجدد پزشکان در بیمارستان ها در مراکز کمتر توسعه یافته و تشویق آنها به ماندن و کار کردن در مناطق محروم تر در نتیجه افزایش برابر در سرویس های سلامتی و کاهش تناقضات بین مناطق متفاوت کشور دیده شد.
به علاوه هدف دیگر افزایش مدت زمان حضور پزشکان متخصص در بیمارستان های وابسته به MOH می باشد.
این برنامه همچنین شامل مداخلاتی در مراقبت های سلامتی اولیه که به طور مهمی بر روی زیرساخت های در حال توسعه متمرکز بود می باشد و دسترسی به آنها را افزایش و کیفیت PHC را در نقاط پر جمعیت شهری و در حومه ی شهر افزایش و تقویت مراقبت های شخصی و نظارت بر کنترل بیماری های غیر عفونی را نیز داشته است.
این برنامه به دو منبع مالی عمده، شامل اختصاص دادن یک نسبت 1% از یارانه های هدفمندی و 1% از درآمدی که توسط بودجه عمومی دریافت می شود، دارد.
اسلاید 9 :
مواد و روش ها :
این مقاله یک مطالعه توصیفی گذشته نگر است که از داده های هفت ساله ملی و مکرر که شامل درآمد و هزینه های خانوارها از 2011 تا 2017 در ایران است استفاده می کند.
محاسبه وضعیت نابرابری در توزیع مواجه با CHF:
یکی از متدولوژی ها برای محاسبه وضعیت نابرابری در توزیع متغیرهای سلامت شاخص غلظت(CI) است.
اسلاید 10 :
تحلیل داده ها:
میزان مواجهه با CHE ، overshoot ، MPO ، PCA و CI در تمام نمونه های روستایی و شهری برای 3 سال قبل و بعد از HTP محاسبه شد.
همچنین تمام مراحل آماده سازی داده ها و تجزیه و تحلیل و رسم نمودار و منحنی و تست تسلط CC توسط Excel2013 و STATA12 انجام شده است.
اسلاید 14 :
نتایج:
جداول 1 و 2 نتایج میزان مواجهه با CHE و شدت مواجهه با CHE را برای متودولوژی WB و WHO نشان می دهد. به طور کلی میزان مواجهه با CHE در هر دو WHO و WB در جمعیت های شهری و روستایی در طی سال های مطالعه افزایش یافته است.
بر اساس نتایج متودولوژی WHO بیشترین مقدار مربوط به سال 2017 برای جمعیت روستایی و سال 2016 برای جمعیت شهری و کمترین مقدار مربوط است به سال 2011 برای هر دو جمعیت
میزان مواجهه با CHE به طور کلی در تمام آستانه های متودولوژی های WHO و WB و در تمام جمعیت های شهری و روستایی در طول هفت سال افزایش یافته است. این افزایش بیشتر در جمعیت شهری نسبت به روستایی دیده شده است و روند رو به رشد نسبت به جمعیت روستایی کمتر است
به طور کلی بر اساس هر دو متودولوژی و در تمام این سال ها، میزان مواجهه با CHE در جمعیت شهری در مقایسه با جمعیت روستایی کمتر تخمین زده شده است.
اسلاید 15 :
نکته ی قابل توجه این است که رشد بالا و شیب تند میزان مواجهه با CHE از سال 2011 تا 2013 برای هر دو جمعیت شهری و روستایی دیده شده است.
نکته ی مهم دیگر این است که با وجود کاهش این میزان در سال 2014 و فراتر از جمعیت روستایی، این شاخص هنوز به سطح اولیه اش در سال 2011 نرسیده است.
بنابراین این مقاله نشان می دهد که از 2011 تا 2013 رشد یک شیب تند داشته است.
میزان افزایش بعد از HTP بر اساس متودولوژی های WHO بسیار آهسته تر از قبل از HTP می باشد.
بر طبق نتایج مطالعه، شاخص overshoot از 0/22% و 0/40% در 2011 به 0/36% و 0/60% در 2017 برای جمعیت های شهری و روستایی افزایش یافته است.
اسلاید 16 :
جدول3: محاسبه ی نتایج مربوط به cI در میزان مواجهه با CHE را در آستانه های متفاوت WHO و WB را نشان می دهد. CI در هر دو متودولوژی یک عدد منفی را نشان می دهد.
برای مثال، در 2016، در 40% آستانه ی WHO، ارزش عددی CI -0/12 و -0/14 برای جمعیت شهری و روستایی بود. این ارزش بر اساس 20% آستانه ی WB، -0/04 و -0/05 بود. به طور کلی نتایج نشان می دهد که مواجهه با CHE، سطح بالاتری از تمرکز را روی خانوارهایی با سطح اجتماعی اقتصادی پایین دارد.
اسلاید 17 :
طبق این مقاله، مهمترین هدف HTP در ایران حمایت های مالی شهروندان در مقابل هزینه های سلامت می باشد.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که حداقل تا 2017، کاهش میزان مواجهه با CHE که از شاخص های حمایت مالی خانوارها در مقابل هزینه های سلامتی می باشد، رخ نداده است. و میزان مواجهه با CUE بعد از HTP افزایش یافته است.
اگرچه، اطلاعات مشابه در سیستم سلامت کشورهای دیگر مانند ترکیه و تایلند به طور نسبی با هدف حمایت مالی خانوارها با موفقیت انجام شده است.
اسلاید 18 :
یکی از دلایلی که می تواند با افزایش میزان مواجهه با CHE مرتبط باشد، توجه UTP به خدمات بیمارستانی که زیر مجموعه MOH است. همچنین سایر خدمات سرپایی و بستری شدن در بخش های خصوصی نیز اثر بالایی را دارند که در نظر گرفته نشده اند.
به علاوه بعضی گایدلاین های خاص در بخش های متفاوت وجود دارد که خدمات درمانی بر اساس این گایدلاین ها پیشنهاد نشده اند. و این موضوع می تواند هزینه های درمانی را افزایش دهد.
یکی دیگر از دلایل افزایش CHE بعد از HTP ، مستقیم پرداخت هزینه ی خدمات است.
به دلیل افزایش سطح پایه ی پوشش بیمه و تحریک متقاضی در بخش های عمومی و نبود رشد در عرضه خدمات، بسیاری از بیماران با هزینه های بالاتر به بخش های خصوصی مراجعه می کنند.
همچنین HTP بر روی سرویس های بیمارستان به صورت مهمی فوکوس کرده بودند (به طور ویژه بیمارستان های عمومی) در حالیکه دیگر بخش ها نادیده گرفته شده و کمتر مورد توجه بود.