بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
خونریزی و شوک در تروما
اسلاید 2 :
خونریزی و شوک
از دست دادن خون از سیستم بسته گردش خون به دلیل صدمه ای که به عروق خونی وارد می شود را خونریزی یا هموراژی می گویند.
خونریزی بر حسب نوع رگی که دچار آسیب شده و در حال خونریزی است، به سه نوع تقسیم می شود :
خونریزی مویرگی
خونریزی وریدی
خونریزی شریانی
اسلاید 3 :
پاسخ فیزیولوژیک به خونریزی
توقف خونریزی در عرض 10 دقیقه اول در پاسخ به مکانیسم های داخلی و تماس با هوا(هموستاز اولیه و ثانویه)
پارگی عروق جریان خون به خارج اسپاسم انتهای آزاد رگ اتصال ملکول VWP به محل آسيب ديده اتصال پلاکتهاي مجاور فعال شدن فاکتورXII وVII و X و V رهايي محتويات پلاکتي در موضع تبدیل پروترومبین به ترومبین فعال شدن فیبرینوژن و تبدیل شدن ان به فیبرین فعال شدن فاکتور XIII تشکیل لخته فیبرین هموستاز
اسلاید 5 :
انواع خونریزی
1) خونريزي سرخرگي: اين نوع خونريزي به دليل سرعت زياد جريان خون به صورت جهنده و با فشار زياد است.رنگ خون به دليل محتواي بالای اكسيژن قرمز روشن است.اين نوع خونريزي به آساني مهار نمي شود. درموارد قطع عضو به دليل ضربه ممكن است سرخرگ به طور كامل و شديد منقبض شده و خونريزي قطع گردد.
2 ) خونريزي سياهرگي: سياهرگها حاوی خون تيره بوده و جريان خون در آن آرام است و در نتيجه اين نوع خونريزي بدون جهت و فشار بوده و آسانتر از خونريزي سرخرگي مهار ميشود. يك خطر جدي خونريزي سياهرگي، ورود هوا (مكش هوا) به درون خون و بروز مرگ ناگهاني است. اين موضوع خصوصا در مورد خونريزي از سياهرگهاي بزرگ گردني صادق است. گر چه خون از درون سياهرگهاي آسيب ديده بدون جهش خارج مي شود و ميتوان با فشار ملايم آنرا مهار كرد، ولي در موارد آسيب به سياهرگهاي بزرگ امكان وقوع خونريزي شديد و غير قابل مهار وجود دارد. جریانی یکنواخت و بدون جهش و فشار-بعد از 3 تا 5 دقیقه متوقف- درآسیب های وریدهای بزرگتر خطر تداوم خونریزی-
اسلاید 6 :
3 ) خونريزي مويرگي: خون موجود در مويرگ ها مخلوطي از خون سرخرگي و سياهرگي است. خون معمولا از زخم نشت مي كند و مقدار خون از دست رفته نيز كم است. معمولا فشار روي زخم براي مهار خونريزي كفايت مي كند و در بسياري مواقع حتي بدون درمان، روي زخم خودبه خود لخته مي بندد و خونريزي مهار ميشود. در اين نوع خونريزي خطر عفوني شدن زخم بيشتر از خطر از دست رفتن خون مطرح است.
اسلاید 7 :
علل خونریزی
خونريزي خارجي :
آسيبهاي ناشي از تصادفات
ضربه ها
بريدگي با آلات برنده
صدمات جنگي در اثر گلوله و تركش
خونريزي داخلي :
آسيب و ضربه در اثر تصادفات
ضربه ها
وارد شدن گلوله به درون احشاء
برخي بيماريهاي خاص مثل :
خونريزي گوارشي
اختلالات انعقادي اكتسابي و ارثي
اسلاید 8 :
خونریزی خارجی
خونریزی خارجی با تراوش، جاری شدن و بیرون جهیدن خون از زخم مشخص می شود. ممانعت از خونریزی مویرگی و وریدی به دلیل پایین تر بودن فشار خون آنها آسان است. معمولا با وارد کردن فشار مستقیم به زخم، به راحتی قابل کنترل هستند. خونریزی های شریانی از زخم به دلیل فشار بالای رگ خونریزی دهنده شدیدتر است. مکانیسم های طبیعی کنترل و تشکیل لخته به کاهش خونریزی کمک می کنند اما در صورتیکه رگ آسیب دیده بزرگ باشد، نمی توانند آن را متوقف کنند.
اسلاید 9 :
کنترل خونریزی خارجی
فشار مستقیم روی محل خونریزی: در خونریزیهای وریدی- اولین تکنیک- با استفاده از گاز استریل، نوک انگشتان یا کف دست به طور مستقیم روی موضع فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود. پانسمان فشاری با استفاده از پدهای گاز استریل و یک بانداژ حلقوی الاستیک یا کاف باد کرده دستگاه فشار خون-
جهت کنترل خونریزی زخم های خونریزی دهنده ناشی از فرو رفتن یک شئ، باید فشار روی دو طرف آن شئ و نه موضع خونریزی اعمال گردد. نگه داشتن شئ در محل خود می تواند موجب تامپوناد کردن خونریزی شده و بیرون آوردن شیئ می تواند منجر به خونریزی غیر قابل کنترل شود.
اسلاید 10 :
اقدامات اولیه در کنترل خونریزی خارجی
فشار مستقیم
موثرترین روش در کنترل خونریزی از طریق فشار مستقیم است و به این طریق انجام میشود که روی موضع را 10 تا 15 دقیقه بدون برداشتن دست و یا کم کردن فشار ادامه دهید، فشار ثابت و محکمی به زخم وارد آورید تا خونریزی قطع شود.
اگر برای خونریزی حاد از پانسمان فشارنده استفاده کرده اید نبض مجروح را، درست در انتهای ناحیه ضایعه دیده، امتحان کنید چراکه ممکن است در اثر فشار زیاد، جریان خون در دست و یا پای مجروح متوقف شود. اگر نبض بیمار را احساس نمی کنید فشار را کمی کاهش داده تا مجدداً جریان خون برقرار شود، باید یه طور مداوم در ضمن درمان نبض مجروح را کنترل کنید.
اسلاید 11 :
فشار مستقیم روی نقاط فشار شریانها
اسلاید 12 :
اقدامات اولیه در کنترل خونریزی خارجی
بالا نگه داشتن عضو: یعنی بالاتر از سطح قلب قرار دادن عضو مجروح که این عمل مخصوصا اگر خونریزی در دست یا ساق پا باشد به راحتی امکان پذیر است. که به علت نیروی جاذبه فشار خونریزی کمتر میشود. در صورت وجود شکستگی در عضو استفاده از این روش محدودیت دارد.
بستن تورنیکه: این روش فقط زمانی انجام میشود که کوشش های قبلی جهت کنترل خونریزی موثر واقع نشود و یا در مواقعی که اندام قطع گردیده و نگرانی در مورد از بین رفتن بافتهای پایین تر از محل بستن تورنیکه نباشد. تورنیکه را گرو، شریانبند یا رگبند نیز میگویند. برای این روش پارچه یا دستمالی به پهنای حدود 5 سانتیمتر را بالاتر از محل خونریزی طوری میبندیم که خونریزی قطع شود و بیمار را سریعا به بیمارستان میرسانیم. این روش فقط در اندام ها (دست و پا ها) قابل استفاده است و بیشتر از 1/5 ساعت نباید طول بکشد چون باعث تخریب بافت پایینتر از آن میشود. و برای جلوگیری از عوارض آن بهتر است هر 15دقیقه یکبار باز شده و دوباره بسته شود
اسلاید 13 :
کنترل خونریزی خارجی
استفاده از تورنیکه : در صورتیکه اعمال فشار مستقیم نتواند خونریزی خارجی از یک اندام را کنترل نماید، استفاده از تورنیکه گام منطقی بعدی قلمداد می شود. تورنیکه های تجاری مختلفی وجود دارند که در صورت دسترسی می توان استفاده کرد. در صورت عدم دسترسی به تورنیکه ها، می توان از کاف فشارسنج و یا از یک بانداژ سه گوش گره خورده (مثلثی) استفاده کرد.
انواعی از تورنیکه های تجاری:
اسلاید 14 :
کنترل خونریزی خارجی
داروهای موضعی هموستاتیک: پانسمان های بند آورنده خون:
پانسمان موسوم به HemCon
پودرلخته ساز سریع Quik Clot
ماده موسوم به TraumaDex
اسلاید 15 :
خونریزی های داخلی
تروماهای نافذ و غیر نافذ جدی و شدید- مویرگی، وریدی و یا شریانی- کوفتگی، هماتوم، صدمات گسترده بافت نرم و هماتوم های بزرگ- از دست دادن متوسط خون یا مایعات بدن- در قفسه سینه، شکم و لگن و فضای خلف صفاق هم، مقاومتی در برابر تداوم خونریزی ایجاد نخواهد شد.
محل های خونریزی مخفی:
- داخل شکم
- داخل قفسه سینه
- شکستگی لگن
- شکستگی استخوانهای دراز
- زیر پوست سر و داخل جمجمه (کودکان)
اسلاید 16 :
خونریزی های داخلی
میزان خونریزی در جاهای مختلف بدن:
- هموتوراکس: 2000 میلی لیتر
- شکستگی فمور: 2000 - 1000 میلی لیتر
- شکستگی ساق: 1000 - 500 میلی لیتر
- رادیوس یا اولنا: 500 - 250 میلی لیتر
- بازو : 750 - 500 میلی لیتر
- شکستگی هر دنده: 125 میلی لیتر
- لگن: 1000 لیتر
- سطح خون به اندازه کف دست: 500 میلی لیتر
- لخته باندازه مشت بسته: 500 میلی لیتر
اسلاید 17 :
علائم و نشانه های خونریزی داخلی
علائم زودرس
- درد ، حساسیت ، تورم یا تغییر رنگ محل مشکوک به آسیب داخلی
- خونریزی از دهان، راست روده یا .
- تشنگي
تهوع و استفراغ
احساس سرما
وجود علايم خاص خونريزي در ارتباط با بعضي از قسمت هاي بدن مثلا خونريزي جمجمه، درون قفسه سينه يا شكم
مشاهده خروج خون از زخم در موارد خونريزي خارجي
اسلاید 18 :
علائم و نشانه های خونریزی داخلی
علائم دیررس
- اضطراب، بیقراری، پرخاشگری یا گیجی و تغییر وضعیت هوشیاری
- استفراغ خونی با رنگ زمینه ای قهوه ای تیره، ملنا
- تنفس سطحی و تند
- نبض ضعیف و تند
- افت فشار خون، تهوع و استفراغ
- پوست رنگ پریده، سرد و مرطوب
- پرشدگی مویرگی طی مدت بیش از 2 ثانیه (در شیرخواران و کودکان زیر 6 سال قابل اعتمادتر است).
مردمک های متسع که به تحریک نوری پاسخ کندی می دهند.
شکم حساس، سفت یا متسع
اسلاید 19 :
توجه به خونریزی های داخلی
معاینه ناحیه شکم، لگن و فمور مصدوم برای علائم آسیب دیدگی- از شکستگی های ناحیه لگن و فمور می توان با فیکس لگن( به وسیله KED و ملحفه) و فیکس فمور(به وسیله آتل سخت)، انتقال فوری مصدوم، و همچنین جایگزینی سریع مایع داخل وریدی مراقبت نمود. در صورت عدم کنترل خونریزی مراقبت پیش بیمارستان عبارت است از؛ انتقال فوری مصدوم به مرکز ترومایی که مجهز به امکانات و پرسنل کنترل فوری خونریزی در اطاق عمل می باشد.
ارزیابی نبض رادیال: نبض رادیال در یک اندام فوقانی بدون آسیب قابل لمس نباشد، احتمالا مصدوم وارد فاز غیر جبرانی شوک شده است- نبض کاروتید و فمورال در مصدومی قابل لمس نباشد، دلیل بر آن است که دچار ایست قلبی و ریوی شده است.
سرعت نبض(RATE)- قدرت نبض (Volume)- ارزیابی رنگ پوست- درجه حرارت پوست- رطوبت پوست- زمان پرشدگی مجدد مویرگی-
اسلاید 20 :
در ارزیابی وضعیت گردش خون مصدوم(Circulation): وجود خونریزی خارجی، احتمال وجود خونریزی داخلی، وجود نبض رادیال سریع، نبض کند و ضعیف، رنگ پوست پریده (pale) و پوست کبود یا سیانوزه، پوست سرد و مرطوب و همچنین کاهش مجدد پرشدگی بافتی، نشان دهنده وضعیت بحرانی یا وخیم (Critical) در مصدوم بوده که باید اقدامات لازم انجام شود.