بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

عوارض دخانیات

اسلاید 3 :

مقدمه:مدارک و شواهد علمی نشان داده است که استعمال دخانیات عمده ترین مشکل قابل پیشگیری بیماریها در جهان است که تاثیر مخربی بر سلامت افراد و بهداشت عمومی دارد.

اعتیاد به سیگار شایعترین، سخت ترین و بدترین نوع اعتیاد است که بسیاری از بیماریها را به همراه خود دارد و ترک آن باعث بازگشت سلامتی فرد خواهد شد. استعمال دخانیات مهمترین عامل مرگهای قابل پیشگیری است.

اسلاید 4 :

چرا بسیاری از افراد سیگار می کشند:
1) عدم آگاهی در مورد مضرات سیگار
2) نداشتن اعتماد به نفس کافی
3) خودنمایی
4) احساس آرامش و خوشایندی کاذب
5) جو خانوادگی نامطلوب
6) نداشتن مهارتهای لازم برای زندگی
7) فقر
8) بیکاری
9) نبود نظارت خانواده به خصوص در دوران نوجوانی
10) رفتارهای ضداجتماع

اسلاید 5 :

تعریف اعتیاد:
هر کار یا عملی که وابستگی به وجود آورد، حال این عمل هر چه که باشد سیگار نیز یکی از مواد اعتیادآور است که کشیدن آن به سرعت باعث وابستگی به آن و دروازه ورود به دنیای اعتیاد است.به عبارت دیگر اعتیاد عبارتست از یک تمایل غیر طبیعی نسبت به یک ماده مخدر که فرد نسبت به آن وابستگی جسمی و روحی پیدا می کند.

اسلاید 6 :

توتون
توتون تنهاهی گیاه در جهان است که دارای ماده ای به نام نیکوتین است. اگر مقدار بسیار کمی از این ماده ی بسیار سمی وارد جریان خون انسان شود در مدت زمان کمتر از یک ساعت شخص را خواهد کشت. اگر چه دود توتون دارای مقدار بسیار ناچیزی از نیکوتین بوده و کشنده نیست، اما به سلامتی ما آسیب می رساند.

اسلاید 7 :

اثرات زیست محیطی سیگار
1- اغلب فيلترهای سيگار زیست فروپاش (تجزیه پذیر در طبيعت) نبوده و درواقع 95 درصد آنها از جنس پلاستيک سلولزاستات می باشند، که سالها طول ميکشد تا در طبيعت تجزیه و به چرخه محيط زیست بازگردند.
2- در ته سيگارها بيش از 165 ماده شيميایی وجود دارد که حيوانات کوچک و پرندگان ممکن است آنها را با غذا اشتباه گرفته و ببلعند.بلعيدن ته سيگار منجر به سوء تغذیه، بی اشتهایی و یا مصرف نکردن غذا در حيوان و یا پرنده می شود. چراکه ته سيگار ميتواند مجاری گوارشی را مسدود و از هضم غذا جلوگيری کند. و یا با گير کردن و انباشته شدن در مجاری گوارشی حيوان احساس سيری و پری کاذب کرده و از غذا دست بکشد.
3 - ته سيگارها برای تجزیه شدن در طبيعت حداقل به 5 سال زمان نيازدارند.
4 - فرآیند خشک کردن برگهای تنباکو و یا تهيه کاغذ برای کاغذ سيگار یکی از عوامل جنگل زدایی به ویژه در جوامع توسعه نيافته ميباشد.

اسلاید 8 :

مواد شيميایی خطرناک موجود در سيگار:
سيگار حاوی 4000 ماده شيميایی ميباشد. تنباکو حاوی بيش از 60 ماده سرطانزا و بيش از 700 ماده افزودنی (نگهدارنده ها، طعم دهنده ها) است.

اسلاید 9 :

دود سیگار شامل دو بخش است:1:بخش گازی 2-بخش ذره ای

اسلاید 11 :

بخش گازی:
بخش گازی 85درصد دود سیگار را شامل می شود و اکثرا از اکسیژن، نیتروژن و اکسیدکربن تشکیل می گردد. مهمترین مواد بخش گازی شامل:
الف) مونواکسیدکربنco
این ماده میل ترکیبی زیادی با هموگلوبین خون دارد. در رقابت با اکسیژن برای ترکیب با هموگلوبین پیروز می شود و در نتیجه، انتقال اکسیژن به بافتها کاهش می یابد. بدن برای جبران کاهش اکسیژن بافتی، تعداد سلولهای رساننده اکسیژن(گلبولهای قرمز) به بافتها را افزایش می دهد و در نتیجه پلی سیتمی(افزایش غلظت خون) به وجود می آید.
ترکیب coو هموگلوبین در افراد طبیعی 1درصد و در سیگاریها5 تا15 درصد است. افزایش سطح ترکیب مونواکسیدکربن با هموگلوبین و کاهش اکسیژن رسانی بافتی ناشی از آن سبب خستگی زودرس، کاهش قدرت عضلانی، عوارض پوستی و عوارض عصبی می گردد.

اسلاید 12 :

ب- سیانوتوکسینها یا سموم مژکی
مخاط مجاری تنفسی با سلولهای مژکدار پوشیده شده است که وظیفه آنها پاکسازی مجاری تنفسی از گرد و غبار و مواد آلاینده راههای تنفسی است. سموم موجود در دود سیگار سبب فلج شدن این مژکها و اختلال در عمل پاکسازی ریه میگردد و به ناچار سیستم تنفسی برای پاکسازی خود از مواد زاید به سرفه متوسل گشته، این مواد را با خلط خارج می کند.

بخش ذره ای:
بخش ذره ای 15 درصد دود سیگار را شامل می شود. این ذرات به اندازه0.5 میکرون هستند و در هرمیلیمتر مربع حدود سه میلیارد ذره وجود دارد که تا بخشهای انتهایی ریه می رسند.مهمترین مواد بخش ذره ای شامل نیکوتین و قطران است.

اسلاید 13 :

جریان دود سیگار: جریان اصلی و جریان کناری
جریان دود اصلی به هنگام پک زدن مستقیما وارد دهان فرد سیگاری می شود.
جریان دود کناری از نوک مخروطی و مشتعل سیگار وارد هوا شده که افراد غیر سیگاری آنرا استنشاق می کنند. این جریان که فیلتر نمی شود شامل مواد شیمیایی است که اغلب در غلظتهای بالاتری نسبت به جریان اصلی وارد هوا می شود. مواد شیمیایی سرطانزا و نیتروز آمینها با غلظت 50 برابر بیشتر از جریان دود اصلی وجود دارد.

اسلاید 14 :

هزینه روزانه مصرف سیگار:
سرپرست مرکز تحقیقات، پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، هزینه روزانه مصرف دخانیات در کشور در حدود 5 میلیارد تومان است. دكتر غلامرضا حيدري افزود: طي تحقيقات انجام شده از سوي جمعيت مبارزه با دخانيات، اولين دريچه ورود افراد به دنياي بزهكاري و مواد مخدر، استعمال سيگار است و دليل اين امر در دسترس بودن دخانيات در جامعه است.

اسلاید 15 :

سیگاریهای ایرانی
طبق آمارهای وزارت بهداشت، در سال 78 در حدود 11.7 درصد از جمعیت 15 تا 69 ساله کشور سیگاری بودند. دو سوم این جمعیت اولین سیگار خود را در 13 سالگی کشیده اند. به گغته دکتر علویان معاون سلامت وزارت بهداشت، در هر 2.5 دقیقه یک نفر بر اثر مصرف سیگار و عوارض آن در ایران فوت می کنند.
در حال حاضر در کشور ما 14.6درصد کل جمعیت کشور سیگاری هستند، این رقم در مردان 27.2درصد و در زنان 3.4در صد است.
حدود55درصدسیگاریها بین 25-40 سال،15درصد کمتر از 25 سال و حدود30 درصد بیشتر از 40 سال دارند. این آمارها نشان می دهد که 82 درصد از سیگاریها در سنین زیر 15 سال شروع به سیگار کشیدن کرده اند.
با احتساب حدود 10 میلیون نفر سیگاری در کشور و مصرف روزانه یک پاکت سیگار به قیمت 200 تومان روزانه 2 میلیارد توامن هدر می رود.
میزان مرگ و میر ناشی از سیگار در ایران حدود50000 نفر در سال است که طی 20 سال آینده به 200000 نفر خواهد رسید.

اسلاید 16 :

چند ترکیب سرطانزا در سیگار:

1- بنزوپیرین(benzopyrene): این ماده در پی احتراق ناقص مواد ارگانیک تولید میشود. بسیار جهش زا و سرطانزا میباشد.
2-نیتروزامین(nitrosamine): از واکنش نیکوتین و سایر ترکیبات با نیتریت تنباکو تولید میشود. این ماده نیز سرطانزا است.

فهرستی از مواد سمی موجود در تنباکو و دود سیگار:

1-استون(acetone): مایع فرار و معطری است که به عنوان حلال به کار میرود (مثلا درلاک پاک کن های ناخن). استون به پوست، دهان، کلیه ها، کبد و اعصاب آسیب رسانده و باعث نواقص مادرزادی میشود.

2-آلومینیوم(aluminium): باعث درماتیت تماسی (التهاب پوست) و آلزایمر میشود.

3- آمونیاک(ammonia):در تماس با آلوئول های ششها یک ماده بسیار خورنده است.

اسلاید 17 :

4-آرسنیک(arsenic): یک ماده بسیار سمی است که در حشره کش ها و آفت کش ها استفاده میشود. باعث مسمومیت و آسیب به ارگانهای بدن گردیده و میتواند سرطانزا نیز باشد. این ماده در مرگ موش موجود است.

5-بنزن(benzene): یک ترکیب آروماتیک است که از ذغال سنگ و نفت خام بدست می آید و به عنوان حلال مصرف میشود. سرطانزا بوده و میتواند باعث خواب آلودگی، افزایش ضربان قلب، گیجی، سردرد، سرگیجه، افزایش فشار خون، لرز، استفراغ، بیهوشی و مرگ میشود.

اسلاید 18 :

9-کلرفرم(chloroform):باعث ایجاد مشکلات کبدی و کلیوی،نواقص مادرزادی و مشکلات پوستی میشود.
10-مس(copper):در عملکرد طبیعی برخی آنزیم های بدن اختلال ایجاد میکند.
11-سیانید/هیدروژن سیانید(hydrogen cyanide/cyanide): باعث ایجاد کما، تشنج، آپنه، ایست قلبی، غش، سرگیجه، اضطراب، استفراغ، تعرق، ضعف در انگشتان پا و دست، مشکلات حرکتی، تاری دید، ناشنوایی و اختلال در عملکرد غده تیروئید میشوند.
12-د.د.ت(DDT): پیشتر به عنوان حشره کش کاربرد داشته است. باعث ایجاد تومور به ویژه در کبد میشود.
13-اتانول(ETHANOL): اثرات الکل بر بدن

اسلاید 19 :

14-فرمالدهید(FORMALDEHYDE): یک ماده بی رنگ و بسیار سمی میباشد که برای حفظ اجساد استفاده میشود. باعث آزار چشمها و پوشش مخاطی، اشک ریزش، سردرد، سوزش گلو، اشکال در تنفس، مشکلات پوستی، افزایش اسیدیته خون، تنفس کم عمق و سریع، کاهش دمای بدن، کما و مرگ میشود. این ماده سرطانزا نیز میتواند باشد.
15-سرب(LEAD): باعث کاهش ضریب هوشی، تهوع، درد شکم، تحریک پذیری، بی خوابی، بی حالی شدید، سردرد، تشنج، کما، یبوست، استفراغ، کاهش اشتها، کم خونی، مشکلات کلیوی و تولید مثلی، کرامپ، پرفعالیتی مزمن، مسمومیت مغزی، ناتوانی در یادگیری و آسیب به لثه ها میشود.
16-منیزیوم(MAGNESIUM):باعث اسهال و تحریک چشمها میشود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید