بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

سقف زنبوره ای ( سقف فضایی )

اسلاید 3 :

تعریف سازه فضایی
یک سازه فضایی را میتوان بصورت یک سیستم سازهای در نظر گرفت که از عضوهای خطی تشکیل شده است و طرز قرارگیری آنها به گونهای است که بارها به صورت سه بعدی منتقل میشوند. در بعضی موارد، ممکن است دو بعدی نیز باشند. یک سازه فضایی اغلب شکل سطحی صاف یا منحنی گونه را به خود میگیرند. واژه قاب فضایی مخصوص سازههایی ا ست که ا تصالات صلب دارند.

اسلاید 4 :

تاریخچه
شاید قدیمیترین نمونهها از آنچه امروزه به عنوان قاب فضایی میشناسیم (که دارای امتیازهایی نظیر سبکی، مقاومت، سه بعدی، امکان تولید انبوه و اجرا به روش سازههای مدولار میباشد) توسط مخترع تلفن، الکساندر گراهام بل (1922- 1847) رواج یافت. در دهه اول قرن 20 او خرپاهای فضایی مرکب از قطعات 4 وجهی و 8 وجهی را آزمایش کرد. گراهام بل خصوصیات دو گانه مقاومت بالا و سبکی وزن را با فرمهای 4 وجهی سه بعدی صلب به نمایش گذاشت و از آنها در بسیاری از پروژههایش استفاده کرد.
با وجود پیشرفت حاصل از تلاشهای گراهام بل در زمینه خرپاهای فضایی سه بعدی سبک وزن در اوایل قرن 20، تا قبل از معرفی سیستم مرو (MERO) در سال 1943، این خرپاها در معماری کاربردی نداشتند. این اولین سیستم شبکه فضایی بود که به صورت گسترده در دسترس معماران و مهندسان قرار گرفت و توسط دکتر مکس منگرینگ هوسن (88- 1903) معرفی شد.

اسلاید 5 :

تاریخچه
این سیستم، هنوز هم رایجترین روش در ساخت خرپاهای فضایی است، شامل اعضای لولهای منفرد و اتصالاتی از نوع پیوندهای کروی (گوی سان) است. عمومیت استفاده از این سیستم تا به امروز ادامه دارد؛ زیرا علاوه بر زیبایی سازهای میتواند به اشکال گوناگون و با سیستمهای متنوع، متشکل از پیوندهای کروی و لولهها مورد استفاده قرار گیرد.

اسلاید 6 :

سقف زنبورهاي نوعي سازه فضايي
در اين سقف سازي از قطعات فولادي مانند هرمهاي معكوس استفاده ميشود كه در سطح زمين صاف، قطعات مونتاژ خواهد شد. در ادامه به ذكر شيوه ساخت آن اشاره ميگردد.

اسلاید 7 :

شيوه ساخت
1- چهار عضو مورب هرم كه عموماً لوله هستند و انتهای دو سر آنها رزوه است، در يك نقطه به چهارسو (كه اصطلاحاً "كوپلر" گفته مي شود)، پیچ میشوند.
2- عضوهاي مورب لولهای، از ناحيه بالا به كلاف نبشي كه در ابعاد 120×120 سانتي متر ساخته شده است، جوش مي شود. ارتفاع هرم تشكيل شده از پنج عضو، بين 73 تا 120 سانتي متر نسبت به كاربريهاي مختلف از طول دهانه خواهد بود.

اسلاید 8 :

شيوه ساخت
3- عناصر هرمي كه از كلاف نبشي و لولهها به وجود مي آيند، در كنار يكديگر قرار گرفته و توسط قطعات ديگري از لوله به شكل افقي و عمودي به چهارسو، پيچ شده و سبب يكپارچگي لولهها از ناحيه زيرين مي شود. ضمناً از ناحيه سر نبشيهاي همجوار نيز به يكديگر جوش خواهند شد.

اسلاید 9 :

شيوه ساخت
توجه 1 : از تكرار قطعات در جوار يكديگر و اتصالات، بُعدي از سقف زنبوره اي ساخته شده كه در بين ستونها نصب ميگردد.
قابل ذكر است كه از ايجاد قطعات مذكور، مي توان تا 33 متر دهانه را از دو طرف پوشش داد. معمولاً قطعاتي كه به شكل پيش ساخته در ابعاد گسترده تهيه شده اند، توسط چندین جرثقیل در حالت متعادل بالا برده مي شود و در بين ستونها با فاصله زياد در دهانه مياني، قرار داده شده و اتصالات در نواحي استقرار داده شده و اتصالات در نواحي استقرار با ستونها (كه در مواردي ستونهاي قطور لوله اي از فولاد مي باشند)، در روش كرپي قطور فولادي و متصل به ستون اجرا مي شود.

اسلاید 10 :

شيوه ساخت
توجه 2 : ستونها در كنار يكديگر با فاصله مشخص در دو رديف اجرا شده و فضاي دهانهاي را تشكيل ميدهد. در مواردي، در اين دهانهها، با اتصالات مفصلي متصل به ستون و قفل مياني و با كابل كشي ضربدري، ميتوان اصول مهار سازي و ضد زلزله در سازه را نيز به وجود آورد.

اسلاید 11 :

اتصالات قابهای فضایی
1- در این نوع اتصال، قطعات متعدد لولهای در یک محل، توسط رابطی به نام "نادوس" به یکدیگر متصل خواهند شد.

اسلاید 12 :

اتصالات قابهای فضایی
2- این نوع اتصال که امروزه بسیار رواج یافته است، در وسط محل تقاطع اعضا سوراخی وجود دارد که یک پیچ و مهره درون آن قرار میگیرد.

اسلاید 13 :

اتصالات قابهای فضایی
3- در این نوع اتصال، قطعات متعدد لولهای در یک محل، در رابطی گوی شکل، به صورت نری و مادگی، پیچ و یا جوش متصل میشوند. به این سیستم "مرو" (MERO) گفته میشود.

اسلاید 14 :

پوشش سقفهاي زنبورهاي
الف) سقف بتني:
در اين سيستم، براي قاب سازي مربع ميتوان از نبشي يا سپري استفاده كرد. در هر دو صورت، به فاصله هر 10 سانتيمتر، از ميلگرد نمره 10 به شكل شبكه به قاب مربع جوش ميشود.

اسلاید 15 :

پوشش سقفهاي زنبورهاي
سطح زير قاب را توسط قالببندي چوبي (كفراژ) يا قالبهاي فلزي تخت اجرا ميكنند.
روي اين سقف سازي در طبقات، كفپوش و در سقف انتهايي اجراي شيب بندي، اجراي فلنج گذاري براي لوله آب باران، عايق رطوبتي و در آخر موزاييك فرش با رعايت بند انبساط اجرا ميشود.

اسلاید 16 :

پوشش سقفهاي زنبورهاي
ب) پوشش پشم و چوب:
اين سقفها به صورت سرتخت بكار مي روند. در اين روش، ورقهاي پشم شيشه و چوب به ضخامت 5 سانتيمتر روي نبشيهاي قاب قرار داده شده، سپس روي قطعات با سه لايه نمد قير اندود، عايق رطوبتي به وجود مي آيد. ضمناً اين اجرا سبب يكپارچگي قطعات پشم و چوب خواهد شد. سپس بر سطح عايق، كفپوش سبك قرار مي گيرد.
توجه: معمولاً در آخرين طبقه، از روش سقف بتني صفحه اي كه قبلاً بيان شد و ساير موارد اجرايي بهره برده مي شود.

اسلاید 17 :

پوشش سقفهاي زنبورهاي
پ) پوششهای شیب دار:
در سقفهای شیب دار، با اختلاف دادن در محل نصب شبکه زنبورهای با ستونها، این حالت به وجود میآید و معمولا از شیوه ورق پوش و یا سایر موارد برای سقفهای شیب دار استفاده میشود. در این اجرا، از بکارگیری آیق پشم و شیشه نیز میتوان استفاده کرد.
 توجه: برای هر سه نوع پوشش در آخرین طبقه، میتوان محل نورگیر در سقف تعبیه کرد. ضمنا از حد فاصل بین قطعات زنبورهای، میتوان برای عبور لولههای مختلف استفاده شود و اگر لازم باشد، در زیر آن سقف کاذب نیز اجرا کرد

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید