بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
کمردرد
يك معضل بهداشتي متداول مي باشد که عضلات و استخوان هاي آن منطقه را درگیر مي کند.
کمردرد شكايتي است، که افراد در گروه هاي سني متفاوت را درگیر نموده و از دوران نوجواني تا زمان سالخوردگي احتمال بروزآن وجود دارد. حدود 12 درصد افراد در طول زندگي خود حداقل يك بار و اکثرا چندين بار آن را تجربه مي کنند
کمردرد شايعترين علت درد استخوان و مفاصل در جهان بوده و عمده ترين عامل ناتواني عملكردي در کشورهاي توسعه يافته وتعداد قابل توجهي از کشورهاي درحال توسعه مي باشد. اين بیماري اثر چشمگیري بر روي کیفیت زندگي بیماران مي گذارد و باراقتصادي چشمگیري را به جوامع تحمیل مي کند.
کمردرد رايجترين علت مراجعه به پزشك و مراکز درماني در جهان مي باشد ودر کل رايجترين عامل ناتواني فیزيكي و درد شديد طولاني مدت است.
اسلاید 3 :
كمر درد
کمردرد ممکن است بصورت درد مبهم
و خفیف و دائمی بوده و یا با درد شدید
و ناگهانی همراه باشد .بطوری که توانائی
ایستادن و حرکت را هم از بین ببرد.
کمر درد ممکن است بطور ناگهانی
بعد از یک تصادف ، افتادن به زمین
ویا بلند کردن اجسام سنگین بوجود آید.
و یا به تدریج بر اثر تغییرات ستون
فقرات ناشی از افزایش سن بروز کند.
اسلاید 4 :
برای جلو گیری از ایجاد کمر درد یا عود بیماری لازم است تغییر رفتار و شیوه زندگی بعمل آید که شامل موارد زیر می باشد:
خوابيدن
- براي خوابیدن، بالش کوتاه زير سر بگذاريد و از تشك غیر فنري استفاده کنید، بطوري که تشك در ناحیه کمر فرو نرود.
- مي توانید با انداختن دو يا چند لايه پتو بر روي تخت به جاي تشك استفاده کنید.
- خوابیدن در حالت طاقباز يا به پهلو براي کمر بهتر است. در حالت طاقباز براي راحتي بیشتر مي توانید يك بالش کوتاه را زير زانو بگذاريد. در حالت خوابیده به پهلو، پايي که بالا قرار گرفته است را به داخل شكم جمع کنید. بهتر است که روي شكم نخوابید.
اسلاید 5 :
نشستن
- يكي از عوامل ايجادکننده خستگي و درد کمر نشستن به مدت طولاني و در وضعیت نامناسب است.در هنگام نشستن چه بر روي زمین و چه صندلي به نكات زير توجه کنید:
- به مدت طولاني (هم روي صندلي يا مبل و هم بر روي زمین) در يك جا ننشینید. هر 15 تا 20 دقیقه يك بار بلند شويد
وحداقل يك دقیقه راه برويد.
- صاف بنشینید و به جايي تكیه کنید. به دفعات عضلات شكم را بدون حبس کردن تنفس منقبض کنید. شانه ها را به
عقب ببريدو به جلو نگاه کنید.
اسلاید 6 :
براي نشستن روي صندلي دقت كنيد كه:
- پشتي صندلي بايد بلندي، پهنا و فرورفتگي مناسب داشته باشد.به طوري که تنه را تا حد شانه ها در بر گیرد.
- بهتر است صندلي دسته مناسب داشته باشد.
- بهتر است بخش عقبي نشیمنگاه صندلي کمي فرورفته باشد.
- پشتي صندلي بهتر است کمي به عقب شیب داشته باشد.
- بهتر است پايه صندلي چرخ دار نباشد.
- بهتر است در هنگام نشستن روي صندلي يك بالشتك درقسمت پشتي آن قرار دهید تا گودي کمر را پر کند.
اسلاید 7 :
ايستادن
- سعي کنید در زمان ايستادن صاف بايستید. عضلات شكم را منقبض کنید تا شكم تو رفته و گودي کمر کمتر شود. شانه ها را صاف نگه داريد.به طوري که گوشها، شانه ها و لگن در يك راستا باشند. تا جايي که ممكن است از بي حرکت ايستادن به مدت طولاني ( بیش از 15 تا 20 دقیقه)خودداري کنید.
- اگر براي انجام کارهاي روزانه مثل اتوکردن و شستن ظرفها مجبور به ايستادن در يك جا هستید چهار پایه ای به بلندی 20-15 سانتیمتر را زير يك پا قرار دهید و پس از هر 5 تا 15 دقیقه جاي پاها را عوض کنید.
- اگر در خارج منزل و در جايي مجبور به ايستادن هستید که چهار پايه ندارد، پاها را جابجا کنید و يا به نوبت هر چند لحظه روي يك پا بايستید.
اسلاید 8 :
لباس پوشيدن
- براي پوشیدن و يا در آوردن شلوار و جوراب، از کمر خم نشويد. روي يك صندلي کوتاه بنشینید يا به ديوار تكیه دهید ودر حالیكه کمر صاف است با خم کردن ران و زانو اين کار را انجام دهید.
