بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
دیابت و نقش گیاهان دارویی در درمان آن
اسلاید 2 :
مقدمه
بیماری دیابت یک اختلال متابولیک شایع میباشد که مبتلایان به آن بیش از 5٪ جمعیت کشور را شامل میشوند. این بیماری علت اصلی کوری در بزگسالان و نارسایی مزمن کلیه و قطع غیر تروماتیک اندام تحتانی میباشد.
اسلاید 3 :
بیش از 2000 سال پیش قدما متوجه شدند ادرار شیرین برخی افراد، مورچه ها را به خود جلب می کند و نام آن را بیماری دیابت گذاشتند.
اسلاید 4 :
بدن بخش اعظم انرژی خود را از مصرف گلوکز دریافت می دارد. گلوکز یک قند ساده است که در روده از تجزیه نشاسته و قندهای دیگر درست می شود.
انسولین یکی از هورمونهایی است که در لوزالمعده ساخته می شود. انسولین بافت های بدن را قادر می سازد تا گلوکز را از مواد غذایی استخراج کنند و آن را به صورت انرژی مصرف و یا ذخیره نمایند. در دیابت شیرین تولید انسولین اشکال پیدا می کند. در نتیجه جذب قند توسط بافتهای بدن کاهش می یابد و میزان قند خون به طور غیرطبیعی بالا می رود. بالا بودن قند خون را هیپرگلیسمی می نامند.
اسلاید 6 :
دیابت وابسته به انسولین (نوع1 IDDM) که مخصوص جوانان است و 50 درصد موارد نزدیک به زمان بلوغ روی می دهد. در این بیماری سلولهای ترشح کننده انسولین در لوزالمعده بتدریج نابود می شوند. شایع ترین علت آن یک بیماری خودایمنی (که در بدن لوزالمعده خود را یک بیگانه تلقی می کند و سعی دارد آن را دفع کند) یا یک عفونت ویروسی دوران کودکی است. اگرچه کاهش تولید انسولین به کندی صورت می گیرد اما بیماری به دفعات ظاهر می شود و دوره هایی از استرس (به عنوان مثال عفونت یا بلوغ) یا به عبارت دیگر افزایش نیاز بدن به انسولین، آن را تشدید می کند.
اسلاید 7 :
نشانه های دیابت نوع1
دفتر هماهنگی تبلیغات اسلامی ذوب اهن اصفهان
تشنگی مفرط، افزایش ادرار، کسالت و کاهش وزن
اگر این نوع دیابت درمان نشود می تواند کشنده باشد. تنها راه درمان دیابت نوع1 مصرف انسولین است که باید تا آخر عمر ادامه یابد. چند نوع انسولین موجودند که بر اساس مدت اثرشان ( کوتاه، متوسط، طولانی) تقسیم بندی می شوند.
اسلاید 8 :
دفتر هماهنگی تبلیغات اسلامی ذوب اهن اصفهان
دیابت شیرین غیروابسته به انسولین (NIDDM ) یا نوع 2 در سنین بالای 40 سال ظاهر می شود و به تدریج روی می دهد و به علت تدریجی بودن علائم آن، ممکن است تشخیص آن چندین سال به تاخیر بیانجامد. در این نوع دیابت، مقدار انسولین خون بالاست. اما سلولهای بدن در برابر اثرات انسولین مقاومت می کنند علی رغم بالا بودن انسولین، گلوکز کمتری جذب می کنند که نتیجه آن، هیپرگلسیمی است.
اسلاید 9 :
چاقی شایع ترین علت دیابت نوع 2 می باشد.
اسلاید 10 :
در هر دو نوع دیابت، تغییر رژیم غذایی فوق العاده حیاتی است. یک رژیم غذایی سالم که حاوی چربی کم و الیاف زیاد، قند ساده کم (کیک، شیرینی)، قند مرکب زیاد (برنج، سیب زمینی، ماکارونی) باشد توصیه میگردد.
