بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
ارتباطات میان فرهنگی
اسلاید 2 :
نیاز به شناخت ارتباطات بین فرهنگی
کسانیکه که در زندگی خصوصی یا حرفه ای خود ناگزیر از ارتباط با فرهنگهای مختلف هستند.
کسانیکه ناگزیر از ارتباط میان فرهنگی هستند
اسلاید 3 :
ضرورتها
ضرورتهای زیر باعث میشود که ارتباط میان فرهنگی بیش از گذشته مورد توجه باشند:
اسلاید 4 :
1-نیاز عصر:
ما در عصری زندگی می کنیم که تحولات تکنولوژیکی الگوهای مهاجرت تمایل به گردش و سفر افزایش ارتباطات سیاسی و اقتصادی شرایطی را فراهم کرده است که تعاملات انسانی هم از نظر فراوانی و هم از نظر شدت زیاد شده است.
2-تاثیر فرهنگ در ارتباط انسانی:
درک این نکته که فرهنگ بطور ظریف و بنیادی ارتباط انسانی را تحت تاثیر قرار می دهد برای درک و تعامل ارتباط با دیگران ناگزیر از شناخت تجارب فرهنگی هستیم.
3-توانایی بین فردی و بین فرهنگی را افزایش داده :
انسان امروز به علت انقلاب ارتباطی ناگزیر است تعاملات بین فردی و بین فرهنگی خود را اصلاح کند.
4-کاهش تعصبات :
شناخت دانش بین فرهنگی تعصبات قومی،نژادی و مذهبی را کم می کندو انسانها را هرچه بیشتر به هم نزدیک می کند
اسلاید 5 :
ارتباط و فرهنگ
شرایط متغیر دنیای امروز انسان ها را در ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با مردمی قرار می دهد که به علت تفاوت فرهنگ یا تمدن رفتار انها قابل درک نیست.
مردم امروز گاهی با میل و گاهی برخلاف میل خود وارد شرایط شغلی وحرفه ای می شوند که به نظر انها غریبه ،اجنبی،غیرخودی به نظر می رسند.
اسلاید 6 :
داشتن تجربه از مردمانی که فرهنگ متفاوت با ما دارند:
این مردمان ممکن است کیلومترها از ما دور باشند یا در همسایگی ما باشند.
همه ما تجربه های بکر و دست اول با مردمانی داریم که فرهنگ انها با ما متفاوت است و امروزه به علت سهولت سفر با هواپیما ،قطار سریع السیر،کشتی های کروز و شرایط اقتصاد جهانی انسانها تعامل بیشتری باهم دارند و ناگزیر از درک تفاوتهای فرهنگی هستند.
اسلاید 7 :
جلسه دوم
اسلاید 8 :
سه عامل عمده ی تماس زیاد بین فرهنگی در جهان کنونی
1-تکنولوژی جدید و سیستمهای اطلاع رسانی
2-تغییر در جمعیت جهان
3-تغییر درصحنه اقتصادی دنیا
* قومیت، مذهب، نژاد و مهاجرت در ارتباطات میان فرهنگی مهم است
اسلاید 9 :
تکنولوژی جدید و سیستمهای اطلاع رسانی
سیستمهای حمل ونقل ونظامهای ارتباطی موجب سرعت ارتباطات بین فرهنگی شده است.
امروزه تعداد زیادی از مردم جهان به سرعت می توانند به یک کشور سفر کنند و فرهنگ جدیدی را تجربه کنند. قراردادهای اقتصادی یا سیاسی مسولان حکومتی وتجاری میتواند شب در نیویورک باشد و صبح اول وقت در پاریس.
در این سیروسفر تفاوتهای فرهنگی اشکار میشوند.این تفاوتها فقط شامل خوراک و پوشاک نیست،این تفاوتها درمورد شیوه ی درک زمان،مکان،رفتار با بانوان و افراد سالمند وکسب و کار و کشف ودریافت حقیقت نیز میشود. امروز به علت این تکنولوژی زمان مسافرت که در گذشته به سال و ماه و هفته محاسبه میشد ،امروزه به ساعت و گاهی به دقیقه محاسبه میشود. علاوه بر این رادیو و تلویزیون ماهواره ای و اینترنت که به سرعت در حال افزایش است و کودکان الزاما به طرف یادگیری رایانه پیش میروند تجربه اشنایی با فرهنگهای مختلف بیش از گذشته شده است.
اسلاید 10 :
تغییر در جمعیت جهان
جمعیت جهان روز به روز درحال افزایش است.جمعیت یک میلیاردی چند دهه پیش اکنون نزدیک به هفت میلیارد شده است.منابع کره زمین محدود است وپاسخگوی نیاز این جمعیت کثیر نیست.تنازع و هرج و مرج اجتناب ناپذیر است.شناخت ارتباط بین فرهنگی میتواند راه کنار امدن با این منابع محدود را اموزش دهد.منازعات و درگیریهای بین المللی در هر نقطه ای از جهان رخ دهد دیگر کشورها را تحت تاثیر قرار میدهد.در هیچ کشوری قومیت واحدی وجود ندارد.عدم تفاهم و درک کشورها از مفاهمه ی فرهنگی میتواند نزاع های ملی و منطقه ای را زیاد کند
اسلاید 11 :
تغییر در صحنه اقتصادی دنیا
امروزه شرکتهای چند ملیتی در اغلب کشورها وجود دارند.نیازمندی اقتصادی کشورها به هم بیشتر شده است.
استقلال اقتصادی کامل در هیچ کشوری وجود ندارد.
همه دنیا به کالاهای تولیدی هم نیاز دارند.
یک کشور که موقیت مکانی اش در کشور است ،ممکن است دهها سهام دار متعلق به کشورهای دیگر در ان شریک باشند.اداره این شرکت اقتصادی با این تنوع فرهنگی نیاز به درک ارتباط بین فرهنگی دارد.
اسلاید 12 :
دو اصل مهم در تماس بین فرهنگی
محیطهای بومی و تماس بین فرهنگی
1- محیط اموزشی
2- محیط تجارت وکسب وکار
3- روابط شخصی
اسلاید 13 :
1-سرعت تماس بین فرهنگی در حال افزایش است:
عدم موفقیت در این ارتباط منشا بسیاری از مشکلات است.مهاجرت در تمام کشورها وجود دارد.نژادپرستی بر ادراک تاثیر میگذارد.زنان و مردان سبکهای ارتباطی متفاوت دارند.تعبیر پیامهای شغلی و اجتماعی از طرفین ممکن است با سوتفاهم همراه شود و مشکلات را زیاد کند.
2-تشنج و خشونت پیامد تماسهای ارتباطی ناموفق است :
چون یک یا هر دو طرف ادراکها و مفاهیم دیگری را درک نمیکنند و با سو تعبیر همراه است و اکثر این سوتفاهم ها در محیط های اموزشی-تجاری و روابط بین شخصی به وجود می اید.
اسلاید 14 :
جلسه سوم
اسلاید 15 :
محیطهای بومی و تماس بین فرهنگی
1-محیط اموزشی :
درکلاس درس فرهنگهای زیادی اشنایی باهم را برای اولین بار تجربه میکنند.دانش اموزان دانشجویان کارکنان مدرسه و دانشگاه به دلیل زمینه های فرهنگی متفاوت درک یکسانی از مدرسه و دانشگاه ندارند.در محیطهای اموزشی مثالهای متعددی از اشتراک و همکاری و همچنین مناقشه و تضاد فرهنگی وجود دارد.کودکان انگونه عمل میکنند که به انها اموزش داده میشود.مثلا اگر به جای تعلیم، بر جدایی قومی تاکید شود ارتباط دچار اختلال ولی اگر بر همکاری و مشارکت تاکید شود ارتباط بین فرهنگی کم هزینه میشود.
2-محیط تجارب وکسب وکار:
مدیران واحدهای تولیدی برخلاف گذشته با افراد همگون کار نمیکنند.انها خودرا درمقابل کارمندانی با زمینه های متعدد فرهنگی می یابند.مگر دهه های اخیر زنان بیش از گذشته وارد فعالیتهای تجاری و اقتصادی شدند.نفوذ و قدرت مردان در کسب و کار دچار تغییر شده است ومشکلات ارتباطی جدیدی به وجود امده است.
3-روابط بین شخصی:
تماس گسترده در محیطهای اموزشی و تجارب منجر به افزایش روابط بین فرهنگی درمیان اشخاص شده است و پذیرش فرهنگهای مختلف را اجتناب ناپذیر ساخته است.روی دیگر ان گریزناپذیر بودن هماهنگی و مشارکت در محیط کار است که خواه ناخواه تضادها و سوتفاهم هایی را به وجود می اورد.به همین دلیل شناخت ارتباط بین فرهنگی قابلیت تاثیر گذاری را بیشتر میکند و باعث میشود فرد گشاده نظر باشد.اگر ذهن بسته و کور باشد چشم فایده چندانی ندارد
اسلاید 16 :
آشنایی با اطلاعات بین فرهنگی
1-محتوای ارتباط بین فرهنگی :
تشابه های متحدکننده را تقویت برای درک تفاوتها تلاش کرد؛تفاوت در عقاید و باورها بیش از تفاوت در ظاهر منشا سوتفاهم است.
