بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

استرس و راهکارهای کنترل آن

اسلاید 2 :

آن را که مدد ز اندرون است // زین عالم بی مدد نترسد

چون گل بشکفت و روی خود دید // زان پس ز قبول و رد نترسد

اسلاید 3 :

کار جنبه ای از زندگی است که صرف نظر از منابع مالی، برخی از نیازهای اساسی آدمی مثل تحرک روانی و بدنی، نیازهای اجتماعی و احساسات خود ارزشمندی را ارضاء می کند. بنابراین کار می تواند منبع فشار روانی نیز می باشد.

در دهه اخیر موضوع استرس و آثار آن در سازمان ها مورد توجه بسیار واقع گردیده است. مدیران، کارکنان و ارباب رجوع سازمان، تحت تاثیر فشار عصبی دچار حالات روانی خاصی می گردند و دست به اعمالی می زنند که مستقیما در فعالیت ها و بازدهی سازمان منعکس می گردد.

اسلاید 4 :

هر آنچه سازگاری فرد را بر هم زده و ضرورت سازگاری مجدد را ایجاب می کند استرس نامیده می شود.استرس در رابطه ی بین فرد و محیط بوجود می آید که در طی آن،رابطه در نظر فرد،فشار آورنده و کنترل آن برای او سخت می شود

به عبارت دیگر می توان گفت: استرس برایندی است از تعامل فرد و محیط که سازگاری فرد را بر هم زده و ضرورت سازگاری جدیدی را ایجاب می کند.

تعریف استرس

اسلاید 5 :

در واقع فشاری که فرد در موقعیت های استرس زا احساس می کند ، ضرورتاً شامل مسایل و موضوعات منفی نمی شود بلکه وقایع مثبت هم ممکن است تنش زا باشد. چرا که در این گونه رویدادها و حوادث باز هم ضرورت و نیاز به سازگاری مجدد وجود دارد.از سوی دیگر همه ی انسان ها به شیوه ای یکسان، تنش زایی محرک ها را درک نمی کنند.برخی افراد حساس تر بوده و سریعا برانگیخته می شوند و برخی دیگر از حساسیت کمتری برخوردارند و دیرتر برانگیخته می شوند.

اسلاید 6 :

گرچه برخی بر این باورند که بین میزان استرس و سطح عملکرد رابطه ی معکوسی وجود دارد.اما تجربه نشان داده است که استرس همیشه منفی نیست بلکه می تواند تاثیرات مثبتی هم بر عملکرد داشته باشد. بنابراین نمی توان رابطه ی استرس با عملکرد را بصورت خطی تصور کرد و گفت هرچه استرس بیشتر باشد اثرات آن هم بدتر است.نمودار رابطه بین این دو،یک شکل منحنی گونه است و این بدان معناست که استرس خیلی کم و خیلی زیاد هر دو دردسر سازند.
رابطه بین استرس و عملکرد

اسلاید 7 :

استرس خیلی زیاد بهره وری،اعتماد به نفس و کارایی را کاهش می دهد و باعث می شود فرد احساس خستگی و ناتوانی کند،حال آنکه استرس خیلی کم نیز به معنای فقدان انگیزه،نشاط،شادابی و پویایی است.بنابراین برای داشتن یک زندگی پویا و شاد با عملکرد مناسب،سطح بهینه ای از استرس ضروری است.

اسلاید 8 :

تنش حاصل از فشار روانی هم جسم و هم روان را تحت تاثیرقرار می دهد. چرا که انرژی حاصل از این تنیدگی در اعماق وجود و به صورتی پنهان باقی نمی ماند، بلکه به هر شکلی راه خودش را برای به سطح آمدن و ورود به دنیای خارج پیدا میکند و به بیرون ریخته می شود.
تاثیرات استرس بر بدن

اسلاید 9 :

این برون ریزی با علائمی همراه است:

علائم فیزیولوژیک

1.سردرد 2.معده درد 3..

علائم رفتاری

1.ناخن جویدن

2.گریه کردن

3.غیبت های کاری

4.. علائم روانی

1.عدم تمرکز 2.بی انگیزگی 3.احساس خستگی

اسلاید 10 :

زندگی از جنبه های مختلفی می تواند تنش زا باشد.این ابعاد در هم تنیده اند و استرس در یک حیطه می تواند منجر به بروز استرس در حیطه های دیگر شود. برخی از مهمترین این جنبه ها عبارتند از:

1.شغلی

2.روابط خانوادگی

3.مسائل فردی

4.شرایط محیطی-اجتماعی

منابع بالقوه ی تنش زا

اسلاید 11 :

به طور کلی می توان گفت عواملی که به صورت بالقوه در محیط کار می توانند تنش زا باشند عبارتند از:

1.فشار کار

2.روابط نامناسب و سرخوردگی های ناشی از آن 

3.فشار روانی ناشی از نقش: تعارض در نقش و ابهام در نقش

4.سطح مسئولیت پذیری

5.تغییر در نوع و محل کار

6.شرایط نامناسب فیزیکی و شیمیایی محل کار

عوامل بالقوه تنش زای شغلی

اسلاید 12 :

اگرچه خود فرد در چگونگی شکل گیری و شدت آن نقش دارد؛اما شاید بتوان بخشی از این فشارها را هم ناشی از ساختارهای حاکم بر سازمان و شیوه های مدیریت آن دانست.زیرا وقتی که ساختار سازمان،تعیین کننده ی سطح اختلاف ها،میزان قوانین و مقررات و محل تصمیم گیری هاست، قوانین و مقررات سخت و دست و پا گیر و سیستم مدیریت غیر مشارکتی را برای سازمان خود تعریف می کند،و یا برعکس وقتی آزادی بیش از حد بر ساختار سازمان حاکم می نماید و مسئولیتی را تقبل نمی کند،مسلماً نمی تواند برآورد مناسبی از نیازهای کارکنان و فشارهای حاکم بر آنها داشته باشد. در چنین شرایطی روابط درون سازمانی،نیز روابط مناسب و سالمی نخواهد بود.و اینها همه تهدیدی جدی،هم برای کارکنان و هم برای سازمان است و فشارهای بی دلیلی را بر افراد تحمیل می کند.

اسلاید 13 :

اجازه دهید در خصوص فشار روانی ناشی از نقش،کمی بیشتر صحبت کنیم. عدم همخوانی انتظارات نقشی با برداشت خود فرد از نقشی که ایفا می کند تنش زاست.علاوه بر این گزینه، موارد دیگری که می توانند تنش زا باشند عبارتند از:

-ابهام در ایفای نقش

-تعارض در ایفای نقش

اسلاید 14 :

ابهام در نقش وقتی اتفاق می افتد که ضرورت های رفتاری مرتبط با یک نقش مبهم باشد و فرد نداند در نقشی که ایفا می کند چه رفتارهایی را باید انجام دهد،حد و مرزهای نقشی او چیست و محدوده ی عملکردش تا کجاست.وقتی سازمان از افراد توقعات آشفته و نامشخص دارد فرد ابهام در نقش را تجربه می کند.

تعارض در نقش وقتی اتفاق می افتد که فعالیت های چندگانه ای که برای یک نقش ضرورت دارد با فعالیتی که برای سایر نقش ها ضرورت دارد ناهمساز باشد.تعارض در نقش خود به دو دسته تعارض در نقش و تعارض بین نقشی قابل تقسیم است.

اسلاید 15 :

منابع بالقوه ی تنش زای محیطی:

عوامل تنش زای محیطی را به طور کلی می توان به چهار دسته ی زیر تقسیم کرد:

نابسامانی های اقتصادی

نابسامانی های سیاسی

نابسامانی های تکنولوژی

نابسامانی های اجتماعی

اسلاید 16 :

همانطور که بیان شد این چهار دسته از عوامل به عنوان منابع بالقوه ی تنش زا عمل می کنند. اما اینکه آن ها به صورت تنش های بالفعل در خواهند آمد یا نه به تفاوت های فردی بستگی دارد.برخی از مهمترین عواملی که باعث بوجود آمدن تفاوت های فردی می شوند عبارتند از:

1.شیوه ی ادراک

2.حمایت های اجتماعی

3.اعتقاد داشتن به منبع کنترل درونی یا بیرونی

4.شیوه های مقابله ای مورد استفاده

اسلاید 17 :

افراد مختلف در مقابله با موقعیت های استرس برانگیز راهکارهای مختلفی را بکار می برند که عبارتند از:

1.روش های هیجان مدار

2.روش های مسئله مدار

3.روش های مقابله ای ناسازگار

4.شیوه های مقابله ای مورد استفاده :

اسلاید 18 :

همان گونه که بیان شد،ابعاد مختلف زندگی به هم وابسته و در هم تنیده اند،استرس در یک حیطه می تواند موجب استرس در حیطه های دیگر شود و متقابلاً مدیریت استرس در یک بعد به سازگاری بهتر فرد در ابعاد دیگر کمک می کند.
راهکارهای مقابله با تنش

اسلاید 19 :

هدف از مدیریت استرس این نیست که استرس از زندگی حذف شود، بلکه استرس بخشی از زندگی است و حداقل مقداری استرس برای اینکه هوشیار، فعال و با انگیزه بمانیم ضروری است.اما استرس شدید یا طولانی می تواند بار سنگینی را بر منابع ذهنی ما وارد کند و ما را در برابر بیماری های مرتبط با استرس (بیماری های گوارشی، آلرژی، بیماری قلبی و افسردگی)آسیب پذیر کند.

اسلاید 20 :

همچنین استرس مزمن روزمره و حوادث استرس زای زندگی، ممکن است توجه فرد را از مراقبت نسبت به خود منحرف کرده و باعث شود فرد فرصت کافی برای ورزش، غذای مناسب و استراحت کافی نداشته باشد. از این بدتر ممکن است فرد در تلاش برای سازگاری دست به رفتارهایی بزند (مثل: استفاده از سیگار و مشروبات الکلی) که شاید درکوتاه مدت باعث کاهش استرس شوند ولی به هیچ وجه رفتارهای سالمي به حساب نمی آیند. پس لازم است راهکارهای لازم در خصوص کنترل استرس را بیاموزیم. منظور از راهکار ها، مجموعه فعالیت هایی است که فرد به منظور بهبود بخشیدن به وضعیت جسمانی – روانی خود و افزایش آستانه تحملش می تواند انجام دهد که شامل راهکارهای کوتاه مدت و بلند مدت می باشد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید