بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مباحث کنفرانس
اشعه گاما
اشعه x
اشعه فرو سرخ
رادار
علائم ایمنی مربوط به تشعشع
اسلاید 4 :
اشعه x
هر گاه ولتاژ بسيار بالا براي شتاب دادن به الکترون ها(به وسیله ی ژنراتور اشعه ی ایکس) به کار رود و يک فلز سنگين آنها را متوقف کند اشعه x توليد مي شود.
اشعه x از گوشت بدن آسانتر از استخوان مي گذرد و مي تواند بر روي يک صفحه فلورسان اثري ثبت کند و آن را روشن کند.
اشعه توليد شده بوسيله لامپ اشعه ايکس يک طول موج ندارد. بلکه شامل گسترهاي از طول موجهاست.
اسلاید 5 :
تاريخچه ی اشعه x
در سال 1895 ، درخشش کوتاه صفحه فسفرسانتي که در گوشهاي از آزمايشگاه نيمه تاريک بررسي اشعه کاتديک قرار داشت، ذهن آماده و خلاق رنتگن که در آن زمان استاد فيزيک بود، متوجه پرتوهاي تازهاي نمود که از حباب شيشهاي لامپهاي کاتوديک بيرون زده و به اطراف پراکنده ميشوند. آن چه مايه شگفتي رنگتن شده بود، نفوذ اين پرتوها از ديواره شيشهاي لامپ به بيرون و تأثير آن روي صفحه فلوئورسانت در گوشهاي نسبتا دور از لامپ در آزمايشگاه بود. رنتگن به بررسيهاي خود درباره کشف تازه که آن پرتو ايکس ناميد ، ادامه داد.
اسلاید 6 :
کاربرد اشعه x
پزشکي: مي تواند تصاويري از قسمت هاي سخت درون بدن ما تهيه کند. اين اشعه مي تواند به سلول ها ي بدن آسيب برساند که با اين اشعه سلول هاي سرطاني را از بين مي برند.
صنعت: مي توان شکستگي ها و خوردگي ها و حفره هاي قالب فلزی را شناسايي کرد.
اسلاید 7 :
از جمله کاربردهای اشعه x
اسلاید 10 :
X ray tube
اسلاید 11 :
X-ray film
اسلاید 12 :
اشعه x
عکس گرفته شده از لباس وقفسه سینه به وسيله ی اشعه x
اسلاید 13 :
تولید اشعه ایکس :
به منظور تولید اشعه ایکس به سه فاکتور اساسی نیاز است که عبارتند از :1-منبع تولید الکترون2-سدی برای متوقف ساختن الکترونها (هدف).(که بیشتر تنگستن استفاده می شود.3-اختلاف پتانسل بالادر هنگام تولید اشعه ایکس ابتدا منبع الکتورن شورع به تولید الکترون می نماید.سپس الکترونها در اثر اختلاف پتانسیل بین منبع تولید الکترون و هدف به سمت آند شتاب گرفته و در اثر برخورد با آن یکباره متوقف می شوند.سرعت الکترونها در طول این مسیر به طور تقریبی حدود100000مایل در ثانیه می باشد.در اثر برخورد 99 درصد انرژی الکترونها به حرارت و 1 درصد از انرژی آنها به اشعه ایکس تبدیل می شود.تمام این مراحل درون لامپ اشعه ی ایکس صورت می گیرد.لامپ اشعه ایکس از یک محفظه ی شیشه ای تشکیل شده است که منبع تولید الکترون و هدف در آن قرار گرفته اند.اختلاف پتانسیل دو سر لامپ بوسیله ژنراتور اشعه ایکس تامین می شود.
اسلاید 16 :
پوشش سربی
اسلاید 17 :
اشعه گاما
اشعه گاما نوعي از امواج الکترومغناطيسي است. طول موج آن بسيار کوتاه است و از ۱ تا ۰۱/0 آنگستروم تغيير ميکند. جرم آن در مقياس اتمي صفر، سرعت آن برابر سرعت نور، بار الکتريکي آن صفر است. انرژي اشعه گاما از ۱۰ کيلو الکترون ولت تا ۱۰ مگا الکترون ولت تغيير ميکند.
برد اشعه گاما بسيار زياد است. خاصيت ايجاد يونيزاسيون و برانگيختگي در اشعه گاما نيز وجود دارد. ولي به مراتب کمتر از ذرات آلفا و بتا است. قدرت نفوذ اين اشعه به مراتب بيشتر از ذرات بتا و آلفا است.
اسلاید 19 :
پرتوی فروسرخ
تابش فروسرخ که پرتوهای گرمايی ناميده می شوند نوعی پرتوی الکترومغناطيس است. تابش فروسرخ در مقایسه با نور مرئی طول موج های بلند تر وفرکانس های کوتاه تری دارد .تابش فروسرخ این امکان را به وجود می آورد که اشیایی که از خود نور بیرون نمی دهند و در حالت عادی دیده نمی شوند ببینیم. برای مثال انسان نیز از بدن خود تابش فروسرخ بیرون می دهد وبنابراین می توان به کمک این تابش در تاریکی شب وجود افراد را آشکار ساخت وبرای يافتن افراد زير آوار استفاده ميشود.
اسلاید 20 :
رادار
رادارها از جمله تجهيزاتي هستند كه كاربردهاي متنوع و مختلفي دارند. مثلا كاربران نظامي يا كاربران كنترل ترافيك هوايي از آن براي كنترل و هدايت مسير هواپيماها روي زمين و يا در آسمان استفاده ميكنند، ايستگاههاي هواشناسي از رادارها جهت پيگرد و شناسايي مسير حركت ابرها و توفانها يا گردبادهاي مختلف استفاده ميكنند.
حتي انواع سادهتري نيز وجود دارند كه شايد تا به حال به آنها توجهي نكردهايم، براي مثال در بازكنهاي خودكار (با نزديك شدن انسان يا اجسام به در، آنها خود به خود گشوده ميشوند) از اين جمله و نوعي از رادارها هستند، بنابراين امروزه رادارها يك فناوري بسيار كارآمد محسوب ميشوند.