2-فلسفه ارتباط بین فرهنگی :
فلسفه یعنی درک امور در یک چشم انداز وسیعتر.دراین منظر تفرقه به هر شکل چه در خانه چه در محیط کار چه در یک منطقه جغرافیایی و چه در کل کره زمین زیان اور و نابود کننده است
اسلاید 17 :
الف)امروزه ناگزیریم با مردمی در ارتباط باشیم که زمینه های فرهنگی متفاوتی با ما دارند.
تفاوت در لهجه لباس نگرش نسبت به امور عادت کاری رفتار اجتماعی اکثر این تماس ها ممکن است موفقیت امیز نباشد و ازهمه مهمتر اکثر سوتفاهم ها در ماورای تفاوتها ی سطحی است زیر ساخت فرهنگ است که شیوه پاسخگویی فرد را به وقایع و مردم دیگر مشخص میکند.غذا خوردن با دست یا قاشق در روابط بین فرهنگی کمتر از جهان بینی و عقاید و باورها منشا سوتفاهم است.انچه مهم است این است که برای بهبود روابط بین فرهنگی باید تشابه ها را تقویت و برای درک تفاوتها تلاش کرد.
ب)فلسفه در معنی کلی ان عبارتند از درک امور در یک چشم انداز وسیع تر
در ارتباط بین فرهنگی باید معنی فلسفه را به روابط بین انسانها تعمیم داد.دراین معنی تفرقه نابودکننده است چه در درون خانه باشد چه در شهر چه در کشور و چه در کل کره زمین وازین نظر عدم تحمل و تعصب در هر فرهنگی محکوم است.تبعیض درمورد یک فرد ان هم بخاطر داشتن رنگ پوست متفاوت زندگی کردن در کشوری دیگر روش دعا و نیایش متفاوت داشتن جهان بینی ناهمگون یا صحبت کردن به زبان دیگر همه را تضعیف میکند.کجا وچگونه ارتباط بین فرهنگی برقرار کردن با عطف به فلسفه ی ارتباط بین فرهنگی میتواند در تعامل جهانی و کشتی نجات کل کره زمین کوثر باشد.
اسلاید 18 :
جلسه چهارم
اسلاید 19 :
دو مانع مهم شناخت ارتباط بین فرهنگی
1-ناتوانی در شناخت بی نظیر بودن افراد : هرفردی از دیگری متفاوت است و شخصیت منحصر به فردی دارد.به تعداد افراد ذهن و سلیقه و جود دارد.افراد ممکن است در یک فرهنگ و یا خرده فرهنگ بزرگ شده باشند ولی حالتهای تجویز شده فرهنگ غالب را نپذیرند.
2-ناتوانی در واقع بین بودن : هرفردی رفتار دیگران را از دیدگاه فرهنگ خود مطالعه میکند و نتیجه گیریهای ما رنگ تمایلات شخصی نژادی قومی و مذهبی را به خود میگیرد.
نتیجه اینکه یک برقرارکننده ارتباط بین فرهنگی باید ازین موانع اگاه باشد تا بتواند یک برقرار کننده ارتباط بین فرهنگی موفقی باشد.
3-ارتباط فرهنگها : اگر ارتباط انسانها نباشد فرهنگ منتقل نمیشود
اسلاید 20 :
مشکل تعریف ارتباط
1-ماهیت پیچیده ارتباط:
ارتباط بین انسانها مجموعه پیچیده ای از فرایندهای ظریف و مبتکرانه است که حاوی هزاران علامت رمز و مفهوم است.
2-عمدی وغیرعمدی بودن ارتباط:
ارتباط زمانی عمدی است که فرد به منظور انتتقال معنی به شخص دیگری مبادرت به ارتباط میکند.ولی گاهی ارتباط غیر عمدی است.ولی به هرحال دیگران را تحت تاثیر قرار می دهد.هرچند فرد منظور خاصی نداشته باشد.ولی رفتار ارتباطی او حالت گسترده تری به خود میگیرد و دارای پیامد است
نکته: فرهنگ دستاورد تمدن انسان هاست.