بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ایمنی دیگهای بخار
اسلاید 3 :
مطابق با ماده 1 آیین نامه حفاظتی مولد بخار و دیگهای آب گرم، مولد بخار یا دیگ بخار به دستگاه یا محفظه ای بسته اطلاق می شود که در آن بخار آب با فشار بیش از فشار هوای خارج تولید میگردد.
انواع :
1- دیگهای بخار لوله آبی water tube boiler
2- دیگهای بخار لوله دودیfire tube boiler
ظرفیت دیگ : مقدار آبی که بويلر در مدت زمان يک ساعت به بخار تبديل می کند ظرفيت بويلر را مشخص می کند.
تعریف دیگ بخار در آیین نامه حفاظتی
اسلاید 4 :
در این نوع دیگهای بخار، آب درون لوله های رابط بین درامهای بالا و پایین درجریان است و با جذب انرژی حرارتی ناشی از احتراق سوخت از طریق تشعشع در کوره و جابجایی در سایر قسمتها به بخار تبدیل می شود.
موارد کاربرد :
در نیروگاهها، پالایشگاهها و در زمانی که نیاز به بخار با تناژبالا، فشار بالا باشد
Water tube
اسلاید 5 :
در این نوع دیگهای بخار ، احتراق درون کوره صورت میگیرد و آتش یا همان گازهای حاصل از احتراق با عبور از درون لوله های پاس دوم و سوم ، گرمای خود را ازطریق بدنه لوله ها و کوره به آب منتقل کرده آن را به بخار تبدیل میکنند.
موارد کاربرد : در صنایع غذایی، بیمارستانها، صنایع قند، صنایع لاستیک و ..
Fire tube
اسلاید 6 :
ديگهای فاير تيوب:1- افقی2- عمودی
مراحل عبور دود:1- دو پاس2- سه پاس
انواع ديگهای افقی:1- عقب مرطوب2- عقب خشک3- شعله برگشتی4- عقب نيمه مرطوب
انواع دیگهای فایرتیوپ
اسلاید 7 :
در ديگهای عقب مرطوب (Wet Back Boiler) - از ظرفيت 3 تن در ساعت به بالا – گازهای داغ خروجی از کوره وارد محفظه برگشت شده سپس به سمت لوله های دود در پاس 2 هدايت می شود. محفظه برگشت در اين نوع ديگ کاملا در داخل آب قرار دارد. گازهای داغ بعد از عبور از پاس 2 مجددا 180 درجه چرخيده و وارد پاس 3 شده، در انتها از دودکش خارج می شود. انتقال حرارت مناسب و راندمان حرارتی بسيار بالا از مزايای اين نوع ديگها می باشد
انواع دیگهای فایرتیوپ
اسلاید 9 :
در ديگهای عقب خشک (Dry Back Boiler) محفظه برگشت که به صورت بتونی ساخته می شود، خارج از قسمت تحت فشار ديگ قرار دارد. بازده اين نوع ديگ پايين تر بوده و تعميرات و نگه داری آن نيز وقت گيرتر و پرهزينه تر است
در ديگهای شعله برگشتی (Reverse Fired Boiler) ، مشعل در کوره بزرگتری کار می کند و شعله پس از برخورد به صفحه انتهايي کوره 180 درجه چرخيده از اطراف مشعل وارد لوله های دود می شود.
انواع دیگهای فایرتیوپ
اسلاید 12 :
سختی گير /دی اريتور/ سوپر هيتر/اکونومايزر
متعلقات جانبی
اسلاید 13 :
سختي گيري براي جدا كردن دو عنصر كلسيم و منيزيم بكار ميرود. اگر اين دو عنصر از آب جدا نشوند، همان اتفاقي در ديگ بخار ميافتد كه در كتري رخ ميدهد. در واقع رسوبات، سطح بين لوله هاي آتش خوار با آب را كاهش مي دهد و انرژي بيشتري براي توليد ميزان معيني فشار مصرف ميشود. همچنين پاكسازي اين لوله ها علاوه بر هزينه بر بودن خط توليد را نيز متوقف ميكند.
سختی گیری
اسلاید 14 :
دستگاههاي تصفيه آب (سختی گیر ها) مورد استفاده اكثر قريب به اتفاق از نوع رزين كاتيوني در سيكل سديم مي باشد كه با آب نمك احياء مي شوند.
با توجه به جدول ذيل لازم است آب تغذيه و آب ديگ بخار آزمايش و نتايج آن با جداول استاندارد مقايسه شود.
مشخصات آب تغذيه دیگ بخار
اسلاید 15 :
علت اصلی خوردگی قطعات تحت فشار ديگ، گازهای محلول موجود در آب تغذيه است. برای جلوگيری از خوردگی، آب ديگ بايد در حالت قليايي و احيا کنندگی باشد. برای اطمينان از حصول چنين شرايطی بايد تمام اکسيژن موجود در آب ديگ خارج شود.
1- هواگيری فيزيکی خارج از ديگ ( دی اريتور )
2- تزريق مواد شيميايي به آب ديگ
3- هر دو مورد همزمان
دی اریتور
اسلاید 16 :
به منظور افزايش حرارت بخار خروجی از ديگ جهت افزايش راندمان و کاهش فشار ديگ استفاده می شود.
سوپرهيتر
اسلاید 17 :
به منظور بازيافت حرارت و پيش گرم کردن آب تغذيه جهت افزايش راندمان ديگ و کاهشخوردگی ناشی از دماهای پايين استفاده می شود
اکونومايزر
اسلاید 18 :
الف)پس از خسته شدن رزين ،كه سختي آب خروجي دستگاه تصفيه بالا مي رود در انجام و زمان عمل شستشوي معكوس دقت لازم لحاظ گردد تا همه املاح و مواد معلق كه روي رزين ها نشسته اند از محيط دستگاه تصفيه آب خارج شوند.
ب) براي احياء رزين از آب نمك غليظ و كاملا زلال استفاده شود. بهتر است آب نمك ابتدا در يك مخزن تهيه و پس از ته نشيني آب نمك زلال به مخزن آب نمك دستگاه تصفيه آب منتقل شود.
ج )آب خام در حدود 10 (پی پی ام ) اكسيژن دارد. تقريبا"همه اكسيژن آب تصفيه شده بايد در دي اريتور حذف شود. بنابراين درجه حرارت آب تغذيه در دي اريتور بايد حتي الامكان به نقطه جوش نزديك شود. مقادير كمي از اكسيژن از دي اريتور فرار مي كنند از طريق تزريق مواد شيميايي به آب ديگ بخار خنثي مي شوند .
سختي آب خروجي دستگاه تصفيه همچنين سختي خروجي دي اريتور را حداكثر هر چهار ساعت يك بار آزمايش كنيد . به محض مشاهده سختي ، دستگاه تصفيه آب را جهت احياء مجدد از مدار خارج نماييد.
نكات مهم و اثر گذار در بهبود تصفيه آب به شرح زير است:
اسلاید 19 :
آب ديگ بخار را حداقل هر شيفت دو بار آزمايش كنيد
سه آزمايش سختي ، فسفات و قلياييت آب ديگ بخار در بهبود شرايط آب ديگ بخار مؤثر است.
پايين بودن سختي آب ديگ بخار عاملي است كه مانع از تشكيل رسوب مي گردد.
داشتن مقادير استاندارد فسفات در آب ديگهاي بخار مانع خوردگي و عامل معلق نگه داشتن رسوبات است كه از طريق شير تخليه از محيط ديگ بخار خارج مي شوند.
حفظ قلياييت آب ديگ بخار به ويژه قليائيت هيدروكسيد مانع از از رسوب تركيبات سيليسي مي شود و سيليس موجود درآب ديگ بخار را معلق نگه مي دارد. رسوبات سيليسي از جمله رسوبات سخت و مشكل آفريني هستند كه شستشوي شيميايي آنها هم به سادگي مقدور نيست .
اگر با انجام سه آزمايش فوق ، به ديگ بخار هر شيفت حداقل دو نوبت زير آب زده شود و آب ديگ بخار هم زلال باشد، تقريبا" شرايط آب ديگ بخار شرايط قابل تحملي است .
آب ديگ بخار
اسلاید 20 :
1- بدنه
2-کوره
3- صفحه لوله ها(شبکه ها)
4-لوله دود
5- محفظه برگشت(چمبر)
بخشهای تحت فشار دیگهای بخار fire tube