بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
شش سيگما
چكيده بحث:
سير پيشرفت ابزارهاي كيفيت، به فلسفه شش سيگما منتهي شده است كه راهي براي توسعه پتانسيل هاي سازماني مي باشد. يكي از مهمترين مباحث شش سيگما ، موضوع انتخاب پروژه هاي مربوطه مي باشد. يك پروژه شش سيگما عبارت است از برنامه ريزي براي حل يك مشكل، كه داراي مجموعه اي از معيارها بوده بطوري كه مي توانند بعنوان اهداف پروژه استفاده شوند و آنها را در جهت پيشرفت پروژه تحليل كرد.
اسلاید 3 :
انتخاب پروژه هاي شش سيگما در حكم چيدن اولين رديف آجر هاي يك ديوار است كه اگر بصورت علمي صورت گيرد، اثربخشي قابل ملاحظه اي در فاز اجراي پروژه شش سيگما عايد مي سازد. در اين مقاله به رويكرد هاي انتخاب پروژه هاي شش سيگما و مهمترين فاكتور هاي مورد بحث در اين حوزه پرداخته مي شود.
اسلاید 4 :
مقدمه ای بر شش سيگما
امروه تلاش جوامع بشري در دنياي رقابتي به سر منزل نخواهد رسيد ، مگر با بهينه نمودن راهكارها ، استفاده صحيح از زمان ، منابع مالي و نيروي انساني ، در اين راستا براي به حركت درآوردن چرخ هاي اقتصاد و صنعت بايد تلاش و كوششمان را چند برابر كنيم تا بتوانيم در عرصه رقابت پيروز باشيم قرن بيست و يكم عصر صدم ها ، هزارمها و ميليونيم هاي ثانيه است و ما نيز بايد با متدولوژي و رويكردهاي پيشرو در علوم مهندسي ، انساني ، پزشكي و . آشنا شويم تا با كاركرد اين علوم جديد در كشورمان پيروزمندانه قدم بر داريم و اين مساله اتفاق نخواهد افتاد مگر اينكه آگاهي و دانش خود را در هر زمينه روز به روز فزون تر نمائيم و اين مورد در جهان كنوني به سادگي امكان پذير است زيرا ما در جهاني زندگي مي كنيم كه ابزارهاي اطلاعاتي ، در دسترس همه افراد آن قرار دارد . ن منظور وجود دارد ، و از آن جمله روشها شش سيگما است .
اسلاید 5 :
همانطور كه مي دانيم داده ها سريع به اطلاعات و اطلاعات به دانش تبديل مي شوند و دانش پويا پلي است به سوي پيشرفت . پيشرفت نيازمند هدفگذاري ، برنامه ريزي ، تخصيص منابع ، زمان ، نيروي انساني و اجراء است و براي حركت به سوي پيشرفت و رسيدن به جامعه اي متعالي بايد در زمينه هاي گوناگون علوم مطالعه، تحقيق تفحص نمود و نتايج حاصله را در ابعاد مختلف جامعه به كار برد . روش هاي گوناگوني براي اي
اسلاید 6 :
مفهوم شش سیگما
شش سيگما مفهومي است كه منشأ آن به شركت موتورولاي1 آمريكا در حدود سال 1985 بر مي گردد. در آن زمان، مسئولان شركت با تهديد رقابت ژاپني ها در زمينه صنعت الكترونيك مواجه بودند و مجبور بودند سطح كيفيت محصولاتش را تا حد زيادي بالا ببرند .
دو ديدگاه نسبت به فرايند شش سيگما وجود دارد
نقطه نظر آماري
نقطه نظر تجاري
اسلاید 7 :
از نقطه نظر آماري
شش سيگما از آمار و آماردانان نشات گرفته است. هورل و اسني روش شش سيگما را با توجه به نقطه نظر آمار و احتمالي و با ديد صرفا كمي توضيح مي دهند. در اين ديدگاه شش سيگما بر اساس 4/3 عيب در هر ميليون فرصت يا بر اساس نرخ موفقيت 9996/99 درصد و با توجه به انحراف از ميانگين فرايند تعريف مي شود.اگر يك سازمان در حد كيفيت سه سيگما باشد يعني به93درصداز موفقيت رسيده و 66800 عيب در هر ميليون فرصت دارد.
اسلاید 8 :
از نقطه نظر تجاري
شش سيگما در جهان كسب و كار به عنوان يك استراتژي كسب و كار براي بهبود سودبخشي در كسب و كار تعريف شده است. براي بهبود اثر بخشي و كارايي در همه عملياتهايي كه منجر بهبرآورده شدن نياز ها و توقعات مشتري مي شود.آنتوني و بانولس رويكرد شش سيگما ابتدا براي عمليات توليد استفاده شد و سپس به سرعت در قسمتهاي مختلف عملياتي مانند بازاريابي ، مهندسي ، خريد وپشتيباني خدماتي و اجرايي گسترش پيدا كرد.
اسلاید 9 :
شش سيگما روشي است منسجم و نظام مند براي اصلاح فرايند راهبردي و توسعه خدمات و محصولات جديد كه براي كاهش چشمگير در ميزان عيب هاي تعريف شده مشتري بر روشهاي آماري و عملي متكي است.در اين تعريف به اهميت اصلاح و بهبودي بر اساس تعريف مشتري از عيب تأكيد شده است. مرحله اصلي در هر اصلاح شش سيگما تعيين دقيق نياز مشتري و سپس تعريف عيوب از نظر اهميت آن پارامتر دركيفيت كار مي باشد. از منظر تعيين هدف، شش سيگما خواستار تبيين اهداف بر اساس نياز مشتري و نهملاحظات داخلي سازمان است.
اسلاید 10 :
مسلماً توجه به نياز مشتري چيزي نيست كه منحصر به شش سيگما باشد بلكه اين امر، همانطور كه گفته شد، از ديدگاه نظريه و هدف مهم است. با توجه به تعريف بالا مشخص مي شود كه در شش سيگما چه فعاليت بهبود براي فرايند و چه طراحي محصول جديد باشد از روش هاي مدرن استفاده مي شود.
اسلاید 11 :
در مورد فرايند اصلاح، پس از چرخه برنامه ريزي، انجام ، بررسي و عمل (PDCA)الگو برداري مي شود. يكي ديگر از روشهاي مشهور در فرايند اصلاح پنج مرحله اي تعريف، اندازه گيري، تحليل ، بهبود و كنترل (DMAIC) است. مجموعه مراحل تا اندازه اي متفاوت نيز موسوم به طراحي براي شش سيگما براي طراحي بنيادي و سود ده محصول (تعريف،اندازه گيري، تحليل، طراحي و تأييد) استفاده میشود.
اسلاید 12 :
متخصصان شش سیگما
در شش سيگما از متخصصان مختلفي در زمينه اصلاح استفاده مي شود كه به كمربند مشكي3، كمربند مشكي ارشد، كمربند سبز و پشتيبان پروژه موسومند. كمربند مشكي به صورت تمام وقت پروژه اصلاح را رهبري مي كند و معمولاً 4 هفته آموزش مي بيند. كمربند مشكي ارشد آموزش بيشتري مي بيند و به طور كلي به عنوان معرف و مشاور داخلي عمل مي كند.
اسلاید 13 :
كمربندهاي سبز، متخصصان نيمه وقت در حوزة اصلاح هستند كه به خاطر نقش حمايتي از پروژه اصلاح به آموزش كمتري نياز دارند و بالاخره پشتيبان پروژه كه پروژه مهم راهبردي را براي تيم هاي اصلاح شناسايي مي كنند و منابع لازم را در اختيار اعضا مي گذارند به جاي آموزش مفصل صرفاً اطلاعاتي براي آشنايي (دربارة شش سيگما) دريافت مي كنند. همانطور كه مشاهده مي شود، آموزش گسترده و متفاوت جزء لاينفك روش شش سيگما مي باشد. پس از تعريف شش سيگما به اصول اوليه نظريه هدف كه پايه و اساس شناخت شش سيگما را تشكيل مي دهد مي پردازيم.