- براي پوشیدن کفش میتوانید پاي خود را روي پله بگذاريد و از پاشنه کش با دسته بلند استفاده نمايید.
اسلاید 9 :
راه رفتن
- هنگام راه رفتن دقت کنید که صاف قرار گرفته باشید.عضلات شكم را منقبض نمايید.شانه ها را صاف نگه داريد و به عقب بكشید.
- از راه رفتن در مسیر ناهموار، سر بالايي و سر پايیني تا حد امكان بپرهیزيد.
- از کفش مناسب استفاده کنید. کفش با پاشنه کوتاه و يا داري پاشنه حداکثر5/2 سانتی متر بپوشید.
اسلاید 10 :
خم شدن
- براي خم شدن، ابتدا پاها را کمي باز کنید. شكم را سفت کرده و کمر را صاف نگه داريد. سپس با خم کردن مفصل ران وزانو خم شويد.
- هنگام گذاشتن يا برداشتن اشیاء نیز دقت کنید تا به طور صحیح خم شويد.
- تا حد امكان از بلند کردن اجسام سنگین خودداري کنید اما در نظر داشته باشید که حتي يك جسم سبك نیز اگر به طرز صحیح برداشته نشود، مي تواند باعث کمردرد و آسیب به کمر شود.
- براي بلند کردن اجسام از روي زمین ابتدا به جلو نگاه کنید. گردن را صاف نگه داشته و شكم را سفت کنید.کمر را صاف نگه داريد و با خم کردن زانو و مفصل ران روي پا در نزديكي شيء مورد نظر بنشینید.سپس به آرامي جسم را از روي فشار کمتري بر ستون فقرات وارد مي شود. زمین برداريد. توجه کنید که هرقدر که جسم به بدن شما نزديك تر باشد
- هنگام گذاشتن يا برداشتن اشیاء نیز دقت کنید تا به طورصحیح خم شويد.
اسلاید 11 :
بلند كردن اجسام از روي زمين
- تا حد امكان از بلند کردن اجسام سنگین خودداري کنید اما در نظر داشته باشید که حتي يك جسم سبك نیز اگر به طرز صحیح برداشته نشود، مي تواند باعث کمردرد و آسیب به کمر شود.
- براي بلند کردن اجسام از روي زمین ابتدا به جلو نگاه کنید. گردن را صاف نگه داشته و شكم را سفت کنید.کمر را صاف
نگه داريد و با خم کردن زانو ومفصل ران روي پا در نزديكي شيء مورد نظر بنشینید.سپس به آرامي جسم را از روي زمین برداريد. توجه کنید که هرقدر که جسم به بدن شما نزديك تر باشد ، فشار کمتري بر ستون فقرات وارد مي شود.
اسلاید 12 :
۶ راه برای کاهش درد کمر
کمر درد گاهی نشانه آسیب و یا وجود مشکل نهفته در نخاع، استخوان، ماهیچه و یا سایر بافت های نرم است. کمر درد اغلب فعالیت های روزمره، فعالیت های شغلی و . را تحت تأثیر قرار داده و حتی در موارد پیشرفته زندگی عادی را با اختلال جدی روبه رو می کند.
متخصصان توصیه می کنند در صورت بروز کمردرد با پزشک متخصص مشورت شود تا از بروز مشکلات و صدمات جدی در آینده پیشگیری شود.
در بیشتر موارد، روش های کنترل و مدیریت درد در کاهش کمر درد مؤثر است. اگرچه روش های درمانی مورد استفاده در طیفی گسترده از مصرف دارو گرفته تا ماساژ درمانی و حتی درمان های سنتی مانند طب سوزنی تغییر می کند، اما روش های درمانی رایج برای کمردرد
عبارتند از:
اسلاید 13 :
1- ورزش
اگرچه بسیاری براین باورند استراحت بهترین روش برای درمان کمر درد است اما واقعیت این است که کمر آسیب دیده بیش از استراحت به ورزش نیاز دارد. انجام حرکات ورزشی به طور منظم، با تقویت ماهیچه ها و ایجاد کشش در ماهیچه های محافظ نخاع مانع از بروز صدمات جدی خواهد شد. هر چه استراحت بیشتر باشد، کمر ضعیف تر شده و درد در آن شدت پیدا می کند. از جمله ورزش های مؤثر در درمان کمر درد، پیاده روی در مسافت های کوتاه، انجام فعالیت های کششی و انعطاف پذیری، استفاده از دوچرخه ثابت و شنا است
2- کاهش وزن
کاهش وزن از روش های دیگر تخفیف کمردرد است. زیرا وزن زیاد کمر درد را تشدید می کند. علاوه بر این باید ماهیچه ها را تقویت کرده و به وضعیت و حالت بدنی هنگام نشستن، ایستادن و یا خوابیدن توجه بیشتری کرد.
اسلاید 14 :
3- استفاده از کیسه آب گرم و یا کیسه آب سرد
هنگام کمر درد، استفاده از کیسه آب گرم (کمپرس) و یا کیسه آب سرد روی محل درد توصیه می شود. این عمل باید هربار برای مدت حداکثر ۲۰ دقیقه و روزی چند مرتبه تکرار شود. اگر پس از دو یا سه روز استفاده از کیسه آب سرد، کمر درد تخفیف پیدا نکند باید کیسه آب گرم جایگزین آن شود. استفاده از کیسه آب سرد و یا آب گرم به آرامش ماهیچه ها و افزایش جریان خون و همچنین سرعت بهبودی کمک می کند.
4- فیزیوتراپی
گاهی استراحت و ورزش که روش های رایج در درمان کمر درد هستند مؤثر واقع نمی شوند و از این رو گاهی حتی انجام جراحی به بیمار توصیه می شود.
انجام فیزیوتراپی به صورت سالانه یکی از روش های درمان کمردرد است. در فیزیوتراپی از روش های مختلفی چون تحریک الکتریکی، ماساژ، ورزش و گرما برای تخفیف اسپاسم و گرفتگی عضلانی، افزایش انعطاف پذیری، تقویت ماهیچه ها، کاهش درد و سرعت بخشیدن به روند درمان بهره گرفته می شود.
اسلاید 15 :
5- ماساژ درمانی
مطالعات نشان داده است که ماساژ درمانی در درمان دردهای ناشی از گرفتگی عضلات مؤثرتر از طب سوزنی عمل می کند. ماساژ درمانی با فوایدی چون بهبود جریان خون (که به تخفیف درد در ماهیچه ها کمک می کند)، آرامش ماهیچه ها (که باعث حرکت بدون درد ماهیچه ها می شود) و افزایش آندورفین (مسکن طبیعی بدن) همراه است.
6- آب درمانی
آب درمانی با شل کردن ماهیچه ها و خارج کردن سموم عامل درد و التهاب از بدن به تخفیف کمر درد کمک می کند. حالت شناوری در آب، وزن را کمتر کرده و انجام حرکات را آسان تر می کند.
این درحالی است که آب گرم باعث آرامش ماهیچه ها شده و از شدت درد کم می کند.
اسلاید 16 :
علايم خطر در شرح حال:
ضربه شديد
سن بیش از 50 سال
درد کمر طاقت فرسا يا افزايش يابنده يا بدون انتشار به اندام تحتاني
درد شبانه
علايم سرشتي ( کاهش اشتها، کاهش وزن، تب توجیه نشده)
سابقه تومور
مصرف استروئید طولاني مدت
سابقه استئوپروز
بي اختیاري دفع ادرار يا مدفوع
اسلاید 17 :
علائم کمر درد چیست؟
درد كمر ميتواند به شكلهاي مختلف باشد. شما ممكن است احساس:• درد تيز در يك ناحيه از كمر• در بسياري از موارد، درد شديد در ناحيه كمر و باسن كه با نشستن شديد شده و با ايستادن بهتر ميشود.• درد هنگام خم شدن• درد در ناحيه كمر كه باسن و پاها كشيده شده و گاهي همراه با كرختي و سستي است.
اسلاید 18 :
چند نکته در موردكمر درد
با توجه به اينكه يكي از بيماريهاي عضلاني اسكلتي و شغلی است و از بين اين گروه از بيماريها كمردرد شايعترين مي باشد لذا پرداختن به اين بيماري از چند نظر ارزشمند مي باشد از جمله:
كمر درد باعث غيبت از كار و بدنبال آن كاهش بهره وری می شود
كمر درد باعث تحميل هزينه اضافي جهت تشخيص و درمان می شود
كمر درد باعث ناتواني فرد در انجام کارهامي شود.
اسلاید 19 :
ريسك فاكتورهاي آسيب به كمر
ريسك فاكتورهاي حاد
بيشتر عوامل مانند ليز خوردن، لغزيدن، افتادن، تصادف،زندگي بي تحرك كه گاهي مجبور به جابجائي اجسام باشيم. فشارهاي سنگين روي كمر، روش نامناسب حمل اجسام
ريسك فاكتورهاي مزمن
داشتن وضعيت نامناسب ستون فقرات هنگام كار، انجام نامناسب حمل اجسام كه همراه با جابجائي مكرر باشد بعلاوه سابقه ژنتيكي و تطابق فيزيكي فرد كه بتواند روي سلامت ستون فقرات اثر بگذارد
اسلاید 20 :
راههاي كاهش ريسك فاكتورهاي كمر درد
- اصلاح شرايط جابجائي اجسام
- خوداري از قرار دادن اجسام در ارتفاعات خيلي بالا و خيلي پايين
- كاهش وزن و اندازه اجسام
- گذاشتن دسته براي اجسام
- حذف حركات چرخشي وخم شدن به هنگام جابجائي اجسام
- در صورت لزوم استفاده از جابجا كنند ه هاي مكانيكي
رعايت اصول جابجائي اجسام (بلند كردن)
- نزديك كردن جسم به بدن تا حد امكان
- خم كردن زانوها