بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بیماریهای واگیردار
اسلاید 3 :
بیماریهای عفونی واگیر دار از قدیمی ترین دشمنان سلامت بشر هستند. همه گیریهای بزرگ ایجاد شده توسط برخی از آنها (مانند وبا، طاعون و انفلوانزا)در قرنهای گذشته خسارات سنگینی بر جامعه بشری وارد کرده است به طوری که بهره گیری از روشهای مختلف پیشگیری از آنها همواره مورد توجه نسلهای بشری و بویژه پزشکان و پژوهشگران بوده است.علی رغم پیشرفتهای شگرف علم پزشکی در زمینه های پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر، هنوز هم بیماریهای عفونی با قابلیت ایجاد اپیدمی بعنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان مطرح هستند. اگر بیماران عفونی از آنهایی که هنوز مبتلا به عفونت نشده اند جدا شوند میتواند از انتشار بعضی از عفونتها جلوگیری گردد. احتیاطات جداسازی یا ایزولاسیون یک راهبرد مهم در کنترل عفونت است.
اسلاید 4 :
برای کنترل انتقال عفونت در دنیا روشهای مختلفی وجود دارد که هر کدام از آنها نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد روشها معمولا بر اساس اهدافی که مد نظر میباشد تعیین میگردند. بطور کلی اهدافی که از رعایت احتیاطات مد نظر میباشد محدود کردن انتقال و در صورت امکان از بین بردن امکان انتقال میباشد. موضوع کاهش انتقال میروارگانیسم از بیمار به دیگران موقعی اهمیت پیدا میکند که ویرولانس یک عامل عفونی زیاد بوده و همچنین براحتی به دیگران منتقل میشود در این صورت عامل بیماریزا میتواند یک اپیدمی ایجاد کند و. . . .
اسلاید 5 :
در زمانهاي قدیم که مردم کم و بیش بصورت اجتماعات کوچک و پراکنده زندگی می کردند ، نقل مکان جمعیت از نقطه اي به نقطۀ دیگر محدود بود. بیماریهاي واگیردار هرگاه در جماعتی شیوع پیدا می کرد معمولاً عده اي را تلف می کرد و بعد بیماري براي مدتی بخاموشی می رفت و بتدریج که مردم به زندگی دسته جمعی گرایش پیدا می کردند و رفت و آمد بین اجتماعات بمنظور تجارت یا زیارت اماکن مقدسه زیاد شد، در نتیجه بیماریهاي واگیر دار گاهی بصورت همه گیر(اپیدمی) درآمده و میلیونها نفر را تلف کرده است.از جمله همه گیري ها ، طاعون- مالاریا- وبا- و سل را می توان نام برد.
اسلاید 6 :
ابیماري عفونی به دودسته تقسیم می شود:
1 -بیماري واگیر دار: بیماري است که در نتیجۀ یک عامل عفونی بیماریزا یا فرآورده هاي سمی آن باشد و بتواند بصورت مستقیم یا غیرمستقیم از انسان به انسان، از جانور به جانور دیگر، یا از راه محیط زیست(هوا،گرد و غبار،خاك،آب و .)به انسان یا حیوان منتقل شود و حضور فرد آلوده در محیط باعث انتشار بیماري به اطرافیان می گردد.مانند سل و سرخک.
2-بیماري قابل سرایت: بیماري است که حضور فرد در اجتماع باعث انتقال بیماري نمی شود مانند بیماري ایدز، هپاتیت ب
اسلاید 7 :
راههاي انتقال بیماریهاي عفونی را می توان به شرح زیر طبقه بندي کرد:
1 -انتقال مستقیم: بوسیلۀ تماس مستقیم ،آلودگی با ریز قطره ها و تماس با خاك ،گزش جانوران و از راه جفت
2 -انتقال غیر مستقیم: بوسیلۀ ناقل جاندار و ناقل بی جان ، هوا، لوازم آلوده ، دست و انگشت آلوده می باشد.
راههاي انتقال بیماریهاي واگیر:
اسلاید 8 :
راههاي ورود میکروب به بدن میزبان:
1 -دستگاه تنفس به وسیلۀ استنشاق(سل،آنفلوانزا)
2 -دستگاه گوارش از راه خوردن آب، غذا و شیر آلوده(حصبه،وبا،تب مالت)
3 -دستگاه ادراري- تناسلی از طریق تماسهاي جنسی(سوزاك،سیفلیس،ایدز)
4 -از راه پوست و مخاط از طریق زخمها،اجسام تیز، سرنگ آلوده (کزاز،هپاتیت B، ایدز)
5 - از طریق انتقال خون آلوده به میکروب و انگلهاي خونی(هپاتیت B ،مالاریا،ایدز)
6 -از راه جفت(سرخجه، هپاتیت B ،ایدز)
اسلاید 9 :
1 -رعایت بهداشت فردي و اجتماعی
2 -انجام واکیسناسیون به موقع جهت بیماریهاي قابل پیشگیري با واکسن
3 -درمان مؤثر و مناسب بیماریهاي واگیر دار جهت پیشگیري از ابتلاء سایر افراد
راههاي پیشگیري از بیماریهاي واگیر
اسلاید 10 :
در هنگام ارائه مراقبت به مددجویان به خاطر داشته باشیم که عفونت همیشه تشخیص داده نمیشود و ایمنی کامل فقط در سایه رعایت احتیاطات کنترل عفونت تامین می گردد
احتیاطات
اسلاید 11 :
هدف از جداسازی بیماران در بیمارستان، جلوگیری از انتقال میکروارگانیسمها از بیماران(چه مبتلا به عفونت چه کلونیزه با عفونت)به سایر بیماران، عیادت کنندگان و پرسنل پزشکی است. از آنجائیکه جدا سازی بیماران وقت گیر و پرهزینه بوده و ممکن است مانع از مراقبت بیماران گردد، فقط باید در مواقع ضروری بکار رود. از طرف دیگر در صورت عدم رعایت اصول جداسازی، امکان انتقال بیماری و بروز ناخوشی و مرگ ومیر در سایر بیماران وجودخواهد داشت با رعایت اصول جدا سازی مشتمل بر دوقسمت "احتیاطهای استاندارد" و "احتیاط بر اساس راه انتقال بیماری" میتوان از بروز مشکلات فوق جلوگیری کرد.
احتیاط ایزولاسیون یا جداسازی بیماران در بیمارستان
اسلاید 12 :
احتیاطهای استاندارد، به منظور کاهش خطر انتقال میکروارگانیسمها در بیمارستان تدوین شده است و باید برای کلیه بیماران تحت مراقبت صرف نظر از نوع بیماری و تشخیص ،عفونی بودن یا نبودن بیمار، رعایت شوند. در صورت تماس با خون، تمام مایعات بدن، ترشحات و مواد دفعی بدن بجز عرق (بدون در نظر گرفتن خون قابل مشاهده داخل آنها)، پوست آسیب دیده و مخاطها، رعایت موارد زیر ضروری است:
کلیات استاندارد احتیاطات
اسلاید 13 :
پوشیدن دستکش
شستن دستها بلافاصله پس از خروج دستکشها از دست، رعایت بهداشت دستها باید در فواصل تماس بین بیماران نیز انجام گیرد. رفع آلودگی دستها باید قبل و بعد از تماس با بیماران و بلافاصله پس از خروج دستکشها صورت گیرد.
-استفاده از گان، محافظ چشم همراه با ماسک یا محافظ صورت در صورت انجام اعمالی که احتمال پاشیده شدن یا پخش شدن مایعات بدن وجود دارد
عدم دستکاری سوزنها و وسایل تیز، درپوش سوزنها نباید جدا روی سوزنها قرار گیرد (عدمrecap ).سرسوزنها نباید خم یا شکسته شوند.
اسلاید 14 :
از یک جفت دستکش فقط برای ارائه خدمات یا مراقبت از یک بیمار استفاده کنید.
در صورتیکه در حین مراقبت از بیمارو بعد از اتمام یک اقدام درمانی،نیاز است یک ناحیه آلوده یا موضع دیگر همان بیمار(مشتمل بر پوست آسیب دیده،مخاطات یا ابزار پزشکی)یا محیط لمس شود،دستکش را در آورده یا عوض کنید.
شدیدا توصیه می شود که از استفاده مجدد دستکش ها اجتناب نمایید.
اسلاید 15 :
در صورت آلودگی قابل روئیت دستها، باید آنها را با آب و صابون شست.
همانطور که در توضیحات مربوط به دستکش هم آمده است پوشیدن دستکش به هیچ وجه نباید جایگزین شستن دستها شود.
استفاده از ناخن مصنوعی قدغن است
قبل از مراقبت از بیمار باید انگشتر از دستهای پرسنل خارج شود.
اصول عمومی بهداشت دست
اسلاید 16 :
توجه به اهمیت رعایت بهداشت دست: باید تمام همکاران 5 موقعیت رعایت بهداشت دست را دقیقا یدانند .جهت یادآوری، 5 موقعیت رعایت بهداشت دست در اینجا ذکر میشود
اسلاید 17 :
در مقوله احتیاط بر اساس راه انتقال بیماری ، باید بیماری را مختصری شناخته و راه انتقال آنرا بدانیم و بر اساس آن احتیاط لازم را رعایت نماییم .
سه نوع احتیاط بر اساس راه انتقال عفونتها وجود دارد که عبارتند از:
احتیاط هوایی
احتیاط قطرات
احتیاط تماسی
احتیاطهایی که باید بر اساس راه انتقال عفونتها رعایت گردند
اسلاید 18 :
بیماریهایی که رعایت احتیاط هوایی برای آنها ضرورت دارد (مشکوک به عفونت یا عفونت قطعی واثبات شده)عبارتند از:
سل ریه
سرخک
آبله مرغان، یا زونای منتشر
احتیاط هوایی
اسلاید 19 :
1 .بیماران دچار عفونت HIV یا در معرض خطر آن که بابت، سرفه و ارتشاح ریوی مراجعه نموده اند باید به صورت تجربی تحت احتیاط هوایی قرار گیرند تا تشخیص بیماری سل در آنان رد شود.
2 .جهت بیماران دارای زخم پوستی باز ناشی از سل، رعایت احتیاط هوایی در نظر گرفته شود.
3 .برای بیماران دچار ضایعه ریوی با عوامل مایکوباکتریایی غیر سلی ،احتیاط هوایی نباید رعایت گردد
توجه
اسلاید 20 :
.بستری بیمار در اتاق خصوصی با فشار هوای منفی کنترل شده (درمقایسه با فضای بیرون)و حداقل شش بار تعویض هوا در ساعت باید صورت گیرد
.بستن درب اتاق
.خروج هوا از اتاق بیمار باید بطور مستقیم به فضای خارج و بیرون باشد نه داخل بخش
تمام افرادی که وارد اتاق بیمار میشوند باید از رسپیراتور شخصی که فیلتر یک میکرومتری داشته و حداقل کارآیی ماسکN95استفاده نماید. این ماسک اختصاصی باید متناسب با اندازه صورت فرد باشد.
اصول احتیاطهای هوایی عبارتند از