بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
(International Monetary Fund)I.M.F صندوق بين المللي پول
اسلاید 3 :
تاریخچه تاسیس صندوق
هرج و مرج پولي جهان دردوران جنگ جهاني دوم ، اين عقيده را در ميان كارشناسان اقتصادي اغلب كشورها ايجاد كرد كه دنياي بعد از جنگ به ثبات در زمينه روابط پولي و مالي بين المللي نيازمبرمي دارد وايجاد رقابت پولي بين كشورها و هرج و مرج بازرگاني ، حتمي به نظرمي رسيد، به همين دليل متخصصان پولي آمريكا وانگلستان و ديگر كشورها به فكرتشكيل يك سازمان پولي بين المللي را با ميدان وسيع فعاليت كه قادر به استقرار نظم پولي درجهان باشد افتادند .
اسلاید 4 :
تاریخچه تاسیس صندوق
در اين راستا چهار طرح عنوان شد:
طرح هري دکستروايت معاون وزير خزانهداري ايالات متحده آمريکا در فوريه 1942 ارائه گرديد. عنوان طرح وايت «پيش نويس اوليه پيشنهاد تأسيس صندوق تثبيت ملل و بانک ترميم و توسعه ملل» بوده است.
طرح جان ميناردکينز مشاورخزانهداري انگلستان و اقتصاددانان مشهور، در فوريه 1942 تحت عنوان اتحاديه پاياپاي (پولي) بينالمللي ارئه گرديد.
دولت فرانسه نيز در ماه مه 1943 طرحي را تحت عنوان «مناسبات پولي بينالمللي» ارائه کرد.
در ژوئيه 1943 طرحي تحت عنوان «اتحاديه مبادلات بينالمللي» توسط دولت کانادا ارائه گرديد.
اسلاید 5 :
تاریخچه تاسیس صندوق
بر سردوطرح هري دكستر وايت ازآمريكا وطرح جان میناكينز از انگليس مدتها در محافل جهاني بحثهاي شديدي درگرفت كه در نهايت با صرف يكسال وقت اين دو طرح با هم تلفيق شد ودركنفرانسي در سال 1944 با حضور44 كشوردر برتون وددز Bretton Woods در ايالت نيوهمشاير
آمريكا تشكيل شد كه درخصوص تاسيس صندوق بين المللي پول به توافق رسيدند . صندوق در سال 1947عمليات خود را شروع كرد و اولين معامله خود را با كشور فرانسه انجام داد .
اسلاید 6 :
تعریف صندوق بین المللی پول
یکی از شناخته شده ترین موسسات وابسته به سازمان ملل متحدو تنها سازمان بین المللی که با کلیه کشورها درارتباط است می باشد که مسئولیت تنظیم وثبات ونظارت سیستم پولی و مالی ، بین المللی را برعهده دارد.
اسلاید 7 :
مقر صندوق بينالمللي
مقر کنوني صندوق بينالمللي پول در آمريکا که بيشترين سهميه را دارد، در شهر واشنگتنDC ، واقع شده است. با وجودي که صندوق وابسته به سازمان ملل متحد است ولي در اداره امور و وظايف خود کاملاً از سازمان ملل متحد مستقل است. به علاوه صندوق از نظر حقوقي داراي شخصيت حقوقي کامل بوده و براي بستن قرارداد، فروش اموال منقول و غيرمنقول و ساير اقدامات حقوقي داراي صلاحيت است.
درآمدها و دارائيهاي صندوق مشمول هيچگونه ماليات و يا عوارض گمرکي نميباشد.
اسلاید 9 :
اهداف صندوق بينالمللي پول
طبق ماده (1) اساسنامه صندوق بينالمللي پول، اهداف عبارتند از:
تدوين مقررات نظام پولي بينالمللي و نظارت بر اجراي صحيح اين مقررات
گسترش همکاريهاي پولي بينالمللي و فراهم کردن امکانات جهت تبادل نظر و تشريک مساعي در مسائل پول بينالمللي
اعطاي وام به کشورهاي عضو به منظور تأمين مالي آنهاو کمک به کاهش عدم تعادلهای مالی
اسلاید 10 :
اهداف صندوق بينالمللي پول
فراهم کردن شرایط لازم برای گسترش و رشد تجارت بین المللی
تشریک مساعی در ایجاد یک سیستم متمرکز و چند جانبه در زمینه معاملات جاری
کمک به تثبیت نرخ مبادلات ارزی
اسلاید 11 :
از زمان تاسیس صندوق تا کنون اساسنامه سه بار اصلاح شده است
اولین اصلاح اساسنامه در سال 1969 به علت ایجاد حق برداشت مخصوص (SDR) انجام گرفت
اصلاحات اساسنامه
اسلاید 12 :
اصلاحات اساسنامه
دومين اصلاح اساسنامه 9سال بعد درآوريل 1978 انجام گرفت. اين اصلاحيه پس ازفروپاشي سيستم برتون وودز صورت گرفت. مهمترين اهدافي که در دومين اصلاحيه اساسنامه صندوق بينالمللي پول ذکر شد،عبارتند از :
آزادي اعضا در مسایل ارزي به رسميت شناخته شد منتهي تحت نظارت صندوق
کاهش تدريجي نقش طلا به عنوان دارائي ذخيرهاي
ترويج و ارتقاي راههاي استفاده از حق برداشت مخصوص (SDR) که بتواند دارائي ذخيرهاي اصلي در سيستم پولي بينالمللي محسوب شود
مدرنيزه کردن فعاليتهاي مالي و سازمان صندوق بينالمللي پول
اسلاید 13 :
اصلاحات اساسنامه
بار سوم اصلاح اساسنامه حدود 14سال بعد از تغيير دوم یعنی درسال 1992درخصوص به تعلیق انداختن اعضایی که به تعهدات خود در قبال صندوق عمل نکردن انجام گرفت .
اسلاید 14 :
سازمان و تشکيلات صندوق
صندوق بينالمللي پول داراي تعدادي عضو، شورای مدیران عامل (شورای حکام) ،شورای مدیران اجرایی ،هيأت مديره، مدير عامل، کارکنان و سه کمیته20وکميته توسعه و کميته موقت ميباشد
اسلاید 15 :
اعضاء صندوق
اعضاء اوليه صندوق بينالمللي پول 45 کشوري هستند که در کنفرانس برتنوودز در سال 1944 شرکت داشته و دولت آنها در دسامبر 1945 عضويت در صندوق را پذيرفتند. در حال حاضر تعداد آن بالغ بر 183 كشور شده است و تعداد 1700 نفر پرسنل دارد .
اسلاید 16 :
عضويت در صندوق
عضويت در صندوق بين المللي پول براي هر كشوري كه در مناسبات خارجي خود استقلال داشته و اساسنامه صندوق بين المللي پول را بپذيرد آزاد است .
در حال حاضر همه كشورهاي جهان به جز چند کشوربه عضويت صندق بين المللي پول در آمده اند .
اسلاید 17 :
سهميه
هر يک از اعضا در صندوق بينالمللي پول داراي يک سهميه معيني است که به مانند حق اشتراکي است که اعضا به صندوق ميپردازند. اين سهميه منبع اصلي تأمين مالي صندوق است.
سهميه در حال حاضر بر حسب حق برداشتن مخصوص (SDR) است. سهميه هر عضو مشخص کننده موارد زير است:
قدرت رأي و نفوذ هر عضو در تصميمات صندوق
ميزان تخصيص حق برداشت مخصوص (SDR) به عضو
حداکثر دسترسي هر کشور عضو به منابع مالي صندوق
اسلاید 18 :
سهميه
به عبارتی سهمیه ها مبنای تعیین مقدار وامی است که اعضاء می توانند دریافت نمایند وهمچنین تعیین کننده مقدار دارائی است که تحت عنوان حق برداشت مخصوص به هر کشور عضو تعلق می گیرد.
هر چقدر سهمیه یک کشور بیشتر باشد رای و نفوذ آنها در تصمیم گیریهای صندوق وميزان تخصيص حق برداشت مخصوص بیشتر میشود.
اسلاید 19 :
سهميه
چنین قدرت رایی موجب شده تاپنج کشور عمده سرمايهداري جهان يعني ايالات متحده آمريکا، انگليس، آلمان، فرانسه، ژاپن حاکم مطلق باشند و کشورهای درحال توسعه به اکثریتی خاموش تبدیل شوند .
به طوری که حدودآ 40 درصد رای کل صندوق مربوط به پنج کشور سرمایه دار می باشد که 20 درصد آن به آمریکا تعلق دارد .
از آنجا که هر تغییر عمده ای در صندوق نیازمند 85 درصد آراء است لذا ایالت متحده آمریکا وجامعه اقتصادی اروپا از حق وتو در صندوق برخوردار بوده اند.
اسلاید 20 :
سهميه
صندوق بین المللی پول از طریق تجزیه و تحلیل ثروت و عملکرد اقتصادی هر کشور عضو، مقدار سهمیه ای را که می تواند از آن برخوردار گردد مشخص می سازد.
مقدار سهمیه متناسب با قدرت اقتصادی اعضاء و با توجه به درآمد ملی، تنوع در صادرات، نسبت صادرات به درآمد ملی، سطح واردات در بازرگانی داخلی ( نسبت واردات به صادرات ) و میزان ذخایر ارز و طلای کشور است که پس از مشاوره بین صندوق و کشور مزبور و تصویب هیات نمایندگان صندوق تعیین می گردد .