بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

تعاریف، اهمیت و کاربرد راهنماهای بالینی

اسلاید 2 :

شواهد بالینی را مي توان از طرق مختلفي به دست آورد. اين روش ها عبارتند از :
راهنمای طبابت بالینی
مرور نظام مند شواهد -گزارش ارزیابی فن آوری سلامت
کارآزماییهای بالینی تصادفی
کارآزماییهای بالینی غیر تصادفی
مطالعات نیمه تجربی
مطالعات موردی- مطالعات همبستگی- مطالعات غیر تجربی

اسلاید 3 :

سه دسته طبابت بالینی
"تصمیم گیری بالینی"،
"انجام صحیح اقدامات"،
"مدیریت فرایندھا".

اسلاید 4 :

۱ -تصمیم گیری بالینی:
تصمیم گیری بالینی شامل مواردی است که پزشکان و یا ارائه دھندگان خدمات تصمیم میگیرند که برای چه بیماری چه اقدامی و در چه زمانی انجام شود.
به عنوان مثال برای بیماری که با دل درد حاد مراجعه کرده است و مشکوک به آپاندیسیت است چه اقدام تشخیصی انجام شود
یا برای بیماری که با سکته مغزی مراجعه کرده است کدام اقدام درمانی و در چه زمانی باید انجام شود.
راهنماهای طبابت بالینی، و استانداردھای بالینی بطور عمده این بخش از عملکرد بالینی را اصلاح می کنند.

اسلاید 5 :

۲ -انجام صحیح اقدامات:
انجام صحیح اقدامات عمدتا مربوط به دانش به کارگیری صحیح فناوری و یا مھارت انجام برخی از پروسیجرھا میباشد
به عنوان مثال میتوان به استانداردھای انجام ً اعمال جراحی اشاره کرد؛ راھنماھایی که برای این حوزه تدوین می شوند
عمدتا تحت عناوین استانداردھای تعیین صلاحیت و استاندارد پروسیجر تدوین میشوند .

اسلاید 6 :

۳ -مدیریت فرایندھا:
علاوه بر آن برای نیل به بھترین نتایج، ارائه دھندگان خدمات باید بتوانند با توجه به امکانات موجود فرایندھایی مرتبط به بیماران را به نحو صحیح مدیریت کنند.
به عنوان مثال اگر میدانیم بیماری که دچار سکته مغزی شده است باید تا قبل از 4/5 ساعت داروی ترومبولیتیک دریافت کند، باید فرایند ھای تشخیصی و درمانی در این خصوص به نحوی مدیریت شوند که بیماران بتوانند به موقع درمان مربوطه را دریافت کنند.
استانداردھای عملکرد ، پروتکلھا در این حوزه در قالبھای مسیرھای بالینی و استانداردھای اجرایی ، الگوریتمھا، خط مشی ها و.

اسلاید 7 :

راهنماهای باليني (Guidelines): توصيه هاي ساختار مندي كه به پزشك و بيمار در تصميم گيري مناسب براي مواجهه با يك شرايط باليني خاص كمك مي كنند.
در صورتيكه صحيح، علمي ومتناسب با جامعه هدف تدوين شوند، منجر به ارتقا كيفيت وحتي كميت خدمات سلامت مي شوند.
تدوين راهنماهاي باليني معمولاً در دو قالب نگارش راهنماهاي باليني اصيل(original) ويا بومي سازي (adaptation) راهنماهاي باليني صورت مي گيرد.

اسلاید 8 :

اكثر راهنماهاي باليني موجود كه در نتيجه جستجوهاي معمول به دست مي آيند، در دسته راهنماي باليني اصيل هستند
ولي اعتقاد بر اين است كه در كشورهاي در حال توسعه مانند كشور ما بومي سازي راهنماهاي بالينی در كوتاه مدت و ميان مدت مي تواند راهكار مناسبي باشد تا اين كه مهارت هاي لازم و كافي جهت توليد راهنماهاي باليني اصيل ايجاد شود.

اسلاید 9 :

چون در تدوين يك راهنماي باليني اصيل علاوه بر احاطه علمي كامل به موضوع مورد نظر و در واقع صاحب نظر بودن در آن حيطه، لازم است كه تدوين كنندگان به دانش وعلوم متدولوژيك وسيع ومتنوعي مجهز باشند
از آن مهمتر تدوين يك راهنماي باليني اصيل نياز مند پشتوانه اي غني از مطالعات اپيدميولوژيك، كار آزماييهاي باليني، مطالعات مروري و متااناليزهايي است كه لازم است از قبل انجام شده باشد.

اسلاید 10 :

بنابراين در حال حاضر بومي سازي راهنماهاي باليني مي تواند كارساز باشد.
مفهوم بومي سازي راهنماي باليني از اين تفكر سرچشمه گرفته است كه در اكثريت حيطه هاي مورد نظر، راهنماي باليني مختلف ومتنوعي در نقاط مختلف دنيا تدوين شده است و كافي است كه از اين ميان، راهنماي باليني معتبر با بيشترين شباهت ممكن با شرايط تدوين راهنماي باليني مورد نظر، جستجو و انتخاب شده و سپس متناسب با همان شرايط بازنويسي و به اصطلاح بومي سازي شود.
در اين زمينه بهتر است كه حداكثرتعداد ممكن از راهنماي باليني مناسب مورد استفاده قرار گيرد تا نكته اي حذف نشود.
هم چنين مجدداً تأكيد مي شود كه نزديكي و شباهت راهنماي باليني انتخاب شده با شرايطي كه قرار است براي آن بومي سازي شود بسيار حائز اهميت است.

اسلاید 11 :

اين شباهت به خصوص در زمينه كاربران راهنماي باليني (ارائه دهندگان خدمات سلامت كه قرار است از راهنماي باليني استفاده كنند مثلاً پزشكان عمومي شاغل در اورژانسها)، جامعه هدف راهنماي باليني (افراديكه راهنماي باليني با هدف ارتقا سلامت انها نگارش شده است) از نظر جغرافيايي، اقتصادي و. بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.

اسلاید 12 :

نكته بسيار مهم ديگري كه در تدوين راهنماي باليني و به خصوص بومي سازي آنها از اهميت بسياري برخوردار است، بحث به اجماع رساني است.
مطلوب است كه در مورد تك تك توصيه هاي يك راهنماي باليني ميان صاحبنظران آن حيطه، اجماع واتفاق نظر وجود داشته باشد و اين امر در بومي سازي راهنماي باليني و به ويژه درشرايطي كه شواهد كافي براي يك توصيه وجود ندارد، اهميت دوچندان مي يابد.
درتدوين تك تك توصيه هاي يك راهنماي باليني باليني بايد به هزينه ها توجه نمود وسعي در كاهش هزينه ها (بدون وارد آوردن آسيب به كيفيت خدمات ارائه شده) داشت.

اسلاید 13 :

در واقع يكي از دلايل بومي سازي راهنماي باليني، تطابق توصيه هاي آنها با شرايط اقتصادي جامعه هدف است.
پس از تدوين راهنماي باليني گام ضروري بعدي اجرايي نمودن آنها است. انتشار يك راهنماي باليني به عنوان گام اول اجرايي نمودن آن نكته اي است كه نبايد از نظر دور نگهداشته شود.
مرحله پس از اجرايي نمودن يك راهنماي باليني، بررسي آن از نظر ميزان تناسب واثر بخشي خواهد بود.
مميزي باليني از ابزارهاي ارتقا كيفيت خدمات سلامت است كه مي تواند به عنوان ابزاري براي اين منظور نيز مورد استفاده قرار گيرد.
تدوين استانداردها معمولاً براساس راهنماي باليني علمي و مورد توافق صورت مي گيرد و درواقع راهنماي باليني نقش بسيار مهمي در چرخه هاي مميزي باليني دارند.
از سوي ديگر در حين انجام فرايند تدوين استانداردها وانجام مميزي براساس آنها، تا حدود زيادي مي توان تناسب واثربخشي يك راهنماي باليني را نيز بررسي و ارزيابي نمود.

اسلاید 14 :

نتیجه گیری
راھنماهای طبابت بالینی بطور عمده در صدد مدیریت تصمیم گیریھای بالینی ھمسو با نیازھا، اولویتھای محدودیت ھا، و امکانات کشور ھستند.
راھنماهای طبابت بالینی به شیوه ای نظام مند با تحلیل دانش موجود و وضعیت و شرایط کشور تدوین میشوند و ارائه دھندگان خدمات بالینی را قادر می سازند که مناسبترین تصمیم را برای بیماران مختلف در شرایط مختلف اخذ نمایند.
راھکارھای طبابت بالینی ھمچنین با واسطه استانداردھای بالینی، متولیان نظام سلامت را قادر به ارزیابی عملکرد ارائه دھندگان خدمات بالینی میکنند
با بکارگیری راھنماهای طبابت بالینی در مجموع کیفیت ارائه خدمات و درنتیجه سطح کلی سلامت جامعه افزایش یابد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید