بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
«طراحی مخزن با الگوریتم GA-MSPAو ارزیابی عملکرد آن تحت شرایط تغییراقلیم»
اسلاید 2 :
مقدمه
در بسیاری از مناطق کشورمان، مخازن آب سطحی سدها نقش کلیدی در تامین نیازهای آبی پاییندست سد ایفا میکنند. بدین منظور لازم است ابتدا آورد رودخانه و بر اساس آن و نیازهای پایین دست، حجم مخزن بدرستی محاسبه گردد.
بعبارت دیگر مساله تعیین اندازه ظرفیت مخزن سد با فاکتورهایی از قبیل جریان ورودی به مخزن، نیازهای پایین دست و نیز سطح رضایتبخش عملکرد مخزن، ارتباطی تنگاتنگ داشته که در حین طراحی بایستی مد نظر قرار گیرد
اسلاید 3 :
سوابق تحقیق
اسلاید 4 :
اهداف تحقیق
1- طراحی و توسعه منحنی فرمان مخزن بر اساس الگوریتم MSPA با لحاظ نیازهای شرب و کشاورزی در شرایط تاریخی
2- بهینه کردن منحنی فرمان سد با هدف حداقل کردن کمبود پائین دست سد با الگوریتم GA-MSPA
3- ارزیابی عملکرد مخزن با احتساب نیاز زیست محیطی تحت شرایط تغییر اقلیم
اسلاید 5 :
منطقه مطالعاتی
موقعيت منطقه مطالعاتي
اسلاید 6 :
مواد و روشها
فلوچارت تحقیق
اسلاید 7 :
مدل بارش-روانابHBV-Light
ساختار كلي مدل HBVt ،)سيبرت، 2000).
اسلاید 8 :
مدل ریز مقیاس نمائی SDSM
این مدل تركيبي از دو روش توليد دادههاي آب و هوايي غير قطعي و روش رگرسيوني خطي ميباشد که در سال2000 توسط ويلي و همكاران توسعه و در سالهای بعد دچار تغییرات و ارتقا شده است. داده هاي ورودي شامل داده هاي مشاهداتي ايستگاهي و بزرگ مقياس NCEP و خروجي مدل هاي اقليمي كه از نزديكترين شبكه جهاني بدست آمده است
اين مدل طي مراحل کنترل کیفیت دادهها، انتخاب متغيرهاي پيش بيني كننده مناسب، واسنجي داده ها، توليد داده هاي مشاهداتي در دوره پایه، آنالیز آماری و توليد سناريوهای تغيير اقليم سريهاي روزانه را ريز مقياس ميكند. در مرحله غربال سازي و در دوره واسنجي با اعمال آزمون هاي همبستگي، همبستگي جزئي و همبستگي متقابل بين متغير اقليمي و داده هاي بزرگ مقياس NCEP بهترين متغير پيش بيني كننده را براي محل و متغير اقليمي مورد نظر انتخاب و آن را براي پيش بيني اقليم آينده در نظر مي گيرد.
Can ESM2
RCP2.6 , RCP8.5
اسلاید 9 :
الگوریتم SPA و MSPA
روش SPA ازجمله روشهای شبیهسازی است که بر اساس اعتمادپذیری 100% و مقادیر حداکثر کمبود محتمل، حجم مفید مخزن را طراحی مینماید.
از آنجائیکه حصول این میزان اعتمادپذیری از نظر اقتصادی همواره توجیهپذیر نبوده است، منتصری در سال 1999 برای اعمال تغییرات شاخصهای عملکرد، SPA را اصلاح و روش MSPA را پیشنهاد نمود. در این روش بر اساس شاخص اعتمادپذیری و آسیبپذیری، تعداد دوره شکست و کاهش تقاضا به ترتیب از روابط 1 و 2 محاسبه میگردد.
اسلاید 10 :
منحنی فرمان
اسلاید 11 :
الگوریتم GA
تابع هدف :
محدودیت ها :
اسلاید 12 :
نتایج
رواناب شبیهسازی شده و مشاهداتی در دوره واسنجی و صحت سنجی
اسلاید 13 :
نتایج
تغییرات دمای و بارندگی ماهانه ایستگاه سقز در دوره پایه و سناریوهای منتخب در دوره آینده نزدیک
6درصد
0/3و 0/8 درجه سانتی گراد
اسلاید 14 :
نتایج
منحنی فرمان سد زرینهرود بر اساس MSPA با دادههای تاریخی )2016-1990)
اسلاید 15 :
نتایج
اسلاید 16 :
نتیجه گیری
تغییرات دمای ایستگاه سینوپتیک سقز در سناریوهای اقلیمی RCP2.6 و RCP8.5 روند افزایشی و بارش روند خاصی را نشان نداده است و در شبیه سازی رواناب با مدل HBV-Light، تحت این سناریوها به ترتیب 9 و 15 درصد نسبت به شرایط پایه کاهش یافته است.
بررسی عملکرد مخزن در شرایط تاریخی نشان داد که شاخص های اعتمادپذیری با رویکرد GA-MSPA پنج درصد افزایش و شاخص آسیب پذیری سه درصد کاهش نسبت به رویکرد MSPA داشته که گویای عملکرد بهتر منحنی فرمان بهینه نسبت به شبیه سازی می باشد.
در شرایط تغییر اقلیم و سناریوها با توجه به روند کاهشی رواناب نسبت به دوره پایه، شاخص های عملکرد، بهبود چندانی نداشته اند.