بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

ارزیابی پارامتر­های شکست سد خاکی قره آقاچ در حالت نشت شریانی و جریان روگذری با استفاده از مدل breach gui

اسلاید 2 :

Slide No: 1
فهرست مطالب
مقدمه
مواد و روش ها
نتايج و بحث
نتيجه گيري

اسلاید 3 :

مقدمه
مدل­سازی و پیش­بینی جریان سیلاب ناشی از شکست سد بخش مهمی در مطالعات مربوط به شکست سد دارد که به کمک آن می­توان زمان رسیدن موج سیل ناشی از شکست سد به نقاط مختلف، حداکثر ارتفاع موج سیل به همراه تغییرات زمانی ارتفاع آب در نقاط پایین دست سد را تعیین نمود (جبلی اقدم، 1390). در صورتی­که ظرفیت انتقال سرریز کم باشد و یا سیلاب ورودی به مخزن سد بیشتر از حداکثر سیلاب طراحی سد باشد شکست از نوع جریان روگذری در سد اتفاق می­افتد در حالی­که شکست سد در اثر لوله جریان یا به عبارتی نشت شریانی زمانی رخ می­دهد که آب از قسمت پایین تاج عبور نموده و باعث ایجاد حفره در پایین­دست سد گردد.

با ایجاد حفره در بدنه سد در اثر گذر زمان ذرات دیگر نیز جا به جا شده حفره به سمت بالادست گسترش یافته و باعث عریض­تر شدن حفره می­شود. فرسایش به طرف بالادست باعث تخریب بالا و فرسایش به طرف پایین­دست باعث تخریب پایین می­گردد که نهایت منجر به بزرگ شدن عرض لوله می­شود. در صورتی­که تراز سطح آب و تراز بالای لوله در بالادست به یک­دیگر برسند حجم زیادی از آب وارد لوله شده و سد ریزش خواهد نمود. گفتنی است­که اگر سد در اثر لوله جریان یا به عبارتی نشت شریانی شکسته شود نسبت به حالتی­که سد در اثر جریان روگذری شکسته شود معمولاً زمان بیشتری صرف خواهد شد (نوری، 1392).

اسلاید 4 :

از پیشگامان مطالعه در زمینه­ی شکست سد، می­توان به شخصی به نام فِرید اشاره نمود که بخشی از مطالعات خود را در سال 1891 در قالب مدل DAMBAK و همچنین تکمیل شده این مدل یعنیBREACH را ارائه کرده است که این مدل به صورت فیزیکی و بر اساس اصول هیدرولیکی، انتقال رسوب، مکانیک خاک، خصوصیات هندسی و خصوصیات مصالح سد و ویژگی­های مخزن شامل حجم ذخیره، خصوصیات سرریز و نرخ خروجی از مخزن می­باشد. این مدل بر اساس در نظر گرفتن هم­زمان بقای جرم جریان ورودی به مخزن، جریان خروجی از سرریز و جریان خروجی شکست با ظرفیت انتقال رسوب جریان غیریکنواخت و غیرماندگار در طول کانال شکسته شده، توسعه یافته است. فِرید روش مناسبی جهت انجام محاسبات پهنه­بندی سیلاب ناشی از شکست سد به صورت یک بعدی را ارائه کرده است (فِرید، 1978). ميري و آكاياما (2003)، به تحلیل و بررسی جریان دو بعدی شکست سد به کمک یک کانال سه بعدی آثار نيرو­هاي هيدرو ديناميكي در لحظه شكست سد بر سازه­هاي موجود در پايين دست پرداختند.

هال و همکاران (2005)، معتقدند که مدل­هائی که در دهه­های 1990 جهت بررسی ایمنی خطر ساخته شده­اند از مدل­های هیدرودینامیک رودخانه، مدل­های شکست سد و همچنین مدل­های طغیان سیلاب ناشی از شکست سد در نواحی پایین­دست تشکیل شده­اند. ايكت و همكاران (2005)، روش جديدي در راستای تهیه و بررسی نتايج حاصل از شكست سد ارائه کردند آنها به وسیله­ی فيلم برداري و تبديل آن به عكس و برداشت نتايج از روي آن به منظور تعيين پروفيل سطح آب، استفاده نمودند. در این میان سیفی زاده و همکاران (1391)، به معرفی و کاربرد مدل فرسایش شکست سد با استفاده از نرم­افزار breach gui پرداخته­اند. موسوی و موسوی (1392)، پارامتر­های ناشی از شکست سد­های خاکی علویان و آیدوغموش در حالت نشت شریانی با استفاده از مدل کامپوتری breach gui را مورد بررسی قرار دادند. جودی ثانی و پرویشی (1397)، به بررسی شکست سد خاکی شهید کاظمی بوکان در استان آذربایجان غربی به کمک مدل breach gui پرداخته­اند. لیو و همکاران (2020)، به بررسی تجربی در زمینه اثرات شیب بستر و آب خروجی ناشی از جریان­های شکست سد پرداختند.

اسلاید 5 :

موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه
سد قره آقاچ در 150 کیلومتری شهر اصفهان و 13 کیلومتری از شمال شهرستان سمیرم قرار دارد. موقعیت سد قره آقاچ شامل X=551972 و Y=3486900 می­باشد. سد قره آقاچ بر روی رودخانه قره آقاچ در حوضه آبریز خلیج فارس – کارون بزرگ قرار دارد. مطالعات جهت احداث این سد از سال 1379 شروع شده و در سال 1388 افتتاح گردیده است. سد قره آقاچ از نوع خاکی با هسته رسی می­باشد. این سد دارای طول تاج به اندازه 645 متر، عرض تاج به اندازه 11 متر، ارتفاع از پی به میزان 50/43 متر، ارتفاع از بستر به میزان 40 متر، حجم کل بتن­ریزی معادل 7750 متر مکعب، حجم بدنه سد معادل 2 میلیون متر مکعب، حجم مخزن در حالت نرمال معادل 21 میلیون متر مکعب، حجم مفید معادل 19 میلیون متر مکعب، سرریز از نوع آزاد به طول تاج 15 متر و همچنین سیستم انحراف آب از نوع کالورت بتنی به طول 327 متر و با قطر 6/3 متر می­باشد. منطقه مورد مطالعه در شکل 1 نشان داده شده است.

شکل1. موقعیت منطقه مورد مطالعه

مواد و روش ها

اسلاید 7 :

سیستم مدل breach gui

مدل Breach به حالت فیزیکی بر اساس اصول هیدرولیکی، مکانیک خاک، انتقال رسوب، ویژگی مصالح به کار رفته در بدنه سد، خصوصیات هندسی سد، خصوصیات سرریز در سد، خصوصیات حجم ذخیره در مخزن سد و همچنین مقدار خروجی از مخزن سد استفاده می­نماید. نرم­افزار Breach با در نظر داشتن هم­زمان بقای جرم جریان ورودی به مخزن، جریان خروجی از سرریز و همچنین جریان خروجی ناشی از شکست سد با ظرفیت انتقال رسوب جریان غیر­ماندگار و غیر­یکنواخت در طول قسمت شکسته شده، گسترش یافته است. از جمله عواملی که در توسعه شکاف سد مؤثر می­باشند می­توان به خصوصیات مصالح به کار رفته شده در بدنه سد مانند وزن مخصوص، میزان چسبندگی، متوسط اندازه ذرات و زاویه اصطکاک اشاره نمود. گفتنی است­که نرم­افزار Breach نسبت به پارامتر­های عددی حساسیت کم نشان داده این درحالیست­که نسبت به عواملی مانند زاویه اصطکاک داخلی مصالح سد، میزان پوشش گیاهی موجود در سد­های ساخته شده توسط انسان و میزان چسبندگی مواد موجود در سد حساس میباشد.

اسلاید 8 :

مواد و روش ها

پارامتر های ورودی در نرم افزار breach gui

جهت شبیه­سازی شکست سد در نرم­افزار Breach ابتدا بایستی یک پیام از جمله نام سد و همچنین مدل شکست بسته به اینکه که از نوع جریان روگذری و یا از نوع نشت شریانی اتفاق افتاده است مشخص گردد. سپس نقشه مقاطع عرضی سد را در قسمت سطح مقطع وارد می­گردد. در قسمت مشخصات سد خصوصیات هیدرولیکی و هندسی سد وارد می­گردد. در قسمت مصالح سد خصوصیات پوسته و هسته سد وارد می­گردد. در قسمت پارامتر­های شکست بسته به مدل شکست که از نوع نشت شریانی یا از نوع جریان روگذری باشد مشخصات اولیه شکست وارد می­گردد. در قسمت سرریز در صورتی­که سد در اثر جریان روگذری منجر به شکست گردد باید اطلاعات این قسمت را وارد نمود. در قسمت مساحت سطح نیز اطلاعات مربوط به جدول سطح ارتفاع مخزن وارد می­گردد. علاوه­بر موارد گفته شده در قسمت دبی ورودی به سد تراز آب ابتدائی در آغاز شبیه­سازی وارد گردد. و در نهایت در قسمت ارتفاعات نیز اطلاعات مربوط به سطح ارتفاع وارد می­گردد.

خروجی در نرم افزار breach gui
از خروجی­های نرم­افزار Breach می­توان به زمان رسیدن به بیشترین جریان خروجی، دبی اوج ناشی از شکست سد، زمان شکست سد، تراز نهائی کف شکست، حداکثر جریان خروجی در زمان اوج، عمق نهائی شکاف، عرض کف ناحیه شکاف در زمان بیشترین دبی خروجی از قسمت شکاف در تراز بالای سد، شیب جانبی شکاف و عرض قسمت بالای شکاف در زمان بیشترین دبی خروجی از شکاف اشاره نمود.