اسلاید 14 :
چرخه شش سيگما
چرخه DMAIC متدولوژي نتيجه گرايي مي باشد كه پروژه هاي شش سيگما برمبناي آن انجام ميگيرند . بعبارتي ساده تر چرخه DMAIC روش سيستماتيك و منظم براي حل مسائل و پيشبرد اين دست از پروژه ها مي باشد . DMAIC مخفف كلمات Define ( تعريف ) ، Measure ( اندازه گيري) ، Analyze ( تحليل) ، Improve ( بهبود ) ، Control ( كنترل ) مي باشد
اسلاید 15 :
تعريف (Define)
در اين فاز هدف و محدوده پروژه تعريف شده و اطلاعات موجود مربوط به فرايند و مشتري جمع آوري مي شود . خروجي اين فاز شامل موارد زير مي باشد :
1. تعريف واضحي از بهبود هاي برنامه ريزي شده ( مورد تجاري و منشور تيم )
2. نقشه و طرح فرايند (SIPOC)
3. ليستي از مواردي كه براي مشتري مهم است .
تعريف منسجم به دست آمده در اين فاز ، در فاز بعدي تكميل مي گردد .
اسلاید 16 :
اندازه گيري(Measure)
هدف فاز اندازه گيري اين است كه با جمع آوري اطلاعات در مورد شرايط فعلي بر روي فعاليتهاي بهبود متمركز شويم . خروجي هاي فاز اندازه گيري عبارتند از :
داده هاي پايه در مورد عملكرد فعلي فرايند
داده هايي كه دقيقاً موقعيت يا ميزان وقوع مشكل را مشخص مي كند .
تعريف دقيق تري از مسئله يا مشكل
اسلاید 17 :
تحليل (Analyse)
هدف فاز تحليل شناسايي علل ريشه اي مشكل و تاييد اين علل با استفاده از داده هاست . خروجي اين فاز يك تئوري است كه آزمايش و تاييد شده است . علل بررسي شده در اين فاز پايه اي براي راه حلها در فاز بعدي است
اسلاید 18 :
بهبود(Improve)
هدف اين فاز ،آزمايش و پياده سازي راه حلهاي مرتبط با علل ريشه اي است . خروجي اين فاز فعاليتهاي تست شده و برنامه ريزي شده اي است كه بايستي اثر علل ريشه اي شناسايي شده را كاهش داده يا حذف كنند . علاوه براين ، دراين فاز برنامه اي بدست مي آيد كه مشخص مي كند ، نتايج فاز بعدي چگونه ارزيابي مي شوند
اسلاید 19 :
كنترل(Control)
هدف فاز كنترل ، ارزيابي برنامه و راه حل ها و حفظ دستاوردها بااستفاده از استاندارد سازي فرايند و نيز مشخص كردن خطوط كلي بهبود هاي در دست اجرا از جمله فرصتهايي است كه براي بكارگيري مجدد فعاليتهاي بهبود وجود دارد ، مي باشد . خروجي هاي اين فاز عبارتند از:
تحليل قبل و بعد
سيستم نظارت
مستندات كامل ، نتايج ،آموخته ها و پيشنهادات
اسلاید 20 :
تعريف و اولويت بندي پروژه هاي شش سيگما
تعيين يك پروژه با ارزش شش سيگما در يك سازمان بسيار با اهميت مي باشد و مي تواند موضوع بحث بسيار مهمي باشد. اگر پروژه هاي شش سيگماي انتخاب شده در راستاي اهداف و استراتژي هاي سازمان نباشد سودمندي آن زير سوال قرار مي گيرد. اگر پروژه هاي انتخاب شده بصورتي باشند كه هزينه هاي اجراي آن بيشتر از سودمندي آن باشد, پروژه زير سوال قرار مي گيرد. اگر پروژه انتخاب شده بصورتي باشدكه اجراي فني آن مشكل باشد, پروژه زير سوال قرار مي گيرد. بسياري اگرهاي ديگر وجود دارند كه ثابت مي كند انتخاب و تعيين پروژه هاي شش سيگما مي تواند به اندازه اجراي درست آن پروژه و يا حتي بيشتر اهميت داشته باشد .