بخشی از پاورپوینت

اسلاید 3 :

فصل اول
ديدگاهها و نظريات بازرگاني بين المللي

اسلاید 4 :

نظريه آدام اسميت
بنيانگذار مكتب اقتصاد كلاسيك يعني آدم اسميت نيز مبادلات تجاري بين ملت ها را مورد تجزيه و تحليل قرار داده و با مطرح نمودن نظريه برتري مطلق و تقسيم كار بين المللي به كشورها توصيه نموده است كه منابع اقتصادي خود را در زمينه كالاهايي به كار برند كه در توليد آن ها نسبت به ساير كشورها از مزيت مطلق برخوردارند .

اسلاید 5 :

نظريه ريكاردو
ديويد ريكاردو هم كه از شاگردان همين مكتب بشمار مي آيد با انجام مطالعات ارزنده خود نظريه برتري نسبي را ارايه كرد كه نسبت به تئوري اسميت فراگيرتر بوده است.
از ديدگاه اين نظريه نه تنها برخورداري از مزيت مطلق بلكه دارا بودن مزيت نسبي هم مي تواند فرصت مناسبي براي كشورها در عرصه تجارت خارجي فراهم نمايد.

اسلاید 6 :

بر پايه اين تئوري كشورهايي كه در توليد چندين كالا برتري مطلق دارند بايد منابع اقتصادي خود را در كالهايي متمركز نمايند كه در توليد آن ها بيش ترين كارآمد را دارند هم چنين كشورهايي هم كه در توليد هيچ كالايي برتري مطلق ندارند بر پايه برتري نسبي مي توانند با ساير كشورها وارد مبادله شده و منافعي بدست آورند.

اسلاید 7 :

ديدگاه تئوري رقابتي ملي
در اوايل دهه 1990 نيز نظريه ديگري در قلمروو بازرگاني بين الملل بوسيله مايكل پورتر استاد دانشگاه ها وارد به نام تئوري مزيت رقابتي ملي ارايه گرديد.
از ديدگاه اين نظريه توان رقابتي يك كشور در عرصه تجارت بين الملل به چهار عامل اصلي بستگي پيدا مي كند كه شامل :
1- برخوردار از عوامل يا منابع اوليه توليد،
2- شرايط تقاضا در داخل كشور،
3- وجود صنايع مرتبط و پشتيباني كننده
4- و استراژي و ساختار شركت ها و رقابتي بودن محيط فعاليت آن ها مي باشد.

اسلاید 8 :

نظريه مر كانتيليسم
اولين نظريه اي كه در مورد تجارت بين الملل ارايه شده در اواسط قرن شانزدهم و در انگلستان بوده است.
اين نظريه كه به نام مركانتيلسم شهرت يافت ذخاير طلا و نقره را به عنوان پايه ثروت ملي و عاملي تعيين كننده در برقرارري مبادلات خارجي كشورها مي دانست.

اسلاید 9 :

بررسي نقاط ضعف نظريه مركانتيليسم از ديدگاه هيوم
يكي از آن ها به نام ديويد هيوم موضوع تاكيد بر مازداد تر از تجاري را كه يكي از جنبههاي نظريه مذكور مي باشد به صورت زير مورد نقد قرار داده است.
هنگامي كه انگلستان در تجارت با فرانسه به مازداد تجاري دست مي يابد بر موجودي طلاي او افزوده مي شود كه اين خود به افزايش حجم پول و بالا رفتن سطح تقاضا در اين كشور مي انجامد. اين رويدادها باعث گران شدن كلاهاي صادراتي كشور مذكور گريدده و در نتيجه تقاضاي خارجيان براي اين كلالاها رو به كاهش مي گذارد.

اسلاید 10 :

نظريه برتري مطلق
آدام اسميت بر اين باور بود كه هر كشور بايد در توليد كالاهايي تمركز يابد كه در آن ها نسبت به ساير از مزيت مطلق برخوردار است و همچنين كالاهايي را وارد نمايد كه كشورهاي ديگر نسبت به او داراي برتري باشند.

اسلاید 11 :

مثال: ايران و هند دو كشور آسيايي هستند كه با توجه به شرايط طبيعي و موقعيت صنعتي هر دو توانايي توليد نخ طبيعي و نخ مصنوعي را دارند اما كارآمدي آن ها در نتوليد اين دو كالا متفاوت است. ايران براي توليد 1 تن نخ طبيعي بايد 60 واحد و براي توليد 1 تن نخ مصنوعي بايد 40 واحد از منابع اقتصادي خودرا به كار گيرد بنابراين اگر 240 واحد منابع داشته باشد مي تواند 6 تن نخ مصنوعي يا 4 تن نخ طبيعي توليد كند.

اسلاید 12 :

نمايش برتري مطلق در توليد و تجارت خارجي

اسلاید 13 :

نمودارهاي فوق نشان ميد هد كه ايران در توليد نخ مصنوعي نسبت به هند مزيت مطلق دارد و هند در توليد نخ طبيعي نسبت به ايران از برتري مطلق برخوردار است. با توجه به اين شرايط اگرا ايران منابع خود را در توليد نخ مصنوعي و هند در توليد نخ طبيعي به كار گيرند و بخشي از توليدات خود را با يكديگر مبادله نمايند مي توانند امكانات بيش تري را در اختيار جامعه قرار دهند.

اسلاید 14 :

برتري نسبي
نظريه مزيت مطلق آدام اسميت اگر چه به درك رفتار كشورها در مبادلات بين المللي كمك زيادي نموده است، اما سئوالاتي را در دهن اقتصاددانهاي پس از اسمتيت مطرح نمود. يكي از اين سئوالات اين بود كه اگر يك كشور در توليد همه كالاها نسبت به ساير كشورها برتري مطلق داشته باشد آنگاه چه نقشي در مبادلات بين المللي مي تواند دارا باشد. ديدگاه اسميت اين بود كه چنين كشوري نمي توانند در مبادلات خارجي منافعي بدست آورد پس احتمالاً در اين مبادلات شركت نخواهد كرد.

اسلاید 15 :

ديدگاه ريكاردو
پس از مدتي ديويد ريكاردو با بررسي و نقد تئوري مزيت مطلق نشان داد كه اين ديدگاه درست نيست. ريكاردو دركتاب اصول اقتصاد سياسي كه در سال 1817 منتشر شد ادعا نمود كه وقتي كشوري در توليد همه كالاها از برتري مطلق برخوردار باشد مي تواند كالاهايي را كه در آن ها بيشترين كارآيي را دارد توليد و صادر كند و در مقابل كالاهايي را كه كارآمدي كم تري در آن ها دارد از خارج وارد نمايد. با اجراي چنين سياستي اين كشور هم از مبادلات خارجي منافعي كسب خواهد كرد.

اسلاید 16 :

مثال: دو كشور تايلند و كره جنوبي را در نظر بگيريد كه هر دو امكان توليد گندم و برنج را دارا هستند اما شرايط آن ها در توليد اين دو كالا متفاوت است. تايلند در توليد هر دو كالا از مزيت مطلق برخوردار است. در اين كشور با 10 واحد منابع توليدي 1 تن گندم و با 5/13 واحد منابع 1 تن برنج توليد مي شود. بنابراين هرگاه اين كشور 200 واحد منابع توليدي در اختيار داشته باشد مي تواند 20 تن گندم يا 15 تن برنج توليد نمايد. هم چنين مي تواند به توليد تركيبي از اين دو كالا بپردازد.

اسلاید 17 :

اكنون فرض كنيد اين دو كشور تمايلي براي انجام مبادله با يكديگر نداشته و قصد دارند از هر دو كالا توليد نمايند. در راستاي اين هدف نيمي از منابع خود را صرف توليد گندم و نيمي ديگر را به توليد برنج اختصاص مي دهند. در اين حالت تايلند مي تواند به 10 تن گندم و 5/7 تن برنج يعني جمعاً به 5/17 تن از دو محصول دست يابد و كشور كره هم مي تواند موفق به توليد 5/2 تن گندم و 5 تن برنج يعني جمعاً 5/7 تن كالا گردد.

اسلاید 18 :

با توجه به اين شرايط ممكن است چنين برداشت كنيم كه چون كشور تايلند در توليد هر دو كالا نسبت به كره جنوبي برتري مطلق دارد. بنابراين دليلي براي انجام مبادله با اين كشور نخواهد داشت.

اسلاید 19 :

نمايش برتري نسبي در توليد و تجارت خارجي

اسلاید 20 :

در حالت اول يعني بدون انجام مبادله يعني بين دو كشور، تايلند مي تواند 10 تن گندم و 7/5 تن برنج توليد نمايد يعني اينكه به 17/5تن از اين دو كالا دست مي يابد. در حالت دوم يعني توليد تخصصي و انجام مبادله تايلند به 11 تن گندم و 7/75 تن برنج يعني جمعاً 18/75تن از هر دو كالا دست مي يابد كه بيش تر از حالت اول مي باشد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید