بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

مروری بر برنامه ریزی زایمان
تنظیم خانواده
آمادگی سایر اعضای خانواده
مراقبت از نوزاد و علایم خطر نوزاد

اسلاید 2 :

برنامه ريزی برای زايمان
بهتر است از اواخر ماه هفتم وسايل مورد نياز زن باردار و نوزادش برای مراجعه به بيمارستان آماده شود.
وسایل مورد نیاز زائو:
لباس گشاد و راحت
دستمال کاغذی، نواربهداشتی
لباس زیر
لوازم شخصی(صابون، شامپو، مسواک و خمیردندان، برس سر، لوازم آرایشی، دمپایی و .)
شماره تلفن های ضروری
مدارک پزشکی مربوط به حاملگی فعلی (دفترچه بیمه، جواب آزمایش ها، سونوگرافی، پرونده بهداشتی، .)
وسایل مورد نیاز نوزاد:
لباس مناسب فصل(کلاه، جوراب، زیر پوش، شلوار، لباس رو)
پتوی نوزاد
پوشک
ساک حمل نوزاد

اسلاید 3 :

بهتر است در دوران باردرای و با مشورت پزشک، ماما و یا حتی دوستان و بستگان، پزشک متخصص اطفال مورد نظر نیز انتخاب شود.
قبل از نزدیک شدن زمان زایمان، با مشورت پزشک یا ماما، محل زایمان تعیین شود .
تامین وسیله نقلیه، فاصله منزل تا محل زایمان و مدت زمان آن مورد توجه قرارگیرد.
تاریخ احتمالی زایمان به (همراه) گفته شود.

اسلاید 4 :

برخی از مادران که به کودک خود شیر میدهند ممکن است خونریزی ماهانه نداشته باشند ولی این امر دلیلی بر عدم توانایی آنان برای بارداری نیست در بسیاری از مراکز بهداشتی درمان ی، وسایل پیشگیری از بارداری پس از مشاوره در اختیار زوجین قرار میگیرد در مشاوره در مورد انواع روش های پیشگیری از باردرای، چگونگی استفاده از موارد منع مصرف و مشکلات آنها و زمان مراجعات با زوجین گفته میشود.
مشاوره این امکان را برای زوجین فراهم میکند که آگاهانه و با در نظر گرفتن وضعیت فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و شرایط جسمی و روانی خود، یک روش پیشگیری مناسب را انتخاب کنند. قرص های پیشگیری از بارداری (لاینسترول)، آیودی (دستگاه داخل رحمی)، کاندوم وم امپول های تزریقی (DMPA) در دوران شیردهی قابل استفاده است. استفاده از قرص های ضد بارداری ترکیبی در صورتی که نوزاد تا 6 ماهگی فقط شیر مادر تغذیه کند، توصیه نمیشود.

اسلاید 5 :

آمادگی اعضای خانواده
لازم است فرزند بزرگتر برای پذیرش نوزاد جدید آماده شود و توجه او به همکاری برنامه های دوران بارداری جلب شود.
در دوران بارداری:
فرزند را در یکی از ملاقات های دوران باردای به همراه برده و بگذارید که به صدای قلب جنین گوش دهد و حرکت جنین را لمس کند.
کودک در تهیه ملزومات، وسایل و تزئین اتاق نوزاد شرکت داده شود.
اگر قرار است که تخت کودک به نوزاد جدید تعلق گیرد حداقل 2 ماه قبل از زایمان، کودک به رختخواب جدیدش راهنمایی شود.
همراه کودک تلویزیون تماشا کرده و یا کتاب خوانده شود.
به سوالات کودک در مورد بچه جدید و یا هر سوال دیگری که او دوست دارد پاسخ داده شود
کودک به خانه دوستان یا آشنایان که شرایط مشابه دارند برده شود.

اسلاید 6 :

در زمان بستری در بیمارستان :
برای برقراری ارتباط بین کودک و نوزاد به زور متوسل نشده و در این دیدار در مورد عشق و علاقه والدین به او تاکید گردد.
به کودک اجازه داده شود تا بدن نوزاد را لمس کند.
از طرف مادر ، نوزاد و پدر به کودک هدیه داده شود.
درخانه پس از ورود نوزاد:
بهتر است یکی از بستگان، همسر و یادایه از کودک نگهداری کند.
لازم است والدین اوقاتی از روز را باکودک تنها باشند.
همزمان با تغذیه نوزاد، کودک نیز در کنار مادر قرارگیرد و او را با بازی کردن یا خوردن نوشیدنی سرگر کند.
هدایای کوچکی از طرف نوزاد به کودک داده و به او در باز کردن هدیه کمک شود.
کودک برای انجام کارهایی که مناسب سن اوست تشویق و تحسین شود. در این صورت کودک بودن از نوزاد بودن بهتر به نظر میر سد.

اسلاید 7 :

آمادگی برای پدر شدن

اسلاید 8 :

پذیرش نقش پدر:
رفتار پدر در دروان بارداری همسرش تحت تاثیر باورهای فرهنگی ، اعتقادات واحساسات اوست. خاطرات هر مرد از پدرش ، تجربیات دوران کودکی اش و ادراک وی از پدر بودن ، به او در انتخاب وظایف و مسئولیت هایش کمک میکند .مردی که به بچه و پرورش او علاقمند باشد درمورد نقش پدر بودنش هیجان زده و شادمان است و با همسرش مشارکت میکند . گاهی ممکن است مرد احساس تنهایی کند و به سرگرم کردن خود با کار وگذراندن زمان بیشتری در خارج از خانه علاقمند شود .به هرحال به نظر بیشتر مردان ،بارداری می تواند بهترین زمان آمادگی برای پذیرش نقش " پدری" و قبول نقش " مادری " همسرش باشد.

اسلاید 9 :

ارتباط با جنین :
ارتباط پدر با جنین به همان قوت ارتباط مادر و جنین است .ارتباط پدر ممکن است به صورت بوسیدن یا لمس کردن شکم زن باردار ،اشتیاق برای شنیدن صدای قلب جنین ، حرف زدن با جنین و یا لمس حرکت او باشد. ایجاد ارتباط پدر با جنین نیز مشابه زن باردار در سه مرحله ظاهر میشود در مرحله اول که از چند ساعت تا چند هفته طول میکشد ،قبول بارداری است . مردها نسبت به بارداری در صورت خواسته یا ناخواسته بودن آن ،با خوشحالی و یا با حالت تردید واکنش نشان میدهند.درمرحله دوم ،مرد با این واقعیت که همسرش باردار است ،سازگار میشود.مرحله سوم که در هفته های آخر بارداری شروع میشود باهمسرش د رمورد نقش خودش در زایمان و آمادگی برای پدر شدن صحبت میکند . برخی مردان نیاز به زمان بیشتری برای سازگاری با وضعیت بارداری و پدر شدن دارند.

اسلاید 10 :

آمادگی برای زایمان :
بسیاری از زوجین در هفته های اخر بارداری هیجان زده و بی صبر میشوند . که این حالت عادی است . بزرگترین نگرانی پدر این است که همسرش به موقع به محل مناسب زایمان نرساند و نسبت به این زمان حساس غفلت کند. خیلی از مردان مایلند که بتوانند زمان زایمان و زمان مراجعه به بیمارستان را تشخیص دهند. مردی که از قبل بر ای زایمان آمادگی نداشته باشد ،ترس و هیجان خود را به همسرش منتقل میکند.اگاهی پدر در صورت امکان حضور او در کلاس آمادگی پیش از زایمان کمک میکند تا بر ای بسیاری از سئوالات و نگرانی های خود پاسخ مناسب دریافت نماید و بتواند همکاری موثری با همسر خود داشته باشد .
سیگار نکشند.دود سیگار برای رشد جنین مضر است.
در صورت امکان در کلاسهای آمادگی پیش از زایمان به اتفاق همسرشان شرکت کنند.
برای زمان زایمان ، از قبل آمادگی داشته باشند.

اسلاید 11 :

توصیه به پدر ها :
از تغییرات جسمی و روحی همسرشان آگاه باشند.
درباره روند بارداری ،زایمان و بعد از زایمان مطالعه کنند.
فشارهای عصبی و نگرانی همسرشان را کاهش دهند.
درکارهای منزل به وی کمک کنند.
شرایطی را فراهم کنند که همسرشان بیشتر استراحت کند. زن باردار باید توان خود را برای نگهداری نوزاد آینده و سلامت خود حفظ کند .
سیگار نکشند.دود سیگار برای رشد جنین مضر است.
در صورت امکان در کلاسهای آمادگی پیش از زایمان به اتفاق همسرشان شرکت کنند.
برای زمان زایمان ، از قبل آمادگی داشته باشند.

اسلاید 12 :

مراقبت از نوزاد

اسلاید 13 :

زندگی داخل و خارج رحمی نوزاد و رشد و تکامل وی تحت تاثیر عوامل بسیاری از جمله عوامل ژنتیکی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی قرار دارد . مثلا اگر مادری در دوره بار درای دچار بیماری قند یا مسمویت حاملگی شود جنین داخل رحم وی نیز تحت تاثیر قرارگرفته و دچار بزرگی جثه کاهش رشد در داخل رحم میشود.
در زایمان طبیعی برقراری ارتباط پوستی و عاطفی نوزاد و مادر و جریان شیردهی سریعتر از زایمان سزارین است و بهتر است این تماس بلافاصله پس از تولد و دراتاق زایمان باشد. تماس با پوست مادر میتواند بسیاری از مشکلات رفتاری نوزاد مانند پرخاشگری بزهکاری و . در آینده کاهش دهد. بنابراین با مراقبت عاطفی و روانی بیشتر وحمایت از مادر و نوزاد توسط خانواده میتوان به میزان قابل توجهی بار اجتماعی، اقتصادی و روانی خانواده ها و جامعه را کم کرد.

اسلاید 14 :

مراقبت های لازم از نوزاد بلافاصله بعد از تولد:
می بایست بلافاصله بعد از تولد نوزاد را باحوله تمیز خشک نموده و گرم نگهداشت.
بلافاصله بعد از تولد نوزاد باید شروع به تنفس و یا گریه نماید و رنگ بدن وی صورتی باشد. جهت اطمینان از سلامت نوزاد، ماما یا پزشک، نوزاد را از نظر تعداد ضریان قلب، تعداد تنفس، رنگ پوست، قدرت عضلانی و پاسخ به رفلکس ها مورد ارزیابی قراردهد.
جهت برقراری ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد، بایستی نوزاد بلافاصله بعد از تولد خشک و جهت برقراری تماس پوست به پوست با مادر روی شکم یا سینه مادر قرار گیرد.
در اتاق زایمان به نوزادان ویتامین K و هپاتیت تزریق میشود.
بعضی از نوزادان خصوصا نوزادانی که قبل از هفته 40 حاملگی بدنیا می آیند و یا وزن زمان تولد آنها کمتر از2500 گرم و یا بیشتر از 4000 گرم است ممکن است نیاز به مراقبت های حمایتی داشته باشند.
رعایت نکات بهداشتی و شستشوی دستها:
دستها مهمترین منبع انتقال میکروب به بدن نوزاد هستند. بنابراین لازم است قبل از هرگونه تماس با نوزاد حتما دست ها را باآب و صابون شتسشو داد. شستشوی دستها می بایست برای اولین تماس با نوزاد به مدت 3 دقیقه و سپس در طول روز هر بار به مدت 10 تا 15 ثانیه صورت گیرد.

اسلاید 16 :

مشخصات نوزاد:
1- پوست نوزاد: در روزهای اول تولد ممکن پوست نوزاد قرمز، صورتی و یا ارغوانی رنگ باشد گاهی پوست نوزاد توسط پوشش چرب و سفید رنگی به نام ورنیکس پوشیده شده که از پوست محافظت مینماید و با اولین شستشو پاک میشود. در صورت زردی، کبودی و رنگ پریدگی پوست نوزاد با پزشک مشورت شود.
پوست بدن بعضی از نوزادان خصوصا نوزادان نارس نرم میباشد و در بعضی از نوزادان بویژه آنهایی که بعد از هفته 30 باردرای بدنیا می آیند چروکیده همراه با پوسته ریزی است که طبیعی بوده و نیازی به چرب کردن ندارد. پوست نوزادان توسط موهای نرمی به نام لانکو پوشیده شده است که بعد از 1 تا 2 هفته از بین میرود.
در برخی نوزادان مویرگ های بعضی از نقاط پوست نظیر وسط پیشانی، پشت گردن و روی پلک فوقانی ممکن است برجسته و صورتی رنگ باشد که به آنها اصطلاحا همانژیوم گفته میشود که طبیعی بوده و معمولا طی سال اول زندگی به تدریج محو میشود.

اسلاید 17 :

در طی 2 تا 3 روز اول تولد بثورات نوزادی به شکل برجستگی های سفید رنگ روی پوست نوزادان شایع بوده و در اکثر نقاط بدن به جز کف دست و پا ظاهر میشوند و بتدریج در طی یک هفته خود بخود از بین میروند. اما در صورتی که این بثورات قرمز و یا چرکی شود می بایست به پزشک مراجعه نمود.
حس لامسه نوزاد از ابتدای تولد وجود دارد و به همین علت نوزادان با تماس پوست به پوست با والدین آرام میشوند. و به تحریکات دردناک پاسخ میدهند.
پوست نوزاد باید همیشه خشک و تمیز نگه داشته شود.و نیازی به مصرف روغن یا کرم خاصی برای چرب کردن پوست او نیست .
برای درمان راش یا جوشهای ریز و قرمزی که بین رانهای نوزاد ظاهر میشود باید این نواحی را تمیز و خشک و در معرض هوا قرارداد.

اسلاید 18 :

2- ضربان قلبت نوزاد:
تعداد طبیعی ضر بان قلب نوزاد بیشتر از تعداد طبیعی ضربان قلب بزرگسالان و حدود 110 تا 160 ضربه در دقیقه میباشد. ممکن است در هنگام خواب تعداد ضربان قلب تا 85 ضربه در دقیقه کاهش یابد. ضمنا درهنگام گریه کردن تعداد ضربان قلب مختصری افزایش میابد که طبیعی است.
3- تعداد تنفس نوزاد:
تعداد تنفس طبیعی نوزاد کمتر از 60 تنفس در دقیقه است که این تعداد بیشتر از تعداد ت نفس بزرگسالان می باشد. تنفس طبیعی باید بدون ناله باشد.

اسلاید 19 :

4- درجه حرارت نوزاد:
درجه حرارت طبیعی بدن نوزاد 5/36 درجه سانتی گراد میباشد . جهت تعیین درجه حرارت از زیر بغل بایست دماسنج را به مدت 5 دقیقه در زیر بغل گزاشته شود که در حالت طبیعی 36 تا 37 درجه میباشد برای جلوگیری از کاهش حرارت بدن نوزاد و سرد شدن وی میبایست:
تماس پوست با پوست مادر و نوزاد طولانی تر شود.
گرمای اتاق بین 28 تا 25 درجه سانتی گراد حفظ شود.
از پوشش مناسب برای نوزاد استفاده شود.
تغذیه پستان مادر به طور مکرر از سرد شدن نوزاد جلوگیری مینماید.
از گذاردن نوزاد روی سطوح سرد و کنار پنجره جهت تعویض پوشک و یا لباس خیس نوزاد خودداری شود و پوشک و لباس خیس نوزاد هرچه سریعتر تعویض گردد.
سر نوزاد با کلاه پوشانده شود.

اسلاید 20 :

معیارهای رشد نوزاد
اندازه قد، وزن و دور سر
اولین بار اندازه گیری های قد، وزن و دور سر در اتاق زایمان بعد از تولد انجام میوشد.
وزن نوزاد نیز بطور طبیعی بین 2500 تا 4000 گرم است. نوزادان در هفته اول مختصری وزن از دست میدهند که تا 10روزگی جبران شده و به وزن زمان تولد میرسد. در 5 ماهگی وزن شیرخواران دو برابر زمان تولد میشود و در یک سالگی وزن شیرخوار طبیعی سه برابر وزن زمان تولدش میباشد.
دور سر به طور طبیعی بین 33 تا 37 سانتی متر است.
البته این معیارها به ژنتیک، جثه و قد پدر و مادر، تغذیه و شرایط محیطی و آب و هوایی نیز بستگی دارد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید