بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت در واحدهای صنفی
اسلاید 3 :
كليات حقوق كار
تاريخچه ي پيدايش حقوق كار
اسلاید 4 :
لیبرالیسم اقتصادی
اسلاید 5 :
دوره ليبراليسم اقتصادي
قرن هجدهم میلادی شاهد وقوع دو دگرگوني تقریباً همزمان در اروپا بود.
رشد افكار آزادي خواهانه و لیبرالیستي و ماشیني شدن صنایع این تحولات، روابط انساني و اجتماعي پیشین را تغییر دادند.
اسلاید 6 :
این مكتب دو شعار مهم و اساسی داشت
1) اصالت فرد و آزادی او و برابری تمام انسانها
2) اعتقاد به فردگرایی و آزادی فردی از لحاظ اقتصادی ( لیبرالیسم اقتصادی)
به این معنی كه افراد فعالیتهای اقتصادی خود را آزادانه و بدون دخالت هیچ قدرت و سلطه اي تنظیم ميكردند.
اسلاید 7 :
اصل حاكم، اصل رقابت آزاد بود.
برای این كه كارفرما بتواند رقبا را از میدان بدر كند و قیمت تولیدات خود را پایین بیاورد. او میتوانست دستمزد یا تعداد كارگران را کاهش دهد. قیمت هر كالا را قانون عرضه و تقاضا تعیین میكرد و كارانسان نیز مانند هر كالای دیگر تابع این قانون بود.
اسلاید 8 :
تصور میشد كه انسان ها كاملاً آزادند و میتوانند آزادانه روابط اقتصادی خود را از راه انعقاد قراردادها، از جمله قرارداد كار، تنظیم كنند و كارگر و كارفرما نیز آزادانه مفاد قرارداد را تعیین می کنند و به توافق می رسند.
اسلاید 9 :
ظهور و شكل گيری تدريجی مقررات كار
ظلمی كه بر كارگران به ویژه، زنان، كودكان و كارگران بیمار می رفت و تبعات اجتماعي بسیار زشت آن و نیز ناهنجاریهای ناشی از این وضعیت غیرانساني صنایع و كارخانجات، قانونگذارن را ناچار به مداخله كرد.
.
اسلاید 10 :
در انگلستان انقلاب صنعتی زودتر از اروپا شروع شده بود و طبعاً عواقب آن سریعتر به وقوع پیوست، نخستین مقررات كار در سال 1802 وضع شد كه مربوط به محدود كردن ساعات كار كودكان بود. در سال 1833 قانون دیگري درباره كاهش ساعات كار، ممنوعیت كار درشب و بازرسي كار تصویب شد.
اسلاید 11 :
ده سال بعد، پارلمان انگلستان قانوني وضع كرد كه به موجب آن به كار گماردن زنان وكودكان كمتر از 10 سال در معادن و كارهای زیرزمیني ممنوع و مدّت كار براي زنان و كودكان در كارخانه 10 ساعت تعیین شد
اسلاید 12 :
در فرانسه گزارش ویلرمه افكار عمومي آن كشور را تكان داد و تصویب قانون 22 مارس 1841 که بر طبق این قانون به كارگیري كودكان كمتر از 8 سال را ممنوع كرد و مدّت كار روزانه كارگران 8 تا 11 سال را به 8 ساعت و كارگران 11 تا 16 سال را به 11 ساعت كاهش داد و یك روز را به عنوان تعطیل هفتگي مقرر كرد و در 11 مارس 1884 به موجب قانون دیگري آزادي تشكلهاي كارگري اعلام شد و قانونگذاران فرانسوي آزادی سندیكایي را به رسمیت شناختند.
اسلاید 13 :
در فراهم كردن زمینه هاي دخالت قانونگذاران در روابط كار و در نتیجه شكل گیري تدریجي مقررات كار دو عامل مهّم موثر بودند:
عامل اوّل عبارت بود از افكار و عقاید آزادي خواهاني كه به وسیله فیلسوفان و مبارزین سیاسي ابراز شد این عامل هرچند نسبت به عامل دوّم یعني نقش خود كارگران و مبارزات آنها، فرعيتر بود امّا در بیداري كارگران و آگاهي آنها از حقوق خود اثر چشمگیري داشت.
اسلاید 14 :
با گذشت زمان نظریه آزادي مطلق اقتصادي مورد انتقاد واقع شد. منتقدین میگفتند نباید ارزش کار انسان مانند یک کالا تابع قانون عرضه و تقاضا باشد. زیرا کار انسان جزئی از شخصیت اوست. فرض برابری کارگر و کارفرما و لزوم بیطرفی دولت در روابط آنها نیز مردود اعلام و بر ضرورت دخالت دولت برای تنظیم و تدوین امور اقتصادی واجتماعی جامعه تاکید شد.
اسلاید 15 :
ایجاد کارخانجات بزرگ، صدها و بلکه هزاران کارگر را که دارای منافع و مشکلات مشترک بودند ناخواسته وعلیرغم میل باطنی کارفرمایان در کنار هم گرد آورد و موجب ارتباط نزدیک و تنگاتنگ آنها گردید.
اسلاید 16 :
افکار آزادی خواهی و فکر همبستگی گروهی به تدریج بین کارگران گسترش یافت و علیرغم ممنوعیت اجتماع کارگران،تشکلهای کارگری شکل گرفتند و از آن رو که منافع و خواسته های تمامی کارگران با هم شباهت داشت گروههای کارگری به مرور ائتلاف و اتحاد خود را بزرگتر کرده و نیروی عظیمی را به دست آوردند و دولتها را مجبور به پذیرفتن خواسته ای جمعی و صنفی خود کردند.
اسلاید 17 :
با ابداع روش های نوین اعمال دموکراسی نظیر انتخابات، نقش کارگران که تعداد قابل توّجهی از رأی دهندگان را تشکیل میدادند در تعیین سیاست اقتصادی جدّیتر گرفته شد. نامزدهای انتخاباتی و احزاب سیاسی برای جلب آزادی کارگران مواضعی هماهنگ با نیازها و حقوق کارگران اتخاذ کرده و پارلمان ها نیز قوانینی در حمایت از کارگران گذاردند.
اسلاید 18 :
به این ترتیب کارگران ابزارهای قانونی ای به دست آوردند که این ابزارها در تکامل روند تصمیم گیری در مورد آنان موثر بودند. در این مورد به عنوان نمونه میتوان از حق مذاکره و انعقاد قراردادهای دسته جمعی و حق اعتصاب نام برد.
اسلاید 19 :
تعريف و مشخصات حقوق کار
از حقوق کار که پیشتر حقوق صنعتی نامیده میشد و ژرژ سل نام حقوق کارگری بدان داده است.
نخستین ویژگی حقوق کار، حاکم بودن آن بر روابط کارگر و کارفرما است. با الهام از تعریف کارگر در قانون کار، میتوان به ویژگی دیگر حقوق کار دست یافت و آن عبارت است از ((تبعیت و پیروی کارگر از کارفرما ))
اسلاید 20 :
به این ترتیب ميتوان حقوق کار را به این صورت تعریف کرد حقوق کار مقررات حاکم بر روابط کارگر و کارفرما است به نحوی که انجام کار به وسیله کارگر همراه با تبعیت او از کارفرما میباشد
حقوق کار شامل هر نوع کاری نیست.