بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
تاریخچه
دانشمندان اعتقاد دارند که به احتمال زیاد انسان ها شنا کردن را از حیوانات تقلید کرده و آموخته اند. انسان ها با دیدن حیواناتی که از نظر ساختمانی قدرت شناوری در روی آب را داشتند و با حرکات اندامهای گوناگون برن در آب پیشروی می کردند به تقلید از آنها با دست و پا زدن و تقلا کردن بسیار کوشیدند که بتوانند در آب پیشروی نمایند. و از فرو رفتن به عمق آب جلوگیری می نماید. برای انسان یادگیری شنا و قدرت شنا ورشدن در آب در واقع بخشی از اقدامات او در جهت بقا وزیستن بوده است. عواملی که می توان در سوق دادن بشر به طرف آب موثر دانست عبارتنداز: احتیاجات مادی، راحتی، نجات دادن جان در هنگام خطر. علاوه بر این بعضی از اقوام و دوران باستان به خاک سپردن بدن پس از مرگ اهمیت زیادی داشته است. از این این رو از غرق شدن در آب بسیار هراسناک بودند و این احساس ترس از غرق شدن و محرومیت از تدفین آنها را به یادگیری شنا وامی داشته است نمونه دیگری باقیمانده از آشوریهای دوران باستان در یک نقاشی فرار 3 نفر را ترسیم کرده که در رودخانه و جریان آب بر روی مشکهایی پر باد در حال فرار از دست آشوریها هستند و با حرکت دستها و پاهایشان شناهایی مانند قورباغه و پهلو انجام می دهند.
اسلاید 3 :
اولین مسابقات ورزش شنا را انگلیسیها در لندن برگزار کردند. منظورهای تعلیم شنا به دو صورت بوده: بخشی جنبه پاکیزگی و مذهبی و بخش دیگر منظور عملی و جنگی داشته است. در دوران قاجاریه حوضهای بزرگی شبیه استخر سرپوشیده در حمامها وجود داشته است. و برای شنا کردن و آب بازی استفاده می شده. در اطراف چال حوض ها سکوهایی به ارتفاع 2 یا 3 متری وجود داشته که از بالای آن به داخل آب می پریدند و عملیاتی مانند پشتک وارو انجام می دادند روشنایی چال حوض ها از سوراخ کوچکی که در سقف بود تأمین می شد. در جاهایی که این چال حوض ها وجود داشت تقریباً 9 ماه از سال آب تنی رایج بود و فقط 3 ماه زمستان چال حوض ها و شناگری و آب بازی تعطیل می شد. برای نشان دادن استقامت در شنا چندین بار به دور چاله حوض شنا می کردند و قدرت شناگر را معلوم می کردند.
اسلاید 4 :
مشخصات استخر:
استخر محل مخصوصی است برای شنا، شیرجه، و اتربلوکه در اندازهای مختلف ساخته می شود. ولی استخرهایی که در ان ها مسابقات رسمی را برگزار می کنند. باید دارای مشخصاتی معین باشد. این مشخصات از طرف فدراسیون بین المللی آماتور که آن را مبنا (fina) می خوانند به شرح زیر تعیین شده است. طول= 50 متر، عرض= حداقل 21 متر، عمق= 8/1 متر، تعداد خطوط= 8 خط (عرض هر خط 5/2 متر، در استخرهایی که رکورد گیری می کنند دمای آب باید 22 تا 24 درجه سانتی گراد باشد.
اسلاید 6 :
لباس شنا:
لباس مخصوص شنا یک شلوار کوتاه و چسبند به بدن است که باید وزن آن بسیار کم باشد و آب را در خود نگاه ندارد. طبق مقررات بین المللی شلوار شنا هنگام مسابقات بین المللی و رکورد گیری باید از پارچه ای به رنگ تیره و به صورت یک تکه باشد.
اسلاید 8 :
مسابقات جهانی شنا: کرال سینه: 100 متر، 200 متر، 400 متر، 800 متر، 1500 متر
کرال پشت: 100 و 200 متر قورباغه و پروانه 100 و 200 متر
مختلط انفرادی (چهار شنای انفرادی شامل شنای پروانه، پشت، قورباغه، آزاد) 200 و 400 متر
تیمی آزاد: 100×4 متر، 200×4 متر
مختلط تیمی: 100×4 متر
داوران: مسابقات رسمی شنا را گروهی داور نظارت و قضاوت می کنند.
عبارت از: سر پرست کل مسابقات، استارتر، سرپرست وقت نگهدارها، دقت نگهدار، برای هر خط- سرداور و داوران رده بندی برای هر خط داور برگشت برای هر خط داور شنا (استیل) گویند، نویسنده نتایج و هماهنگی کننده شنا گران .
اسلاید 9 :
آشنایی با صدمات ورزش شنا و توان بخشی آنها
اسلاید 10 :
«شانه»
«زانو»
«ساق و پا»
فواید ورزش شنا از دیرباز شناخته شده است. شنا از معدود ورزش های هوازی است که تأکید آن بر قسمت های فوقانی بدن است و انعطاف پذیری کمتری برای آسیب به مفاصل، عضلات و تاندون ها وجود دارد. مدت زیادی است که از آب درمانی برای کمک به تعدیل اختلالات روماتولوژی، نورولوژی و اسکلتی استفاده می شود.
علیرغم سبکی بدن در آب شنا ورزشی سنگین به شمار می آید. و تمام عضلات اصلی بدن را به حرکت وا می دارد. شنای کرال سینه، قورباغه، پشت تقریباً از تمامی عضلات اصلی بدن= شکم، عضلات دوسر و سه سر، سرین، و عضلات پشت ران، و چهار سر استفاده می شود.
ورزش شنا نیاز به قدرت در محدوده وسیعی از حرکات مفصلی به ویژه در شانه دارد. این ورزش ترکیبی از انعطاف پذیری، کشش و تکنیک است. اگر یکی از این سه عامل مختل گردد فرد مستعد آسیب می شود. بکارگیری تکنیک خوب و حفظ آن در جلوگیری از ایجاد آسیب مهم است. یک مربی آگاه می تواند از بروز مسائل و آسیب های مزمن بکاهد. ارتباط نزدیک و موثر با پزشک می تواند امکان بهترین درمان همراه با کمترین وقفه را در تمرینات شناگر فراهم سازد.
اسلاید 11 :
شانه، زانو، ساق پا، آرنج و پشت به ترتیب محل های بروز آسیب در شناگران هستند. که با برخی از این صدمات و حوه برخورد با انها آشنا می شویم.
«شانه»
«علل درد شانه»
«تصویربرداری»
«توان بخشی»
آسیب های شنا اغلب از نوع آسیب های مضمن می باشد. و مکانیزم ایجاد آنها به علت استفاده بیش از حد عضو و حرکات مکرر می باشد. شایع ترین نوع آسیب در شناگرهای حرفه ای درد شانه به علت حرکات چرخشی مکرر است که در سه شنای کرال سینه، کرال پشت و پروانه وجود دارد و در هنگام شروع و مرحله کشش دست نمود بیشتری دارد که استفاده از کفی های دستی و تخته کمکی شنا در تمرینات باعث افزایش این درد می شود.
اسلاید 12 :
«علل درد شانه»
درد شانه در یک شناگر علل متعددی می تواند داشته باشد که در جدول زیر ذکر شده است.
علل درد کمر بند شانه ای در شناگران
اسلاید 13 :
* مراحل ایجاد آسیب در مفصل شانه متعاقب کشش به سه مرحله تقسیم شده است:
مرحله اول: ورم و خونریزی درون عضلات گسترش می یابد. درد مبهم ابتدا پس از فعالیت وجود دارد. ممکن است به سوی احساس درد حین ورزش پیشرفت نماید. این مرحله برگشت پذیر است و عموماً در ورزشکاران زیر 25 سال دیده می شود.
مرحله دوم: تداوم التهاب و تحریک که منتهی به ضخیم شدن بورس مفصلی می شود. درد در تمام اوقات وجود دارد ولی شب ها شدت می یابد. بین 25 تا 40 سالگی دیده می شود.
مرحله سوم: پارگی عضلات رخ می دهد. درد مداوم که ممکن است شب فرد را از خواب بیدار کند وجود دارد. درد می تواند در خارج بازو به سمت آرنج انتشار یابد. ممکن است ضعف نیز وجود داشته باشد. در سنین بالای 41 دیده می شود.
اسلاید 14 :
* برنامه تمرینات
برنامه تمرین می تواند برای مراعات شانه آسیب دیده تغییر یابد. در این رابطه همکاری مربی بسیار ارزشمند است. مسافت کل باید کاهش یابد. پرهیز از حرکات برانگیزاننده درد و محدود کردن مسافت در صورت درد،اجازه بهبود آسیب را بدون این که موقعیت شناگر به خطر افتد می دهد.
قبل از شنا وقت کافی برای پرداختن به تمرینات کششی باید لحاظ گردد. تکنیک غلط و کشش بیش از حد در نقطه درد علایم را تشدید میکند. گرم گردن 20-30 دقیقه ای در آب با حرکات مختلف و متنوع پیش از پرداختن به تمرینات سخت پیشنهاد می شود.
اسلاید 15 :
* تکنیک حرکات
هر چه انعطاف پذری بیشتر باشد چرخش بدن در مواردی مثل شنای کرال سینه یا پشت کمتر است. میزان طبیعی گردش پهلو به پهلو 70-100 درجه است.
گردش بدن امکان حرکت آسان تر بازو را ضمن این که از آب بیرون می آید و وضعیت بهتر بازوی مقابل را ضمن این که به د اخل آب می رود، فراهم می سازد. با گردش کمتر بدن، حرکت دور شدن بیشتری در شانه رخ می دهد که احتمال آسیب را افزایش می دهد چنان که در شنای پروانه که بدن گردشی پیدا نمی کند شیوع درد شانه بیشتر است.
اسلاید 16 :
«زانو»
زانو درد، علل متعددی در شناگران دارد. به دلیل میزان قابل توجه خم شدن زانو در برخی از مانورها، تحریک بیشتری به این مفصل وارد می شود. در معاینه ممکن است حساسیت موضعی روی زانو وجود داشته باشد، فشار روی کشکک ها باعث درد می شود و کرپیتاسیون ممکن است وجود داشته باشد.
اسلاید 17 :
«ساق و پا»
اسلاید 18 :
ساق و پا سومین ناحیه آسیب در شناگران است.
کاهش موقت شدت لگدها می تواند به بهبود آن کمک کند .
شنا به عنوان یک ورزش رقابتی موجب رشد اجتماعی فرد می شود. برای افراد در هر موقعیت سنی فواید و برتری هایی نسبت به سایر ورزش ها دارد. برای رقابت، مدت زیاد و مسافت های طولانی تمرین در آب لازم است. برنامه های تمرینی گاه 10 ماه در سال را شامل می شوند. بنابراین بیشتر آسیب های شنا اختلالات بیش مصرفی ثانویه به ضربه های مکرر مزمن است.
اسلاید 19 :
ناهنجاری
درشنای قورباغه زمانی که مفصل ران در وضعیت چسبیده به هم و چرخیده به داخل می باشد حرکت زانو در یک حالت چرخش از حالت بسته به حالت باز تغییر وضعیت می دهد و در این حرکت زمانی که با چرخش به خارج و باز شدن کامل هر دو پا توأم می گردد کشش قابل توجهی بر سطح داخل زانو وکشکک وارد می کند. این مشکل نه تنها در شناگران مبتدی به علت تکنیک ضعیفشان، بلکه در شناگران حرفه ای نیزی به خاطر شدت ضربه شلاقی و تعداد ضربات زیاد در طی تمرینات دیده می شود.