اسلاید 11 :
در دیابت نوع 2 کاهش وزن به تنهایی می تواند برای پایین آوردن نیازمندیهای انرژی بدن و برگشت قند خون به میزان عادی کافی باشد. اگر تغییر غذا بی تاثیر بود می توان از داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون استفاده کرد. تمام داروهای ضددیابت جذب قند توسط بافتهای بدن را تحریک کرده و از افزایش قند خون جلوگیری می کنند.
اسلاید 12 :
داروهای شیمیایی می توانند عوارض جانبی داشته باشند. شایعترین عوارض جانبی آن تهوع، کاهش وزن، نفخ شکم و اسهال است و کسانی که ناراحتیهای کبدی، قلبی و کلیوی دارند باید از مصرف آن خوداری ورزند. اگر دیابت درمان نشود بالا بودن پیوسته قند خون، به بخشهای مختلف بدن آسیب می رساند. ناراحتیهای اصلی بر اثر ایجاد تصلب شرائین که رگها را تنگ می کند، به وجود می آیند. این حادثه منجر به حملات قلبی، کوری، نارسایی کلیه، کاهش گردش خون در پاها و حتی قانقاریا می شود. خطر این بیماریها با درمان، کاهش چشمگیری پیدا می کند. کنترل دقیق دیابت در جوانی، بلوغ و بعد از آن، در کاهش پیامدهای بلند مدت بعدی اهمیت فراوان دارد. کنترل خوب دیابت قبل از بارداری از امکان سقط جنین یا ناهنجاریهای نوزاد می کاهد.
اسلاید 13 :
استفاده از گیاهان دارویی از هزاران سال پیش شروع گردیده و هنوز علی رغم پیشرفت داروسازی مدرن و مصنوعی استفاده از این گیاهان مد نظر می باشد. توجه به اثرات جانبی داروهای شیمیایی باعث گردیده تا استفاده از این گیاهان در دهه های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و موجب ایجاد صنایع چند میلیارد دلاری در شمال آمریکا و اروپا گردد. در حال حاضر حدود 50 درصد داروهای بازار، از مواد طبیعی ساخته می شوند و به دلیل ناتوایی در سنتز ترکیبات بیوفعال گیاهی تقاضا جهت استفاده از این گیاهان سیر صعودی خود را ادامه می دهد.
اسلاید 14 :
تاکنون تاثیر مثبت بیش از 1200 گیاه دارویی در کاهش میزان قند خون و یا کاهش عوارض ناشی از آن شناخته شده است
اسلاید 15 :
در این کلاس تعدادی از مشهورترین گیاهان دارویی با خواص کاهندگی قند خون که در منابع معتبر فارماکوپه ای، کتابهای مرجع طب گیاهی، مجلات علمی معتبر و طب سنتی ایران به آنها اشاره شده است مورد برسی قرار میگیرد. از سوی دیگر با وجود اثر کاهش دهندگی قند خون توسط این گیاهان، احتمال ایجاد تداخل دارویی و اثرات جانبی ناشی از مصرف طولانی مدت آنها وجود دارد و توصیه میشود قبل از مصرف آنها با پزشک معالج مشورت شود.
اسلاید 16 :
گیاهی است علفی و دائمی که بیشتر در چشمه ها، مجاری باریک آبها و نواحی مردابی میروید. ریشه های کوچک و سفید رنگی از ساقه این گیاه خارج شده و ارتباط آنها را در نقاط مختلف با زمین باعث میشود. بولاغاوتی در جریانهای ملایم آب زندگی میکند. طول ساقه با توجه به شرایط محیطی متفاوت بوده و در جریانهای آب نسبتا عمیق و زلال تا 2 متر هم میرسد. طعم تند و مطبوعی داشته و به عنوان سبزی خوردنی مصرف میگردد. موقع برداشت محصول زمانی است که گیاه به گل رفته باشد. زیرا در این موقع حداکثر اسانس را دارد. بولاغاوتی دارای آهن، ید، منگنز، کلسیم، ویتامینA، C وD می باشد. از بولاغاوتی همچنین به عنوان داروی ضداسکوربوت (کمبود ویتامین C (، خلط آور، اشتهاآور، مدر، تصفیه کننده خون، مقوی معده، نیرودهنده و تببراستفاده مینمایند. مطالعات دانشمندان نشان داده است که مصرف این گیاه، باعث کم شدن مقدار قند ادرار مبتلایان به بیماری قند میشود. استفاده از بولاغاوتی برای درمان دیابت در آذربایجان به وفور دیده میشود.
بولاغ اوتی، علف چشمه یا ترتیزک آبی Nasturtium officinale R.Br.
اسلاید 17 :
اندامهای هوایی گزنه پوشیده از تارهای مخروطی شکل و گزنده است و چون پس از لمس کردن، محتویات سوزآور غده زیر آن، در پوست بدن وارد می گردد، ایجاد سوزش و ناراحتی میکند. قسمتهای مورد استفاده گزنه، برگهای تازه، ریشه و شیره حاصل از آن است. دانه آن نیز کم و بیش مصرف دارویی دارد. از گزنه برای تغذیه نیز استفاده میشده است. با استفاده از این گیاه به عنوان ملین، مدر، رفع دل درد، معالجه خونریزی و رفع سرماخوردگی، اثر شفا بخشی دیده شده است.
در صورتی که یک مشت برگ خرده شده گزنه را در 200 گرم آب به مدت 5 دقیقه جوشانده و 3 مرتبه در شبانهروز مصرف کنیم، داروی کمکی بسیار مفیدی برای درمان دیابت به شمار میرود.
گزنه (Urtica dioica L.)
اسلاید 18 :
مصرف پیاز و سیر موجب کاهش قند خون میشود. ترکیبات فعال گوگردی مانند آلیلپروپیلدیسولفید وآلیلدیسولفیداکسید (آلیسین) به ترتیب در پیاز و سیر نقش اصلی در کاهش قند خون ایفا میکند. اگرچه فلاونوییدها و دیگر ترکیبات موجود در آنها نیز ممکن است موثر باشند. آلیلپروپیلدیسولفید موجود در پیاز، با انسولین در پیوند با گیرنده انسولین در کبد، که مسئول خنثی کردن انسولین میباشد رقابت میکند و در نتیجه موجب افزایش غلظت انسولین آزاد در خون میشود. تجویز آلیلپروپیلدیسولفید و آلیسین به بیماران دیابتی موجب کاهش قابل ملاحظهای در خون و افزایش میزان انسولین خون آنها شده است. تاثیر پیاز و سیر در کاهش کلسترول و فشار خون بالا موجب شده است که تجویز آنها در بیماران دیابتی مبتلا به چربی و فشارخون بالا، مورد توجه قرار گیرد.
پیاز غذای سالمی است که بیشتر خصوصیات سیر را داراست و به عنوان داروی مدر، ضداسکوربوت، میکروبکش و دیابت مصرف میشود. پیاز خام برای کسانی که معده فعال و سالم داشته باشند، غذای بسیار سالمی است. آلیسین موجود در سیر خاصیت بازدارندگی روی رشد باکتریهای گرممثبت و گرممنفی دارد. کشنده باکتری، ضدویروس، کشنده قارچ، کاهش میزان لیپید و کلسترول سرم، افزایش مدت خونریزی، به تاخیر انداختن بسته شدن لخته و ممانعت از تجمع پلاکتها با واسطه کلاژن از دیگر خصوصیات سیر است.
پیاز(Allium cepa L.) و سیر (Allium sativum L.)
اسلاید 19 :
شنبلیله Trigonella foenum graecum L. :
شنبلیله گیاهی علفی از خانواده بقولات میباشد.
از دانه این گیاه به عنوان ادویه و از برگ آن به عنوان سبزی استفاده میکنند. دانه گیاه شنبلیله دارای اثرات مختلفی از جمله ضد دیابت، مدر، ضدنفخ، ضداسهال و ضد روماتیسم است. شنبلیله در نواحی مختلف ایران پرورش مییابد و از سبزیهای مفیدی است که در تغذیه مورد استفاده قرارمیگیرد به علاوه به حالت خودرو در نواحی مختلف آذربایجان، اصفهان، فارس و خراسان میروید. شنبلیله یکی از سالمترین و کارآمدترین گیاهان ضددیابت است.
شنبلیله در انسان رسپتورهای انسولین را افزایش میدهد و فعالیت آنزیمهای آلفا-آمیلاز و سوکراز را مهار میکند. دانههای شنبلیله دارای اثرات ضددیابتی قابل ملاحظهای است.
ترکیبات فعال در دانهها شامل آلکالویید تریگونلین، اسید نیکوتینیک و کومارین است. فیبر گیاهی موجود در دانه که محلول در آب است موجب کاهش قند خون میشود. هچنین ترکیبات دیگری مانند اسیدهای آمینه موجود در پودر دانه شنبلیله، علاوه بر کاهش قندخون، موجب کاهش غلظت کلسترول تریگلیسرید خون میشود.
اسلاید 20 :
چای (Camellia sinensis L.)
ترکیبات با خواص آنتیاکسیدانی، باعث کاهش پراکسیداسیونی لیپیدهای سرمی، LDL و افزایش سطح سرمی HDL میشوند. کاتچینها که از اجزای اصلی چایسبز هستند، دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی هستند. از جمله این کاتچینها، اپیگالوکاتچین-3- گالات (EGCG) میباشد. پلیفنونهای موجود در چایسبز با خواص آنتیاکسیدانی موجب بهبود متابولیسم قند در حیوانات آزمایشگاهی میشود. به علاوه تجویز پودر چایسبز به حیوانات آزمایشگاهی مبتلا به قندخون بالا، موجب بهبود مقاومت انسولینی در آنها شده است. مصرف روزانه یک و نیم گرم پودر چایسبز خشک برای بهبود تحمل و متابولیسم قند در بیماران دیابتی توصیه شده و دوز معرفی چایسبز برای بیماران دیابتی دو فنجان چای دم کرده در روز میباشد.
چای همچنین مقوی معده، ضد تشنج و معرق، تقویت کننده اعصاب، نرم کننده سینه و مدر، آرامبخش، ضد اسهال خونی و محرک قلب و مغز است. خوردن چای خیلی داغ، ممکن است به مخاط گلو و نای آسیب برساند و منجر به سرطان شود. مصرف چای خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و دیابت را کاهش میدهد.
مهمترین ماده موثری که از این بیماریها جلوگیری کرده ویا آنها را درمان میکند، فلاونوئیدها هستند که به مقدار زیادی در چایسیاه موجود هستند یکی از این فلاونوییدها، میرستین است که اثر لیپوژنز و انتقال گلوکز از غشای سلولهای بافت چربی را در محیط کشت تقلید میکند. میرستین اثر خود برتحریک روند جذب گلوکز توسط سلولها را، احتمالا از طریق قرار گرفتن در غشا و تغییر سیالیت لایه لیپیدی و یا تغییر در نحوه تداخل حامل گلوکز با اجزای لیپیدی غشا و نهایتا تغییر در عملکرد حامل گلوکز، اعمال میکند. بنابراین میرستین میتواند در بیماران دیابتی غیروابسته به انسولین، که گیرندههای انسولینی در غشا سلولهایشان دچار اشکال شده یا وجود ندارد، اثر درمانی داشته باشد. همچنین چای از کاهش وزن حیوانات که یک علامت تشخیص بیماری دیابت است جلوگیری میکند