اسلاید 9 :

مواد و روش ها

طرح بدنه سد قره آقاچ

1- هسته آب بند
در سد قره آقاچ هسته آب­بند در مرکز سطح مقطع سد قرار دارد و همچنین عرض کف آن در عمیق­ترین نقطه درّه و در تراز پی 49/5 متر می­باشد لذا شیب در دو طرف هسته 2:1 (V:H) می­باشد همچنین عرض در قسمت بالای هسته معادل 5 متر می­باشد. بر اساس توصیه­های ارائه شده توسط USBR دلیل انتخاب این اعداد می­باشد چرا که گرایان هیدرولیکی در تمام نقاط هسته کمتر از 1 گردد. به­همین منظور در قسمت ژئوتکنیک باید لایه آبرفت و نیز سنگ هوازده در ناحیه اتصال هسته از فونداسیون جدا شده بنابراین بر روی سنگ سالم قرار گرفته است.

2- طبقه بندی خاک هسته
در جدول 1 طبقه­بندی خاک هسته، مقدار درصد عبوری از الک 200 و حدود استحکام و یا به بیانی دیگر مقدار حد روانی (L.L) و نشانه خمیری (P.I) نشان داده شده است.

جدول 1- نتایج حاصل از آزمایش شناسایی هسته سد قره آقاچ

اسلاید 10 :

مواد و روش ها

3- آزمایش تراکم هسته

خلاصه­ای از نتایج به دست آمده از حداکثر وزن مخصوص خشک و همچنین درصد رطوبت بهینه با توجه به آزمایش تراکم به روش استاندار برای هسته در بدنه سد قره آقاچ در جدول 2 نمایش داده شده است.

جدول 2- نتایج به دست آمده از آزمایش تراکم بر روی هسته سد قره آقاچ

4- آزمایش تحکیم و تورم
نتایج حاصل از آزمایش تحکیم و تورم بر روی هسته سد قره آقاچ در جدول 3 ارائه شده است.

جدول3- نتایج به دست آمده از آزمایش تحکیم و تورم بر روی هسته سد قره آقاچ

اسلاید 11 :

مواد و روش ها

اسلاید 12 :

مواد و روش ها
7- ضریب نفوذ پذیری مصالح سد قره آقاچ
در جدول 4 ضرایب نفوذپذیری مصالح مختلف در بدنه سد خاکی قره آقاچ نشان داده شده است.

جدول 4- ضرایب نفوذپذیری مصالح مختلف در بدنه سد خاکی قره آقاچ

اسلاید 13 :

مواد و روش ها
8- پارامتر های برشی مصالح سد قره آقاچ
پارامتر­های برشی مصالح منابع قرضه به کار رفته در قسمت­های مختلف بدنه سد قره آقاچ در جدول 5 نشان داده شده است.

جدول 5- پارامتر­های برشی قسمت­های مختلف در بدنه سد خاکی قره آقاچ

اسلاید 14 :

مواد و روش ها
9- وزن مخصوص مصالح سد قره آقاچ
وزن مخصوص مصالح بدنه سد قره آقاچ در حالت مرطوب و اشباع در جدول 6 نشان داده شده است.

جدول 6- وزن مخصوص مرطوب و اشباع در قسمت های مختلف در بدنه سد خاکی قره آقاچ

اسلاید 15 :

نتايج و بحث

اسلاید 18 :

3- سناریو چهارم زمانی که سد به دلیل جریان روگذری دچار شکست گردد

در این سناریو فرض بر این است­که سطح آب از تاج سد عبور کرده و جریان روگذری منجر به شکست سد گردد. نتایج پارامتر­های ناشی از شکست و همچنین نمائی شماتیک از شکست سد در سناریو چهارم مطابق شکل 5 می­باشد.

شکل5. پارامتر­های شکست و نمائی شماتیک از شکست سد خاکی قره آقاچ در سناریو چهارم

نتايج و بحث

اسلاید 19 :

نتيجه گيري
در نهایت با توجه به 4 سناریو ارائه شده می­توان نتیجه گرفت­که بیشترین دبی اوج ناشی از شکست سد مربوط به سناریو 4 معادل 490418 فوت مکعب بر ثانیه می­باشد. کمترین دبی اوج ناشی از شکست سد مربوط به سناریو 1 معادل 85031 فوت مکعب بر ثانیه می­باشد. بیشترین زمان شکست سد مربوط به سناریو 1 معادل 3/92 ساعت می­باشد. کمترین زمان شکست سد مربوط به سناریو 4 معادل 0/53 ساعت می­باشد. بیشترین عمق ناحیه شکاف مربوط به سناریو4 معادل 128 فوت می­باشد. کمترین عمق ناحیه شکاف مربوط به سناریو 1 معادل 101/64 فوت می­باشد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید